Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wybór języka

Gość steelie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Elo, jaki język bardziej warto wybrać? Francuz czy Niemiecki? Który trudniejszy? Który bardziej mi się przyda? Z anglika mam same 5 i 6 jbc, na 80% chcę w przyszłości wyjechać za granicę.

Opublikowano

Niemiecki najbrzydszy język świata, na niego dupek nie poderwiesz, na fhranczuzkie odhrzywki jeszcze coś tam wyrwiesz jakbyś chciał :D

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Oba języki są trudne ale francuski jest o wiele lepszy w wymowie i w słuchaniu. Nie mogę się nadal przyzwyczaić do niemieckiego na rozszerzonym jego stadium.

"Człowiek człowiekowi człowiekiem, a kiwi kiwi kiwi" ~ Paulo Coelho

Opublikowano

Francuski , gdy słyszę język niemiecki  krwawią mi uszy :v

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

Ja, ja dojcze is good. Ogólnie to raczej niemiecki, jest większe prawdopodobieństwo, że będziesz tam, aniżeli we Francji.

Jakby nie było jutra, jakby nie istniał czas, chwila to dziś sekunda, ale zegar dawno już zgasł...

Trzyma przy sobie nas tylko wspomnienie tego, jak było tu nam na początku

4875_blue.png [*] 30.09.2016r. [*] 9368_gold.png

Opublikowano

Arabski ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Sprzęt:

Procesor: Intel Core i5-6600K 3.5Ghz/Pamięć: Corsair DDR4 Vengeance LPX  1x8GB 2400MHz CL14/Płyta główna: Gigabyte GA-Z170-GAMING K3/Karta Graficzna: -------/Dysk: SSD Crucial MX300 275GB/Chłodzenie: SilentiumPC Grandis 2 XE1436/Zasilacz: Corsair VS550/Obudowa: SilentiumPC Gladius M35

Opublikowano

Bierz niemiecki.

Wymowa jest łatwiejsza niż we francuskim.

Angielski i niemiecki są w tej samej grupie językowej (germańskiej), dzięki czemu jest dużo podobieństw, między innymi w słownictwie. Francuski jest językiem romańskim, przez co różnica jest spora.

Jeśli znasz dobrze angielski to z niemieckim nie powinieneś mieć problemu.

1398258449-U383457.png

Opublikowano

Według mnie lepiej niemiecki... dlaczego?

Bo jeśli chcesz gdziekolwiek pracować za granicą to pierwsze co polecisz do szfabów, a wiadomo, lepiej znać tam niemiecki niż francuski :v 

"Wracaj z tarczą, a nie na tarczy. "

"Nigdy nie kłóć się z idiotą... Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a potem wykończy doświadczeniem."

Opublikowano

Uczyłem się tego i tego, i powiem Ci, że niemiecki jest o niebo łatwiejszy. Zaufaj mi, niektóre słówka są podobne do angielskiego.

Opublikowano

Argument z tym, że szybciej wyjedziesz do Niemiec niż do Francji to chyba z PRLu.

Hiszpańskiego się ucz, pół świata mówi w tym języku. A jak koniecznie z tych dwóch, to francuski.

Bóg to twoje sumienie

Opublikowano

­Jeśli chodzi Europe zdecydowanie bardziej popularny jest niemiecki. Trochę europy zwiedziłem i jeszcze nigdy się nie zdarzyło żeby ktoś w hotelu/usługach/policji próbował się komunikować z obcokrajowcem  po francusku. Zawsze było to angielski/niemiecki.

Cyrk.png

Opublikowano

­Jak masz możliwość to ucz się francuskiego.

Jest trudniejszy, ale za to mniej popularny. Mam znajomych, którzy rozpoczęli jego naukę i nie żałują.

636451494245979649038.gif

Budowniczy
Opublikowano

Pewnie że niemiecki, jak jedziesz za pracą to Niemcy blisko, dużo Polaków przecież. No i nie ma aż takiego multi-kulti :D

Opublikowano

Pewnie że niemiecki, jak jedziesz za pracą to Niemcy blisko, dużo Polaków przecież. No i nie ma aż takiego multi-kulti :D

Jak to nie ma, jak jest duże w uj xD

Na lotniskach etc będzie łatwiej porozumieć się w języku francuskim. 

Wszystko zależy od tego gdzie będziesz chciał wyjechać, ale za oceanem prędzej dostaniesz robotę z francuskim niż niemieckim, bo w takiej Kanadzie również mówi się po francusku (na wschodnim wybrzeżu).

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

Chiński albo arabski  :makka:

Niemiecki. Na tą chwilę najłatwiej będzie ci znaleźć robotę z kombem eng/de. Albo idź na całość i wymasteruj eng / de / fr :v 

"Let them fight."

1eJyg6V.jpg

Opublikowano

Argument z tym, że szybciej wyjedziesz do Niemiec niż do Francji to chyba z PRLu.

Hiszpańskiego się ucz, pół świata mówi w tym języku. A jak koniecznie z tych dwóch, to francuski.

To

Oba jezyki sa bez sensu jak znasz angielski. Skoro chcesz sie dogadac z jak najwieksza grupa ludzi to oczywiscie ze hiszpanski badz portugalski. Cala ameryka pld. w tych jezykach gada. 

Gdybym mial sie jednak uczyc z tego co podales to francuski. Dalej w wielu zakatkach swita mozna w tym jezyku sie porozumiec, a niemiski to w zasadzie europa i nic wiecej. 

­

Opublikowano

według mnie zdecydowanie niemiecki, wiadomo, że trudny język.. ale opłaca się nauczyć, bo jest on bardzo przydatny, dużo osób się nim teraz posługuje za granicą i w pracy itp. (oczywiście zaraz po języku angielskim ;p)

#LenovoLegion Team

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...