Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Od czego zacząć?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem w 3 gim i przyszedł czas na wybór szkoły zdecydowałem się na dobre technikum informatyczno-techniczne w mojej okolicy. Teraz pytanie czego warto sie nauczyc samemu co w przyszłości pomoże mi w szkole czy na studiach? Jak nie napisałem tego w odpowiednim dziale prosze o przeniesienie.

==========================================================================
================== Pomogłem ?? - Kliknij "Lubie To" ========================

Opublikowano

Ogólnie, i najlepiej z jakich stron czy książek się uczyć?

Opublikowano

Jak chcesz się dalej rozwijać w kierunku informatycznym to ucz się pilnie matmy i angielskiego oraz (jeśli chcesz zostać programistą) programuj, programuj i jeszcze raz programuj - resztę możesz trochę odpuścić.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

@Hans Kloss PL

Jeśli chce zostać programistą to warto poruszyć kwestie czy w takim wypadku warto iść do technikum. Sam wiążę swoją przyszłość z programowaniem i wybrałem technikum. Czy żałuję? Poniekąd. Wiedza, że i tak żeby być programistą muszę praktycznie zrobić sam (a raczej już większość z podstaw, które muszę znać zrobiłem  xD), fakt, że kończysz szkołę wcześniej i możesz już gdzieś się łapać na praktyki/juniora w moich oczach działa na korzyść liceum. 

Jeśli ktoś chce być programistą i nie jara go grzebanie w stercie złomu i bawienie się sieciami > liceum i uczyć się programowania na własną rękę (do czego IMO i tak dojdzie nawet w technikum).

Jeśli ktoś lubi generalnie informatyke lub nie do końca wie co chce jeszcze robić, ale związanego z informatyką to do technikum.

Czego się warto uczyć samemu? Zależy w którą stronę chcesz iść. Czy opłaca się uczyć samemu wszystkiego? W mojej opinii nie. 

Opublikowano

Do liceum nie chce iść ze względu na pierwszy rok i wszystkie przedmioty a w technikum niby tez ale i tak juz się pojawiają zawodowe a do końca nie wiem co chce robić ale wiec ze coś z branżą IT dlatego myśle ze warto iść w ta stronę. Co do tego programowania stron baz danych itd skąd warto warto zacząć się uczyć i czego na własna rękę?

Opublikowano

Na szkołę nie licz, przynajmniej jeśli chodzi o programowanie to technikum informatyczne nie nauczy cie niczego sensownego. Jeśli chcesz cokolwiek osiągnąć musisz uczyć się samemu. Tutoriali w internecie jest masa, zależy jakiego potrzebujesz.

Bot do gry NosTale:

[bOT] NosBota 1.3v

Opublikowano

Mówię ze swojej perspektywy, czyli z perspektywy przyszłego programisty.

Do liceum nie chce iść ze względu na pierwszy rok i wszystkie przedmioty a w technikum niby tez ale i tak juz się pojawiają zawodowe

Pierwsze zdanie jest na zasadzie "nie chcę iść nad jezioro, bo mogę się zmoczyć, ale pojadę nad morze". Kwestia zawodowych to tak jak mówię, zależy kto co chce robić. Tak jak ja programuje to ten czas co poświęcam na np. naukę procesu uruchamiania systemu Windows7, rejestr, usługi i inne bzdety mógłbym poświęcić na rozwijaniu się w programowaniu. Tutaj prosta piłka, dla programisty to strata czasu. 

Co do programowania, popieram Mistrza. Podstawy podstaw, nic więcej. Programowania najlepiej uczyć się samemu, bo nikt Cię nie spowalnia. Jak jeden nierozgarnięty utknie w jakimś miejscu to cała grupa dostaje po tyłu, bo nie może ruszyć dalej (chociaż to zależy też od nauczyciela i podejścia).

Opublikowano

W taki razie od jakiego języka warto zacząć naukę dla totalnie zielonej osoby?

Opublikowano

Dzieki wielkie za pomoc :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...