Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Guciosky

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Metin2erg_sssanew.png

Witam, tak ostatnio zacząłem się zastanawiać i szacować za ile mniej, więcej oficjalne serwery Metin2 zostaną zamknięte. Do rozmyśleń skłoniło mnie dodanie do gry opcji "Auto Łowy" co tak na prawdę jest przecież niczym innym jak legalnym botem. Z tego co mi wiadomo w żadnej upadłej lub prawie upadłej grze nigdy nie posunięto się do tego czynu.

W grze jak wiadomo, od długiego czasu większość gra jedynie z pomocą bota. Jaka z tego frajda? Nie mam pojęcia. Wiem tylko tyle, że takie zabawy mogą doprowadzić grę do upadku szybciej niż gdyby botów nie było. Pytanie pozostaje - Po co przyczyniać się do zamknięcia gry, z którą wiele osób przeżyło niezwykłe i niezapomniane chwile wraz ze znajomymi. Owszem, na każdą grę przyjdzie kiedyś czas ale po co stawiać twórców w sytuacji, w której aby ratować grę muszą dodać legalnego bota?

Szkoda, że po tych wszystkich latach nastał dzień, w którym jestem pewny, że nie opłaca się wracać do gry. Nie chcę rozpoczynać ponownie przygody aby jutro, po jutrze, za tydzień czy też za miesiąc dowiedzieć się, że wszystko to co osiągnąłem zostanie utracone na zawsze a ja już nigdy w życiu nie będę mógł wejść do gry.

Zachęcam do dyskusji. Z chęcią poznam zdanie innych osób na ten temat. Może jestem w błędzie?

,,Przyszłość jest zaw­sze trochę chwiej­na. Do­wol­ny dro­biazg, jak upa­dek płata śniegu al­bo upuszcze­nie niewłaści­wego rodza­ju łyżeczki, może pchnąć przyszłość na całkiem inną ścieżkę. Al­bo nie" - Terry Pratchett

Uczeń
Opublikowano

Gdzieś przeczytałem, że koreański global upadł 9 msc po wprowadzeniu aktualizacji z "Auto łowami". <-- Do sprawdzenia. :)

YebacBiede  B)

Opublikowano

"Dear Community

The Korean Metin2 producer WEBZEN YMIR GAMES announced, that they will withdraw the service for the Korean Metin2 servers this year in March. WEBZEN TMIR GAMES regrets the shutdown, because the launch of the Game in Korea in 2005 was the beginning of the huge success story of Metin2.

For the future they would like to exclusively focus on the further development of the game.

Therefore the Community can continue to expect more amazing content updates. "

Najwidoczniej zle przeczytales. ;P

Opublikowano

W odpowiedzi na twoje pytanie mogę jasno i klarownie stwierdzić, że Polski metin nie upadnie ze względu na dużą ilość graczy na serwerach co prowadzi do wciąż dużych zysków. W pierwszej chwili myślałem podobnie jak Ty o aktualizacji która wprowadziła Auto Łowy, że to koniec, że nie ma sensu zaczynać gry, że graczy ubędzie a nie odwrotnie, ale tak jak szybko o tym pomyślałem tak też szybko zmieniłem zdanie gdyż nie korzystając z IS a korzystając z tej opcji w/w nie mamy zbyt dużo profitu jeżeli chodzi o exp... Samo korzystanie nie przynosi nam żadnej przyjemności jedynie gdy pójdziemy zrobić sobie "kanapkę" wtedy ta opcja może się przydać :P 

Ostatnio odwiedziłem parę serwerów bo sam wróciłem do gry i Tortuga, Negros czy Etolin naprawdę bardzo dobrze wypadają w stosunku do graczy czy stabilności rynku. 

Opublikowano

Upadnie, nie upadnie. Dla mnie sprawa wygląda jasno- Chcesz grać to graj i nie zastanawiaj się czy to ma sens czy nie. Nie gra się po to aby twoje itemy czy postać trwała wiecznie. Osiągniesz swoje znudzi Ci się to wywalisz eq w m1 i tyle. Liczy się czas miło spędzony z ekipą i sama przyjemność z gry. Auto łowy wcale nie wywarły na mnie złego wrażenia. Ktoś wcześniej jak chciał grać na bocie to mógł to i tak robić (wystarczyło wpisać w google metin2 bot). Nawet powiem więcej, dobrze, że te auto łowy wprowadzili bo skończy się płacz dzieci na czacie, "gm bot ch2 polana" teraz każdy może bocić i według mnie sprytnie wyszli z tej sytuacji, bo ogarnąć wszystkich co grają na botach było im ciężko i wiadome jest to, że wszystkich i tak nie zbanują. Były są i będą boty więc robimy swojego i jeszcze na tym zarobimy.

Jeżeli Ci pomogłem zostaw like ;)

Jak coś do mnie piszesz to użyj mojego nicku.

Opublikowano

Gdzieś przeczytałem, że koreański global upadł 9 msc po wprowadzeniu aktualizacji z "Auto łowami". <-- Do sprawdzenia. :)

Spędziłem na koreanie kilka dobrych lat i padł dlatego że zmienił się zarząd Ymir Games (wykupił go Webzen) i stwierdzili że w korei i tak nikt w to nie gra, więc lepiej sprzedać gre w chinach (po updaku tego serwa otwarto 2 nowe globale w chinach oraz wykupiono prywatny serwer yt2catv który był wtedy najpopularniejszym privem w chinach) i na rynku europejskim . Ostatnia aktualizacja jaka była to odłamki energii. 105 lvl, nowe sety i alchemia smoczego kamienia nigdy nie weszły nawet na ten serwer...

Nie piszcie takich głupot ludzie, błagam. Auto łowy były w planach na rok 2016, wcześniej sami twórcy nie wiedzieli jakby to miało wyglądać a nawet nie mieli tego w planach więc skąd to info że były one na koreńskim serwie w 2012 roku??? ...

Opublikowano

grałem na co.kr do końca, byłem top 2 polakiem po Nihim z tego co pamiętam i nie było auto łowów tam

Opublikowano

Obecnie możemy liczyć tylko na serwery prywatne, to one mogą dać najwięcej frajdy z gry w obecnych czasach. Polski metin upadnie za jakiś czas, lecz GF który hostuje metina się tym nie przejmuje. Wezmą sobie jakąś inną grę i będą z nią robić to samo tzn. niszczyć. Nadzieja w prywatnych serwerach które z roku na rok są coraz gorsze :((

Opublikowano

Otworzą nowy serwer, zarobią dużo kasy, połowa zakończy karierę. Potem znowu wprowadza coś gównianego i będzie bardzo mało graczy. I wtedy otworzą nowy serwer bo hajs nie będzie się zgadzał. Wybaczcie,ale taka prawda ^^

Opublikowano

tak szybko nie upadnie ale jakby nie patrzyć to przez nowe aktualizacje ludzi ubywa, ponadto eventy z mikołajem gdzie niektórzy przez okres eventu dropią po 100 zmianek i dodan następnie bonują rzeczy i sprzedają przez co rynek w itemy 5B jest bardzo obfity, a co za tym idzie jest mniejszy popyt na bony w IS, a jeśli Metin2pl będzie przynosił straty to wtedy nastąpi the end :)

Opublikowano

Nowe serwery będą powstawać cały czas a z czasem kolejne udogodnienia. Zwiększanie poziomu, dodawanie nowych map to tylko kwestia czasu na globalu.

Opublikowano

Dla mnie to już nie ma znaczenia, bo to nie ten sam metin i na pewno na globalu już nie zagram. Zepsuli tą grę, teraz mi to bez różnicy, niech sobie pada.

Opublikowano

Uważam tak jak kilka osób wyżej, PL nie upadnie tak szybko - ewentualnie stopniowo zacznie upadać. Ostatni raz grałam na PL-u z 5 lat temu jak nie więcej.. To były czasy, łowiło się ryby całymi dniami ^^ Zresztą każda gra prędzej czy później się nudzi. Prywatne serwery dają więcej możliwości i rozwiązań. Odkąd 1 raz zagrałam na PL - po przejściu na prywatne wieeele się zmieniło i wciąż zmienia. 

Opublikowano

Pomijając fakt, że GF lubi psuć gry, to należy zwrócić uwagę na podejście graczy.
Kiedyś grało się sporo godzin, żeby coś osiągnąć, ale i sam efekt strasznie cieszył. Teraz większość osób wolałaby osiągać wszystko po łatwości, bez jakiegoś super zaangażowania do gry. Jeśli jest coś zdobyć bardzo trudno, to większość prędzej czy później się zniechęci. Mimo zapewnień, że wielu chciałoby powrotu starego dobrego globala albo privy hard, to i tak gdyby powstały dwa serwery z takimi samymi systemami, gdzie jedyną różnicą byłaby ilość zdobywanego expa/yang/dropu, to więcej osób pójdzie tam gdzie jest łatwiej. 

JlMVtEJ.png

Opublikowano

Pomijając fakt, że GF lubi psuć gry, to należy zwrócić uwagę na podejście graczy.

Kiedyś grało się sporo godzin, żeby coś osiągnąć, ale i sam efekt strasznie cieszył. Teraz większość osób wolałaby osiągać wszystko po łatwości, bez jakiegoś super zaangażowania do gry. Jeśli jest coś zdobyć bardzo trudno, to większość prędzej czy później się zniechęci. Mimo zapewnień, że wielu chciałoby powrotu starego dobrego globala albo privy hard, to i tak gdyby powstały dwa serwery z takimi samymi systemami, gdzie jedyną różnicą byłaby ilość zdobywanego expa/yang/dropu, to więcej osób pójdzie tam gdzie jest łatwiej. 

To jest wina tego kto udostepnil pliki serwerowe.

Z poczatku kazdy siedzial po 16 godzin dziennie zeby cos osiagnac bo warto bylo, teraz po prostu nie ma sensu jesli mozna pojsc na serwer gdzie po pierwsze mozna zrobic wszystok duzo szybciej to z kolei jest wiecej graczy niz na serwerze globalnym. 

Opublikowano

A no niestety, Nowości psują tą grę :), ale też ma to w sobie drugą stronę, bez nowości ludzie by się nudzili.

Ale PS. Nowości, które dodaje GF są gówniane niestety, mają dobre chęci bądź nie to i tak wszystko spierpapierdolą :).

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Opublikowano

tak szybko nie upadnie ale jakby nie patrzyć to przez nowe aktualizacje ludzi ubywa, ponadto eventy z mikołajem gdzie niektórzy przez okres eventu dropią po 100 zmianek i dodan następnie bonują rzeczy i sprzedają przez co rynek w itemy 5B jest bardzo obfity, a co za tym idzie jest mniejszy popyt na bony w IS, a jeśli Metin2pl będzie przynosił straty to wtedy nastąpi the end :)

To wtedy otworzą nowy serwer*

Ja myślę, że GF przymierza się do otwarcia kolejnego serwera (pewnie znowu fuzja w 2020 będzie). Dodanie autobota, skrzynek z IS dla innych postaci, które były dla łatwiejszego początku likanem, antyexp... Coś czuję, że już niedługo będzie nowe TBD.

tenor.gif

Opublikowano

PL juz dawno spada na dno i zreszta wcale sie temu nie dziwie

mimo tego ze graczy jest sporo to ta ilosc jednak spada

poza tym kazda wprowadzona przez nich ,,nowosc'' z reguly jest zalana fala hejtu i to bynajmniej bezpodstawnego

mnie sie osobiscie wydaje ze juz dwa, trzy lata temu zaczynac gre na plu sie nie oplacalo, a co dopiero teraz

bOSELih.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...