Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy trzeba zdac mature, aby miec wyksztalcenie srednie?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tak. Wystarczy, że dostaniesz świadectwo ukończenia szkoły średniej. Matura to dodatek, przepustka na uczelnie wyższe.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Na świadectwie masz napisane, że jest dowodem posiadania średniego wykształcenia.

28a.jpg

@1361622928-U485574.pngsprawiedliwoscm

Nie doczytałem, a nie mogłem sobie odpuścić okazji by się przyjebać. 

Zwracam honor.

s2c77Oa.png

Opublikowano

@arko

"Chodzi mi oto, po technikum, gdy sie nie zda matury to mimo tego i tak ma sie wyksztalcenie srednie?"

Karusia napisala tak, wiec w sumie dobrze napisala. O co ci chodzi?

/Up Nie zwracaj honoru. Ewentualnie sobie, bo sobie sam przyjebales.

Opublikowano

Po skończeniu technikum jak i liceum dostajesz wykształcenie średnie. Matura to tylko przepustka na studia. Only.

Cyrk.png

Opublikowano

Po skończeniu technikum jak i liceum dostajesz wykształcenie średnie. Matura to tylko przepustka na studia. Only.

A jak to wygląda za granicą? Tam również nie potrzeba "matury" aby mieć prawo nosić wykształcenie średnie?

Opublikowano

@Marceli99 To wszystko zależy od kraju. Osobiście mieszkając w Belgii nigdy nie słyszałem o maturze. Jest 6 klas, zaczynając od 12 lat, w drugim wybierasz kierunek i lecisz tak do 6 klasy. Ew. 7, jeżeli robisz zawodówkę. Kończysz 6 klasę i masz dyplom.

19.jpg

Opublikowano

Matura podnosi kwalifikację i nic więcej, liczy się w dalszych studiach tylko przy dostaniu się na uczelnię dodatkowe punkty 

W Anglii do przyjęcia na dowolną wyższą uczelnię nie jest wymagana żadna matura, jak zwykle podnosi ocenę i ułatwia uzyskanie stypendiów itp . Głównie bardzo ułatwia dostanie się na upragniony kierunek studiów. 

Honorowane są   A-Level  to angielski odpowiednik naszej matury lub matury międzynarodowe (International Baccalaureate - IB) , nie ma też przeszkód posiadać maturę polską czy z jakiegokolwiek innego kraju jej odpowiednik. 

Tutaj nie stara  sie o przyjęcie na uczelnię tylko uczelnia stara się o uczniów i zwykle wybiera tych najlepszych dlatego trzeba wybrać jak najwięcej kierunków na danej uczelni jeśli chcemy mieć pewność się dostać, max 5. 

Studia są płatne tak średnio od 9 do 20 tyś funtów za rok ( ok 50 do 120 tyś zł ) 

Jak przystało na anglików płaci się także za możliwość rejestracji i składania podań na uczelnie wyższe i egzaminy. Wszyscy składają w jednym miejscu podania na uczelnie w UCAS ;)

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Matura jest twoją przepustką na studia, bo właściwie na nich innego nie jest Ci potrzebna, chyba, że z zawodowych.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Jeżeli nie napiszesz matury, będziesz miał wykształcenie średnie-niepełne.

Nie ma czegos takiego jak wykształcenie średnie niepełne. Tak samo jak swojego czasu nabijali sie z Kwasniewskiego i jego niepełnego wyższego, bo tez po prostu cos takiego nie istnieje. Masz średnie, albo nie. Wykształcenie mozesz mieć podstwowe, gimnazjalne, zawodowe, średnie lub wyższe. Po technikum lub liceum bez matury masz wykształcenie średnie, a matura, to jest po prostu przepustka na studia. Jak nie zdasz matury lub nawet do niej nie podejdziesz, to nie dostaniez sie na studia, ale średnie masz. 

/Down

U mnie w klasie 3 osoby nie podchodzily do matury. Posiadaja wyksztalcenie srednie i do dzisiaj sie to u nich nie zmienilo

Opublikowano

Nie ma czegos takiego jak wykształcenie średnie niepełne. Tak samo jak swojego czasu nabijali sie z Kwasniewskiego i jego niepełnego wyższego, bo tez po prostu cos takiego nie istnieje. Masz średnie, albo nie. Wykształcenie mozesz mieć podstwowe, gimnazjalne, zawodowe, średnie lub wyższe. Po technikum lub liceum bez matury masz wykształcenie średnie, a matura, to jest po prostu przepustka na studia. Jak nie zdasz matury lub nawet do niej nie podejdziesz, to nie dostaniez sie na studia, ale średnie masz. 

Rodzeństwo właśnie ukończyło technikum bez matury i twierdzą, że mają średnie niepełne.

Opublikowano

Rodzeństwo właśnie ukończyło technikum bez matury i twierdzą, że mają średnie niepełne.

To się mylą. Nie ma pełne nie pełne. Kończysz szkołę średnią to masz średnie. Idziesz na studia, kończysz licencjat masz wyższe. Możesz zdać maturę ale to nie ma wpływu na stopień wykształcenia tak samo z magisterką - to tylko dodatek. Nawet w przepisach o średnim wykształceniu nie ma wzmianki o maturze.

Zgodnie z art. 11a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (według stanu na 11 maja 2007r.) wykształcenie średnie posiada osoba, która:

1. ukończyła szkołę ponadpodstawową, z wyjątkiem: 1. zasadniczej szkoły zawodowej, 2. szkoły zasadniczej lub 3. innej szkoły im równorzędnej

UKOŃCZYŁA SZKOŁĘ a nie zdała egzamin maturalny.Myślę, że wątpliwości zostały rozwiane.

Cyrk.png

Opublikowano

Chodzi mi oto, po technikum, gdy sie nie zda matury to mimo tego i tak ma sie wyksztalcenie srednie?

Raczej masz po prostu średnie niepełne.

Opublikowano

Chodzi mi oto, po technikum, gdy sie nie zda matury to mimo tego i tak ma sie wyksztalcenie srednie?

Matura jest Ci potrzebna tylko jeśli chcesz iść na studia, inaczej mówiąc, potwierdzeniem średniego wykształcenia jest świadectwo ukończenia liceum/technikum :P.

gfgdf

Opublikowano

Raczej masz po prostu średnie niepełne.

Czemu wciskasz mu kit?

Zgodnie z art. 11a ustawy z dnia 7 września 1991 r. o systemie oświaty (według stanu na 11 maja 2007r.) wykształcenie średnie posiada osoba, która:

ukończyła szkołę ponadpodstawową,

Cyrk.png

Opublikowano

A tak z ciekawości, ma to jakiś wpływ na przyszłą pracę? W sensie czy pracodawców to interesuję.

Opublikowano

A tak z ciekawości, ma to jakiś wpływ na przyszłą pracę? W sensie czy pracodawców to interesuję.

Roznie. Niektorzy sie moga przyczepic o brak matury, bo sami sa idiotami. Kuzynka chciala pracowac jako sekretarka(tam przeciez wystarczy szefowie lage ojebac) i w wymogu miala srednie z matura.

Ni c***a nie wiem po co. Jakby ta matura cos dawala przy pracach najnizszego szczebla.

Opublikowano

Jeszcze się nie spotkałem żeby ktoś wymagał średnie+matura. Chociaż ja jako pracodawca zapytał bym na rozmowie kwalifikacyjnej o maturę i gdybym miał wybór to przyjął bym taką osobę co ją zdała.

Cyrk.png

Opublikowano

Matura to egzamin dojrzałości. Potwierdza nasze umiejętności zdobyte przez 12 lat nauki. Jeśli ktoś się przez ten czas opier*alał, lenił się, albo miał lepsze zajęcia do roboty, niż poświęcenie tych kilku godzin na myślenie, to co to o nim świadczy. Skoro taka osoba nie przykładała się do nauki, to do pracy też z pewnością podejdzie lekceważąco. W dodatku matura wcale nie jest taka trudna, zdanie na te 30% nie powinno być problemem, nawet jak ktoś jest słaby z matmy czy polskiego. To jest trochę śmieszne, jeśli dorośli ludzie mają problem z przeczytaniem kilku zdań ze zrozumieniem, albo nauczyć się tych kilku prostych zasad w matematyce.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...