Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

trening w domu

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, mam takie szybkie pytanko, chciałbym zaznaczyć, że mało się znam + nigdy jakoś nie ćwiczyłem zbytnio.

A więc, czy trening w domu (chodzi mi tu głównie o ćwiczenia z masą własnego ciała - pompki) Może przynieść jakieś efekty? + oczywiście jakaś dieta.

(180cm wzrostu, 67kg).

Pozdrawiam!

Opublikowano

Lepsze jest ćwiczenie czegokolwiek niż niczego. Gdy już będziesz ćwiczył sporo czasu będziesz musiał modyfikować ćwiczenia, gdyż dla twoich mięśni nie będzie to wyzwanie, ale na początku będzie jak najbardziej ok. Musisz tylko odpowiednie ćwiczenia dobrać.

Opublikowano

Lepsze jest ćwiczenie czegokolwiek niż niczego. Gdy już będziesz ćwiczył sporo czasu będziesz musiał modyfikować ćwiczenia, gdyż dla twoich mięśni nie będzie to wyzwanie, ale na początku będzie jak najbardziej ok. Musisz tylko odpowiednie ćwiczenia dobrać.

Znasz się na tym? Pomógłbyś początkującemu :P?

Opublikowano

Po co Ci kreatyna ćwicząc w domu? One głównie rozwijają mięśnie ramion oraz klatki piersiowej.

Polecam Ci kupić jakąś dobrą książkę poświęconą treningom, nawet Chodakowskiej albo Lewandowskiej  xD  xD  xD  xD

Poczytaj też artykuły na necie, odwiedź stronę kfd :)

Masz pytania wal PW

:lenny: :lenny: Gracz Metin2 oraz YouTuber dla Fun'u :lenny: :lenny:

Nagrywam Serie / Zapowiedzi / GamePlay'e

Kanał -> KLIKNIJ TUTAJ

Opublikowano

Rozumiem, poczekam również na inne opinie. A co z kreatyną? Można ją brać ćwicząc sobie w domu?

Typie, kreatyne mozesz brać nawet jak nie ćwiczysz na siłce :)

Po co Ci kreatyna ćwicząc w domu? One głównie rozwijają mięśnie ramion oraz klatki piersiowej.

Polecam Ci kupić jakąś dobrą książkę poświęconą treningom, nawet Chodakowskiej albo Lewandowskiej  xD  xD  xD  xD

Poczytaj też artykuły na necie, odwiedź stronę kfd :)

Masz pytania wal PW

haahahah XDXDXDXDXDXDXDXXDXDXDXDXD

@ top

Na sfd czy inne typu strony jest pełno rozpisanych treningów domatora, wystarczy tylko przeczytać i ogarnąć to, ew. zmienić sobie jakieś ćwiczenia dla własnej potrzeby.

https://gyazo.com/fda5cdba015589562e3ae6f91d845bc0

xD xD xD

TOP1 FIGHTER MPC

https://embed.gyazo.com/e7d06a14193aec972bb7a82e59041e87.png

Opublikowano

Znasz się na tym? Pomógłbyś początkującemu :P?

Ja ćwiczę głównie ze sprzętem, więc nie jestem w stanie Ci pomóc za wiele. Musisz poszukać kalisteniki dla początkujących, wydaje mi się że to Ci pomoże: http://workout-polska.pl/index.php/artykuly/19-trening/35-kalistenikatreningwdomu

Wypróbuj sobie ćwiczenia i ułóż plan.

Opublikowano

Rozumiem, poczekam również na inne opinie. A co z kreatyną? Można ją brać ćwicząc sobie w domu?

Tylko problem w tym że biorąc kreatynę trzeba również nieść konsekwencję. Też tak pisałem gdy zaczynałem swój pierwszy trening na siłowni. Rozruszałem mięśnie przez miesiąc czasu a potem przywaliłem kreatynę w tabletkach. Wniosek był taki że skóra nie nadążyła nad tak szybkim rozwojem mięśni i pociachało mnie rozstępami które będą już do końca życia. Dlatego ja radziłbym odpuścić sobie póki co kreatynę. 

Zamiast kreatyny możesz zainwestować w drążek który jest podstawą i wykonasz na nim większość ćwiczeń :)

Opublikowano

Tylko problem w tym że biorąc kreatynę trzeba również nieść konsekwencję. Też tak pisałem gdy zaczynałem swój pierwszy trening na siłowni. Rozruszałem mięśnie przez miesiąc czasu a potem przywaliłem kreatynę w tabletkach. Wniosek był taki że skóra nie nadążyła nad tak szybkim rozwojem mięśni i pociachało mnie rozstępami które będą już do końca życia. Dlatego ja radziłbym odpuścić sobie póki co kreatynę. 

Zamiast kreatyny możesz zainwestować w drążek który jest podstawą i wykonasz na nim większość ćwiczeń :)

Drążek mam, ale obecnie mam remont w chacie a on jest na futryny więc na razie odpada :/

Opublikowano

Zamiennik drążka, chociaż trochę mniej efektywny.

Twardą rurkę przywiązujesz do dwóch krzeseł, lepiej mocnow c**j, bo można się wyjebać. Kładziesz się pod krzesłami i tam gdzie masz nogi podstawiasz taboret czy coś innego, byleby gdzieś na wysokości rurki lub trochę niżej. Nogi na taboret i możesz się podciągać z pozycji leżącej. Znajdź ebuka z metodami lafaya.

Sam od tego zaczynałem. Dobrze rozplanowany system treningowy i ciekawe ćwiczenia, na które sam bym pewnie nie wpadł.

Do tego możesz pokombinować z rusztowaniem kulturystycznym.

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Jednak będę mógł zaczepić drążek, chociaż w sumie nie wiem czy dam chociaż jeden raz radę się podciągnąć.

Tak więc, mam drążek + gumy dwie do niego.

2x6kg sztangielki.

Opublikowano

Masz jakiś budżet? Zaopatrz się w ze 30cm + linkę, ale cienką. Przywiązujesz sznurek do rurki, konieć do obciążenia. Zwijasz sznurek, rozwijasz, potem w drugą stronę, W sensie, że najpierw do siebie nadgarstkami, później w przód. Dobre na przedramię.

Jakieś obciążniki 2-4kg lub więcej do ćwiczeń brzucha. 2 linki gumowe, przyczepiasz do kaloryfera, maksymalnie naciągasz i wykonujesz uderzenia w przód, z nogami to samo.

Jakiś pas(sznur odpada, bo ociera biodra i niewygodny jest) do którego możesz przymocować obciążenie. Z tym robisz pompki na poręczach(krzesłach)

Jak to jakoś rozpisać. Zmierz sobie ile w stanie jesteś zrobić pompek itd. podziel to na kilka serii.

Np. przy 20 Zrób sobie 6 serii po 5. Każdego dnia dokładniaj 1 powtórzenie więcej.

5/5/5/5/5/5 ----> 5/5/5/5/5/6. Po jakimś czasie wbijasz na 6 i lecisz 7 itd. Powolna progresja.

Sam robiłem po prostu serie w maksymalnej ilości. Potem sobie zapisujesz i na następny dzień musisz zrobić więcej.

Przygody z ćwiczeniami zaczynałem od książek lafaya i sztuka kształtowania ciała. Dały dobre grunt pod dalszy rozwój.

Później już sam kombinowałem, co wchodzi lepiej, co gorzej, sporo zamienników, więc trening nie jest monotonny.

@megaziomus2014

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Masz jakiś budżet? Zaopatrz się w ze 30cm + linkę, ale cienką. Przywiązujesz sznurek do rurki, konieć do obciążenia. Zwijasz sznurek, rozwijasz, potem w drugą stronę, W sensie, że najpierw do siebie nadgarstkami, później w przód. Dobre na przedramię.

Jakieś obciążniki 2-4kg lub więcej do ćwiczeń brzucha. 2 linki gumowe, przyczepiasz do kaloryfera, maksymalnie naciągasz i wykonujesz uderzenia w przód, z nogami to samo.

Jakiś pas(sznur odpada, bo ociera biodra i niewygodny jest) do którego możesz przymocować obciążenie. Z tym robisz pompki na poręczach(krzesłach)

Jak to jakoś rozpisać. Zmierz sobie ile w stanie jesteś zrobić pompek itd. podziel to na kilka serii.

Np. przy 20 Zrób sobie 6 serii po 5. Każdego dnia dokładniaj 1 powtórzenie więcej.

5/5/5/5/5/5 ----> 5/5/5/5/5/6. Po jakimś czasie wbijasz na 6 i lecisz 7 itd. Powolna progresja.

Sam robiłem po prostu serie w maksymalnej ilości. Potem sobie zapisujesz i na następny dzień musisz zrobić więcej.

Przygody z ćwiczeniami zaczynałem od książek lafaya i sztuka kształtowania ciała. Dały dobre grunt pod dalszy rozwój.

Później już sam kombinowałem, co wchodzi lepiej, co gorzej, sporo zamienników, więc trening nie jest monotonny.

Zależy o jakim budżecie mówisz, miałbyś może jakiś filmik ilustrujący to ćwiczenie co opisałeś na początku?

C

@megaziomus2014

BARDZO ciekawie to wygląda, wow nie spodziewałem się, że takie coś w ogóle wymyślić można! :D

A nie byłoby lepiej po prostu trzymać się na drążku? z jakimś grubszym uchwytem np ręcznik?

Opublikowano

Witam, mam takie szybkie pytanko, chciałbym zaznaczyć, że mało się znam + nigdy jakoś nie ćwiczyłem zbytnio.

A więc, czy trening w domu (chodzi mi tu głównie o ćwiczenia z masą własnego ciała - pompki) Może przynieść jakieś efekty? + oczywiście jakaś dieta.

(180cm wzrostu, 67kg).

Pozdrawiam!

Ja tak non stop ćwiczę bo mam zbyt daleko na siłownię :yay: Pewnie że przynosi efekty, jeszcze pół roku temu to taki typowy ze mnie nerd a teraz :)

Jestem zadowolony (zaczynałem od pompek, potem kupiłem sobie jedną kantelkę 10kg a ostatnio zbudowałem sb drążek ^^ )

Doje**ł jak sosna w dzika...

Opublikowano

Chodzi Ci o sam zwis na drążku? Bardziej widzi mi się to jako ćwiczenie izometryczne, gdzie utrzymujesz napięcie mięśni.

Czy chodzi Ci dokładnie o to samo ćwiczenie, tylko wykonane na drążku? Tak też można, ale efektywność jest mniejsza. Przy zwijaniu masz już dodatkowy opór, trzymając ciężar z wyprostowanymi rękoma w przód.

Pierwsze zdanie mogło źle zabrzmieć. Ćwiczenia izometryczne wzmacniają mięśnie. Stąd wcześniej napisałem o rusztowaniu kulturystycznym, które służy do wykonywania tych ćwiczeń.

fEaAAXQ.gif

Opublikowano

Co do tematu jeżeli chcesz kiedyś w innym temacie ułożyłem trening gościowi który nie miał w sumie nic , a były chęci do ćwiczenia. Może to i śmieszne dla nie których ale do treningu można na początku też zastosować butelki z wodą :) Wszystkie opisy ćwiczeń wraz z filmami pokazującymi znajdziesz w tym temacie:

W nie których ćwiczeniach jeżeli masz hantle możesz zastosować jak najbardziej zamiast butelek :) Pozdro!

Opublikowano

Co do tematu jeżeli chcesz kiedyś w innym temacie ułożyłem trening gościowi który nie miał w sumie nic , a były chęci do ćwiczenia. Może to i śmieszne dla nie których ale do treningu można na początku też zastosować butelki z wodą :) Wszystkie opisy ćwiczeń wraz z filmami pokazującymi znajdziesz w tym temacie:

W nie których ćwiczeniach jeżeli masz hantle możesz zastosować jak najbardziej zamiast butelek :) Pozdro!

Mam hantle 2x6kg, pisałem :P

Opublikowano

Tak jak mówiłem, podciągnąć się jest mi ciężko, ogólnie coś pocwiczylem dziś. Aplikacja na pompki i przysiady jest!
Mógł by mi ktoś przykładowy jakiś plan zrobić? A przynajmniej pomóc, chcialbym jeżeli to mozliwe ćwiczyć całą cześć ciała.
Z góry dziękuję :)

Opublikowano

Tak jak mówiłem, podciągnąć się jest mi ciężko, ogólnie coś pocwiczylem dziś. Aplikacja na pompki i przysiady jest!

Mógł by mi ktoś przykładowy jakiś plan zrobić? A przynajmniej pomóc, chcialbym jeżeli to mozliwe ćwiczyć całą cześć ciała.

Chłopie, co ty chcesz przez to osiągnąć? Jeśli by cię to na prawdę interesowało, jest 100000 poradników na ten temat w internecie. Ledwo co zainteresowałeś się siłownią, zrobiłeś kilka pompek i już pewnie myślisz o całym zestawie suplementów. Na swój wzrost ważysz za mało, postaraj się zrobić trochę tej masy, wzbogać dietę w białko ( regularne posiłki to podstawa ) i rób jakieś ćwiczenia ( niezbyt intensywne ). Najlepiej iść na siłownie, tam masz sprzęt na którym możesz ćwiczyć każdy mięsień. W domu, same pompki, drążek i ewentualnie hantle, nie przyniosą dobrych postępów.

Opublikowano

Zestaw ćwiczeń dla początkujących, wersja łatwiejsza 

1a) Napinanie mięśni brzucha leżąc (m. brzucha)12-15 powtórzeń 
2a) Wspięcia na palce obunóż 15-20 powtórzeń 
3a)Przysiady klasyczne bez obciążenia (m. ud) 15-20 powtórzeń 
4a)Podciąganie na drążku j.w. ze stopami opartymi o krzesło (m. pleców) 10-12 powtórzeń 
5a)Pompki na kolanach 12-15 powtórzeń 
6a) Podciąganie obciążenia wzdłuż tułowia, oburącz (m. naramienne) 10-12 powtórzeń 
7)Uginanie przedramion z baniakami z wodą (m. dwugłowe ramion) 10-12 powtórzeń 
8a)Pompki w podporze tyłem (m. trójgłowe ramion) 12-15 powtórzeń 
9a) Uginanie nadgarstków z obciążeniem (m. przedramion) 

Trening dla początkujących, wersja trudniejsza 

1) Unoszenie zgiętych nóg wisząc na drążku (m. brzucha) 12-15 powtórzeń 
2) Wspięcia na palce na jednej nodze (łydki) 15-20 powtórzeń 
3) Wykroki 12-15 powtórzeń 
4)Podciąganie na drążku podchwytem na szerokości barków (m. pleców) 8-10 powtórzeń 
5)Pompki klasyczne (m. klatki piersiowej) 10-12 powtórzeń 
6) Wyciskanie baniaków z wodą siedząc (m. naramienne) 8-10 powtórzeń 
7)Uginanie przedramion z baniakami z wodą (m. dwugłowe ramion) 10-12 powtórzeń 
8) Pompki z wąskim ustawieniem rąk(m. trójgłowe ramion) 8-10 powtórzeń 
9)Nawijanie ciężarka na sznurek z uchwytem prostym (m. przedramion) 

8can.png

|| CPU: I5-2500 || GPU: MSI Gtx 660 Titan || Ram: DDR3 8GB GoodRam || Zasilacz: Antec 500W || Płyta Główna: Asrock H61M ||

Opublikowano

Chłopie, co ty chcesz przez to osiągnąć? Jeśli by cię to na prawdę interesowało, jest 100000 poradników na ten temat w internecie. Ledwo co zainteresowałeś się siłownią, zrobiłeś kilka pompek i już pewnie myślisz o całym zestawie suplementów. Na swój wzrost ważysz za mało, postaraj się zrobić trochę tej masy, wzbogać dietę w białko ( regularne posiłki to podstawa ) i rób jakieś ćwiczenia ( niezbyt intensywne ). Najlepiej iść na siłownie, tam masz sprzęt na którym możesz ćwiczyć każdy mięsień. W domu, same pompki, drążek i ewentualnie hantle, nie przyniosą dobrych postępów.

Najlepsze w tym wszystkim jest to że napisała to osoba która nie ma żadnego pojęcia co do tego tematu. To raczej ty kolego poczytaj internet co można zrobić z własnym ciałem ćwicząc domowymi sposobami, owszem rezultaty są może i cięższe niż na zwykłej siłowni aczkolwiek są, każdy od czegoś zaczynał. Jeżeli nie masz pojęcia nie pisz więcej takich postów bo istny śmiech na sali. 

Co do założyciela tematu wysłałem link ułożonego planu innej osobie, poczytaj obejrzyj filmy.

Opublikowano

Zrozumiałeś mnie źle, wiadomo, że nie będę wyglądał jak bóg, po prostu chcę wykorzystać ten potencjał w 100% :)

Pozdrawiam.

Opublikowano

Pamiętaj o dobrej technice :) Np. Przy pompkach nogi złączone, głowa przed siebie, łokcie najlepiej prowadzić wzdłuż siebie, i klatką prawie dotykasz podłoża. Wszystkie mięśnie powinny być napięte.

Przy podciąganiu lekko nogi do przodu i sobie nimi nie pomagaj. Jak nie potrafisz się podciągnąć to wykonuj negatywne powtórzenia. Pamiętaj, żeby ręce prostować do końca. Podchwytem na biceps (najlepiej ręce ułożone wąsko) nachwytem plecy, triceps.

• 1 rok później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...