Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zarządzanie użytkownikami z poziomu Wiersza Poleceń

DaltooN

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Witajcie !

Być może zdarzyło wam się tak że ktoś zmienił wasze hasło do konta administratora i straciliście dostęp do swojego komputera. Może być również tak że z jakiegoś powodu zmuszeni będziecie korzystać z komputera w trybie MS-DOS (czyli bez trybu graficznego).

W takich sytuacjach przychodzi nam z pomocą Wiersz Polecenia. Za pomocą krótkich komend możemy w łatwy sposób zarządzać kontami użytkowników na naszym komputerze.

Straciłem konto administratora, więc jak mogę wykonywać polecenia w trybie MS-DOS?

Otóż jest sposób, aby ominąć pewne zabezpieczenia systemu. Wystarczy przy uruchamianiu systemu Windows, przejść do trybu awaryjnego, a następnie zalogować się na wbudowane konto administratora. Jeśli się uda nam na nie zalogować, wtedy możemy uruchomić "Wiersz Polecenia", a następnie w nim posłużyć się komendą net user NazwaKonta NoweHasło (Uwaga! Pamiętaj że w nazwie konta oraz haśle nie możesz używać spacji!).

Jeżeli spodobał Ci się mój krótki poradnik, to zapraszam Cię na mojego bloga, gdzie zamieszczam więcej tego typu poradników i nie tylko, ponadto więcej komend uzyskasz własnie tam!

Adres do bloga: Poradnik na Informatycznej Strefie

Skan antywirusowy: https://virustotal.com/pl/url/6ce427c7e835fb465956f4b1df1b98493f18671f36f648eeddf9ef10b65187f2/analysis/1464025985/

Opublikowano

Można wiedzieć jaki ma sens ten poradnik kiedy dotyczy głównie Windows XP?  Win 7, 8 i 10 nie mają trybu MS-DOS

Jeśli używa się konsoli w trybie awaryjnym to w ogolę nie ma żadnych zabezpieczeń na kompie to i bezsensowny jest poradnik dla kompa na którym są . 

Normalnie do trybu awaryjnego należy się zalogować na konto 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

•  carbonx zmienił(a) tytuł na Zarządzanie użytkownikami z poziomu Wiersza Poleceń
Opublikowano

Temat został przeniesiony do kosza.

Powód: Zamieszczone treści nie są już aktualne.

Jeśli uważasz, że ten temat nie powinien się znaleźć w koszu, bądź jesteś jego autorem i chciałbyś go zaktualizować skontaktuj się z moderatorem lokalnym działu Elektronika. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...