Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Uzależnienie od gier/grania

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Czy ktoś z was miał do czynienia z tematem uzależnień od gier? Poszukuję kogoś, kto zajmuje się osobami uzależnionymi, będę wdzięczny za kontakt.

Pozdrawiam Jimmy

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

Relacja osoby uzależnionej też byłaby fajna. Jeśli macie jakieś doświadczenia, to możecie odezwać się na PW

Dzięki za link do google. To byłoby ostatnie miejsce, gdzie szukałbym czegokolwiek... Napisałem już do kilku placówek w związku z tematem i też już troszkę poczytałem.

Opublikowano

Sprzedałem GPU, proste.

Dopiero jak wychodzi gra, w którą naprawdę chcę pograć (np. Wiedźmin 3 czy jesienią BF One) to kupuję i proces sprzedaż, oczekiewanie rozpoczyna się od nowa ;)

Opublikowano

Dla mnie coś takiego jak uzależnienie nie istnieje- chyba że uzależnienie od danej osoby, która Cię np. Utrzymuje.

Gram naprawdę dużo, większość wolnego czasu, ale np. Nie wkurwiam się jak ktoś chce mnie od kompa odciągnąć.

Nie mam problemu dostajac np karę na niego.

Wysłane z mojego SM-J500FN przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Uzależnienie istnieje, jeżeli chodzi o akuratnie o komputer to można bez problemu stwierdzić że wchodzi na to kilka czynników. Jeżeli wolisz siedzieć przed komputerem zamiast aktywnie spędzać czas ze znajomymi (przykładowo znajomy do mnie ostatnio przyszedł i zaprosił na piwo) - odmówiłem ze względu na to że 'ranga się sama nie wbije' czy inny równie durna wymówka tylko po to aby spędzić więcej czasu przy swojej ulubionej grze. Rozumiem że ktoś zaraz napisze że przecież on wychodzi ze znajomymi i tylko czasem mu się to zdarza, przy takim 'trybie życia' bardzo łatwo popaść w uzależnienie.

Dodatkowo nie myślcie że uzależnienie od komputera to "nie wkurwiam się jak ktoś chce mnie od kompa odciągnąć", "przecież nie pobije matki bo każe mi zejść z komputera i iść do sklepu", każdy ma swoje obowiązki w życiu - dla młodego osobnika jest to szkoła / prace które przydzieli mu rodzić etc. - taka osoba gdy już odejdzie od komputera to myśli tylko o tym żeby jak najszybciej znowu usiąść na komputer i zanurzyć się znowu w gry. 

Za młodu miałem styczność z rożnymi specjalistami, poradniami i na szczęście z tego wyszedłem - oczywiście trzeba samemu chcieć z tego wyjść.

Opublikowano

Chodziło mi raczej o wasze faktyczne doświadczenia z osobami uzależnionymi lub o kontakt z kimś, kto zajmuje się takimi przypadkami.

Metody leczenia, objawy itp, raczej mnie nie interesują - o tym już sobie poczytałem w necie.

Opublikowano

Lekkie uzależnienie od kompa miałem w liceum ale z czasem mi to mija, głównie teraz też przesiaduje przy komputerze z racji wyszukiwania notatek i artykułów, które są mi potrzebne na studia. Aktualnie na komputer zostaje mi dziennie ok 2-3 godzin a i tak nie mam w co grać bo sprzęt za słaby i wymagające gry z lat 2014+ nie pójdą.

Tylko Lucyfer

Jestem Hujston

Opublikowano

Jak nie wiążesz swojej przyszłości z informatyką, a każdy dzień to nie siedzenie na spocie i expienie tylko wyjście z domu od czasu do czasu, nie będzie uzależnieniem.

Opublikowano

Nawet jeżeli jesteś teraz uzależniony, to wraz z wiekiem powoli będziesz się odsuwał od gier i pójdziesz w stronę faktycznego życia.

Specjaliści to pic na wodę fotomontaż. Jeżeli nie chcesz już spędzać czasu przed komputerem, to się po prostu do tego zmuś i tyle.

Wszystko da się przełamać i nie potrzeba do tego nie wiadomo jakich metod od nie wiadomo kogo.

Opublikowano

Raczej szukam relacji kogoś uzależnionego lub kogoś, kto zajmuje się takimi osobami, niż pomocy...

Opublikowano

To wygląda mniej więcej tak, jakbyś poszedł do lekarza i powiedział

,,Mój kolega sika w nocy, może mi Pan coś poradzić, żeby mu pomóc?''

Tymczasem wszyscy wiemy, że tu chodzi o Twój problem. :v

Opublikowano

No dobra, niech Ci będzie :) ... ciągle jednak szukam kogoś z kim mógłbym o tym sensownie pogadać.

Opublikowano

Moim zdaniem uzaleznienie od gier nie istnieje albo jest błędnie nazywane. Jeżeli ktos siedzi całymi dniami przed kompem to albo nie ma innego zajęcia albo cierpi na coś poważniejszego np. depresję. Lubisz grać w gry, marzysz o zrelaksowaniu sie przy swojej ulubionej gierce po całym dniu pracy? to k***a normalne, kazdy tak ma, nie widzę tu żadnych anomalii. Tyle że jedni chca obejrzeć coś na TV a inni porządnie spałować Wiplera. Jeszcze inni lubią jeść, to źle, powazne uzaleznienie? wolisz grać od spotkania sie ze znajomymi? masz do tego pelne prawo

prawdziwe uzaleznienie jest wtedy gdy nie możesz przestać o czymś myśleć, gdy jesteś bezsilny i wiesz że nie wytrzymasz gdy czegoś nie zrobisz, a przed zrobieniem tego wyzwala sie ogromna ilość dopaminy - taka, która tworzy długo utrzymującego sie banana na twarzy

Opublikowano

@up

Mi raczej chodzi nie o zrelaksowanie się po pracy, ale o faktyczne uzależnienie, gdy nic poza grą nie chodzi ci po głowie. Uzależnienia behawioralne, z tego, co mi wiadomo, są dość dobrze udowodnione.

Opublikowano

@up

Mi raczej chodzi nie o zrelaksowanie się po pracy, ale o faktyczne uzależnienie, gdy nic poza grą nie chodzi ci po głowie. Uzależnienia behawioralne, z tego, co mi wiadomo, są dość dobrze udowodnione.

znajdź se inne zajęcie i po problemie. Ile masz lat i co robisz? to źle że ci chodzi po głowie? jest to jakieś męczące, upierdliwe, że się nie da z tym żyć? behawioralne nie wygląda tak straszne w porównaniu z innymi rly
Opublikowano

^_^

Nie szukam innego zajęcia, bo piszę tekst właśnie o uzależnieniu od gier, z tego powodu szukam właśnie kogoś, kto ma kontakt z takimi osobami, lub sam jest lub był uzależniony. Któryś już raz powtarzam, że nie szukam pomocy dla siebie, interesuje mnie jedynie kontakt.

To ile mam lat i co robię nie ma wpływu na to, czy będziesz w stanie pomóc mi w znalezieniu osoby, która jest zapoznana z tematem... no chyba, że boisz się, że jakiś dzieciak będzie nękał Twoich znajomych... to mogę Ci zdradzić, że mam 30 lat.

Opublikowano

Byłem uzależniony. Kiedyś. Wyszedłem z tego i uważam to za jeden z moich największych kroków w życiu jakich dokonałem.

Jeżeli chcesz pogadać, to możemy. Pomogę ile mogę.

Dla tych, co myślą, że coś takiego jak uzależnienie nie istnieje: a co jakbyś miał tak, że wstając rano zamiast pomyśleć o zrobieniu śniadania idziesz na kompa? I jesz je dopiero parę godzin potem? Co jeżeli z powodu gier nie chodzisz do szkoły czy też (jeszcze gorzej) pracy? To co to wtedy jest? Pasja? Nie sądzę.

19.jpg

Opublikowano

^_^

Nie szukam innego zajęcia, bo piszę tekst właśnie o uzależnieniu od gier, z tego powodu szukam właśnie kogoś, kto ma kontakt z takimi osobami, lub sam jest lub był uzależniony. Któryś już raz powtarzam, że nie szukam pomocy dla siebie, interesuje mnie jedynie kontakt.

To ile mam lat i co robię nie ma wpływu na to, czy będziesz w stanie pomóc mi w znalezieniu osoby, która jest zapoznana z tematem... no chyba, że boisz się, że jakiś dzieciak będzie nękał Twoich znajomych... to mogę Ci zdradzić, że mam 30 lat.

Przecież tu większość osób jest uzależnionych, wystarczy, że spojrzysz nawet na topkę czasu online.

805491408806070489277.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...