Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum vs Technikum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Oczywiście technikum. Skończysz dobre technikum i możesz zarabiać 4 tyś miesięcznie na rekę w pierwszej pracy. Chyba nie tak źle w wieku 19 lat.

@Osama

Po jakim kierunku idzie tyle zarabiać ? 

Opublikowano

A co stoi na przeszkodzie, żeby pracować już po liceum? Ba, nawet w trakcie.

Nic nie stoi na przeszkodzie tylko, że nie masz wtedy odpowiedniej wiedzy, żeby pracować w dobrym zawodzie.

@Osama

Co, niby czemu? Chyba masz świadomość, że w domu możesz się uczyć tego samego? Dodatkowo lepiej i szybciej, to nie jest żadna wiedza tajemna. Przynajmniej patrząc na program TI.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Niektórych rzeczy możesz nauczyć się w domu a niektórych nie. Programowania central telefonicznych i spawania światłowodów w domu się nie nauczysz.

RAsfepN.png
Opublikowano

Niektórych rzeczy możesz nauczyć się w domu a niektórych nie. Programowania central telefonicznych i spawania światłowodów w domu się nie nauczysz.

Programowanie central telefonicznych - pewnie tylko w niektórych technikach - tak jak pisałeś, najlepsze w Polsce.

Przecież w programie przez 4 lata programowania jest bardzo mało, a jak są, to tylko podstawy. 

Opublikowano

Ja chodziłem do technikum teleinformatycznego. Nie wiem co jest w takim zwykłym informatycznym.

@nerff

teleinformatyka

RAsfepN.png
Opublikowano

W sumie liceum bardziej przygotuje do matury, czyli dostanie się na lepsze studia. Ale dostanie się =/= utrzymanie się na tych studiach.  I tak cała matematyka, fizyka, zawodowe to analiza matematyczna, algebra macierzowa i algebra zespolona. Te zagadnienia w technikum są konieczne do zrozumienia chociażby elektroniki czy automatyki.Jeśli ktoś wybiera się na kierunki pokroju elektrotechnika, elektronika, automatyka i robotyka i mechatronika to lepszym wyjsciem jest skonczyc technikum. Nie wiem jak to wygląda na informatyku. 

Deus vult

Opublikowano

Chodzę do technikum i nie ma u mnie żadnej patologii. Jest parę śmieszków, ale to śmieszki, a nie patologia. Poza tym technikum jest trudniejsze, sporo trudniejsze. Mam około 21 lub 23 przedmiotów, ale tak to jestem zadowolony w wyboru.

Nie ma to tamto, ale jeżeli ktoś chce wybrać się na studia to polecam jednak liceum, technikum jest idealne jeżeli ktoś nie jest zdecydowany lub wie, że nie chcę dalej się uczyć. Ja planuję ukończyć technikum i ewentualnie zdać maturę i natychmiast wyjechać do rodziny w UK lub Szwajcarii ( zależy jak mi będzie szło z niemieckiego do 4 klasy ).

Opublikowano

Gimbaza będzie wybierać szkołę, codziennie pojawiają się takie tematy, gdzie iść itp. Osobiście jestem w TI i pewnie przepiszę się w drugiej klasie do LO. IMO wydaję mi się, że tak czy siak po technikum (po informatycznym na pewno, jeżeli nie uczysz się w domu) i LO trzeba iść na studia. W LO rok krócej, są loszki fajne, a w technikum siedzisz do wieczora w szkole + większy patol.

Znowu będzie pierdolenie o tym, że LI jest lepsze od TECH albo na odwrót.

Ja powiem tyle, że jak chcesz mieć w pracy kwalifikacje czyli móc wykonywać dane czynności jak np. administrowanie baz z danymi, eksploatacji urządzeń itd. to lepiej ukończyć technikum, jednak jak chcesz się wziąć za coś innego czy być grafikiem to technikum Ci się za bardzo nie przyda.

­

pyhvh7E.png

Opublikowano

Przez rok ucząc się samodzielnie przez 8 godzin dziennie to ja bym się nauczył z ~5 razy więcej niż w tym marnym technikum. Sam planuje iść na studia związane z informatyką, ale technikum informatyczne omijam szerokim łukiem, bo na 90% nauczą Cie to co sam wymieniłeś (czyli nic)

Skoro jesteś samoukiem to po co Ci liceum czy studia? 

Deus vult

Opublikowano

Szczerze to przestańcie p******** ,bo z mojego doświadczenia wynika że najlepiej wybrać szkołę z dobrą kadrą nauczycielską i dobrym sprzętem do nauki nie ważne czy to technikum czy liceum. A i jeżeli chodzi o dobrą prace po TECH lub LO to w głównej mierze zależy od nas samych ,jak będziemy się uczyć w szkole i poza nią kiedy ją już ukończymy ,a i najważniejsze to w życiu mieć łeb na karku bo nawet najlepsi uczniowie jeżeli tego nie mają i choćby nie wiem jak zdolni byli i jakie mieli oceny to bez tego sobie nie poradzą i  nie znajdą dobrej pracy .

bez gif

Opublikowano

Tyle, że w technikum też się tego nie nauczysz.

Wszystko zależy od tego jakie technikum. Ja chodziłem do najlepszego technikum w Polsce i nauczyłem się takich rzeczy, których na niektórych politechnikach nawet byś się nie nauczył.

jakie? łączności w krakowie?

Pomogę z matematyki, PW.

Opublikowano

Liceum to przedłużenie gimbazy. Wszystkiego po trochu, czyli kolejne lata bezsensownej nauki. W technikum przynajmniej dobiera się przedmioty pod dane kwalifikacje. Przy szukaniu pracy, warto mieć kilka pozdawanych kwalifikacji, zawsze to lepiej wygląda.

Opublikowano

Skonczylem tehnikum i jestem bezrobotny ale mam komisa wiec alimenty bedo więc jak zdam to pójdę do policealnej żeby trzepać hajs z alimentów kture pomogo mi ptrzetrfac

a w technkum mowili ze jestem debil a sami sa debilami bo mysla ze po szkole znajdo prace albo po studiach haha , ja uczylem sie 2 zawodu kiedy oni uczyli sie z lektur ktore gowno im daly 

~jas fasola

Opublikowano

Liceum to przedłużenie gimbazy. Wszystkiego po trochu, czyli kolejne lata bezsensownej nauki. W technikum przynajmniej dobiera się przedmioty pod dane kwalifikacje. Przy szukaniu pracy, warto mieć kilka pozdawanych kwalifikacji, zawsze to lepiej wygląda.

Przecież wszystkiego po trochu jest tylko w pierwszej klasie, później masz takie przedmioty, jakie wybrałeś na rozszerzenie, w technikum jest przecież z tego co wiem tak samo, więc o co wam chodzi z tymi zbędnymi przedmiotami?

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Przecież wszystkiego po trochu jest tylko w pierwszej klasie, później masz takie przedmioty, jakie wybrałeś na rozszerzenie, w technikum jest przecież z tego co wiem tak samo, więc o co wam chodzi z tymi zbędnymi przedmiotami?
Mam rozszerzenie z matmy i geografii, ale oprócz tego musieli mi wcisnąć w plan 2 hisy, 4 polskie. Już nie mówiąc o wf'ie i religii, które są też na pewno w technikach. Wf w szkole nie ma według mnie sensu, bo więcej można wyćwiczyć przez taki sam czas w domu. Z religią wiadomo jak jest.

Wyszło mi, że mam w tygodniu 11 zbędnych godzin.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Teraz frajerzy co wybrali liceum dla dziewczyn i krótszej edukacji będą bronić i wypowiadać się, że lepsze, bo są teraz w dupie i z biegiem czasu wiedzą, że to była zła decyzja, a chcą kolejnych młotów w to wciągnąć :D

Opublikowano

do liceum sie idzie po to zeby isc na studia, do technikum po to zeby miec robote od razu po szkole

Szczerze, to nie znam dużej ilości osób, które po technikum dostały pracę 

Opublikowano

do liceum sie idzie po to zeby isc na studia, do technikum po to zeby miec robote od razu po szkole

Szczerze, to nie znam dużej ilości osób, które po technikum dostały pracę 

W sumie to ja też nie, tylko jakieś 90% które po technikum już pracują. A to czy w zawodzie to już inna sprawa. I tak niektórzy pracują i robią inżynierke. 

Deus vult

Opublikowano

To już zależy od autora, ja idę do technikum bo jest tam ciekawiej, znacznie wyższy poziom nauczania (serio, nasze liceum jest do dupy jeśli chodzi o nauczanie) i wgl fajna atmosfera oraz chcę się czegoś z zawodu nauczyć a nie siedzieć i wkuwać nwm muzykę.  

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Teraz frajerzy co wybrali liceum dla dziewczyn i krótszej edukacji będą bronić i wypowiadać się, że lepsze, bo są teraz w dupie i z biegiem czasu wiedzą, że to była zła decyzja, a chcą kolejnych młotów w to wciągnąć :D

@WWEblog

Są jakieś specjalne licea dla dziewczyn?

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Ja tam ide do LO mniej przedmiotów i po 3 latach studia xD a technikum do wieczora nauka i musisz egzaminy zawodowe tez zdac a jak nie zdasz to tak jakbys poszedl do liceum.

Jezeli masz wybierac to tylko i wyłącznie LO i ch*j. xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...