Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

CBS, ABW

hooligan333

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, co myslicie o ABW i CBS? Interesują mnie te służby i praca w nich. Jakoś mam chęć łapać groźnych przestepcow, pilnować porzadku, łapać handlarzy, zwalczać cyberprzestepstwo, likwidować jakies mafie i gangi hehehe. A i czemu na stronie ABW jest tak mało o nich i wgl w Internecie.

Opublikowano

Jak już to CBŚP. Najłatwiejsza droga przez Policje/Wojsko. Do ABW masz podane stanowiska, które chcą obsadzić w danej chwili. Btw. z taką argumentacją odrzucą cię na starcie.

Opublikowano

Jak już to CBŚP. Najłatwiejsza droga przez Policje/Wojsko. Do ABW masz podane stanowiska, które chcą obsadzić w danej chwili. Btw. z taką argumentacją odrzucą cię na starcie.

Nie no tak tylko napisalem, ze takie cos mnie trochę kręci więc to na rozmowie kwalifikacyjnej nie powiem xD

Opublikowano

Ja wychodze z założenia, aby dołaczyć właśnie do takich organizacji trzeba być przypakowanym. Oczywiście pewnie się myle bo nawet będąc tłuścioszkiem pewnie by mnie bez aplikacji przyjęli :D

mogNI2J.jpg

Opublikowano

Te organizacje raczej same się odzywają do ludzi, w szczególności podobno lubią ludzi z humanistycznych kierunków (ale, że humanistyczne kierunki to nie tylko filologia to ty wiedz)

Opublikowano

Nauczycielka opowiadała o pewnej znajomej co jest w ABW/CBS i ta znajoma na początku gadaltiwa uśmiechnięta, optymistyczna dziewczyna, a gdy zaczeła prace to po 1-2 lat nic nie można było od niech wynieść, zero uśmiechu , zamknięta w sobie 

wiadomo tajemnica to tajemnica 

Opublikowano

Do ABW często wymagane są studia wyższe, nie musisz jako tako pracować w policji, wejdziesz sobie na ich stronę i tam jest opisana rekrutacja, między innymi wywiad środowiska w, którym żyjesz, czy nie byłeś karany itp itd. sprawdzaja praktycznie wszystko. Sam chciałem tam składać papiery zaraz po studiach, ale poczytałem trochę więcej i praca wygląda trochę tak, że nieważne jaka jest pora i dzień, czy świętą czy urlop, jak zadzwonią i CIe wezwą to musisz się stawić, niestety to nie jest praca zmianowa, idzie za nią wiele wyrzeczeń, jeżeli takie życie by Ci nie przeszkadzało to śmiało, powodzenia :D  ( W cbś wygląda to podobnie)

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Zacznijmy od tego że Agencja Bezpieczeństwa Wewnętrznego nie zajmuje się rozbijaniem jakichś mafii czy gangów, CBŚ owszem.

Do Centralnego Biura Śledczego z tego co wiem to kierują zaprawionych w bojach antyterrorystów, w najważniejszej jednostce policji muszą być osoby z doświadczeniem, które będą wiedziały jak sobie poradzić w stresowych sytuacjach.

A ABW to bardziej jakaś policja polityczna, coś jak Stasi, zajmują się ''ochroną państwa'', m.in poprzez zbieranie informacji (wygląda to tak że idą do np. jakiegoś ONRu czy Antify, zdobywają tam ludzi i dowiadują się o manifestacjach, komedia xD). Oczywiście zapobiegają zamachom terrorystycznym, ale ich działalność to głównie infiltracja czy prześladowanie osób niewygodnych dla władzy (patrz. Mateusza Piskorskiego z partii Zmiana). Nic ciekawego, a wymagania nie są takie jak piszecie powyżej. Uważanie że przyjmą was do polskiego odpowiednika FSB do pracy w terenie od razu po studiach to idiotyzm.

userbar_russia.gif

Opublikowano

Praca w CBŚ to odpowiedzialność, jak i również w ABW. Jeżeli chcesz w przyszłości zostać osobą, która będzie miała na celu bronić interesów państwa i chronić obywateli, to możesz rozpocząć swoją przygodę przez szkołę policyjną.

Opublikowano

Dlaczego o ABW jest tak malo pisane? Bo to elita , przynajmniej oni sie za takich uwazaja. Wiekszosc tam jest zatajane pewnie zeby nie bylo wszystko ujawniane Publicznie. Jak lubisz oszukiwac obywateli to cos dla Ciebie.

CBS za to niebiezpieczna praca jak dla mnie , nie chcialbym w zadnych z tych 2 pracowac.

Jesli chcesz normalnie zyc to polecam emigracje.

Opublikowano

Dlaczego o ABW jest tak malo pisane? Bo to elita , przynajmniej oni sie za takich uwazaja. Wiekszosc tam jest zatajane pewnie zeby nie bylo wszystko ujawniane Publicznie. Jak lubisz oszukiwac obywateli to cos dla Ciebie.

CBS za to niebiezpieczna praca jak dla mnie , nie chcialbym w zadnych z tych 2 pracowac.

Jesli chcesz normalnie zyc to polecam emigracje.

Od kiedy policja polityczna to elita?

userbar_russia.gif

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Nie no tak tylko napisalem, ze takie cos mnie trochę kręci więc to na rozmowie kwalifikacyjnej nie powiem xD

Nawet już nie masz szansa na przyjęcie, bo przeskanują cię od góry do dołu, łącznie z kolegami z przedszkola. CBŚ - to nic innego jak bardziej rozbudowana działalność policji, polecam ABW.  :v

Opublikowano

Ogólnie to w służbach obowiązuje zasada że ludzie z ulicy którzy się sami zgłaszają są z automatu odrzucani.

Nie dotyczy ABW bo po masowych zwolnieniach zatrudniali ludzi w podobny sposób co kasjerki w lidlu. Jako szeregowy funkcjonariusz dostaniesz śmieciowe pieniądze na poziomie 2200 na rękę. Nie robisz nic specjalnego raczej nudne działania operacyjne i praca papierkowa. Perspektywy marne bo służby są u nas reorganizowane co parę lat co łączy sie z wypierdalaniem personelu.

To już nie czasy WSI kiedy praca w służbach była ciekawa i opłacalna.

https://www.abw.gov.pl/pl/sluzba-w-abw/94,Sluzba-w-ABW.html

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...