Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Jak przekonać rodziców na nowy komputer

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Jak w temacie jest zawarte potrzebuje porady odnośnie przekonania rodziców do nowego pc. Obecnego mam już 7 lub 8 lat jego specyfikacje to:

Amd Atholn 64 X2 Dual Core Processor 5200+  2,61 GHZ

4 GB ram (2 GB dokupione)

Nvidia Geforce 9500GT 512 MB Vram

Obecne gry mi już nie chodzą lub chodzą z 10 FPS'ami max. Do 1 lipca mam zamiar uzbierać 1000 zł i poprosić rodziców o dołożenie do nowego komputera lecz znając ich to powiedzą stanowcze nie.

Słyszałem już wiele razy tak kupimy na wakacjach, przychodziły wakacje i nic z tego. Obecnemu pc spalił się już DVD-Rom (i to tak konkretnie, że aż z kabli iskry szły) oraz zasilacz gdy kupowałem nowy DVD-Rom to usłyszałem od rodziców, że to oni powinni utrzymywać stan techniczny komputera czyli też to czy gry i programy mi chodzą czy nie tak to przynajmniej odebrałem. Nie piszcie mi żebym poszedł do pracy czy pomagał rodzicom bo pomagam im (kosze trawnik, segreguje śmieci, i wiele innych rzeczy). Co do pracy to gdy powiedziałem rodzicom o tym, że na wakacjach chce iść zbierać borówki to usłyszałem, że ludzie będą mówić, że mają pieniądze a i tak wysyłają "dziecko" na targ do sprzedawania borówek. Umówiłem się z rodzicami, że jeżeli będę mieć średnią 4 to mi kupią nowy komputer ale wiem że i tak nie uda mi się bo w przyszłym roku będę mieć jeszcze testy 3 klas gimnazjum i wgl u mnie w gimbazie jest w 3 klasie pomieszane wszystko, kolega który bardzo dobrze się uczył miał zagrożenia.

Z góry dzięki wszystkim za pomoc oraz sry za orto i nie logicznie poskładane zdania ale jestem strasznie słaby z polskiego.

Opublikowano

A do jakiej szkoły idziesz / jesteś? Ja idę na grafikę i przekonałem ich tym że jednak będę potrzebował dobrego kompa a nie jakiegoś... a nie jakiegoś plastikowego laptopika który ma 5 lat już :)

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Obecnie jestem jeszcze w gimnazjum tak dokładnie to 2 klasa ale zamierzam iść albo na mechanikę samochodową lub na informatyka albo na człowieka który projektuje samochody nwm jak się nazywa ten zawód.

Opublikowano

nie narzekaj. ja gdy bylem gimbusem to nawet nie ośmielilem sie o cokolwiek poprosić. Gdy rodzice uznają że zasługujesz na coś to ci to kupią. Zresztą zobacz jak u nich z pieniedzmi, jeśli krucho to nie ma o co walczyć.

Opublikowano

Szczerze ? Kompa masz lepszego ode mnie, zajmij się czymś pożyteczniejszym niż granie w gry. Czytaj książki i poszerzaj wiedzę na tematy, które cię interesują. Chyba, że komputer będzie ci potrzebny w szkole do której idziesz to uargumentuj i porozmawiaj z rodzicami.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Wakacje się zbliżają. Rusz dupsko i sam zarób. Przynajmniej część, pokaż że ci zależy to może coś dołożą.

tumblr_o7mrcrLko81tcqgd2o2_r2_500.gif

Opublikowano

Nowy komputer był by mi potrzeby do nauczenia się obsługi Photoshop'a bo obecnie to PS 5 mi się zacina. Co do czytania książek to czytam obecnie trylogie Metro Dimitra Glukhovskiego ( w sumie ok 1200 stron chyba lub więcej).

Opublikowano

Chciał bym znaleść jakąś pracę tylko, że nie mam gdzie bo na borówki nie pojadę bo tata będzie narzekać a ja jestem człowiekiem ze słabymi nerwami (od urodzenia) to się szybko zdenerwuje a chcę tego uniknąć. Nic innego w sumie nie mam co robić. Jak ktoś zasugeruje, żebym pomagał rodzicom w czymś za pieniądze to z góry nie bo to mój obowiązek a nie sposób zarobku.

Opublikowano

Chciał bym znaleść jakąś pracę tylko, że nie mam gdzie bo na borówki nie pojadę bo tata będzie narzekać a ja jestem człowiekiem ze słabymi nerwami (od urodzenia) to się szybko zdenerwuje a chcę tego uniknąć. Nic innego w sumie nie mam co robić. Jak ktoś zasugeruje, żebym pomagał rodzicom w czymś za pieniądze to z góry nie bo to mój obowiązek a nie sposób zarobku.

Powiedz tacie, ze jak na borowki cie nie pusci, to niech da hajs na kompa. Jak nie da, to niech sie pierdoli. Chcesz sobie dorobic to idz. Nie zyjesz w niewoli

/Down

********* ***** mac ****** w dupe. Nie musisz mowic doslownie "pierdol sie". Ubierz to w ladniejsza forme.

"Ojcze, skoro nie chcesz mi dac na nowy komputer, to uszanuj moja decyzje z podjeciem pracy." Wymysl cos.

Opublikowano

A co do tego ile siedzę na pc to nie aż tak dużo jakieś 2h na dzień (w porównaniu do niektórych znajomych), na wakacjach z kumplami całymi dniami gramy w piłkę nożną a zimą to w sumie się głównie uczę.

@sprawiedliwoscm tak to tacie nie potrafię powiedzieć bo od urodzenia jestem grzeczny, a poza tym to tata więc muszę go darzyć szacunkiem.

Opublikowano

latem też się ucz, do tego idź do pracy powiedz rodzicom, że chcesz także doświadczenie zdobyć a jeśli nie to pracuj u rodziców i tyle. Innego wyjścia nie ma, moim zdaniem temat zbędny, ponieważ nic nie da. Autor nie namówił wcześniej rodziców to i teraz nie namówi ich na komputer.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Wcześniej udało mi się namówić rodziców na pc ale wychodziły nowe generacje kart dlatego zrezygnowali i potem już nie dali się przekonać. Do pracy bym poszedł tylko nie mam gdzie jedyne wyjście to borówki ale tata się nie zgodzi, u rodziców nie będę pracować ponieważ to jest mój obowiązek a nie sposób zarobku nawet jak bym ich o to poprosił to by się nie zgodzili.

Opublikowano

latem też się ucz, do tego idź do pracy powiedz rodzicom, że chcesz także doświadczenie zdobyć a jeśli nie to pracuj u rodziców i tyle. Innego wyjścia nie ma, moim zdaniem temat zbędny, ponieważ nic nie da. Autor nie namówił wcześniej rodziców to i teraz nie namówi ich na komputer.

witam was wszystkich, kutko i na temat

NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK PRACA W 2 KLASIE GIMBAZJUM. Co, roznoszenie ulotek? strata czasu a zysk znikomy o ile cie "pracodawcy" nie wyruchają

nie pracuj bo sie nie pracuje w twoim wieku. Skup sie na nauce

ps. jak masz kupować średniego kompa zeby grac na niskich/srednich detalach to wcale nie kupuj. Kupuje sie najlepszego albo zostaje przy starym i korzysta jedynie przegladarki i gra w malo wymagajace gry. Photoshop? co za bzdura z tym zacinaniem. Zrób formata i kup dysk SSD i nie bedzie ci nic zacinać. Sam pracowalem w CS6 na o wieleeee slabszej jednostce

elo benc, pozdrawiam fanowów tigera

Opublikowano

@up: Zapomniałem, że autor jest jeszcze dzieckiem, dzięki za sprostowanie :)

Jeśli praca u rodziców odpada to zarobek totalnie odpada jedynie kieszonkowe.

Skup się na nauce, opłaci ci się to w przyszłości. Zacznij się zastanawiać nad wyborem szkoły ponadgimnazjalnej. 

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Obecnie jestem jeszcze w gimnazjum tak dokładnie to 2 klasa ale zamierzam iść albo na mechanikę samochodową lub na informatyka albo na człowieka który projektuje samochody nwm jak się nazywa ten zawód.

ja w twoim wieku zarabialem 2k msc lol

Opublikowano

a ja w Twoim wieku bylem o rok starszy lol, za 1k juz mozna kupic kompa... idz do pracy, nie pierdziel, nie badz banankiem, poza tym ulotki czy borowki to sredni dill, szkoda byloby mi czasu na takie pierdoly. #proceder

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

Witam

Co do pracy to gdy powiedziałem rodzicom o tym, że na wakacjach chce iść zbierać borówki to usłyszałem, że ludzie będą mówić, że mają pieniądze a i tak wysyłają "dziecko" na targ do sprzedawania borówek. 

dziwnych masz tych rodziców kompa nie chca ci kupic a chcesz sam na niego zarobic bo co powiedzą  inni ludzie XDD? no pls skoro maja kase to niech ci go kupia.Jest 2016 rok wszystko polega teraz na kompach.Powiedz ze jak ci nie kupia kompa to spalisz dom 

nie narzekaj. ja gdy bylem gimbusem to nawet nie ośmielilem sie o cokolwiek poprosić. Gdy rodzice uznają że zasługujesz na coś to ci to kupią. Zresztą zobacz jak u nich z pieniedzmi, jeśli krucho to nie ma o co walczyć.

Kiedy byles tym gimbusem  20 lat temu czy 10 :D?

Opublikowano

Idz lepiej serwer ratuj.. Od spamu o kupnie SM cie nie widac na serwie i forum. Zreszta.. najlepiej zamknij tego serwa.. 3H od startu już tam nikogo nie bylo i nie ma :)

Co do tematu to jak rodzice nie chca ci kupic to musisz to zaakceptować i czekać aż uzbierasz kase. Innego wyjścia nie widze i inni pewnie tak samo.

...

Opublikowano

GGALIN1488 Formata zrobiłem, mam 1TB pamięci całej wolnej ale i tak mi się zacina w sensie w 3D chyba że to tylko złudzenie optyczne.

Ludzie jedyne co mogę robić to zbierać borówki bo nic innego nie ma do roboty w tym "mieście" to jest jakieś odludzie nie miasto.

Opublikowano

To idz na jakies borowki/zbieraj truskawki w wakacje to nie jest zle, a ludzmi nie ma co sie przejmowac.

Tak na marginesie, mam slabszego kompa od Ciebie oprocz procka (2x3.0).

Ja tam w Internecie zarabiam 200-400 zl msc, stworze wiecej projektow to bede mial trzykroc wiecej i to swoj $$$ bez proszenia nikogo, bo nigdy tego nie robilem. Co do gier serio? Grasz? Osobiscie dla mnie strata czasu, nic kompletnie nic z tego nie masz tylko stracony czas..

Opublikowano

To idz na jakies borowki/zbieraj truskawki w wakacje to nie jest zle, a ludzmi nie ma co sie przejmowac.

Tak na marginesie, mam slabszego kompa od Ciebie oprocz procka (2x3.0).

Ja tam w Internecie zarabiam 200-400 zl msc, stworze wiecej projektow to bede mial trzykroc wiecej i to swoj $$$ bez proszenia nikogo, bo nigdy tego nie robilem. Co do gier serio? Grasz? Osobiscie dla mnie strata czasu, nic kompletnie nic z tego nie masz tylko stracony czas..

No pewnie. Może jeszcze ludzie mają przestać czytać książki, słuchać muzyki, imprezować. Strata czasu. 

Jak zgarniam dodatkowy hajs to tylko po to, żeby go przejebać na rozrywkę ;)

Opublikowano

Może Twoich rodziców po prostu nie stać na nowy komputer? Gry się nudzą po jakimś czasie, możesz oglądać je na youtubie z ciekawym komentarzem. Jak nie chcesz pracować to pozostaje Ci pomagać rodzicom, uczyć się (gimnazjum nie jest trudne nie oszukujmy się) i może docenią Twoje zaangażowanie

Opublikowano

o kurde granie to strata czasu  ^^  ^^ chyba ktoś z ograniczeniami mógł to tylko przekazać. 

zbieraj truskawki, może też rodzice zauważą, że tobie zależy? u mnie by tak było, że gdybym faktycznie cięzko tyrał w wakacje, to i sami by się dołożyli i to tak sporo. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...