Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja komputera

MaTvA

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,
od długiego czasu mam komputer

> Płyta główna: ASRock 960GB-GS3 FX
> Procesor: AMD Athlon II X2 250  [standardowo na 3GHz, lecz podkręciłem do 3.7GHz, bez zmiany napięcia]
> Dysk Samsung SSD 128GB [windows]
> Dysk Toshiba 1TB (Pliki)
> Dysk Hitachi 500GB (Kopie zapasowa) (aktualnie odłączony, nieużywany)
> Grafika: AMD Radeon HD 5450
> Chłodzenie stockowe (procesor) + 2x duży, wydajny wiatrak
> RAM 4GB DDR3 1333 z GoodRam

Problem w tym, że zazwyczaj gram na laptopie, lecz granie na 15" ekranie jest niewygodne, tak jak siedzenie przy 40" TV z kabłem HDMI na podłodze.

Mało tego grzeje się, pomimo oczyszczenia, podkładki chłodzącej, wymiany pasty termo-przewodzącej.

Dlatego właśnie chciałbym w miarę ogarnąć swojego peceta, którego poskładałem dosyć dawno i jak na tamte lata radził sobie bardzo dobrze w grach;

ale wiadomo, czasy się zmieniają. Ja na razie nie mam funduszy na nowy pecet, a chciałbym w miarę zmodernizować ten.

Z góry dzieki za pomoc ;-)

897771404427433574016.png

Opublikowano

Płyta jest dobra i idzie tam wsadzić dobry procesor.

Przede wszystkim jaki Budżet i zasilacz ?

nh766_44609_black_rock_shooter_czarne_wl

Those nostalgic memories,the times where we are simply had fun !

​     ​

Opublikowano

Ale podaj jakąś kwotę, bo zaraz wyjedziemy ci z produktami za łączną kwotę 10 tysięcy. 

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Zasilacz 230W, budżet ok. 500zł

PS płyta może i jest dobra, lecz boli mnie brak USB 3.0 (wolniejsza prędkość na dyskach zew. i pendrive-ach)

ps2 mam zasilacz w zapasie Cooler Master Elite 400w, jak na razie w pudełku.

Opublikowano

Mylisz Volt z Watem,jakiej firmy i jaka moc ? [pomyliłeś się]

Jest taka fajna przejściówka z usb 2.0 na 3.0.,aż taką różnicę czujesz w tych dyskach ?

​     ​

Opublikowano

Ojć, przepraszam za pomyłkę.

Zasilacz, który mam to 230V, moc bodajże 400W

Opublikowano

No ale jaki masz budżet na modernizacje?

Opublikowano

No ale jaki masz budżet na modernizacje?

Zasilacz 230W, budżet ok. 500zł

PS płyta może i jest dobra, lecz boli mnie brak USB 3.0 (wolniejsza prędkość na dyskach zew. i pendrive-ach)

ps2 mam zasilacz w zapasie Cooler Master Elite 400w, jak na razie w pudełku.

Opublikowano

Rozumiem że może Cię już ew.trapić brak tego USB 3.0.,ale szkoda by było sprzedawać ten komputer bo dobrze by to wyglądało,

czy tym bardziej bawienie się w przekładanie części z jednego do drugiego by mieć coś lepszego.

Czy te 500zł to max ?., musiałbyś się tu zdecydować czy iść w CPU czy w GPU bo w tym budżecie to tu dwóch rzeczy nie weźmiesz,,.zasilacz ujdzie..

​     ​

Opublikowano

230V to zasilanie z gniazdka w Polsce bo w innych krajach np: USA jest 110-120V. A co do zasilacza podaj dokładny model.

Opublikowano

230V to zasilanie z gniazdka w Polsce bo w innych krajach np: USA jest 110-120V. A co do zasilacza podaj dokładny model.

Tego, który mam aktualnie wpięty, nie pamiętam za kija nazwy. Powiedzmy że noname (działał przez 4 lata bez awarii). 400W.

Dodatkowo, jak napisałem, mam w zapasie Cooler Master Elite 400W, nieodpakowany

Poza tym - zasilacz jest nieważny. Jest to maksymalnie +150zł do wydatku (można dokupić pozniej, dozbierać).

Interesuje mnie jaka karta graficzna byłaby w miarę dobra z połączeniem AMD II X2 250.

Chcę wyeliminować niskie FPSy w tytułach takich jak COD Ghosts, The Wolf Among Us (etc.) i tyle.

Opublikowano

To teraz zostaje ci albo kupić cpu/gpu.

I kupić przejściówkę na usb 3.0,lub sprzedać komputer.

​     ​

Opublikowano

To teraz zostaje ci albo kupić cpu/gpu.

I kupić przejściówkę na usb 3.0,lub sprzedać komputer.

Sprzedaż tego low-endowego peceta odpada. Sprzedam go za grosze, a korzystam z niego do robienia projektów (wygodniej), przeglądania neta (rzadko).

Za rok, do półtorej wymieniam kompa (brak funduszy, czekanie na GTX1080 [mniejsze ceny]).

A co do karty pci-e to kosztuje ona na alle-g*wno 35zł, więc to żaden wydatek.

Na razie zadowalam się PS3 (większośc tytułów, na których mi zależy). Jednak ból taki, że to nie to samo co twarde nawalanie w klawiaturę.

http://www.morele.net/inventory/info/kaseS5/ - Nie wiem czy ten FX to dobry wybór ale do tej ceny ciężko abyś to jakoś lepiej połączył. A tak w ogóle to używane części się liczą?

Jeżeli chodzi o ten CPU (AMD FX-4300) to wydaje mi się, że ten zakup jest trochę bez sensu.

Normalnie AMD II x2 250 jest nieco słabszy od niego, lecz podkręciłem go o 700MHz, więc powiedzmy, że są w miarę na równi.

GPU wydaje się tak z 10x lepsza, rozważę jej zakup.

http://www.morele.net/inventory/info/kaseS5/ - Nie wiem czy ten FX to dobry wybór ale do tej ceny ciężko abyś to jakoś lepiej połączył. A tak w ogóle to używane części się liczą?

Dobra wyjdz, syf mu podajesz. 

Za 500zl to z uzywek: i3 2120 + markowa plyta h61 + hd7770 i jak starczy to drugie 4gb ram.

Pytanie tylko, czy wymiana procesora ma sens. Zależy mi tylko na lepszych osiągach karty graficznej. Póki co to ona mi bardzo przeszkadza.

Przykładowo w Tera Online procesor wyrabia b.dobrze. Na defaultowych ustawieniach daje mi 2/5 grafikę, przy czym ona.. po prostu sobie nie radzi. Spadek FPSów wtedy mega boli.

Opublikowano

Za 500zl to z uzywek: i3 2120 + markowa plyta h61 + hd7770 i jak starczy to drugie 4gb ram.

Co się tak bulwersujesz ponownie... To była tylko propozycja i zauważyłem, że jest bezsensu dlatego zapytałem czy liczą się używki.

Opublikowano

Teraz w ogóle ciężko cokolwiek powiedzieć na ten temat.

Do prezentacji,neta i tych spraw spokojnie wystarczy to co masz,szkoda marnować raczej tych 500zł.

A na kartę używaną się godzisz ? 

W tej sytuacji już bym procesora nie zmieniał,częściej też podobno korzystasz z laptopa..

​     ​

Opublikowano

Dobra panowie, nie kłóćcie się, bo nie ma o co.

Pytanie tylko, czy wymiana procesora ma sens. Zależy mi tylko na lepszych osiągach karty graficznej. Póki co to ona mi bardzo przeszkadza.
Przykładowo w Tera Online procesor wyrabia b.dobrze. Na defaultowych ustawieniach daje mi 2/5 grafikę, przy czym ona.. po prostu sobie nie radzi. Spadek FPSów wtedy mega boli.

Powiedzcie mi, czy wymiana CPU i GPU ma wielki sens?
Nie lepiej zainwestować tylko w GPU, żeby nieco lepiej cała konstrukcja podnosiła ciężary gier? Chodzi szczególnie o płynnośc przy srednich detalach.

Teraz w ogóle ciężko cokolwiek powiedzieć na ten temat.
Do prezentacji,neta i tych spraw spokojnie wystarczy to co masz,szkoda marnować raczej tych 500zł.

A na kartę używaną się godzisz ? 
W tej sytuacji już bym procesora nie zmieniał,częściej też podobno korzystasz z laptopa..

No tak, tylko pozostanie dyskomfort związany z uciążliwym kablem HDMI i ciągłym nagrzewaniem się laptopa (który swoją drogą, za 6,500zł powinien sobie poradzić bez problemu z obciążeniem).

W kompie nawet pomimo podkręcenie o 700MHz na CPU mam 22 stopnie przy działaniu 8-godzinnym.

Karta używana - może być, wyjdzie taniej.

Opublikowano

W tym przypadku tylko GPU.

Z używanych możesz wziąć GTX660~przykładowo.

Z nowych słabszą wersję GTX`a 750Ti.

​     ​

Opublikowano

W tym przypadku tylko GPU.

Jbc. odpowiedziałem Ci wyżej.

Myślę teraz nad dołożeniem używki z serii Radeon 78xx.

I.. powiedzcie mi jeszcze jedną rzecz.

Czy USB 3.0 ma jakikolwiek wpływ na jakość słuchawek USB? (mam Tracer Sphere 7.1).

Opublikowano

USB 3.0 na słuchawki raczej nie,to nie karta dźwiękowa.

Jeżeli planujesz coś z serii 78xx,wiedz że tylko HD7870 dorówna 660`tce,a jest droższy.

7850 mniej wydajny a w sumie w tych samych cenach..

​     ​

Opublikowano

Póki co wolę zainwestować tylko w GPU.

USB 3.0 na słuchawki raczej nie,to nie karta dźwiękowa.

Jeżeli planujesz coś z serii 78xx,wiedz że tylko HD7870 dorówna 660`tce,a jest droższy.

7850 mniej wydajny a w sumie w tych samych cenach..

W najbliższym czasie zainwestuję w Radeona 7870, ew. 7850.

Dzięki wszystkim wielkie dzięki za pomoc, myślę, że to wystarczy, aby wykorzystać potencjał mojego leciwego składaka.

Jeszcze raz bardzo dziękuję :-)

Lajki oczywiście dla wszystkich, którzy pomogli.

@Edit

Jak się uda, to postaram się zalicytować tego 7870 :)

Opublikowano

@MaTvA Jeśli chciałbyś brać 7870 to chyba jednak potrzebny byłby lepszy zasilacz. Do 7770 wystarczyłby ten który masz.

Jakbyś miał brać fx 6300 + 7770 to też chyba byłby potrzebny nowy albo ledwo by ciągnął obecny. 

fx 6300 + 7770 to jakieś 340W

Twój obecny procesor + 7870 to jakieś 370W

Patrzyłem na kalkulatorze mocy zasilaczy, uwzględniałem te dyski itd.

http://www.enermax.outervision.com

Opublikowano

@MaTvA Jeśli chciałbyś brać 7870 to chyba jednak potrzebny byłby lepszy zasilacz. Do 7770 wystarczyłby ten który masz.

Jakbyś miał brać fx 6300 + 7770 to też chyba byłby potrzebny nowy albo ledwo by ciągnął obecny. 

fx 6300 + 7770 to jakieś 340W

Twój obecny procesor + 7870 to jakieś 370W

Patrzyłem na kalkulatorze mocy zasilaczy, uwzględniałem te dyski itd.

http://www.enermax.outervision.com

Branie fx6300 to glupota, po co za to placic, skoro sie nie oplaca, niech kupi np tylko gtx660 i zostawi tego pc w spokoju, zanim uzbiera na i5 SB

steam: /awesomeplayer1337

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...