Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z temperaturami podczas gry w Wiedźmin 3 Dziki Gon

JuJu123456

Pytanie

Opublikowano

Ostatnio zakupiłem Wiedźmina 3. Wcześniej sprawdzałem czy mój pecet udźwignie go i wynikało, że najbardziej optymalne będą ustawienia medium/high. Po 30 minutach gry komputer zaczął głośno pracować. Sprawdziłem temperatury procesora, które sięgały na każdym z rdzeni powyżej 70 stopni, temperatura karty graficznej wynosiła 80 stopni, a wykorzystanie 90%. Chciałbym dowiedzieć się czy ta sytuacja jest normalna czy jednak jest jakiś problem.

Procesor: i5-4460

Karta Graficzna: MSI GTX 960 OC 2GB

2 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Głośność pracy wynika z tego, że pewnie wiatraki weszły na max. obroty. Według oficjalnej specyfikacji dla tego procesora maksymalna dozwolona temperatura to 72.72°C. Dla GPU 98°C. Intele najlepiej starać się utrzymać w granicach 55-60°C w stresie. Masz chłodzenie boxowe czy dokupowałeś osobno? Warto czasem zainwestować ok. 100zł na chłodzenie choćby od silentiumpc, do tego jakaś dobrą pastę termoprzewodzącą i generalnie dobry obieg powietrza. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że obecnie panują straszne upały i to pewnie jest główny powód tak wysokich temperatur.

Opublikowano

Głośność pracy wynika z tego, że pewnie wiatraki weszły na max. obroty. Według oficjalnej specyfikacji dla tego procesora maksymalna dozwolona temperatura to 72.72°C. Dla GPU 98°C. Intele najlepiej starać się utrzymać w granicach 55-60°C w stresie. Masz chłodzenie boxowe czy dokupowałeś osobno? Warto czasem zainwestować ok. 100zł na chłodzenie choćby od silentiumpc, do tego jakaś dobrą pastę termoprzewodzącą i generalnie dobry obieg powietrza. Trzeba jednak zwrócić uwagę, że obecnie panują straszne upały i to pewnie jest główny powód tak wysokich temperatur.

Posiadam boxowe chłodzenie od Intela ale zastanawiam się nad kupnem chłodzenie na procesor SilentiumPC Fera 3 HE1224 i wentylatorów do obudowy 120mm Be Quiet! Pure Wings 2 i 80mm SilentiumPC Mistral 80. Chciałbym wiedzieć czy jest to dobry wybór czy może jest coś lepszego w takim przedziale cenowym.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...