Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy zobaczymy kiedyś taki serwer i czy ma on prawo bytu?

kondzio95

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cóż... Podejdźmy do tego psychologicznie.

W metina w większości grają raczej ludzie z przedziału wiekowego od 10 do 15 lat. Potem ta rata spada, z powodu raczej nieco częstszych spotkań towarzyskich, nauki, pracy.

10-15-latki nie należą w większości do starych wyjadaczy, którzy marzą o starym klimacie, z racji iż zaczynali grę nieco później, to mają nieco inne zdanie na ten temat; dla nich niektóre, jak to autor tematu ujął, pedalskie nowości to coś normalnego i jak tego na jakimś serwerze nie ma - oznacza to że jakiś zacofany.

15+ to właśnie takie stare wygi, którzy by chcieli starego metina. Już stwierdziliśmy, że jest ich mniej.

Każdy z nas, nim zaczął grać na jakimś privie, pierw spróbował PLa. Z pewnością zauważył, że nie jest tam tak łatwo jak się mogło wydawać. Gdy dowiedział się o privach, za pewne chciał tego skosztować. Niektórym się spodobało i zostali, szukali jeszcze łatwiejszych privów, bo chcieli założyć na swoją postać to, czego na PL by nie założyli. No i jeszcze dochodziły jakieś epiki, to jeszcze cudowniej. Gdyby poszli na serwer, gdzie nawet tej niebieskiej zbroi nie ma (nawet nie znam jej nazwy, nigdy się nie interesowałem) oraz gdzie aby założyć taką stalkę trzeba się dużo namęczyć, stwierdziliby, że ten serwer to s**t oraz, że im się nie chce, bo na takim easy mają to w 1 dzień.

Taki sposób myślenia raczej nie pasuje do starego wygi. Zatem pasuje to do przedziału 10-15. Zatem 10-15 raczej na takiego naszego wymarzonego harda nie pójdzie. Czyli tracimy dużą społeczność. W sumie plus i minus, gorzej w tym, że większy minus. Plus to to, że żaden gimbus nas nie będzie wnerwiał. Minus to to, że mało towaru na zbyciu, ekonomia upada itp.

W dodatku stary wyga też by raczej stawiał na ilość graczy na serwerze - jak serwer nie żyje to po co grać. Wywnioskowaliśmy, że na hardzie wiele osób nie zagra, bo woli easy i mediumy. Czyli nie ma ludzi na hardzie. To odstrasza starych wygów. Kolejni odchodzą. I tak dalej. Takie błędne koło.

Po prostu taki serwer nie będzie istniał, jeżeli nie zagra na nim 1500 osób a zostanie chociaż 500. Swoją drogą, zauważyliście, że osoby grające na tego typu privach są zazwyczaj bardziej dojrzałe? To dowód na to, że gimbusy to nie starzy wyjadacze.

Po prostu muszą być ludzie, ludzie ludzie ludzie i jeszcze raz ludzie. Każdy pisze, że każdy taki serwer by chciał, a gdy przychodzi co do czego to 50 osób na serwerze. No jest tak, z powodu wymienionego powyżej - człowiek widzi, że serwer nie żyje, to raczej nie jest to dobra reklama zachęcająca do gry.

Po prostu... to już przeszłość. Chyba że zdarzy się cud. Ale cuda mają to do siebie - zdarzają się innym.

19.jpg

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Czasy gdzie expiło się na BO w pełnym PT z bufem i lurem, lodowa iglica +9 była super unikatową bronią (najszybsza 2-ręka), na 50 poziomie expiło się na "Duchach drzewa", co chwile można było robić wojny gildii itp, już nie wrócą - niestety, a to właśnie te czasy były najbardziej ekscytujące i przyciągały gracza najbardziej.

Opublikowano

Czasy gdzie expiło się na BO w pełnym PT z bufem i lurem, lodowa iglica +9 była super unikatową bronią (najszybsza 2-ręka), na 50 poziomie expiło się na "Duchach drzewa", co chwile można było robić wojny gildii itp, już nie wrócą - niestety, a to właśnie te czasy były najbardziej ekscytujące i przyciągały gracza najbardziej.

kwestia wojen zależy bardziej już od samych ludzi bo to że każdy teraz lata z ribami/fmsami to już kwestia znajomości gry 

„Can you feel it?

Your future, torn away.

There is no escape, only oblivion.”

Opublikowano

kwestia wojen zależy bardziej już od samych ludzi bo to że każdy teraz lata z ribami/fmsami to już kwestia znajomości gry 

Właśnie poznawanie gry było czymś co przyciągało.

A co do wojen to teraz zanim ktoś zrobi wojne musi zrobić specjalnie eq PvP, kiedyś nikt na to aż tak nie zwracał uwagi.

Opublikowano

Właśnie poznawanie gry było czymś co przyciągało.

A co do wojen to teraz zanim ktoś zrobi wojne musi zrobić specjalnie eq PvP, kiedyś nikt na to aż tak nie zwracał uwagi.

Czysta psychologia i cebulactwo w dzisiejszych czasach. "musze mieć wszystko najlepsze!" 

„Can you feel it?

Your future, torn away.

There is no escape, only oblivion.”

Opublikowano

powiem tak

serwery z klimatem 2k8/9 to serwery dla ludzi takich jak ja.

dla osob ktore maja wiecej niz 18 lat, ktorzy pamietaja stare czasy metinowe i na nich sie uczyli grac.

na globalu przestalem grac nie dochodzac do niczego tak naprawde, przerwa w grze byla, gdy wrocilem to byla masa botow i mnie to odrzucilo, zaczalem szukac privow.

znalazlem priv, za ktorym do tej pory placze - Tiveria. byl to serwer idealny jak dla mnie, gdyby ktos go odtworzyl, tak jak teraz odtwarzaja pandore, to bym na nim gral caly czas.

Potem przestalem grac z powodu braku czasu, gdy wrocilem, to Tiveria juz umierala.

Zaczalem szukac nowych serwerow, ale zaden nie byl w stanie sprostac moim oczekiwaniom.

Gdyby sie pojawil serwer w tym stylu, to ja bym gral... tylko co z tego?

Ile osob procz mnie by gralo? 100? 150? Na starcie moze i byloby wiecej, ale potem ta liczba by drastycznie spadla.

Takie serwery nie sa aktualnie oplacalne, bo Ci "starzy wyjadacze" jak my, to mniejszosc grajacych. Aktualnie wiekszosc to ludzie, ktorzy sie wychowywali juz na serwerach z ulatwieniami, oni nie beda chcieli sie az tak meczyc.

Jasne, znajdzie sie 30-40 "mlodych" ktorzy sie pomecza, ale to dalej nie jest to.

Gdybym mial robic serwer do metina, to bym mimo wszystko zrobil taki wlasnie z petami itd, aby ten serwer mogl sie sam utrzymac.

Zysk to sprawa drugorzedna, ale nie chcialbym placic za to, by ktos inny mogl grac.

Reasumujac:

mimo wielu glosow, taki serwer nie powstanie na polskim rynku, gdyz nie ma prawa bytu, jest nieoplacalny z punktu widzenia czysto finansowego

Opublikowano

Cóż... Podejdźmy do tego psychologicznie.

W metina w większości grają raczej ludzie z przedziału wiekowego od 10 do 15 lat. Potem ta rata spada, z powodu raczej nieco częstszych spotkań towarzyskich, nauki, pracy.

10-15-latki nie należą w większości do starych wyjadaczy, którzy marzą o starym klimacie, z racji iż zaczynali grę nieco później, to mają nieco inne zdanie na ten temat; dla nich niektóre, jak to autor tematu ujął, pedalskie nowości to coś normalnego i jak tego na jakimś serwerze nie ma - oznacza to że jakiś zacofany.

15+ to właśnie takie stare wygi, którzy by chcieli starego metina. Już stwierdziliśmy, że jest ich mniej.

Każdy z nas, nim zaczął grać na jakimś privie, pierw spróbował PLa. Z pewnością zauważył, że nie jest tam tak łatwo jak się mogło wydawać. Gdy dowiedział się o privach, za pewne chciał tego skosztować. Niektórym się spodobało i zostali, szukali jeszcze łatwiejszych privów, bo chcieli założyć na swoją postać to, czego na PL by nie założyli. No i jeszcze dochodziły jakieś epiki, to jeszcze cudowniej. Gdyby poszli na serwer, gdzie nawet tej niebieskiej zbroi nie ma (nawet nie znam jej nazwy, nigdy się nie interesowałem) oraz gdzie aby założyć taką stalkę trzeba się dużo namęczyć, stwierdziliby, że ten serwer to s**t oraz, że im się nie chce, bo na takim easy mają to w 1 dzień.

Taki sposób myślenia raczej nie pasuje do starego wygi. Zatem pasuje to do przedziału 10-15. Zatem 10-15 raczej na takiego naszego wymarzonego harda nie pójdzie. Czyli tracimy dużą społeczność. W sumie plus i minus, gorzej w tym, że większy minus. Plus to to, że żaden gimbus nas nie będzie wnerwiał. Minus to to, że mało towaru na zbyciu, ekonomia upada itp.

W dodatku stary wyga też by raczej stawiał na ilość graczy na serwerze - jak serwer nie żyje to po co grać. Wywnioskowaliśmy, że na hardzie wiele osób nie zagra, bo woli easy i mediumy. Czyli nie ma ludzi na hardzie. To odstrasza starych wygów. Kolejni odchodzą. I tak dalej. Takie błędne koło.

Po prostu taki serwer nie będzie istniał, jeżeli nie zagra na nim 1500 osób a zostanie chociaż 500. Swoją drogą, zauważyliście, że osoby grające na tego typu privach są zazwyczaj bardziej dojrzałe? To dowód na to, że gimbusy to nie starzy wyjadacze.

Po prostu muszą być ludzie, ludzie ludzie ludzie i jeszcze raz ludzie. Każdy pisze, że każdy taki serwer by chciał, a gdy przychodzi co do czego to 50 osób na serwerze. No jest tak, z powodu wymienionego powyżej - człowiek widzi, że serwer nie żyje, to raczej nie jest to dobra reklama zachęcająca do gry.

Po prostu... to już przeszłość. Chyba że zdarzy się cud. Ale cuda mają to do siebie - zdarzają się innym.

niestety wszystko się zgadza...dla osób którzy spędzili wiele lat na starym pl'u to ta prawda tak boli... :D a szkoda..

Opublikowano

Więc, tak taki serwer miałby racje działać ze względu na to jeśli była by reklama oraz ogarnięta administracja, dlatego odtworzenie starego serwera jest nie możliwe bo zazwyczaj ktoś kto odtwarzał owy stary serwer albo nie miał reklamy albo był totalnym idiotą/idiotami (Łapczywymi na hajs lub nie znali się na rzeczy)...

Serwery Easy teraz to są totalne dna jeden od drugiego gorzej jebie niż to ustawa przewiduje każdy sobie by tylko podjebał nowości, nie lubię takich serwerów próbowałem grać na serwerach ale zdecydowanie nie dam rady, zazwyczaj kończyłem grę na 100 poziomach ze względu że wtedy już jest totalny brak balansu w expie dodatkowo bony milion miliard tysięcy ulepszaczy setów z dupy brane.

Przydał by się taki Hard ale robiony przez normalną osobę i to taki Hard konkretnie w sensie odwzorowanie starego PL-a.
Bo zazwyczaj ci co tworzyli serwery zawszę wjebali jakieś nowości po mimo że miało ich nie być, to samo jakieś niedorozwinięte gimby i ich komentarze w prezentacji "Dodajcie kostiumy a to jeszcze nieskończone peleryny" harcuje mnie aby takiej osobie wygarnąć żeby z tematu wyleciała, i poszła na te swoje "Sreasy" gdzie na tacy non stop podają odgrzewane kotlety z pleśnią bo nudzą takie serwery.

Więc podsumowując dałoby radę ogarnąć takiego Harda, jeśli po 1. Tworzący serwer miałby łeb na karku i nie olał go. 2. Nie było by nowości. 3. Reklama. 4. Ciekawy styl zrobienia takiego serwera. 

PS. aaa zapomniał bym z reklamą było by Ciężko bo 75% youtuberów nie potrafią grać na Hardach bo to dzieci, Easy.

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Opublikowano

­Wszystko się zgadza ziomuś. Te dzisiejsze serwery nie nadają się nawet do podtarcia dupy. Nawpieprzali masę gówien z setkami odpałów. Pierścienie, runy, pasy, kostiumy, pety, fryzy, odłamki energii, jakieś fugurki bohaterów. Na ch*j tego tyle nadodawali? Kiedyś broń i zbroja były świętością i to one stanowiły o wyglądzie jak i sile postaci. Idzie to kuźwa w stronę zagłady. Ja się tylko ciesze, że było mi dane zagrać na starym dobrym globalu bez tego całego ścierwa.

A co do expa o którym wspmniałeś... wydaje mi się, że exp wolniejszy jak na plu to jest czysty masochizm xD

Cyrk.png

Opublikowano

no exp by był nieco szybszy i stare kochane sety Bojowy > Syrek > Smiercio i stop. a zbroje Stalka > Szmaragd > Hwang. Łezka leci jak sobie człowiek przypomina te sety ;)

0f836d5c65f1a4b0gen.png

Sygnatura by xDefQonOnex | Zakaz kopiowania.

Opublikowano

Takich serwerów oldschool juz nie bedzie , poniewaz kazdy chce nowosci .. tylko tak się mówi ze pogralo by sie w tego starego klasyka , ale to tylko slowa , ktore nic nie znacza :)

Aktualnie jestem w robocie takiego serwera ;)

Opublikowano

Takich serwerów oldschool juz nie bedzie , poniewaz kazdy chce nowosci .. tylko tak się mówi ze pogralo by sie w tego starego klasyka , ale to tylko slowa , ktore nic nie znacza :)

Aktualnie jestem w robocie takiego serwera ;)

nie ośmieszaj się człowieku masz umiejętności jak dziecko z przedszkola i piszesz takie pierdoły ze postawisz jak masz problem z odpaleniem na vpsie nie ośmieszaj się i nie kompromituj.po za tym ściągałeś od @Traceur3RUN projekt który on robi i jest pewny a twoje gówno które nawet jeżeli wystartuje to jeszcze szybciej zostanie zamknięte.

nawet kasy nie masz więc szukasz sponsora i całej załogi co zrobią za ciebie wszystko.

dodam jeszcze ze tego twojego vpsa można złozyć w minute. i już nie odpalisz za chiny a support ci nie pomoże bo niestety oni od tego nie są.

Opublikowano

Witam :) Taki serwer niema bytu nawet ze świetną administracją i mega reklmą :) 
Musicie zrozumieć że wszystko się wypala , metin też się wypala i nie będzie on już taką zajebistą i cieszącą grą jak kilka lat temu .
Sam wypaliłem się w marcu zawodowo nie gram już w nic grałem w metina od 9 roku życia (2009-2016 tak mam 16lat) ale trzeba zamknąć ten rozdział nic ciekawego nie powstaje i nic na długo sory ale to już nie to co kiedyś :( 

Jeśli ktoś zmienia serwer po godzinie grania , to sobie wez do serducha że już się wypalasz i zamknij ten rodział , metin jest uzależnieniem z którego wyszedłem przez cała podstawówkę nałogowo grałem :)

CZEŚĆ wszystkim 

coś się zaczyna coś się kończy , jesteśmy starsi z roku na rok a metin już przeżył swoje lata !­

Opublikowano

Nawet nie znasz swoich potrzeb ,moim zdaniem nie ma sensu wracac do gry sprzed kilku lat . Dlaczego ? Bo gra sie cofnie ale ogranie ludzi juz nie. Stworzenie priva o ktorym mowisz jest slabe,moze na poczatku bedzie spoko ale pozniej ludzie sie zniecheca wolnym expem bo to przeciez priv ktory moze zostac zamkniety w kazdej chwili. Idealny priv to taki ktory stowrzy z tej gry cos zupepnie nowego a za razem prostego

u1lc.png
Opublikowano

Nawet nie znasz swoich potrzeb ,moim zdaniem nie ma sensu wracac do gry sprzed kilku lat . Dlaczego ? Bo gra sie cofnie ale ogranie ludzi juz nie. Stworzenie priva o ktorym mowisz jest slabe,moze na poczatku bedzie spoko ale pozniej ludzie sie zniecheca wolnym expem bo to przeciez priv ktory moze zostac zamkniety w kazdej chwili. Idealny priv to taki ktory stowrzy z tej gry cos zupepnie nowego a za razem prostego

nie znam swoich potrzeb? Ty jestes glupim gimbusem czy udajesz ? kto zna moje potrzeby jak nie ja ? jakbys grał na plu od samego początku znał cały klimat i to na czym ta gra polegała zanim została zniszczona przez chciwość i nowości to byś nie pisał tych pierdół..właśnie tacy janusze jak Ty to typowi gracze na privach..0 argumentów 0 czegokolwiek..taki człowiek ma totalnie zatracony sens i idee tej gry..na plu wszystko było BEE wszystko było za cięzkie generalnie to byś sobie pograł ale nie wiesz jak się do tego zabrać..postałbyś sobie na rynku popatrzył może coś kupisz taniej sprzedasz drożej pooglądasz jakies itemy na które Cie nie stać i pojdziesz sobie na koniec pooexpic z 30 minut i koniec bo za ciężko i nudno generalnie...żenada.

"Idealny priv to taki ktory stowrzy z tej gry cos zupepnie nowego a za razem prostego"

prosty to jestes Ty a tacy ludzie nigdy nic nie osiągneli na plu a topka była tylko w zasięgu ich marzeń ewentualnie snów.

Stara gwardia z pla to ludzie czynów. Ludzie którzy expili od rana do wieczora albo od wieczora do rana..to ludzie którzy do miasta zachodzili tylko po potki..ludzie którzy wiedzieli co chcą osiągnąć i to realizowali. Ludzie którzy z takimi gamoniami jak Ty biliby się o spot i przez 10 godzin mimo że obok byłby wolny...ah..szkoda szczępić ryja jak to rzekł Stonoga.

Opublikowano

nie znam swoich potrzeb? Ty jestes glupim gimbusem czy udajesz ? kto zna moje potrzeby jak nie ja ? jakbys grał na plu od samego początku znał cały klimat i to na czym ta gra polegała zanim została zniszczona przez chciwość i nowości to byś nie pisał tych pierdół..właśnie tacy janusze jak Ty to typowi gracze na privach..0 argumentów 0 czegokolwiek..taki człowiek ma totalnie zatracony sens i idee tej gry..na plu wszystko było BEE wszystko było za cięzkie generalnie to byś sobie pograł ale nie wiesz jak się do tego zabrać..postałbyś sobie na rynku popatrzył może coś kupisz taniej sprzedasz drożej pooglądasz jakies itemy na które Cie nie stać i pojdziesz sobie na koniec pooexpic z 30 minut i koniec bo za ciężko i nudno generalnie...żenada.

"Idealny priv to taki ktory stowrzy z tej gry cos zupepnie nowego a za razem prostego"

prosty to jestes Ty a tacy ludzie nigdy nic nie osiągneli na plu a topka była tylko w zasięgu ich marzeń ewentualnie snów.

Stara gwardia z pla to ludzie czynów. Ludzie którzy expili od rana do wieczora albo od wieczora do rana..to ludzie którzy do miasta zachodzili tylko po potki..ludzie którzy wiedzieli co chcą osiągnąć i to realizowali. Ludzie którzy z takimi gamoniami jak Ty biliby się o spot i przez 10 godzin mimo że obok byłby wolny...ah..szkoda szczępić ryja jak to rzekł Stonoga.

Nie wiem jak ty ale ja nie lubie jesc odgrzewanych kotletow. Nikt nie bedzie expic na privie cale dnie bo nie o to w nich chodzi.

Napisalem ze nie znasz swoich potrzeb , chcesz wrocic do starego metina ale tego nie zrobisz chocby z prostego powodu poradnikow ktore sa do tej gry, kieds gra byla lepsza bo nie kazdy wiedzial jak prawidlowo rozwinac postac i jakie bonusy posiadac przez co kazdy mogl sie bic i nawet ze slabym eq dawal rade i mial frajde. Teraz wszyscy sa super "a gdzy wszyscy sa super to nikt nie jest"

A co do starego Pl to bylem top 5 exandrosa majac 85 lev gdzie max lev byl 99 wiec nie mow mi ze nic nie mialem w tej grze

A mowiac o nowosciach nie mialem na mysli dodaniu kilku rzeczy tylko calkowita zmiane tak by priv byl jednoczesnie nowy ale zachowal stary klimat

u1lc.png
Opublikowano

Każdy, kto zaczynał grę w tamtych czasach chce pograć na takim serwerze, ja też. Wątpię, że ktoś się temu przychyli... od dobrych 2/3 lat to jest temat rzeka, i nikt nic z tym nie robi :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...