Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Blizzard zabija największy serwer Vanilla Nostalrius

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Wczoraj 06.04.2016 na stronie głównej jednego z największych w historii serwerów Classic do wowa - Nostalriusa, pojawiła się informacja o zamknięciu serwera z powodu ingerencji Blizzard Entertainment. Pewnie ponad 20 tysięcy jak nie więcej osób grających tam, straciło swój czas, pracę włożoną w zdobywanie golda, przedmiotów itd. Ekipa utrzymująca ten projekt za darmo, nie czerpiąc żadnych korzyści zarobkowych została zmuszona do zamknięcia serwera, co oficjalnie nastąpi 10.04.2016, wtedy serwery zostaną całkowicie wyłączone i gracze po raz ostatni rozłączeni zostaną od serwera. Kupa ludzi także z globala, którzy przeszli właśnie tam dla wspomnień, starych dobrych czasów i tej magii, której już na globalu dawno nie ma. Oficjalnie Blizzard ogłosił kiedyś, że nie będzie tworzył serwerów na starsze wersje mimo próśb i błagań tłumów ludzi. Kiedy oni sami włożyli pracę aby coś takiego stworzyć, ten postanowił to wszystko zburzyć. Kto jakie ma zdanie na ten temat to jego sprawa, natomiast to oznacza tylko jedno:

Kolejne prywatne serwery są zagrożone. W tym momencie granie na jakimkolwiek serwerze nie będzie pewne i w każdym momencie będzie można stracić swój czas i wszystko inne. Społeczność innego dużego serwera Warmane podobno już jest w strachu, że to właśnie na nich przyjdzie następna kolej. Wielki młot Blizzarda uderzył brutalnie po raz kolejny nie okazując litości nikomu. Przez te wszystkie lata jakoś to się toczyło, czyżby teraz nagle Blizzard z powodu spadających z miesiąca na miesiąc liczby subskrybentów próbował w akcie desperacji wszystkich środków? Pytanie co dalej z ludźmi grającymi tam codziennie, którzy nagle się o tym dowiedzieli? Czy przestaną grać a może zaryzykują przeniesienie na inny serwer? Zapraszam do dyskusji.

Strona Nostalrius z oficjalnym oświadczeniem ekipy: https://en.nostalrius.org/

Filmik na yt z momentu dowiedzenia się o sytuacji: https://youtu.be/oVVk8viFbbE

Na yt sporo także innych filmików jeśli ktoś jest zainteresowany.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Rekrut
Opublikowano

Proste. Blizzard też chce pozyskać większą ilość graczy na globalu- a żeby zniszczyć wszystkie nadzieje że serwer się utrzyma po prostu go niszczą. Czy słusznie? No nie wydaje mi się.

Opublikowano

Ludzie, którzy grają na Classicu grają dlatego, że nim jest a gdy zamkną taki serwer to na pewno nikogo nie zachęci aby zagrać na WoDzie, który jest zbyt łatwy w porównaniu z starym patchem.

Opublikowano

Właśnie to jest dziwna sprawa. Blizzard to korpo a korpo się tak nie zachowują. Z resztą oni dobrze wiedzą, że ludzie tam grają nie dlatego że ich nie stać na global tylko dlatego, że cenią podstawkę dużo bardziej od globala. Ciężko stwierdzić tak na prawdę co się za tym kryje, jak ktoś fajnie to napisał "Blizzard: Mamy otworzyć dla was serwery na vanilli? Niee, nikt tam nie będzie grał. A później Blizz każe zamknąć prywatny serwer robiony przez amatorów" jakoś tak to szło. Krążyły kiedyś plotki, że niby Blizzard nie robił z tego problemu, twierdzili że ich privy nie interesują a to dodatkowa reklama dla nich. Tak czy inaczej ja osobiście sądzę, że to trochę chamskie co zrobili zwłaszcza, że odmówili ludziom kiedy ci ich prosili aby sami zrobili kilka serwerów na starsze wersje gry i normalnie płacąc abonament by tam grali. Można sobie tylko wyobrazić ile pracy cała ekipa takiego ogromnego serwera musiała w niego włożyć.. jeszcze teraz pracowali nad rozdzieleniem lokacji w grze na osobne serwery i prowadzili nabór do zespołu pracującego nad projektem serwera już pod TBC. 

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Teraz się zdziwiłem.. Co oni najlepszego robią;/ Jeżeli blizz chce pozyskać graczy to niech nie robią gówna z każdym nowym dodatkiem-.-. Na dodatek myślą że to zadziała a to nic nie da.....

Opublikowano

Jeżeli Blizzard chcę faktycznie pozyskać nowych graczy to robią to w nie zbyt dobry sposób. Gracze będą raczej zrażeni do tej firmy przez fakt takiej eksterminacji konkurencji... choć w sumie nie wiem co to za konkurencja. Ludzie uciekają z ich serwerów nie po to że wolą grać za darmo a dlatego, że albo nie mają nic już do roboty albo im się nie podoba aktualny content. Jeżeli Blizzard będzie postępował dalej w taki sposób to im graczy nie przybędzie a co najwyżej konkurencji w innych tytułach.

Opublikowano

Dużo tam grało ludzi, którzy jednocześnie grali na globie, mieli od niego przerwie lub czekali na legion. To była na prawdę spora ilość osób, które sobie jednocześnie poza globem grały na starej wersji wowa. Blizzard tylko nalał oliwy do ognia i rozdrażnił graczy, to co się działo w grze na czatach i na FB blizzarda po tej wiadomości to szok. Ludzie zaczęli odinstalowywać nawet inne gry blizza, deklarować że nie pójdą na ich film itd. w sumie się nie dziwie bo ja też do nich straciłem szacunek już dawno temu, zeszmacili się totalnie, wypięli i odwrócili od swojej społeczności a zwrócili w stronę kasy. Ciekawi mnie tylko jedna rzecz, na pewno z punktu prawnego da się to ominąć, nie rozumiem dlaczego Nostalrius nie postawił serwera w innej lokalizacji a nawet czemu teraz nie zrobi kopii zapasowej bazy danych i otworzy jeszcze raz serwer gdzieś indziej.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ja myślę, że to admini Nostalriusa zamknęli z braku środków na utrzymanie serwera twierdząc, że to zły blizzard im zakazał dalszych prac nad serwerem i go wyłączenie. Popatrzmy na inne serwery które stoją już nie mało czasu a blizzard nic z nimi nie robi więc coś tu jest nie tak. To jest tylko moja teoria.

Opublikowano

I dobrze, to zwykła kradzież.

Twoje ściąganie muzyki czy filmów to też kradzież, więc tak nie cwaniakuj. Gdyby blizz był taki w porządku to powinien zamknąć wszystkie privy wobec tego a nie co mu się podoba. Raz zasada obowiązuje a raz nie? Zamyka czego się obawia a wielki blizz obawia się priva tworzonego przez grupkę amatorów na porzuconej przez nich wersji gry sprzed 12 lat, to jest godne pożałowania. W dodatku inne privy trzepią kasę a ten nie czerpał korzyści.

Edit:

Although we are a competing server, this wasn't met with glee or joy at all. We're sad and even a bit angry at Blizzard, actually. However, no one can actually destroy Nostalrius' legacy - not any time soon. Neither Valkyrie nor Kronos nor other vanilla WoW servers will back down - we'll keep going on. We're in the business of making Blizzard realize with dismay that the best WoW - the TRUE WoW - was vanilla back in 2006. Vanilla is here to stay, and so are we. Valkyrie-WoW administration sends their condolences to Nostalrius' players and wishes to congratulate Nost's team for a job well done. If Nost's account database goes public, we will be happy to offer free transfer to our server without losing any in-game progress. We're always here to help those who wish to return to World of Warcraft once again.

Informacja na stronie ruskiego serwera valkyrie wow. Jeśli zrobiliby transfer kont z Nostalriusa to byliby nietykalni bo blizzard nie ma tam mocy.

Źródło: https://valkyrie-wow.org/news/lang/en/

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Żałosne...

Twoje ściąganie muzyki czy filmów to też kradzież, więc tak nie cwaniakuj. Gdyby blizz był taki w porządku to powinien zamknąć wszystkie privy wobec tego a nie co mu się podoba. Raz zasada obowiązuje a raz nie? Zamyka czego się obawia a wielki blizz obawia się priva tworzonego przez grupkę amatorów na porzuconej przez nich wersji gry sprzed 12 lat, to jest godne pożałowania. W dodatku inne privy trzepią kasę a ten nie czerpał korzyści.

Edit:

Although we are a competing server, this wasn't met with glee or joy at all. We're sad and even a bit angry at Blizzard, actually. However, no one can actually destroy Nostalrius' legacy - not any time soon. Neither Valkyrie nor Kronos nor other vanilla WoW servers will back down - we'll keep going on. We're in the business of making Blizzard realize with dismay that the best WoW - the TRUE WoW - was vanilla back in 2006. Vanilla is here to stay, and so are we. Valkyrie-WoW administration sends their condolences to Nostalrius' players and wishes to congratulate Nost's team for a job well done. If Nost's account database goes public, we will be happy to offer free transfer to our server without losing any in-game progress. We're always here to help those who wish to return to World of Warcraft once again.

Informacja na stronie ruskiego serwera valkyrie wow. Jeśli zrobiliby transfer kont z Nostalriusa to byliby nietykalni bo blizzard nie ma tam mocy.

Źródło: https://valkyrie-wow.org/news/lang/en/

Rep 4 u. Zgadzam się w 100 procentach.... Kiedyś broniłbym Blizza, ale teraz leje na niego ciepłym moczem.. Żałosne to co robią.

Jeżeli pomogłem Daj + I'll be happy :)

Wystarczy kliknąć :)

giphy.gif

Opublikowano
Natrafiłem dzisiaj na kosmiczną teorię, która gdyby okazała się prawdą to niezłe bagno by się zrobiło i ogólnie niezłe jaja. Nie wiem na ile jest to wiarygodne info, mianowicie mogło być tak, że to wcale nie Blizzard kazał zamknąć Nostalriusa. Rzekomo w przeszłości niektóre serwery próbowały zagryźć konkurencję podszywając się pod Blizza i wysyłając takie pisma chociażby do WowScape i WowLegacy nawet kilka razy. Ciężko mi zweryfikować czy to prawda, ale jeśli faktycznie Blizzard nie brał w tym udziału i w ogóle nie interesował się Nostalriusem to całe te żegnanie serwera, filmiki, nagonka na Blizza, anulowanie preorderów, spam itd. przez dobry, może nie troll ale cwaną zagrywkę innego priva. Teoretycznie kilka argumentów przemawia za tym, że może to być prawda:

- Czemu Blizz miałby zamknąć Nosta dopiero teraz? Przecież już ponad rok temu (przed startem) Nost był mega popularny i było wiadome, że odniesie sukces. Blizz by przez ponad rok czekał i dopiero teraz zamknął?

- Dziwne, że tylko Nostalrius dostał takie pismo. A gdzie inne serwery? Zwłaszcza te, które mają item shop, dotacje i trzepią z tego kasę.

- Zero jakiejkolwiek reakcji, potwierdzenia przez Blizza. Rzekomo przy WowScape wydali kiedyś oświadczenie, że nie oni wystosowali pismo. Może sprawy zaszły już za daleko?

- Ekipa z Nostalriusa długo czeka, podobno się wahają i nie mogą skontaktować z nadawcami pisma. Ktoś z ekipy Nosta napisał "Rozważamy różne opcje, nie jesteśmy w pełni pewni, więc musimy poczekać z ostatecznym ogłoszeniem". Czyżby też przypuszczali, że mogli zostać zrobieni w balona?

Nie jest to pewne info bardziej plotka czy przypuszczenie (sam w to średnio wierzę), więc należy do tego podchodzić z dystansem, ale nie mogę sobie wyobrazić min i reakcji ludzi jakby się to jednak okazało prawdą.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

@revar

Zgodzę się z Tobą może tak być :) Co wgl Blizzarda obchodziła by garstka (gdzieś z 40-50tyś) osób? Oni w akcie nienawiści i tak nie powrócili by na globala, myślę że Blizz nie jest taki głupi i wiedziałby o tym..

A mogło też tak być że Nostalrius po prostu sam się zamknął a puścił bajkę o Blizz aby uniknąć burzy gówna... No ale tego nie wiemy i się nigdy nie dowiemy tylko ciężko mi w to uwierzyć gdyby to zrobił Blizz już dawno nie było by innych serwerów też 

Opublikowano

Kilka serwerów Blizzard już wcześniej zamykał, więc nie wiadomo. Jest kilka teorii a żadna nie jest pewna bo obie strony milczą. Dzisiaj natomiast pojawiło się pierwsze oświadczenie admina z Nosta po którym wnioskuję, że nie mają zamiaru nic robić. Nie mogą się skontaktować z prawnikami Blizza, ale z tego co zrozumiałem to jedynie podzielą się bazą z jakimś serwerem lecz sami nie chcą nic robić bo byłoby to niezgodne z ich sposobem bycia, zasadami, które sobie wyznaczyli na początku i takie bzdety. Jak dla mnie to się wszystko kupy nie trzyma, Atlantiss niby też miał pisma od Blizza i ten sam host serwera we Francji co Nostalrius i wyśmiali Blizza, stoją do dziś. Tak czy inaczej już raczej na pewno RIP Nostalrius.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Ta cebula tutaj. Dziwicie sie ze blizz może zamknąć prywatny serwer? Przecież to jest ich produkt dzięki którym są rozpoznawalna firmą. Revar załóżmy ,że masz firma i stworzyła ona jakąś popularną grę i za chwile przychodzi paranaście osób i robi prywatne serwery ,przez które ty tracisz ,i twoja marka. Miałbyś wyjebane ,czy jednak coś byś zrobił? Sądząc po twoich cebulackich wypowiedziach sądziłbym że to drugie.

Opublikowano

Najlepszy komentarz jaki widziałem o tej sytuacji dot. tego, że jako koleś, który pracuje nie ma czasu na grę w którą się płaci, ale jednocześnie znajdował czas, żeby zagrać na prywatnym serwerze. Nie potrafią tego napisać wprost, ale chodzi o to, że nie chcą płacić. Klimat itd. nie mają tutaj nic do rzeczy. 

Ta cebula tutaj. Dziwicie sie ze blizz może zamknąć prywatny serwer? Przecież to jest ich produkt dzięki którym są rozpoznawalna firmą. Revar załóżmy ,że masz firma i stworzyła ona jakąś popularną grę i za chwile przychodzi paranaście osób i robi prywatne serwery ,przez które ty tracisz ,i twoja marka. Miałbyś wyjebane ,czy jednak coś byś zrobił? Sądząc po twoich cebulackich wypowiedziach sądziłbym że to drugie.

Dobrze, że chociaż kilku jest myślących. 

Opublikowano

Zastanawiałem się w ogóle czy odpisywać na taki idiotyczny i niedojrzały komentarz bo jak ktoś jest w stanie napisać coś tak głupiego i podać takie kretyńskie argumenty to chyba nie ma sensu w ogóle z nim dyskutować bo i tak nic nie zrozumie. Po pierwsze kolego sam wpieprzasz się nagle do tematu wyzywając od cebul, jak dla mnie jedyną cebulą jesteś tutaj ty.

Po drugie nie chce mi się tłumaczyć po raz setny. Oglądnij sobie materiały, które krążą w sieci. Ludzie, którzy grają na oficjalnych serwerach od wielu lat i wspierają Blizzarda, płacą, mają miliony widzów - oni są w stanie to zrozumieć. Ty nie. Czemu tysiące ludzi, nawet sam były współtwórca WoW'a, członek Blizzarda Mark Kern to rozumie i się podpiął pod petycję, ale musi się zawsze trafić polaczek, który nic nie wie i nie rozumie, ale będzie głośno szczekał. Idź i poczytaj w internecie jak twój mózg nie ogarnia o co w tej całej sprawie chodzi, ja nie mam sił tego tłumaczyć komuś kto tego nie chce zrozumieć.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Zastanawiałem się w ogóle czy odpisywać na taki idiotyczny i niedojrzały komentarz bo jak ktoś jest w stanie napisać coś tak głupiego i podać takie kretyńskie argumenty to chyba nie ma sensu w ogóle z nim dyskutować bo i tak nic nie zrozumie. Po pierwsze kolego sam wpieprzasz się nagle do tematu wyzywając od cebul, jak dla mnie jedyną cebulą jesteś tutaj ty.[...]

Następne pierdolenie o Szopenie. Marka należy do Blizza i może robić z nią cokolwiek wg jego widzimisię. I cebulą jest każdy, który staje w obronie pirackiego serwera...

[...] Po drugie nie chce mi się tłumaczyć po raz setny. Oglądnij sobie materiały, które krążą w sieci. Ludzie, którzy grają na oficjalnych serwerach od wielu lat i wspierają Blizzarda, płacą, mają miliony widzów - oni są w stanie to zrozumieć. Ty nie. Czemu tysiące ludzi, nawet sam były współtwórca WoW'a, członek Blizzarda Mark Kern to rozumie i się podpiął pod petycję, ale musi się zawsze trafić polaczek, który nic nie wie i nie rozumie, ale będzie głośno szczekał. Idź i poczytaj w internecie jak twój mózg nie ogarnia o co w tej całej sprawie chodzi, ja nie mam sił tego tłumaczyć komuś kto tego nie chce zrozumieć.

I kolejne pierdolenie... Ludzi z globa chcą tylko i wyłącznie, aby nie wprowadzać systemów typowo dla casuali, którzy chwilę zagrają i sobie pójdą. Ba, w dodatku nie socjalizują się ze społecznością. A że akurat pamiętają czasy, gdzie Vanilla była najlepszym okresem do takich działań, to się podpisują. Strony typu wowhead dopiero raczkowały... - Wspominasz też o członku ekipy Blizza, ale czy zapomniałeś dodać były członek i o dziwo współtwórca Vanilli..?

Piracki? Do zamknięcia i tyle w temacie.

Opublikowano

Zastanawiałem się w ogóle czy odpisywać na taki idiotyczny i niedojrzały komentarz bo jak ktoś jest w stanie napisać coś tak głupiego i podać takie kretyńskie argumenty to chyba nie ma sensu w ogóle z nim dyskutować bo i tak nic nie zrozumie. Po pierwsze kolego sam wpieprzasz się nagle do tematu wyzywając od cebul, jak dla mnie jedyną cebulą jesteś tutaj ty.[...]

Następne pierdolenie o Szopenie. Marka należy do Blizza i może robić z nią cokolwiek wg jego widzimisię. I cebulą jest każdy, który staje w obronie pirackiego serwera...

[...] Po drugie nie chce mi się tłumaczyć po raz setny. Oglądnij sobie materiały, które krążą w sieci. Ludzie, którzy grają na oficjalnych serwerach od wielu lat i wspierają Blizzarda, płacą, mają miliony widzów - oni są w stanie to zrozumieć. Ty nie. Czemu tysiące ludzi, nawet sam były współtwórca WoW'a, członek Blizzarda Mark Kern to rozumie i się podpiął pod petycję, ale musi się zawsze trafić polaczek, który nic nie wie i nie rozumie, ale będzie głośno szczekał. Idź i poczytaj w internecie jak twój mózg nie ogarnia o co w tej całej sprawie chodzi, ja nie mam sił tego tłumaczyć komuś kto tego nie chce zrozumieć.

I kolejne pierdolenie... Ludzi z globa chcą tylko i wyłącznie, aby nie wprowadzać systemów typowo dla casuali, którzy chwilę zagrają i sobie pójdą. Ba, w dodatku nie socjalizują się ze społecznością. A że akurat pamiętają czasy, gdzie Vanilla była najlepszym okresem do takich działań, to się podpisują. Strony typu wowhead dopiero raczkowały... - Wspominasz też o członku ekipy Blizza, ale czy zapomniałeś dodać były członek i o dziwo współtwórca Vanilli..?

Piracki? Do zamknięcia i tyle w temacie.

Cebulą jest osoba, której szkoda wydawać hajs na grę skoro może pograć "W TO SAMO" za darmo. Tutaj zupełnie jest co innego, ludzie wracają do Vanilla, bo nudzi im się casualizm na Globcu i mają go gdzieś tak jak i Blizzarda.

Dodatkowo stajesz się wielkim obrońcą globalnych serwerów i ich Aniołem Stróżem, a sam byłeś moderatorem na forum, które wspiera cheaty, bugi, boty i inne tego typu rzeczy, które rujnują serwery globalne doprowadzając do powstawania prywatnych. Najlepiej jakbyś w ogólnie komentował tego tematu nie mając o tym pojęcia.

Jeżeli pomogłem Daj + I'll be happy :)

Wystarczy kliknąć :)

giphy.gif

Opublikowano

@Eftar, Nie łudzę się, że tacy jak ty to zrozumieją, prawdopodobnie nawet nie przeczytasz i się tym pochwalisz w odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę, że piszę to na marne, ale może po prostu zrobię to dla innych osób, które też nie do końca wiedzą o co chodzi. Sam ściągasz muzykę, filmy czy robisz inne rzeczy nie do końca zgodne z prawem. Nawet głupie przejście na czerwonym czy to co kolega wyżej napisał cziterstwo, oszustwo i nielegalne programy. Ale jak przystało na szeryfa czepiamy się innych, swojego nie widzimy. Masz wąski zakres spojrzenia na sprawę, dostrzegasz tylko jedną rzecz że serwer jest piracki i nic więcej. A cały szum jest w ogóle na inny temat, ale czy ja muszę tłumaczyć takie oczywiste rzeczy? Poważnie tracę wiarę w ludzi gdy nie potrafią czegoś tak prostego zrozumieć.

TAK, serwer z punktu prawnego był nielegalny i TAK Blizzard miał PRAWO go zamknąć i to zrobił. Ludzie to wiedzą i z tym nie walczą. Koniec. (i ty się w tym miejscu zatrzymujesz) a tu w ogóle nie o to chodzi.

Tysiące ludzi, ekipa Nostalriusa i ich gracze aż po część graczy z globala, youtuberów, streamerów i nawet Marka Kern'a, współtwórcę Wow'a - oni wszyscy wiedzą o tym wyżej bo to jest fakt, ale oni to odstawiają w tym momencie na bok i sięgają dalej tam, gdzie ty w ogóle nie patrzysz. Oni do cholery nie bronią priva tylko swoich racji i faktów, które pokazują, że jest zainteresowanie starszymi wersjami a subskrypcje globala od lat drastycznie spadają. A Blizzard udaje i wmawia im, że tak nie jest. Rozumiesz to? Tu chodzi o zasady, podejście Blizzarda, szacunek do swojej społeczności, swoich konsumentów. O współpracę i jednomyślność, próbę porozumienia. O to "you think you do but you don't" że uważają, że wiedzą lepiej od graczy. Ludzie nie mają pretensji do Blizzarda o "zamknięcie nielegalnego serwera" tylko o zabranie możliwości, uniemożliwienie gry na starszych wersjach. Niby to samo a jednak jest różnica jak się to inaczej napisze nie?

Ludzie błagali Blizza o stworzenie takich serwerów, chcieli za nie normalnie płacić. Ba, oni nawet teraz nadal są skłonni płacić jak za grę na globalu, oni dalej mają nadzieję że Blizzard w końcu otworzy oczy i dostrzeże jakie tłumy domagają się tych serwerów. Tu tylko o to chodzi, ludzie widzą w tym możliwość, wiedzą że Blizzard może ale nie chce. I o to walczą, po to robią ten szum, nie o prywatny serwer. Blizz by na tym zarobił, znów skoczyłyby subskrypcje Wow'a. Czemu Blizzard nie zamknie wszystkich serwerów co? Tych co trzepią kasę na item shopie i dotacjach, przecież one przez lata stoją. Albo te na nowszych dodatkach robiące konkurencje Blizzardowi a nie na opuszczonej 12 letniej wersji gry. Jedne można zamknąć a innych już nie trzeba? Co mniej pirackie są czy jak? To wasze gadanie się kupy dupy nie trzyma. Z resztą Blizz od samego początku nie chciał z tym walczyć przy okazji była to dla nich reklama. Inna sprawa, że ci ludzie by i tak nie wrócili na globala, więc argumentowanie że dla nich to strata pieniędzy i ludzi jest bez sensu. Tych ludzi nie interesuje WoD i Legion. Ich interesuje vanilla, tbc i maksymalnie wotlk. Nie dostaną tego to nie będą wcale grać, tyle.

Mógłbym tak kontynuować jeszcze do rana, ale raz że mi się nie chce a dwa wy i tak nie chcecie zrozumieć, że ci wszyscy ludzie nie walczą o piracki serwer tylko o Blizzarda. Nie chodzi o bronienie prywatnego serwera bo to, że jest on nielegalny to jest oczywiste. Chodzi o to co napisałem już wyżej. Kończę bo to nie ma sensu i tak, mam wrażenie że piszę na marne. Na prawdę polecam obejrzeć materiały na youtube osób, które mają trochę większe pojęcie o tym co mówią. Chyba, że angielskiego nie znacie. Sporo osób wypowiedziało się już na temat tej sytuacji. I są to osoby, które grały/grają, płaciły/płacą przez lata i orientują się w różnych tematach a nie tylko gadają co im się wydaje. A tak nawiasem to Blizzard wcale nie zamknął Nostalriusa bo był nielegalny (wtedy zamknąłby też tysiąc innych serwerów zarabiających kasę), więc tylko debil w to wierzy albo fanboy Blizzarda. Zapominacie, że ci ludzie walczą wciąż o grę Blizzarda i chcą grać w jego produkt. To jest jego społeczność, ale jest niestety olewana bo Blizzard woli skupić się na tylko jednej grupie odbiorców - casualach, którym pasuje obecny wow.

Pozdrawiam, peace.

JQt0cel.png

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Cebulą jest osoba, której szkoda wydawać hajs na grę skoro może pograć "W TO SAMO" za darmo. Tutaj zupełnie jest co innego, ludzie wracają do Vanilla, bo nudzi im się casualizm na Globcu i mają go gdzieś tak jak i Blizzarda.

Dodatkowo stajesz się wielkim obrońcą globalnych serwerów i ich Aniołem Stróżem, a sam byłeś moderatorem na forum, które wspiera cheaty, bugi, boty i inne tego typu rzeczy, które rujnują serwery globalne doprowadzając do powstawania prywatnych. Najlepiej jakbyś w ogólnie komentował tego tematu nie mając o tym pojęcia.

A co ja napisałem..? Czy oprócz lizania dupy sobie nawzajem ktoś umie czytać ze zrozumieniem? 

Ludzi z globa chcą tylko i wyłącznie, aby nie wprowadzać systemów typowo dla casuali, którzy chwilę zagrają i sobie pójdą. Ba, w dodatku nie socjalizują się ze społecznością. A że akurat pamiętają czasy, gdzie Vanilla była najlepszym okresem do takich działań, to się podpisują. Strony typu wowhead dopiero raczkowały... - Wspominasz też o członku ekipy Blizza, ale czy zapomniałeś dodać były członek i o dziwo współtwórca Vanilli..?

Chcą powrotu, ale można to robić inaczej niż grać w coś, co jest nielegalne... I jeszcze przypierdalać się o to, co napisałem.

A argument o byciu modem tutaj to kompletna inwalida i śmiech z twojej osoby. Jedyny projekt, który możesz podpiąć pod wspieranie wszelkich nielegalnych rzeczy to serwer metin2, który zresztą skrytykowałem i nie mam nic z nim wspólnego. Dodatkowo pilnowanie porządku w dziale, pisanie poradników jest takie propagujące czity i doprowadzające do powstawaniu prywatnych serwerów... Wysil się trochę, jak już próbujesz "sprawdzić" moją przeszłość... Ba, to forum nigdy nie wydało własnego czita, pełni rolę spisu, ale ok...

@Eftar, Nie łudzę się, że tacy jak ty to zrozumieją, prawdopodobnie nawet nie przeczytasz i się tym pochwalisz w odpowiedzi. Zdaję sobie sprawę, że piszę to na marne, ale może po prostu zrobię to dla innych osób, które też nie do końca wiedzą o co chodzi. Sam ściągasz muzykę, filmy czy robisz inne rzeczy nie do końca zgodne z prawem. Nawet głupie przejście na czerwonym czy to co kolega wyżej napisał cziterstwo, oszustwo i nielegalne programy. Ale jak przystało na szeryfa czepiamy się innych, swojego nie widzimy. Masz wąski zakres spojrzenia na sprawę, dostrzegasz tylko jedną rzecz że serwer jest piracki i nic więcej. A cały szum jest w ogóle na inny temat, ale czy ja muszę tłumaczyć takie oczywiste rzeczy? Poważnie tracę wiarę w ludzi gdy nie potrafią czegoś tak prostego zrozumieć.

TAK, serwer z punktu prawnego był nielegalny i TAK Blizzard miał PRAWO go zamknąć i to zrobił. Ludzie to wiedzą i z tym nie walczą. Koniec. (i ty się w tym miejscu zatrzymujesz) a tu w ogóle nie o to chodzi.

Tysiące ludzi, ekipa Nostalriusa i ich gracze aż po część graczy z globala, youtuberów, streamerów i nawet Marka Kern'a, współtwórcę Wow'a - oni wszyscy wiedzą o tym wyżej bo to jest fakt, ale oni to odstawiają w tym momencie na bok i sięgają dalej tam, gdzie ty w ogóle nie patrzysz. Oni do cholery nie bronią priva tylko swoich racji i faktów, które pokazują, że jest zainteresowanie starszymi wersjami a subskrypcje globala od lat drastycznie spadają. A Blizzard udaje i wmawia im, że tak nie jest. Rozumiesz to? Tu chodzi o zasady, podejście Blizzarda, szacunek do swojej społeczności, swoich konsumentów. O współpracę i jednomyślność, próbę porozumienia. O to "you think you do but you don't" że uważają, że wiedzą lepiej od graczy. Ludzie nie mają pretensji do Blizzarda o "zamknięcie nielegalnego serwera" tylko o zabranie możliwości, uniemożliwienie gry na starszych wersjach. Niby to samo a jednak jest różnica jak się to inaczej napisze nie?

Ludzie błagali Blizza o stworzenie takich serwerów, chcieli za nie normalnie płacić. Ba, oni nawet teraz nadal są skłonni płacić jak za grę na globalu, oni dalej mają nadzieję że Blizzard w końcu otworzy oczy i dostrzeże jakie tłumy domagają się tych serwerów. Tu tylko o to chodzi, ludzie widzą w tym możliwość, wiedzą że Blizzard może ale nie chce. I o to walczą, po to robią ten szum, nie o prywatny serwer. Blizz by na tym zarobił, znów skoczyłyby subskrypcje Wow'a. Czemu Blizzard nie zamknie wszystkich serwerów co? Tych co trzepią kasę na item shopie i dotacjach, przecież one przez lata stoją. Albo te na nowszych dodatkach robiące konkurencje Blizzardowi a nie na opuszczonej 12 letniej wersji gry. Jedne można zamknąć a innych już nie trzeba? Co mniej pirackie są czy jak? To wasze gadanie się kupy dupy nie trzyma. Z resztą Blizz od samego początku nie chciał z tym walczyć przy okazji była to dla nich reklama. Inna sprawa, że ci ludzie by i tak nie wrócili na globala, więc argumentowanie że dla nich to strata pieniędzy i ludzi jest bez sensu. Tych ludzi nie interesuje WoD i Legion. Ich interesuje vanilla, tbc i maksymalnie wotlk. Nie dostaną tego to nie będą wcale grać, tyle.

Mógłbym tak kontynuować jeszcze do rana, ale raz że mi się nie chce a dwa wy i tak nie chcecie zrozumieć, że ci wszyscy ludzie nie walczą o piracki serwer tylko o Blizzarda. Nie chodzi o bronienie prywatnego serwera bo to, że jest on nielegalny to jest oczywiste. Chodzi o to co napisałem już wyżej. Kończę bo to nie ma sensu i tak, mam wrażenie że piszę na marne. Na prawdę polecam obejrzeć materiały na youtube osób, które mają trochę większe pojęcie o tym co mówią. Chyba, że angielskiego nie znacie. Sporo osób wypowiedziało się już na temat tej sytuacji. I są to osoby, które grały/grają, płaciły/płacą przez lata i orientują się w różnych tematach a nie tylko gadają co im się wydaje. A tak nawiasem to Blizzard wcale nie zamknął Nostalriusa bo był nielegalny (wtedy zamknąłby też tysiąc innych serwerów zarabiających kasę), więc tylko debil w to wierzy albo fanboy Blizzarda. Zapominacie, że ci ludzie walczą wciąż o grę Blizzarda i chcą grać w jego produkt. To jest jego społeczność, ale jest niestety olewana bo Blizzard woli skupić się na tylko jednej grupie odbiorców - casualach, którym pasuje obecny wow.

Pozdrawiam, peace.

JQt0cel.png

1. Skąd wiesz, co ściągam etc.? Muzykę mam za free z espotify lub tani abonament, mam youtuba etc., etc., ale pewnie zaraz się dowiem, ze nawet prąd kradnę.
  2. Co ja napisałem tutajŚlepy jesteś? W wowa nie gram od wczoraj, ale, k***a, granie na jakimś priwie i jeszcze mieć sapy o zamknięcie, to debilizm do kwadratu. Zamiast dupę płaszczyć i grać, kij wie ile z resztą na tym privie, to wcześniej pisać petycje lub robić cokolwiek w tym kierunku. Nie teraz, gdy nie mam, gdzie grać... Hipokryzja do kwadratu.

Podobny płacz metinczycy mają zrobić, gdy nagle GF zainteresuje się priwami..?

Poza tym, kijem rzeki nie zawrócisz... Nie podoba się? Nie grasz. Aż takie trudne?

Opublikowano

Napisałem kilka razy - ludzie nie czepiają się o zamknięcie serwera (to był tylko impuls, który ruszył lawinę) a ty dalej swoje z tym nielegalnym privem. Youtuberzy, streamerzy, Mark Kern którzy nie grali na Nostalriusie a go wspierają też wg ciebie "sapią o zamknięcie"? Oni jak i cała reszta walczą o to samo, nikt nie broni privów, rozumiesz to czy dalej nie kapujesz?

Petycje i wszystko inne było już od lat. Blizzard siedział cicho i zlewał graczy tak jak dalej to robi. Zamknięcie Nostalriusa tylko spowodowało, że temat tego aby Blizzard udostępnił dawne wersje znowu wrócił i to z potrojoną mocą. Serwery do Metina mają z tego pewnie zysk i pewnie są na tych samych wersjach co oficjalny, nie porównuj tego. Nostalrius był na porzuconej i nie wspieranej wersji Wow'a z 2004 roku. Dalej jest to nielegalne, ale jakoś inne serwery classica, tbc, wotlka, cata, mopa i nawet woda, który jest aktualny dalej DZIAŁAJĄ. I co Twój dzielny, sprawiedliwy Blizzard na ich istnienie pozwala, ale zamyka tylko jednego Nostalriusa. Prawo dotyczy tylko jednego a reszty już nie, tak? Jak się chcesz kolego tak bardzo zasłaniać sprawiedliwością, zasadami i prawem to trzeba być konsekwentnym i stosować to prawo w każdym przypadku bez wyjątków. Blizzard mógł ten serwer zamknąć, ale nie musiał, mógł też zamknąć inne zwłaszcza te co mają z tego zysk a tego nie zrobił. I tu właśnie chodzi o coś czego ty nie kapujesz.

Szkoda dalej gadać przecież wiesz lepiej niż Mark Kern czy kilku znanych gości ze sceny Wow'a mających po 1-3kk subskrypcji oni pewnie też są piratami i wspierają nielegalne serwery idąc twoim tokiem myślenia. Powodzenia z takim podejściem.

Kocham mpcforum.pl!!!

18706.png

Opublikowano

Napisałem kilka razy - ludzie nie czepiają się o zamknięcie serwera (to był tylko impuls, który ruszył lawinę) a ty dalej swoje z tym nielegalnym privem. Youtuberzy, streamerzy, Mark Kern którzy nie grali na Nostalriusie a go wspierają też wg ciebie "sapią o zamknięcie"? Oni jak i cała reszta walczą o to samo, nikt nie broni privów, rozumiesz to czy dalej nie kapujesz?

Petycje i wszystko inne było już od lat. Blizzard siedział cicho i zlewał graczy tak jak dalej to robi. Zamknięcie Nostalriusa tylko spowodowało, że temat tego aby Blizzard udostępnił dawne wersje znowu wrócił i to z potrojoną mocą. Serwery do Metina mają z tego pewnie zysk i pewnie są na tych samych wersjach co oficjalny, nie porównuj tego. Nostalrius był na porzuconej i nie wspieranej wersji Wow'a z 2004 roku. Dalej jest to nielegalne, ale jakoś inne serwery classica, tbc, wotlka, cata, mopa i nawet woda, który jest aktualny dalej DZIAŁAJĄ. I co Twój dzielny, sprawiedliwy Blizzard na ich istnienie pozwala, ale zamyka tylko jednego Nostalriusa. Prawo dotyczy tylko jednego a reszty już nie, tak? Jak się chcesz kolego tak bardzo zasłaniać sprawiedliwością, zasadami i prawem to trzeba być konsekwentnym i stosować to prawo w każdym przypadku bez wyjątków. Blizzard mógł ten serwer zamknąć, ale nie musiał, mógł też zamknąć inne zwłaszcza te co mają z tego zysk a tego nie zrobił. I tu właśnie chodzi o coś czego ty nie kapujesz.

Szkoda dalej gadać przecież wiesz lepiej niż Mark Kern czy kilku znanych gości ze sceny Wow'a mających po 1-3kk subskrypcji oni pewnie też są piratami i wspierają nielegalne serwery idąc twoim tokiem myślenia. Powodzenia z takim podejściem.

Nie pierdol, że zamknięcie serwera nie ma nic do rzeczy skoro to była pierwsza fala oburzenia. I zrozum, że piszę o działaniach, które dopiero, jak sugerujesz, przybrały na sile. Nie obchodzi mnie jakiś strimer lub osoba, która coś zrobiła... Piszesz o jakichś działaniach w przeszłości. Gdzie jakieś pokrycie? Gdzie chociażby petycje graczy sunwella? Gdzie twoja inicjatywa na tym forum?

Nie podobała się polityka blizza? Dlaczego nikt z oburzonych nie założył funduszu lub zbiórki na wykupienie części udziałów? Dlaczego częściej nie organizowano takich akcji? A jeśli robiono, to dlaczego nie były medialne jak ta?

Chcecie uchodzić za obrońców marki, uniwersum i jednocześnie przedstawiacie się, jako jedyny zamknięty serwer... Może warto zaznaczyć, że nie posiadacie wiedzy, czy kolejne serwery nie są zamykane, ba, że jakakolwiek inicjatywa była rzetelnie przygotowana.

Zawsze mieliście możliwość grania w to, co chcieliście. W Vanilie. I nagle, gdy wam się to odbiera, to stajecie na głowach.

Przez to nic wam się nie należy. To jest moje podejście i znacznej części społeczności blizza sądząc po niepochlebnych opiniach na wasz temat.

Wysłane z mojego GT-I9300 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Prawda to, że po zamknięciu Nostalriusa gracze wysłali petycję o utworzenie serwera Classic na globalu? Podobno ponad 40 tysięcy podpisów, nieźle- grałoby się.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...