Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z zużyciem RAM'u

okocim33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam , robiłem format komputera. Widoczne są małe przycinki i zauważyłem również ,że zużycie RAM'U ciągle jest wysokie (ok. 45-55). Zużycie Ram'u w ogóle nie spada ... Jak zapobiec temu zużyciu ? Załączam również screen'y.

post-757605-0-64830800-1466978886.png

post-757605-0-21417200-1466978886.png

Opublikowano

A ile wyobrażałeś sobie że ci będzie zajmowało tej pamięci ? Masz aż 8 Gb i płaczesz że masz jeszcze 4 Gb WOLNEJ pamięci. 

Nie wiem w czym wszyscy widzą ten problem skoro nie ma żadnego problemu. Nie wszyscy jak widać potrafią liczyć nawet właściwie zawartość pamięci, tak samo nie mają pojęcia o zarządzanie pamięcią przez windows. Dokładniej usługi prefetch i  superfetch. ( wikipedia i poczytaj sobie sam co to jest ) 

Problemów nie ma żadnych jak nie ma problemów z aplikacjami i nie ma potrzeby bezsensownie płakać nad zajętością pamięci.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

A ile wyobrażałeś sobie że ci będzie zajmowało tej pamięci ? Masz aż 8 Gb i płaczesz że masz jeszcze 4 Gb WOLNEJ pamięci. 

Nie wiem w czym wszyscy widzą ten problem skoro nie ma żadnego problemu. Nie wszyscy jak widać potrafią liczyć nawet właściwie zawartość pamięci, tak samo nie mają pojęcia o zarządzanie pamięcią przez windows. Dokładniej usługi prefetch i  superfetch. ( wikipedia i poczytaj sobie sam co to jest ) 

Problemów nie ma żadnych jak nie ma problemów z aplikacjami i nie ma potrzeby bezsensownie płakać nad zajętością pamięci.

Chodzi mi o to ,że są odczuwalne ścinki ;) 

Opublikowano

Ale to nie wina ramu. Po to jest RAM, żeby był w użyciu. Przy samej przeglądarce i spotify mam zajęte ok. 5,3gb, jak pracuje to 6-6,5gb.

Za ścinki bardziej bym podejrzewał CPU/dysk, z naciskiem na to drugie.

Opublikowano

Jak wyżej, zwykle to sam użytkownik nawali programów działających w tle a potem narzeka że wszystko muli i się ścina. 

Normalne wykorzystanie ram to do 60-80% i nie jest to żaden problem , może powyżej dopiero by było problemem z ilością wolnej pamięci.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...