Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wyjście GB z UE

muzalk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Chyba w snach wróci, Brytyjczycy sami ukręcili sobie dla siebie szubienicę po wyjściu spadnie wartość i tak. 

Wszystko przez niedoinformowanie i działania partii które w sposób zawiły tłumaczą zysk z odłączenia sie od unii.  Nikt jakoś nie przedstawia kosztów podwyżek importowanej żywności i towarów, do tego wzrost inflacji. 

Dopiero po referendum okazało się jak negatywnie wpłynie wyjście na Wielką Brytanię, nie dość że pieniądze jakie miała zaoszczędzić, niby miały być przekazane na NHS ( służba zdrowia ) to  już w najnowszych projektach ( wdrażanych po wyjściu z Unii )  przeznaczono je dla partii polityczny będących za wyjściem z Unii  albo całkowicie inne cele. 

Prawdopodobnie Wielka Brytania nigdy nie wyjdzie z Unii chyba że przez rozpad królestwa jeśli odejdzie Szkocja I Irlandia Północna które są z a przynależnością do Unii i w przyszłość będą chciały należeć do Unii Eyropejskiej. 

Nie spadnie, bo to nie ludzie sterują walutą, tylko wielkie instytucje bankowe. Po prostu wykorzystali okazję by zarobić, później zaczną znowu kupować funta.

Takie gadanie ble ble ble bo funt spada to koszmar jakiś ble ble ble to już koniec funta ble ble ble

• Odpowiedzi 66
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Nie spadnie, bo to nie ludzie sterują walutą, tylko wielkie instytucje bankowe. Po prostu wykorzystali okazję by zarobić, później zaczną znowu kupować funta.

Wielkie instytucje bankowe patrzą przede wszystkim na stabilność waluty. A jaką stabilność ma funt, jeśli samo wynegocjowanie nowych umów handlowych z państwami Unii może potrwać kilka lat? Jeśli gospodarka oklapnie i spowolni na następne kilkanaście? UK czekają teraz reformy a Szkocja i Irlandia prawdopodobnie się odłączą. Podaj mi powód, dla którego ktoś miałby ryzykować i nie przerzucić się na dolara albo franka.

Programowanie, muzyka, piwo i przemyślenia rodem z ławki spod monopolowego. Nie wchodź! fireveined.pl

Opublikowano

Wielkie instytucje bankowe patrzą przede wszystkim na stabilność waluty. A jaką stabilność ma funt, jeśli samo wynegocjowanie nowych umów handlowych z państwami Unii może potrwać kilka lat? Jeśli gospodarka oklapnie i spowolni na następne kilkanaście? UK czekają teraz reformy a Szkocja i Irlandia prawdopodobnie się odłączą. Podaj mi powód, dla którego ktoś miałby ryzykować i nie przerzucić się na dolara albo franka.

Nie odłączą się to raz

A dwa to WB będzie również zawierać umowy handlowe z innymi Państwami, nie tylko z krajami europejskimi, wiec tu też nie ma co panikować

Opublikowano

Bardzo dobrze, że odeszli. Teraz powinni odchodzić po kolei, Polska również.

Rozpad UE to najlepsze co może się przytrafić polskiej gospodarce.

wykończę cię jak podatki.

Opublikowano

Po czym wnioskujesz? W jaki sposób wyjście z UE poprawiło by sytuację polskiej gospodarki?

Programowanie, muzyka, piwo i przemyślenia rodem z ławki spod monopolowego. Nie wchodź! fireveined.pl

Opublikowano

Jak one się mają patrzyć na stabilność, skoro one tym kierują?

Opublikowano

Polska po odejściu z Unii będzie żebrać o kasę którą aktualnie dostaje jako dofinansowania.  Koniec budowy dróg, nowych chodników czy autostrad z funduszów Unijnych. 

Koniec legalnej pracy.

Wracając do tematu to referendum jest największą wtopą partii politycznych które były za referendum i za wyjściem z Unii.

Fałszywe obietnice wyborcze z wiązane z funduszami wpłacanymi na Unię, naciągane informacje o kosztach jakie ponosi UK utrzymując imigrantów, bezmyślne oszczędności na którym zyskało by państwo a kosztami obciążono obywateli. 

Jakoś teraz nie  widać by  głosujący za odejściem byli zadowoleni ze swoich decyzji, jak by nie było ta większośc to głównie ludzie starsi i  anglicy utrzymujący się z zasiłków. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jakoś spotykałem masę opinii, że UE jest złe, że w ogóle Polska powinna spierdalać z czegoś takiego, a nagle jak GB ma w jakimś zamyśle wyjście w UE to samobójstwo, strzał w stopę i w ogóle Polacy emigrują z GB do Polski, która ma zły rząd i należy do UE. Ja p******* to może nie UE jest spierdolone i jego polityka, a może cebula? Ja sam brałem komicznie takich śmieszków, że UE to zło itd. - po części i mają rację, ale jak się powie, że Polska dostaje więcej pieniędzy niż UE zabiera to oni nieee, ale no, no i co z tego lub uznają to za fałszywą informację.

O c**j tu chodzi? Nie prościej powiedzieć, że UE ogranicza w pewien sposób suwerenność Polski i jej gospodarkę, bo zamyka jakieś fabryki i kopalnie i zajmuje się tym czym nie potrzeba jak nad tym czy ślimak to ryby, a z drugiej strony powiedzieć, że jest to źródło przychodu dla Polski i dzięki niej można sfinansować niektóre koszta, projekty? Sam w swojej okolicy widzę sporo rzeczy zbudowanych przez właśnie UE, więc może cała nagonka na to coś nie jest zbyt bardzo przesadzona?

pyhvh7E.png

Opublikowano

No to jest oddzielna kwestia, że ludzie mają bardzo spolaryzowane myślenie jeśli chodzi o UE. Albo obarczają Unię winą za całe zło wszechświata, albo nie dostrzegają widocznych gołym okiem absurdów brukselskiej biurokracji. I zazwyczaj im mniej wiedzą, tym zażarciej bronią swoich poglądów i przekonań. 

Opublikowano

Czym kierują? Polityka fiskalną UK? Rozumiem. że to z ich decyzji nastąpił Brexit?

Nie Brexit, tylko spadek waluty, jezu... Czym kierują? Przeceiż powiedziałem na samym początku, gdybyś choć trochę się wysilił i przeczytał mój post ze zrozumieniem nie zadałbyś takiego głupiego pytania.

Opublikowano

Czym kierują? Polityka fiskalną UK? Rozumiem. że to z ich decyzji nastąpił Brexit?

Nie Brexit, tylko spadek waluty, jezu... Czym kierują? Przeceiż powiedziałem na samym początku, gdybyś choć trochę się wysilił i przeczytał mój post ze zrozumieniem nie zadałbyś takiego głupiego pytania.

Hej, ale zdajesz sobie sprawę, że po Brexicie mocno ucierpiały giełdy na całym świecie? A najmocniej dostało się właśnie bankom? I że o kursie waluty decyduje przede wszystkim polityka monetarna państwa, sytuacja gospodarcza i polityczna? Chyba, że tym też sterują banki? Przeczytałem Twój post dziesięć razy i cały czas nie mam pojęcia co chciałeś przekazać. Może cała sytuacja to wina Sorosa, Rockefellera i Rothschilda? Funt osłabł, bo wszyscy spanikowali i uciekali. Teraz trochę odbije z powrotem, ale nie wróci już do wcześniejszego poziomu. Spekulanci zarobili od groma, ale nie zmienia to faktu, że tylko wykorzystali sytuację, a nie ją spowodowali.

Opublikowano

Człowieku, oni mają tyle pieniędzy, że oni z kursem franka mogą zrobić co chcą. Osłabł, bo przestali go kupować. Wykorzystali okazję by zarobić i tyle, za jakiś czas funt wróci do normy.

Opublikowano

Nietypowy był tylko gwałtowny spadek po referendum bo normalne wahania to że  na wakacje rośnie jego wartość a potem powoli i tak spada. 

Spadek wartości funta był tylko wynikiem negatywnego referendum, taki wynik był oczekiwany i wcale nie było zaskoczeniem że spadnie, tak samo by było  jeśli wynik był by za zostaniem funt poszedł by w górę.

Funt wróci do normy jak zawsze, spadnie i tak  jednak jeśli Wielka Brytania opuści Unię Europejską i szybko się nie podniesie. 

Na tego typu okazje szykują się właśnie najwięksi  spekulanci ( czytaj banki ) , zarobią w każdym wypadku bez względu czy zostaną czy wyjdą.  

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nietypowy był tylko gwałtowny spadek po referendum bo normalne wahania to że  na wakacje rośnie jego wartość a potem powoli i tak spada. 

Spadek wartości funta był tylko wynikiem negatywnego referendum, taki wynik był oczekiwany i wcale nie było zaskoczeniem że spadnie, tak samo by było  jeśli wynik był by za zostaniem funt poszedł by w górę.

Funt wróci do normy jak zawsze, spadnie i tak  jednak jeśli Wielka Brytania opuści Unię Europejską i szybko się nie podniesie. 

Gwałtowny spadek funta po Brexicie to jedno, ale dalsze decyzje rządu to drugie. Mark Carney, szef brytyjskiego banku centralnego, zapowiedział poluzowanie polityki pieniężnej w odpowiedzi na spowolnienie gospodarcze. To nie pomoże funtowi na pewno, a w zasadzie już pogorszyło sytuację - kurs spadł jeszcze bardziej.

Do poziomu sprzed Brexitu nie będzie powrotu w najbliższym czasie. Ciężko określić jakąś dokładniejsza prognozę, bo wszystko zależy od następnych decyzji i polityki UK, w tym też właśnie faktycznego opuszczenia struktur UE jak wspomniałeś.

Na tego typu okazje szykują się właśnie najwięksi  spekulanci ( czytaj banki ) , zarobią w każdym wypadku bez względu czy zostaną czy wyjdą.  

Banki miały własne exit polle, żeby móc przewidzieć wynik referendum i z wyprzedzeniem zareagować. Niektórzy zarobili, inni stracili, takie życie :D

Człowieku, oni mają tyle pieniędzy, że oni z kursem franka mogą zrobić co chcą

Wpisz sobie w google "co wpływa na kurs waluty", a potem wróć i porozmawiamy, ok?

Opublikowano

I myślisz że to, co z internetu w pierwszej lepszej stronie znajdziesz będzie prawdą? Te czynniki wpływają owszem, ale w bardzo małym stopniu. Takich stron nie musisz mi pokazywać, ja to znam prawie na pamięć

Opublikowano

I myślisz że to, co z internetu w pierwszej lepszej stronie znajdziesz będzie prawdą? Te czynniki wpływają owszem, ale w bardzo małym stopniu. Takich stron nie musisz mi pokazywać, ja to znam prawie na pamięć

Ok, to podaj swoje źródła albo wypowiedzi ekonomistów, którzy to potwierdzają. Może wiesz coś, czego ja nie wiem.

Skoro "pierwsze lepsze strony" z Googla Cię nie przekonują, to spróbujemy inaczej. Co przede wszystkim wpływa na kursy walut w krótszej perspektywie czasowej:

• stopy procentowe - Wyobraźmy sobie, że w krajach A i B są początkowo takie same stopy procentowe, np. 4 proc. W pewnym momencie kraj B podnosi stopy do 5 proc., co przekłada się na odpowiedni wzrost oprocentowania lokat bankowych czy rentowności obligacji. Ponieważ inwestorzy w kraju A u siebie mogą zarobić jedynie 4 proc., decydują się na przeniesienie pieniędzy do kraju B. Aby ulokować tam kapitał, muszą kupić lokalną walutę, co przekłada się na wzrost jej kursu względem waluty kraju A. Tutaj wikipedia i teoria parytetu stopy procentowej.
  • tempo wzrostu gospodarczego - Kurs to cena jednej waluty względem innej, czyli działa tutaj zasada popytu/podaży. Szybki wzrost gospodarczy przekłada się na zwiększone zainteresowanie inwestycyjne tym państwem - więcej inwestorów z zagranicy kupuje daną walutę i jej kurs rośnie.
  • inflacja - Wraz ze wzrostem inflacji maleje siła nabywcza i rośnie podaż pieniądza, tzn. jest go w obiegu więcej, ale za daną sumę można kupić mniej towarów. Masz w portfelu 20 funtów zamiast 10, ale batonik podrożał z 1 funta na 2, więc wychodzi na to samo. Waluta osłabia się, bo wcześniej mogłeś kupić za 1 funta 6 złotych, ale teraz możesz kupić tylko 3.

To są bardzo uproszczone modele, ale w miarę dobrze obrazują co się dzieje na rynku. Teraz zobaczmy, jak wygląda sytuacja w UK?

Funt będzie prawdopodobnie cały czas słabł (wielu ekonomistów przewiduje spadek nawet do 5zł za funta, ale to trochę przesadza moim zdaniem), chyba, że UK jednak z Unii nie wyjdzie. Pożyjemy, zobaczymy :P

A spekulacje oczywiście też mogą mieć wpływ na kursy -  w 1992 Soros zarobił miliard dolarów spekulując na funcie, który spadł względem marki z 2.78 do 2.2. Ale to nie sam Soros spowodował ten spadek, on tylko przyśpieszył wybuch bańki, która zdążyła narosnąć wokół funta przez zawirowania w europejskim Mechanizmie Kursów Walutowych.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...