Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy trzeba zdac mature, aby miec wyksztalcenie srednie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Matura to egzamin dojrzałości. Potwierdza nasze umiejętności zdobyte przez 12 lat nauki. Jeśli ktoś się przez ten czas opier*alał, lenił się, albo miał lepsze zajęcia do roboty, niż poświęcenie tych kilku godzin na myślenie, to co to o nim świadczy. Skoro taka osoba nie przykładała się do nauki, to do pracy też z pewnością podejdzie lekceważąco. W dodatku matura wcale nie jest taka trudna, zdanie na te 30% nie powinno być problemem, nawet jak ktoś jest słaby z matmy czy polskiego. To jest trochę śmieszne, jeśli dorośli ludzie mają problem z przeczytaniem kilku zdań ze zrozumieniem, albo nauczyć się tych kilku prostych zasad w matematyce.

Pozdrawia Cię technik żywienia i gospodarstwa domowego bez matury, stwierdziłem że mi nie potrzebna bo na studia nie idę i miałem dużo większe luzy na lekcji, nie musiałem się spinać jak większość :D Nawet pan od matematyki powiedział że kto nie zdaje matury ma powiedzieć i dostanie pewne 2 na koniec byleby maturzystom nie przeszkadzał :D (ja miałem 4).

Więc po technikum będziesz miał normalne wykształcenie średnie techniczne.

Technik (gr. technikos – „kunsztowny”) – tytuł zawodowy, specjalista w zakresie odpowiedniej dziedziny wiedzy technicznej, mający zwykle średnie zawodowe wykształcenie.

Zdobycie tytułu technika[edytuj]
By otrzymać tytuł technika w Polsce, należy spełnić następujące warunki:

ukończyć szkołę, która uczy danego zawodu (technikum, szkoła policealna lub kwalifikacyjny kurs zawodowy)[1],
posiadać wykształcenie średnie zawodowe i ogólne (matura nie jest obowiązkowa),
zdać egzamin potwierdzający kwalifikacje zawodowe.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...