Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Ajax z linkowaniem?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hey,
szukam jakichś informacji o tym jak zrobić coś takiego jak ma YT. tzn

kilkasz na strone glowna to masz https://www.youtube.com/ klikasz na subskrypcje to masz https://www.youtube.com/feed/subscriptions
ale! nie przeładowuje całego menu i paska u góry, a tylko jedno pole

Nie interesuje mnie ajax! i wiem że ostatecznie mogę zrobić metodą get w ajaxie linkowanie, ale wolałbym żeby to działało tak jak na YT

z góry dzięki :3

| 50 | 75 |  100  | 125 | 150  | 175 | 200 | 225 | 250 | więcej nawet nie licze xD |

Opublikowano

Czemu nie ajax? bo ajax robi zapytania tajne, niewidoczne dla użytkownika :P a mi zależy, żeby dana podstrona była podlinkowana.
Chcę aby z
xyz.pl/index.php móc załadować stronę xyz.pl/home.php ale tak, żeby przeładować tylko div/iframe content, a nie przeładowywać navi.

tym samym jasne jest że po wejściu na xyz.pl/home.php otrzymamy odpowiednią adekwatną do linku stronę.

znowu kolejny sposób to:

<div id="nav">
  <a href="javascript: void(0)" onclick="$('#content').load('nasz_plik.php'); return false">Content</a>
</div>
<div id="content" >
  to coś pojawi się tu...
</div>

no i wszystko fajnie, krótsze szybsze ect. ale znów nie ma linku...

| 50 | 75 |  100  | 125 | 150  | 175 | 200 | 225 | 250 | więcej nawet nie licze xD |

Opublikowano

A jaki masz problem by dopisać do tego jakiś routing? Lub skorzystać z jakiejś gotowej biblioteki? O History API słyszał?

Prawdopodobnie brakuje ci podstawowej wiedzy na temat AJAX, bo to co chcesz osiągnąć nie ma z tą techniką nic wspólnego, oczywiście oprócz tego, że ma to ze sobą ładnie współgrać.

gamedevmania.com

Opublikowano

@up tak, brakuje mi podstawowej wiedzy o AJAXie, gdyż na co dzień go nie używam i nie potrzebuje :)

Problem rozwiązałem w standardowy sposób -> utworzyłem wszystkie podstrony tak jak to manualnie robić bym miał (Ładowanie danych na skryptach php co by w razie jednej zmiany nie zmieniać we wszystkich N podstronach), w menu ustawiłem przekierowania na podstrony no i prosze navi sie nie przeladowuje a to co sie zmienia owszem ^^

Można zamknąć i może komuś się przyda ta wiedza w przyszłości ;D

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...