Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum ekonomiczne

TuFu x33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to idz, tylko to samo bedziesz miec idac do LO a potem na wyzsze w tym kierunku. zwyczajnie idac do technikum tracisz jesli masz zamiar dalej sie uczyc w tym kierunku. papier technika na nic sie nie przyda w praktyce

Nie ma opcji, żeby dobry ekonomista został księgowym. Czyli po prostu Ci zaprzeczyłam.

racja, tylko szkoda ze zyjemy w takich czasach iz to papier pokazuje umiejetnosci czlowieka anizeli on sam. kierunek nie jest zly, wybor technikum owszem, bo to strata roku

widze ze w twoim przypadku czytanie ze zrozumieniem tez kuleje, bo nie mowilem ogolnie o ekonomiscie tylko o sensu robienia technika ekonomisty. technik ekonomista moze co najzwyzej zostac ksiegowym, to jest fakt. owszem, jak zrobi sobie dalsze papiery to droga stoi przed nim otworem. 

Dlaczego strata roku?

79160594027661829163.png

Opublikowano

bo papier technika ekonomisty jest bezuzyteczny jesli chcesz cos wiecej osiagnac w tym kierunku, lepiej liceum i dalsze uczenie sie w tym kierunku

technik ekonomista ma tylko sens jak masz zamiar lub masz gdzies posade ksiegowego i chcesz sie doszkalac poprzez rozne kursy podczas pracy, to dla mnie jedyna sensowna droga po jakimkolwiek techniku

­

Opublikowano

to idz, tylko to samo bedziesz miec idac do LO a potem na wyzsze w tym kierunku. zwyczajnie idac do technikum tracisz jesli masz zamiar dalej sie uczyc w tym kierunku. papier technika na nic sie nie przyda w praktyce

Nie ma opcji, żeby dobry ekonomista został księgowym. Czyli po prostu Ci zaprzeczyłam.

racja, tylko szkoda ze zyjemy w takich czasach iz to papier pokazuje umiejetnosci czlowieka anizeli on sam. kierunek nie jest zly, wybor technikum owszem, bo to strata roku

widze ze w twoim przypadku czytanie ze zrozumieniem tez kuleje, bo nie mowilem ogolnie o ekonomiscie tylko o sensu robienia technika ekonomisty. technik ekonomista moze co najzwyzej zostac ksiegowym, to jest fakt. owszem, jak zrobi sobie dalsze papiery to droga stoi przed nim otworem. 

Nawet nie wiesz w jak wielkim błędzie jesteś. Na rozmowie kwalifikacyjnej w porządnej firmie nikt nie patrzy na Twoje papiery, tak samo jest w CV - nikt nie zwraca uwagi na to, jakie szkoły skończyłeś. Jeśli CV przykuwa w procesie selekcji uwagę rekrutera, na rozmowie kwalifikacyjnej badane są konkretne umiejętności i kompetencje. Przedsiębiorcy nie są debilami, każdy wie, że papier nic nie oznacza i nie świadczy o żadnych umiejętnościach. Kandydat w większości przypadków jest badany za pomocą assessment center, dostaje konkretne zadanie do wypełnienia, podlega ewentualnie psychologicznemu badaniu kadrowców i na podstawie tego jest zatrudniany. Akurat w przypadku ekonomistów nie da się inaczej :-)

Technik ekonomista nie może zostać księgowym. Księgowym może zostać osoba, która skończyła finanse i rachunkowość. Nikt dzisiaj nie zatrudnia księgowych po średniej szkole, chyba, że na asystentów - co najwyżej. O kontynuowaniu nauki też już zdarzyło mi się wcześniej napomknąć. 

Qui est le prochain?

Opublikowano

sam jestem na ekonomiku i szczerze matma prawie w ogóle nie jest potrzebna poza dodawaniem i odejmowaniem :)

samo to ksiegowanie nie jest zbyt ciekawe ale wole siedzieć za biurkiem niż tyrać jak robol :)

jeśli jednak masz możliwość pójścia na logistyke to będzie to lepszy wybór (od ekonomisty różni się jedynie tym że nie ma tam księgowości, a jest więcej planowania)

Mówisz?

nie, piszę

@aw

po studiach zarobki na poziomie 3,5k +

Opublikowano

odswiezam 

Co tu chcesz odświeżać? Dostałeś wyczerpującą odpowiedź. Po technikum dostaniesz w Polszy na łapę 1500 pln i koniec. Po liceum i studiach nie będzie lepiej... Jedyna szansa to "umieć coś" i uciekać na zachód. Tam jako Kowalski możesz godnie żyć. W innych zawodach wcale nie lepiej... Po zawodówce zarobisz 4 kafle, a za granicą 4x więcej. I nie piszę tego żeby nakłonić cię koniecznie do wyjazdu i ucieczki z kraju, bo kraj zły nie jest, ale jak ja spojrzę na moją część rodziny, która wyjechała chociażby do UK i zarabia w prostych zawodach tyle ile moi rodzice w 6 miesięcy to jest mi naprawdę przykro i codziennie obiecuję sobie, że pierwsze co zrobię po skończeniu Technikum będzie wyjazd, chociażbym miał pracować na zmywaku... ;) Poza tym chciałbym jakoś wesprzeć swoją rodzinę no i w UK... podoba mi się klimat, tradycja i ogólnie deszcz.

Opublikowano

odswiezam 

Co tu chcesz odświeżać? Dostałeś wyczerpującą odpowiedź. Po technikum dostaniesz w Polszy na łapę 1500 pln i koniec. Po liceum i studiach nie będzie lepiej... Jedyna szansa to "umieć coś" i uciekać na zachód. Tam jako Kowalski możesz godnie żyć. W innych zawodach wcale nie lepiej... Po zawodówce zarobisz 4 kafle, a za granicą 4x więcej. I nie piszę tego żeby nakłonić cię koniecznie do wyjazdu i ucieczki z kraju, bo kraj zły nie jest, ale jak ja spojrzę na moją część rodziny, która wyjechała chociażby do UK i zarabia w prostych zawodach tyle ile moi rodzice w 6 miesięcy to jest mi naprawdę przykro i codziennie obiecuję sobie, że pierwsze co zrobię po skończeniu Technikum będzie wyjazd, chociażbym miał pracować na zmywaku... ;) Poza tym chciałbym jakoś wesprzeć swoją rodzinę no i w UK... podoba mi się klimat, tradycja i ogólnie deszcz.

A będzie spora różnica w zarobkach po samym tech a po fajnych studiach w polsce? 

79160594027661829163.png

Opublikowano

odswiezam 

A będzie spora różnica w zarobkach po samym tech a po fajnych studiach w polsce? 

Myślę, że i tak czy siak będziesz bezrobotny. Na przełomie XXI wieku był szał na "ekonomie". Tym sposobem co drugi 30-40 latek w Polsce ma wykształcenie "ekonomiczne" i kiepskie perspektywy pracy. Tak samo będzie z informatykiem, tylko że pracę dostaną ci, którzy coś umią, bo w ekonomii to raczej kwestia znajomości niż jeżeli jakichkolwiek umiejętności. Jak dostaniesz pracę po studiach to będzie cud. Jak cię to kręci - idź, ale pierwsze co robisz po szkole to emigracja na zachód. W Polsce nie masz perspektyw z tym wykształceniem. Chyba w żadnym nie masz ( mówię tu o godziwych pieniądzach ). No chyba, że zajmujesz się "łobuzerką". :v

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...