Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Odpowiednia ilość snu?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Mam 15 lat i śpię po 2-3 godziny. Czy tyle wystarczy? Zdarza się to co około 2 razy w tygodniu

Wysłane z mojego SM-G318H przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Nie. Minimum 5h jak dla mnie, a najlepiej z 8. 

Opublikowano

Ja tam śpię po 10-12 godzin, dziwne jest to, ze jak kładę się spać nayebany to śpię po 5-6 godzin a normalnie po 10-12 :v

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Słyszałem coś, że jak się spi 6,5-7 godzin, jest to lepsze dla twojego zdrowia. Ja tam nie wiem ile śpie, zależy co tego dnia robiłem.

Opublikowano

W tygodniu śpię zazwyczaj około 6 godzin, czasem zdarzy mi się zasnąć w szkole, potem wracając busem także śpię z 20 minut. Tak czy siak mi to nie wystarcza, ponieważ dziwne się czuję na koniec dnia i w szkole jest c*****o xp 

Opublikowano

Śpicie tyle i z tym wam dobrze bo sie do tego przyległ organizm, mimo to dla człowieka optymalny czas snu to 8 godzin.

mój znak rozpoznawczy to jego brak

Opublikowano

imo w tym wieku powinieneś spać znacznie więcej, ponieważ twój organizm sie teraz najlepiej rozwija. Ja śpię 6-8h i jeszcze w ciągu dnia 1-2h sobie kimne. 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Średnia potrzeba snu dla człowieka to bodajże 8h, aby było zdrowo. Lepiej tego przestrzegać. Ja tam śpię mniej więcej 7-8h.

19.jpg

Opublikowano

Wystarczą tobie dwie/trzy godziny na sen w jaki sposób? Idziesz spać o 4:00 am i wstajesz budzony budzikiem o godzinie 6:00 am aby pójść do szkoły? Czy może sam budzisz się po dwóch/trzech godzinach i następnie nie możesz zasnąć?

Jeżeli chodzi o pierwszą opcję to domyślam się że chodzisz spać dopiero nad ranem a sen traktujesz jako minimalne naładowanie "akumulatorów" przed szkołą. Jeżeli masz problem z zaśnięciem przed północą czy godziną 1:00 am to pewnie masz przestawiony zegar biologiczny.

Jeżeli chodzi o drugą opcję to może masz jakieś zaburzenia snu?

Kilkuletnie dzieci mają zapotrzebowanie na około 10-12 godzin, a osoby dorosłe na 7-8 godzin. Moim zdaniem powinieneś minimalnie spać 7 godzin.

tumblr_o7mrcrLko81tcqgd2o2_r2_500.gif

Opublikowano

2-3h to raczej za mało, na jakikolwiek organizm. Dolne granice powinny być z reguły od 4 godzin w górę. Ja śpię po 6-7h ale w weekendy odsypiam po 12 :v

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Też mnie interesuje, co ty robisz jak nie śpisz. Siedzisz do 4 nad ranem na kompie? No bez żartów ziomuś, ale to jest choroba.

Ja osobiście swego czasu cierpiałem na "bezsenność"; przed północą / 1 rano nie mogłem zasnąć, a o 6:30 rano to mi się już chciało (jak każdemu). No ale co się dziwić, szedłem spać o 21... W sumie teraz jest już OK, a chodzę spać o ~21:30 - 24 (zazwyczaj wcześnie).

19.jpg

Opublikowano

Kiedyś też spałem po 2-3h i dawałem jakoś radę. Ale teraz to przynajmniej 5-6h chociaż zazwyczaj nie mogę sobie pozwolić na aż tyle. Trzeba zregenerować w nocy chory żołądek i przydałoby się nie zasnąć w pracy/uczelni :D

742611478555387739101.jpeg

Opublikowano

Odpowiednia ilość snu to od 4 do 5 cyklów NREM + REM. Faza NREM trwa zazwyczaj 80-100 min. (w pierwszych cyklach ,wraz z kolejnymi się skraca) ,a faza REM ok. 15 min. ( w ostatnich cyklach się wydłuża ,ale ogólnie NREM + REM wynosi constans ),więc zapotrzebowanie na sen dla człowieka waha się od ok. 6h do max. 10h ,w zależności od konfiguracji ilości cyklów i długości poszczególnych faz .

bez gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...