Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Technikum ekonomiczne

TuFu x33

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko pany,co sądzicie o kierunku Technik ekonomista? Opłacalny ? Idzie sie nauczyć czegos co przyda sie przy otwieraniu własnej działanosci itd?  Wypowiedzcie sie

79160594027661829163.png

Opublikowano

to samo co informatyk, sporo ludzi z takim wyksztalceniem i w zasadzie umiejetnosci jakie tam posiadziesz wystarcza ci na bycie ksiegowym nic wiecej

­

Opublikowano

Kierunek dobry, lecz jak idziesz do technikum o takich podobieństwach to polecam jak już logistykę, jeśli pięknie ogarniesz i zdasz to śmiało możesz otworzyć firmę transportową (sianka od zajebania - chcesz wiedzieć co i jak to możesz mi na pw napisać).

Na ekonomistę też dobrze iść, lecz nie wiem, będzie Ci się chciało siedzieć w księgowościach? Tych całych bankach i wgl? :x Jakoś zbytnio nie polecam Ci, chyba, że Cię kręci. 

Kolejnym dobrym kierunkiem jest informatyk, ogromne zapotrzebowanie jest w Polsce na informatyków i mechaników przemysłowych(aktualnie ja jestem na tym kierunku). 

Logistyk - Świetna znajomość języków i matemtyki

Ekonomista - matma, matma, matma

Mechanik przemyslowy (maszyny, urządzenia etc.) - matematyka, rysunki techniczne

Informatyka - komputery

Nie wiem co Ci tu napisać, ale coś tam Ci się rozpisałem, pisz pw jak chcesz więcej się dowiedzieć co i jak

"Wracaj z tarczą, a nie na tarczy. "

"Nigdy nie kłóć się z idiotą... Najpierw sprowadzi Cię do swego poziomu, a potem wykończy doświadczeniem."

Opublikowano

to samo co informatyk, sporo ludzi z takim wyksztalceniem i w zasadzie umiejetnosci jakie tam posiadziesz wystarcza ci na bycie ksiegowym nic wiecej

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

fajnie, mozesz wyjsc

Technik ekonomista to dobry kierunek, o ile masz zamiar dalej się kształcić (czytaj - nie kończyć na technikum). Na pewno poznasz jakieś podstawy, ale aspekty prowadzenia działalności gospodarczej quidem poznajesz dopiero na studiach wyższych (zarządzanie, ekonomia). Naprawdę można się wkręcić, i o ile nie jest to dla Ciebie zapychacz jak w przypadku większości młodych ludzi, którzy wybierają bez przekonania ten kierunek z braku laku i bez pomysłu na siebie - wybieraj. Naprawdę sporo można zdziałać o ile serio ma się do tego zapał. 

Kierunek dobry, lecz jak idziesz do technikum o takich podobieństwach to polecam jak już logistykę, jeśli pięknie ogarniesz i zdasz to śmiało możesz otworzyć firmę transportową (sianka od zajebania - chcesz wiedzieć co i jak to możesz mi na pw napisać).

Na ekonomistę też dobrze iść, lecz nie wiem, będzie Ci się chciało siedzieć w księgowościach? Tych całych bankach i wgl? :x Jakoś zbytnio nie polecam Ci, chyba, że Cię kręci. 

Kolejnym dobrym kierunkiem jest informatyk, ogromne zapotrzebowanie jest w Polsce na informatyków i mechaników przemysłowych(aktualnie ja jestem na tym kierunku). 

Mechanik przemyslowy (maszyny, urządzenia etc.) - matematyka, rysunki techniczne

Informatyka - komputery

Nie wiem co Ci tu napisać, ale coś tam Ci się rozpisałem, pisz pw jak chcesz więcej się dowiedzieć co i jak

Firm przewozowych w Polsce masz od zajebania, właściwie Polska to europejski ośrodek jeśli chodzi o tę branżę. Po logistyce mógłby się zaciągnąć do jakiegoś przedsiębiorstwa, ale zakładanie nowego nie ma sensu - zwłaszcza, jeśli mieszka w okolicach aglomeracji.

Nie wiem skąd u Was to idiotyczne przekonanie, że ekonomia to matma xD 

Przecież to jedna z najważniejszych nauk społecznych , matematyka tam jest tylko dodatkiem. Wsadzili ją tam po to, żeby łatwiej było zrozumieć i logicznie określić pewne zjawiska. Ekonomia to głównie teoria, i zapewniam Was, że żadnego ekonomisty w księgowości nie znajdziecie :-))

Qui est le prochain?

Opublikowano

Technik ekonomista to dobry kierunek

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

TY TEZ MOZESZ WYJSC XXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXD

Opublikowano

fajnie, mozesz wyjsc

Technik ekonomista to dobry kierunek, o ile masz zamiar dalej się kształcić (czytaj - nie kończyć na technikum). Na pewno poznasz jakieś podstawy, ale aspekty prowadzenia działalności gospodarczej quidem poznajesz dopiero na studiach wyższych (zarządzanie, ekonomia). Naprawdę można się wkręcić, i o ile nie jest to dla Ciebie zapychacz jak w przypadku większości młodych ludzi, którzy wybierają bez przekonania ten kierunek z braku laku i bez pomysłu na siebie - wybieraj. Naprawdę sporo można zdziałać o ile serio ma się do tego zapał. 

Informatyka - komputery

Firm przewozowych w Polsce masz od zajebania, właściwie Polska to europejski ośrodek jeśli chodzi o tę branżę. Po logistyce mógłby się zaciągnąć do jakiegoś przedsiębiorstwa, ale zakładanie nowego nie ma sensu - zwłaszcza, jeśli mieszka w okolicach aglomeracji.

Nie wiem skąd u Was to idiotyczne przekonanie, że ekonomia to matma xD

Przecież to jedna z najważniejszych nauk społecznych , matematyka tam jest tylko dodatkiem. Wsadzili ją tam po to, żeby łatwiej było zrozumieć i logicznie określić pewne zjawiska. Ekonomia to głównie teoria, i zapewniam Was, że żadnego ekonomisty w księgowości nie znajdziecie :-))

No zapał do tego akurat mam :D

79160594027661829163.png

Opublikowano

XDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

TY TEZ MOZESZ WYJSC XXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXDXD

T4h2t6b.png, rocznik '97. Bardzo fajny z Ciebie koleżka jest, idź się do matury uczyć.

No zapał do tego akurat mam :D

No to jak masz pomysły i szukasz tylko sposobu realizacji to jak najbardziej :-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

Jeżeli się tym interesowałeś/interesujesz obecnie i znasz jako takie podstawy lepiej ukończyć liceum ogólnokształcące i dostać się na lepszą uczelnie związaną z tym kierunkiem. W technikum poznasz tylko podstawy, które zapewne i tak będziesz znał jeżeli się tym interesowałeś. Zresztą tak jest z każdym technikum 

Jeżeli twój wybór może paść tylko na technikum, to odradzam ekonomię jak i informatyke - podstawy napewno będziesz znał jeżeli się tym interesujesz, a ponad program jeżeli sam się nie zainteresujesz to się nie nauczysz :P. Już bardziej opłacalna będzie tak jak ktoś wyżej pisał - logistyka

Dlaczego niby liceum ogólnokształcące ? I tak bym po tym technikum na studia poszedł  :v

Zmarnujesz sobie rok czasu, w sumie to 4 lata, bo mógłbyś się bardziej przyłożyć do przedmiotów, które będziesz zdawał na maturze by dostać się na lepszą uczelnie, a tak będziesz zapierdzielał na zawodowych, które możesz sobie zdać poza szkołą.

Opublikowano

sam jestem na ekonomiku i szczerze matma prawie w ogóle nie jest potrzebna poza dodawaniem i odejmowaniem :)

samo to ksiegowanie nie jest zbyt ciekawe ale wole siedzieć za biurkiem niż tyrać jak robol :)

jeśli jednak masz możliwość pójścia na logistyke to będzie to lepszy wybór (od ekonomisty różni się jedynie tym że nie ma tam księgowości, a jest więcej planowania)

Opublikowano

sam jestem na ekonomiku i szczerze matma prawie w ogóle nie jest potrzebna poza dodawaniem i odejmowaniem :)

samo to ksiegowanie nie jest zbyt ciekawe ale wole siedzieć za biurkiem niż tyrać jak robol :)

jeśli jednak masz możliwość pójścia na logistyke to będzie to lepszy wybór (od ekonomisty różni się jedynie tym że nie ma tam księgowości, a jest więcej planowania)

Mówisz?

79160594027661829163.png

Opublikowano

Jak zwykle w pogaduszkach - pierdolenie i wciskanie swoich ciemnot innym. Owszem duży odsetek Techników jest tępych jak but, ale warto ująć że nie każde technikum jest na niskim poziomie oraz nie każdy po ekonomiku lub informatyku to najtańszy robol w tym zawodzie. Technikum nauczy cię podstaw + te lepsze trochę to rozszerzą, reszta zależy od nas. Po technikum ekonomicznym masz duże szanse na dobrą pracę ( oczywiście mowa o zagranicy, bo w polsce faktycznie trochę nie fajnie, ale to tyczy się każdego zawodu poza złodziejstwem )

Opublikowano

Jak zwykle w pogaduszkach - pierdolenie i wciskanie swoich ciemnot innym. Owszem duży odsetek Techników jest tępych jak but, ale warto ująć że nie każde technikum jest na niskim poziomie oraz nie każdy po ekonomiku lub informatyku to najtańszy robol w tym zawodzie. Technikum nauczy cię podstaw + te lepsze trochę to rozszerzą, reszta zależy od nas. Po technikum ekonomicznym masz duże szanse na dobrą pracę ( oczywiście mowa o zagranicy, bo w polsce faktycznie trochę nie fajnie, ale to tyczy się każdego zawodu poza złodziejstwem )

A jakie są zarobki po tech/studiach ekonomicznych za granica ?

79160594027661829163.png

Opublikowano

A jakie są zarobki po tech/studiach ekonomicznych za granica ?

Szału nie ma, ale nawet jako sprzątaczka będziesz zarabiać za granicą jak dyrektor w polszy. ;) Wszystko zależy od konkretnej posady, ale w przeciwieństwie do Polski da się godnie żyć.

Opublikowano

Jak znajdziesz pracę to będzie cud, za 4 lata to pewnie 1500 PLN będzie majątkiem i najwyższą stawką, ciesz się jeżeli dostaniesz więcej niż 1000 i nie będziesz traktowany jak śmieć.

Opublikowano

a ty co robisz? nie wciskasz swojej "ciemnoty"? nie oceniam zawodu, mowie to co wiem

sytuacja technikow ekonomistow jest taka sama jak informatykow: jest ich tez dosyc sporo patrzac na zapotrzebowanie rynku i bez wyzszego wyksztalcenia nie ma co myslec o rozwoju, zreszta jak po wiekszosci technikow. problem w tym ze po samym technikum ekonomicznym wychodzi sie z niczym, bo rzeczy jakie tam sie uczy zna wiekszosc osob przedsiebiorczych lub ozeznana w temacie i tym papierkiem mozna sie co najwyzej podetrzec. wyksztalcenie wyzsze w tym kierunku jak najbardziej ok, ale technik to strata roku w tym przypadku

fajnie, mozesz wyjsc

super, napisalas to samo co ja tylko ze dluzej, niezle. juz wychodze, bo zapomnialem iz posiadanie wlasnej opini w internecie jest karalne

­

Opublikowano

super, napisalas to samo co ja tylko ze dluzej, niezle. juz wychodze, bo zapomnialem iz posiadanie wlasnej opini w internecie jest karalne

Nie sądziłam, że problem czytania ze zrozumieniem nadal istnieje.

Nie ma opcji, żeby dobry ekonomista został księgowym. Czyli po prostu Ci zaprzeczyłam. Posiadanie własnej opinii jest nawet wskazane, o ile jest się w stanie postawić rzeczowe argumenty :-)

Qui est le prochain?

Opublikowano

Wlasnie,DOBRY,nie chodzi mi żeby tam isc byle isc,zdać na dwójkach/3 i na produkcje,tylko naprawde sie przyłożyć :v

79160594027661829163.png

Opublikowano

to idz, tylko to samo bedziesz miec idac do LO a potem na wyzsze w tym kierunku. zwyczajnie idac do technikum tracisz jesli masz zamiar dalej sie uczyc w tym kierunku. papier technika na nic sie nie przyda w praktyce

Nie ma opcji, żeby dobry ekonomista został księgowym. Czyli po prostu Ci zaprzeczyłam.

racja, tylko szkoda ze zyjemy w takich czasach iz to papier pokazuje umiejetnosci czlowieka anizeli on sam. kierunek nie jest zly, wybor technikum owszem, bo to strata roku

widze ze w twoim przypadku czytanie ze zrozumieniem tez kuleje, bo nie mowilem ogolnie o ekonomiscie tylko o sensu robienia technika ekonomisty. technik ekonomista moze co najzwyzej zostac ksiegowym, to jest fakt. owszem, jak zrobi sobie dalsze papiery to droga stoi przed nim otworem. 

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...