Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Liceum vs Technikum

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Gimbaza będzie wybierać szkołę, codziennie pojawiają się takie tematy, gdzie iść itp. Osobiście jestem w TI i pewnie przepiszę się w drugiej klasie do LO. IMO wydaję mi się, że tak czy siak po technikum (po informatycznym na pewno, jeżeli nie uczysz się w domu) i LO trzeba iść na studia. W LO rok krócej, są loszki fajne, a w technikum siedzisz do wieczora w szkole + większy patol.

Opublikowano

jeśli łączysz swoją przyszłość z biologią i chemią to nie masz wyboru i idziesz do liceum. Jeśli informatyka czy coś to lepiej technikum, przynajmniej komputery sobie poskładasz na praktykach. A ekonomia itp. nic nie warte, juz lepiej do licbazy, napisać szybciej maturke i na studia jakieś

jesli nie idziesz na studia i nie wyjezdzasz z kraju to bierz technikum ewentualnie zawodówke, też spoko opcja tylko trzeba uważać na patologie

Opublikowano

Patol i loszki, to zalezy od danej szkoly akurat, przynajmniej po technikum wiesz, ze nie bedziesz pracowal a macu

Na studia mam zamiar iść, przynajmniej na dzień dzisiejszy, w technikum patol jest, w zawodówce jeszcze mocniej, na moim profilu żadnej loszki nie ma.

jeśli łączysz swoją przyszłość z biologią i chemią to nie masz wyboru i idziesz do liceum. Jeśli informatyka czy coś to lepiej technikum, przynajmniej komputery sobie poskładasz na praktykach. A ekonomia itp. nic nie warte, juz lepiej do licbazy, napisać szybciej maturke i na studia jakieś

jesli nie idziesz na studia i nie wyjezdzasz z kraju to bierz technikum ewentualnie zawodówke, też spoko opcja tylko trzeba uważać na patologie

Są licea z profilem np. wojskowym, policyjnym, tam chemia i bio nie są potrzebne xp

Opublikowano

Jak się jest przegrywem, bezbekiem i boi się zagadać do typów z zawodówki to tak jest. 

Mi w technikum pasuje, przynajmniej wiem, że będę miał lepsze papiery niż ucznie LO, niby rok dłużej ale jako, że jestem na informatyce będę miał zdane 3 egzaminy i maturę imo się opłaca. 

b_560_95_1.png

Opublikowano

Jak się jest przegrywem, bezbekiem i boi się zagadać do typów z zawodówki to tak jest. 

Mi w technikum pasuje, przynajmniej wiem, że będę miał lepsze papiery niż ucznie LO, niby rok dłużej ale jako, że jestem na informatyce będę miał zdane 3 egzaminy i maturę imo się opłaca. 

No i potem będziesz składał PC januszom za 1k miesięcznie. Tak czy siak musisz na studia iść. 

Opublikowano

No i potem będziesz składał PC januszom za 1k miesięcznie. Tak czy siak musisz na studia iść. 

Nie mam zamiaru bawić się sprzętem xD robię to tylko na lekcjach. Również mam zamiar iść na studia i w sumie tam też idę tylko i wyłącznie po papierek.

b_560_95_1.png

Opublikowano

Nie mam zamiaru bawić się sprzętem xD robię to tylko na lekcjach. Również mam zamiar iść na studia i w sumie tam też idę tylko i wyłącznie po papierek.

Nie lepiej iść do LO? Masz rok krócej, a po studiach to samo co po technikum ze studiami. 

Opublikowano

Nie lepiej iść do LO? Masz rok krócej, a po studiach to samo co po technikum ze studiami. 

Nie, w LO mam więcej niepotrzebnych mi przedmiotów, a pracodawca chętniej zatrudni kogoś kto ma tytuł technika, niż typa z samą maturą, przynajmniej w moim odczuciu. 

b_560_95_1.png

Opublikowano

Patol i loszki, to zalezy od danej szkoly akurat, przynajmniej po technikum wiesz, ze nie bedziesz pracowal a macu

Na studia mam zamiar iść, przynajmniej na dzień dzisiejszy, w technikum patol jest, w zawodówce jeszcze mocniej, na moim profilu żadnej loszki nie ma.

Wszystko zależy od szkoły, jeśli idziesz do topowego technikum, to raczej ciężko tam trafić na "patolę", a i w słabym liceum możesz ją spotkać.

Ja uważam tak: jeśli idziesz bardziej pod przedmioty takie jak polski, historia, biologia, języki, to lepiej wybrać liceum, a jeżeli interesują Cię bardziej techniczne rzeczy, to warto przejrzeć dostępne profile w technikach. Poziom nauki, uczniowie etc. etc. - to wszystko zależy już od indywidualnej szkoły i raczej nie można powiedzieć "w technikach uczą lepiej" albo "do liceum idzie mnie patoli". 

Opublikowano

Nie, w LO mam więcej niepotrzebnych mi przedmiotów, a pracodawca chętniej zatrudni kogoś kto ma tytuł technika, niż typa z samą maturą, przynajmniej w moim odczuciu. 

Przecież w TI przez 4 lata masz praktycznie tylko podstawy, dopiero na studiach poznajesz nowe rzeczy (tak mi mówiono xD), więc ktoś kto po LO pójdzie na studia informatyczne będzie miał praktycznie tą samą wiedzę co osoba po technikum informatycznym i studiach. 

Opublikowano

Głupoty, stereotypy internetowe. Czytam te niektóre posty i widzę, że jednak niektórzy nie mają pojęcia co to jest technikum, a w szczególności na czym polega kierunek technik-informatyk.

Januszem to jest każdy po LO, który poszedł tam ze względu na dwie rzeczy: "loszki" & "3 lata nauki".

Opublikowano

Typ uważa, że jak pójdzie na studia to dostanie pracę w Polsce XDDD. Może i dostaniesz ale nie taką na jaką sobie "zapracowałeś" poprzez studia. Przecież nawet moja siostra kujonka po studiach pedagogiczno coś tam jest aktualnie FLORYSTKĄ mimo, że jest zdolna.

Zakładając, że nie jesteś amebą i idziesz szukać pracy jedynie po szkole średniej to tak będzie wyglądać twoja rozmowa :

a) po LO :

Pracodawca : Co pan potrafi?

Ty : A potrafię pisać rozprawki i analizować/interpretować wiersze.

B) po technikum :

Ty : Potrafie składać komputery, pracować w programie Excel/Access, znam podstawy html/css, znam podstawy programowania, mam zdane kwalifikacje zawodowe.

No i powiedz mi kogo wybierze pracodawca? Identycznie sprawa będzie wyglądać po studiach. Oczywista jest też sprawa, że trzeba coś też potrafić poza tym czego się nauczyło w szkole. 

Wziąłem pod celownik profil informatyczny bo jesteś w TI jak i ja byłem, ale inne profile są jeszcze bardziej opłacalne zwłaszcza taki mechatronik.

Opublikowano

Ja tam ci powiem że po Liceum nie zawsze znajdziesz pracę a jeśli chodzi o Technikum to lepiej już się pomęczyć te 4 lata i mieć zawód niż nie mieć pracy po Liceum oraz także opłacalną opcją jest nawet zawodówka .

AOWD3IA.png

Opublikowano

U mnie w szkole mówili, że zawodówka to patus a technikum jest nieopłacalne. Teraz ja robię jako grafik, mój kolega skończył zawodówkę, pracuje na warsztacie i nieźle zarabia. A ziomki co do Liceum poszli? Jeden przy produkcji, drugi w macu a trzeci kawę parzy xD Nie mówię, że Liceum jest złe i każdy tak kończy. Ale to jest Polska. Co innego studiowanie za granicą.

Bierz technikum, nie marnuj się.

Opublikowano

B) po technikum :

Ty : Potrafie składać komputery, pracować w programie Excel/Access, znam podstawy html/css, znam podstawy programowania

Czyli rzeczy, które średnio ogarnięty człowiek ogarnie w mniej niż miesiąc, a co do tych bezużytecznych kwalifikacji, jak ktoś bardzo chce to sobie może nawet je zrobić.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Typ uważa, że jak pójdzie na studia to dostanie pracę w Polsce XDDD. Może i dostaniesz ale nie taką na jaką sobie "zapracowałeś" poprzez studia. Przecież nawet moja siostra kujonka po studiach pedagogiczno coś tam jest aktualnie FLORYSTKĄ mimo, że jest zdolna.

Zakładając, że nie jesteś amebą i idziesz szukać pracy jedynie po szkole średniej to tak będzie wyglądać twoja rozmowa :

a) po LO :

Ty : A potrafię pisać rozprawki i analizować/interpretować wiersze.

B) po technikum :

Ty : Potrafie składać komputery, pracować w programie Excel/Access, znam podstawy html/css, znam podstawy programowania, mam zdane kwalifikacje zawodowe.

No i powiedz mi kogo wybierze pracodawca? Identycznie sprawa będzie wyglądać po studiach. Oczywista jest też sprawa, że trzeba coś też potrafić poza tym czego się nauczyło w szkole. 

Wziąłem pod celownik profil informatyczny bo jesteś w TI jak i ja byłem, ale inne profile są jeszcze bardziej opłacalne zwłaszcza taki mechatronik.

Przez rok ucząc się samodzielnie przez 8 godzin dziennie to ja bym się nauczył z ~5 razy więcej niż w tym marnym technikum. Sam planuje iść na studia związane z informatyką, ale technikum informatyczne omijam szerokim łukiem, bo na 90% nauczą Cie to co sam wymieniłeś (czyli nic)

Opublikowano

Jeśli idziecie do LO bo są lepsze "loszki" to macie dobre kryterium jeśli chodzi  o wybór szkoły.

Sad Onions.

Technikum>LO

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Jeśli idziecie do LO bo są lepsze "loszki" to macie dobre kryterium jeśli chodzi  o wybór szkoły.

Sad Onions.

Technikum>LO

poprzyj argumentami.

Może niech ktoś po szkole gimnazjalnej wypowie się. Jaką szkołę skończył, co obecnie robi.

Opublikowano

Sad Onions.

Technikum>LO

poprzyj argumentami.

Może niech ktoś po szkole gimnazjalnej wypowie się. Jaką szkołę skończył, co obecnie robi.

Za rok dłużej masz zawód.

Nie musisz iść na studia bo nie jesteś takim zerowcem jak po samym lo

681731482015096381754.png

Czytaj uważnie, masz Boga na linii.

Opublikowano

Oczywiście technikum. Skończysz dobre technikum i możesz zarabiać 4 tyś miesięcznie na rekę w pierwszej pracy. Chyba nie tak źle w wieku 19 lat.

RAsfepN.png
Opublikowano

B) po technikum :

Ty : Potrafie składać komputery, pracować w programie Excel/Access, znam podstawy html/css, znam podstawy programowania

Czyli rzeczy, które średnio ogarnięty człowiek ogarnie w mniej niż miesiąc, a co do tych bezużytecznych kwalifikacji, jak ktoś bardzo chce to sobie może nawet je zrobić.

składać komputery to też jest dość szerokie pojęcie. w miesiąc nie nauczysz się dogłębnej analizy sprzętu, co jest dobre co jest złe, podstawki, elektronika w zasilaczach, wszystkie mostki, co za co jest odpowiedzialne na płycie, troszkę historii, rodzaje pamięci etc. etc., bo akurat same składanie komputera jest proste, jeżeli traktujemy to dosłownie.

ja sam jestem w 3 gimbie i zamierzam iść do technikum. nie zamierzam hasać na studia, bo nie interesuje mnie za bardzo programowanie, ale na przykładzie mojego brata mogę powiedzieć, że w firmie, gdzie zaczynał od helpdesku, teraz nadzoruję nad nimi i zarabia 5/6 patyków miesięcznie, ma wolne weekendy. Warszawa oczywiście. jest na co narzekać? nie sądze. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

składać komputery to też jest dość szerokie pojęcie. w miesiąc nie nauczysz się dogłębnej analizy sprzętu, co jest dobre co jest złe, podstawki, elektronika w zasilaczach, wszystkie mostki, co za co jest odpowiedzialne na płycie, troszkę historii, rodzaje pamięci etc. etc., bo akurat same składanie komputera jest proste, jeżeli traktujemy to dosłownie.

Tyle, że w technikum też się tego nie nauczysz.

Oczywiście technikum. Skończysz dobre technikum i możesz zarabiać 4 tyś miesięcznie na rekę w pierwszej pracy. Chyba nie tak źle w wieku 19 lat.

@Osama

A co stoi na przeszkodzie, żeby pracować już po liceum? Ba, nawet w trakcie.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Tyle, że w technikum też się tego nie nauczysz.

Wszystko zależy od tego jakie technikum. Ja chodziłem do najlepszego technikum w Polsce i nauczyłem się takich rzeczy, których na niektórych politechnikach nawet byś się nie nauczył.

A co stoi na przeszkodzie, żeby pracować już po liceum? Ba, nawet w trakcie.

Nic nie stoi na przeszkodzie tylko, że nie masz wtedy odpowiedniej wiedzy, żeby pracować w dobrym zawodzie.
RAsfepN.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...