Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Esport Now

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hejho

Chciałbym poznać Waszą opinię i troszkę może podyskutować, bo kto jak nie użytkownicy dadzą mi lepszy feedback na dany temat.

Zacząłem po IEMie intensywniej przyglądać się polskiej scenie esportowej i zauważyłem, że jakiś czas wystartowała taka nowa inicjatywa skupiająca chyba krajową czołówkę, jeśli chodzi o ten temat. Chodzi mi o Esport Now, widzę tam Izaka, Disa, Nervariena, Arquela i inne osoby, które chyba się najbardziej kojarzą z tą tematyką.

https://www.facebook.com/esportnowpl/ po fanpage'u widać, że to jest raczej mocno świeży pomysł, ale co o tym sądzicie?

Bo skupiają znane osoby, które pewnie każdy miał okazję widzieć lub oglądać, albo nawet i spotkać podczas jakichś wydarzeń, dlatego po tłumach, które ostatnio miałem okazję widzieć chętnie dowiem się więcej :)

Moim zdaniem, pewnie wiele osób je podzieli, że oprócz tego, że esport jest na fali wśród młodych osób (co pokazuje IEM w Katowicach, inne gamingowe imprezy, gdzie zawsze są tłumy), to taka forma docierania do zainteresowanych na streamach, komentowaniu wydarzeń i wspólnej gry? 

Jak wy się na to zapatrujecie, bo na pewno każdy z was gra mniej lub więcej. Może ktoś próbuje swoich sił na YouTube albo na streamach? Chętnie poznam wszystkie wasze opinie, także co Wam się nie podoba albo co byście chętnie zobaczyli.

Feel free to discuss ;)

Makin

EXPmIpC.gif

• Odpowiedzi 62
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowano

Ja bym się ucieszył, jakby powstały zawody w blade & soul :D League of legends i cs już się przejadły.

Ale zawody w takich klasycznych MMO są raczej trudne do organizacji bez współpracy z twórcami gry, bo inaczej niż ogólny event, to trudno. Chyba, że ma się nadzieję, na jakieś skoordynowane działania ludzi, a o to czasami trudno :P

EXPmIpC.gif

Opublikowano

­Większość ludzi lubi emocję przyjemnej grozy(awe), którą zazwyczaj odczuwa się na takich imprezach pod wpływem ekscytacji, ja ją trochę niweluję by być bardziej obiektywnym i logicznym oraz nie popadać w myśli w stylu "To ta nowa gra za 200 zł, podobno jest dobra, nie znam jej za bardzo ale może kupię i spróbuję" - zamiast po prostu kupić ją gdzieś indziej po przecenie z takim samym efektem długoterminowym. 

to taka forma docierania do zainteresowanych na streamach, komentowaniu wydarzeń i wspólnej gry? 

Tak.

Nie szukam fejmu, gram dla siebie, dla własnej przyjemności, nie mam potrzeby aby kogokolwiek o tym informować. Nie chodzę na żadne imprezy e-sportowe bo według mnie oglądanie kogoś grającego w grę jest słabe w porównaniu do grania samemu, dopóki nie jest to walkthrough.

Opublikowano

izak nervarien dis etc. to zwykli streamrzy wiec ciezko byłoby mi ich nazwac czolowka polskiego esportu. profesionalnych polskich esportowcow (czyli takich co moga cos osiagac na scenach miedzynarodowych) jest zaledwie garstka.

Ja bym się ucieszył, jakby powstały zawody w blade & soul :D League of legends i cs już się przejadły.

sa organizowane MŚ w bns w korei, a teraz po wyjsciu tej gry w ameryce i EU widzialem jakies male turnieje na eslu, cos ala go4lol w lidze legend, wiec po powoli cos sie tam chyba rozwija chociaz nie obserwuje juz tego od dluzszej chwili

tak propo tej strony czy fanpagu to nwm co on ma wniesc i o czym mamy dyskutowac, strona jak strona pisze tym co sie dzieje obecnie na scenach esportowych. ja osobiscie nie czytam i nigdy nie bede czytal o esporcie na polskich serwisach, gdyz wiekszosc zle przeklada to o czym sie dowiedza z reddita etc. 

Opublikowano

izak nervarien dis etc. to zwykli streamrzy wiec ciezko byłoby mi ich nazwac czolowka polskiego esportu. profesionalnych polskich esportowcow (czyli takich co moga cos osiagac na scenach miedzynarodowych) jest zaledwie garstka.

sa organizowane MŚ w bns w korei, a teraz po wyjsciu tej gry w ameryce i EU widzialem jakies male turnieje na eslu, cos ala go4lol w lidze legend, wiec po powoli cos sie tam chyba rozwija chociaz nie obserwuje juz tego od dluzszej chwili

tak propo tej strony czy fanpagu to nwm co on ma wniesc i o czym mamy dyskutowac, strona jak strona pisze tym co sie dzieje obecnie na scenach esportowych. ja osobiscie nie czytam i nigdy nie bede czytal o esporcie na polskich serwisach, gdyz wiekszosc zle przeklada to o czym sie dowiedza z reddita etc. 

No ja jakoś też nie siedzę w fanbasie, ale wydaje mi się, że to duże osoby w tym streamerskim światku, no i często i gęsto jest o nich głośno :P

A co do retencji tego samego info, tylko w tłumaczonej wersji, to mam wrażenie wszędzie u nas w kraju, bo niestety coś jest tworzone w innym języku, to najłatwiejszą drogą jest przetłumaczenie, szczególnie, że nie ma większego sensu od nowa tworzyć czegoś, co już jest.

Główniej mi chodziło o sam pomysł, bo napisałem, że robię sobie przegląd informacji, żeby wyrobić jakieś stanowisko ^^

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Moim zdaniem, pewnie wiele osób je podzieli, że oprócz tego, że esport jest na fali wśród młodych osób (co pokazuje IEM w Katowicach, inne gamingowe imprezy, gdzie zawsze są tłumy), to taka forma docierania do zainteresowanych na streamach, komentowaniu wydarzeń i wspólnej gry? 

Współczuję takim osobom, mieć tak bardzo spieprzoną młodość.

A co do tematu to ja w ogóle nie interesuję się esportem, bo jest to dla mnie po prostu żałosne. Siedzieć całymi dniami i gapić się w monitor, no sorry, ale dla mnie to trzeba mieć coś z głową nie tak. Rozumiem można sobie grać w jakieś gierki, ale nie k***a po kilkanaście godzin dziennie.

805491408806070489277.png

Opublikowano

Esport parający się tematyką gier komputerowych jest o tyle ciekawy, że z pewnością każdy internauta już o nim słyszał, nie wspomnę już o tym, że o esporcie mówi się już nawet w telewizji. ;) Moim zdaniem jest to przede wszystkim skupisko młodych ludzi, którzy są jakby filarem nowych trendów. Nawet i ja lubię pograć sobie w wolnych chwilach czy to CSa, czy to w LoLa, mimo iż w tym roku przestaje być wiekowo ''naście'', bo jednak gry mają w sobie to coś. ;)

Opublikowano

A co do tematu to ja w ogóle nie interesuję się esportem, bo jest to dla mnie po prostu żałosne. Siedzieć całymi dniami i gapić się w monitor, no sorry, ale dla mnie to trzeba mieć coś z głową nie tak. Rozumiem można sobie grać w jakieś gierki, ale nie k***a po kilkanaście godzin dziennie.

Kiedy zrozumiecie że jedni wolą oglądać sport a inni wolą esport? 

79160594027661829163.png

Opublikowano

Wiesz, dla jednych to rozrywka, inni oglądają bo chcą coś podejrzeć, inni bo nie mają jak albo na czym zagrać - tak ja to widzę. Poza tym też nie możesz oczekiwać, że jednak dzieciaki będa niewiadomo co robić w wolnym czasie. Owszem, jak ja miałem te trochę lat mniej, to inaczej spędzało się wolny czas, ale widać taki teraz etap, pytanie jak wolne od zajęć będzie spędzać następne pokolenie :P

EXPmIpC.gif

Opublikowano

Wiesz, dla jednych to rozrywka, inni oglądają bo chcą coś podejrzeć, inni bo nie mają jak albo na czym zagrać - tak ja to widzę. Poza tym też nie możesz oczekiwać, że jednak dzieciaki będa niewiadomo co robić w wolnym czasie. Owszem, jak ja miałem te trochę lat mniej, to inaczej spędzało się wolny czas, ale widać taki teraz etap, pytanie jak wolne od zajęć będzie spędzać następne pokolenie :P

Będą sie spotykać w VR

79160594027661829163.png

Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z @Immoralem. Do tej pory nie potrafię ogarnąć, jak może kogoś fascynować oglądanie tego, czy innego typa grającego w grę*. Nie lepiej samemu w coś zagrać? Nie lepiej wyjść na dwór?

Czy MPC odniosłoby sukces w e-sporcie niezależnie od bycia organizacją lub czymś pochodnym? Tak.

/edycja

Usunąłem wrażliwszą część, po namyśle.

Edytowane przez Eftar
Opublikowano (edytowane)

Zgadzam się z @Immoralem. Do tej pory nie potrafię ogarnąć, jak może kogoś fascynować oglądanie tego, czy innego typa grającego w grę*. Nie lepiej samemu w coś zagrać? Nie lepiej wyjść na dwór?

Czy MPC odniosłoby sukces w e-sporcie niezależnie od bycia organizacją lub czymś pochodnym? Tak.

/edycja

Do tej pory nie potrafie ogarnąć jak moze kogos fascynowac oglądanie jak ktos kopie pilke. Nie lepiej samemu zagrac?

Takie głupie pytania jak ktos może ogladać jak ktos gra w lola a sam nie pomysli jak ktos moze oglądać noge. Nie widze róznicy,obaj oglądają lecz jeden woli to a inny to :D

Edytowane przez TuFu x33

79160594027661829163.png

Opublikowano (edytowane)

/edycja

Do tej pory nie potrafie ogarnąć jak moze kogos fascynowac oglądanie jak ktos kopie pilke. Nie lepiej samemu zagrac?

Sport, prawdziwy sport, wpływa pozytywnie na zdrowie. Nie ta namiastka. I tu kolego nie trafiłeś. ;) Piszesz do byłego gracza wielkopolskiej ligi juniorów starszych.

A zapomniałem o fascynacji... Lub jej synonimie, przyciągać uwagę. Idziesz do kafejki internetowej i oglądasz tam ludzi? Wątpię.

Edytowane przez Eftar
Opublikowano

/edycja

Sport, prawdziwy sport, wpływa pozytywnie na zdrowie. Nie ta namiastka. I tu kolego nie trafiłeś. ;) Piszesz do byłego gracza wielkopolskiej ligi juniorów starszych.

Ale tu rozmowa teraz o oglądaniu. Jak oglądanie czegokolwiek wpływa POZYTYWNIE na zdrowie? Bo jesli chodzi o OGLĄDANIE to nie ma znaczenia czy noga czy lol,bo to dalej oglądanie.

79160594027661829163.png

Opublikowano

Ale tu rozmowa teraz o oglądaniu. Jak oglądanie czegokolwiek wpływa POZYTYWNIE na zdrowie? Bo jesli chodzi o OGLĄDANIE to nie ma znaczenia czy noga czy lol,bo to dalej oglądanie.

Edytowałem post, ponieważ zapomniałem o tym. Przez fascynację miałem na myśli przyciągać uwagę. Idziesz do kafejki internetowej i oglądasz tam ludzi? Wątpię.

Opublikowano

Edytowałem post, ponieważ zapomniałem o tym. Przez fascynację miałem na myśli przyciągać uwagę. Idziesz do kafejki internetowej i oglądasz tam ludzi? Wątpię.

Chodzi o to że jedni wolą oglądać sport a inni wolą esport,swiat sie zmienia i sie z tym pogódź,nic sie nie poradzi :D

79160594027661829163.png

Opublikowano (edytowane)

,,A co do tematu to ja w ogóle nie interesuję się esportem, bo jest to dla mnie po prostu żałosne. Siedzieć całymi dniami i gapić się w monitor, no sorry, ale dla mnie to trzeba mieć coś z głową nie tak. Rozumiem można sobie grać w jakieś gierki, ale nie k***a po kilkanaście godzin dziennie." A jak ludzie ciągle oglądają piłkę nożną w tv to już jest normalne , już wole oglądać  jakiś koreańczyków którzy grają w Lola lub cs niż ,,messi" lub ronalda jak płaczą po meczu ponieważ przegrali.

Edytowane przez Freedom07

tumblr_nwve37p9Hz1thlv3qo1_500.gif

Opublikowano

,,A co do tematu to ja w ogóle nie interesuję się esportem, bo jest to dla mnie po prostu żałosne. Siedzieć całymi dniami i gapić się w monitor, no sorry, ale dla mnie to trzeba mieć coś z głową nie tak. Rozumiem można sobie grać w jakieś gierki, ale nie k***a po kilkanaście godzin dziennie." A jak ludzie ciągle oglądają piłkę nożną w tv to już jest normalne , już wole oglądać  jakiś koreańczyków którzy grają w Lola lub cs niż ,,messi" lub ronalda jak płaczą po meczu ponieważ przegrali.

No, ale zwykle takie mecze esportowe wśród fanów wywołują podobne emocje co wśród fanów np. tej piłki nożnej. Poza tym oprócz funu z oglądania ludzie lubią dobrze czuć się w grupie i znajdować akceptację, to może z tego wynika popularność wspólnego oglądania grania.

EXPmIpC.gif

Opublikowano (edytowane)

Ja mam tylko nadzieje ze nie dojdzie nigdy to sytuacji że w esporcie pojawią sie tacy kibice jak w piłce noznej,zebym nie wyszedł kiedys na ulice i ledwo do domu wrócił bo byłem za Fnatic a obok byli kibice Virtusów. Oby o tego nie doszlo 

ps; Nie mówie o wszystkich,ale nie zaprzeczycie że wielu ''kibiców'' łazą na te mecze tylko po to zeby cos rozwalić i poklepać sie z innym klubem

I czekam az jakis kibic zaraz na mnie wjedzie że jestem pizdą i dlatego tak mówie xD

Edytowane przez TuFu x33

79160594027661829163.png

Opublikowano

@Lord Makin, sprawiasz wrażenie osoby, która ma wyrobione zdanie. Odpal taki projekt, bo o to chyba chodzi. Wiele osób uważa to za idiotyzm, ale jeszcze więcej chce w tym brać udział. Można zacząć skromnie. W końcu powinieneś pamiętać wynajmowanie kafejek internetowych na nocki itp. akcje.

Opublikowano

/edycja

Kiedyś wspólnie grało się w piłkę nożną, koszykówkę na boisku, itp. Teraz jest moda na wspólne granie w gry komputerowe czy na konsole. Czy lepiej samemu w coś zagrać? Niby tak, ale osobiście lubię popatrzeć, gdy ktoś gra w ciekawą grę, a mi np. nie pójdzie na moim sprzęcie lub po prostu boję się grać (horrory). Osobiście nie interesuje się e-sportem, ale czasem popatrzyłam na turniej CS czy LOLa, chociażby nawet, aby coś w tle leciało, bo muzyka chwilowo przejadła się. 

/edycja

Sport, prawdziwy sport, wpływa pozytywnie na zdrowie. Nie ta namiastka. I tu kolego nie trafiłeś.  ;) Piszesz do byłego gracza wielkopolskiej ligi juniorów starszych.

A zapomniałem o fascynacji... Lub jej synonimie, przyciągać uwagę. Idziesz do kafejki internetowej i oglądasz tam ludzi? Wątpię.

Kibole nie wpływają pozytywnie na zdrowie (jeżeli w dalszym ciągu jest mowa o oglądaniu/widzowie) :p Ale wiem jak to jest pójść na mecz i kibicować swojej drużynie wraz ze znajomymi.

Jedni wolą oglądać siatkówkę, piłkę nożną, koszykówkę, hokej, piłkę ręczną, tenisa, skoki narciarskie, itd., zaś inni rozgrywki gier MOBA czy FPS. Kwestia upodobań ;)

Co do samej strony, pierwszy raz widzę ją i jakoś nie przykuła mojej większej uwagi.

Opublikowano

Ja mam tylko nadzieje ze nie dojdzie nigdy to sytuacji że w esporcie pojawią sie tacy kibice jak w piłce noznej,zebym nie wyszedł kiedys na ulice i ledwo do domu wrócił bo byłem za Fnatic a obok byli kibice Virtusów. Oby o tego nie doszlo 

ps; Nie mówie o wszystkich,ale nie zaprzeczycie że wielu ''kibiców'' łazą na te mecze tylko po to zeby cos rozwalić i poklepać sie z innym klubem

I czekam az jakis kibic zaraz na mnie wjedzie że jestem pizdą i dlatego tak mówie xD

Chyba był taki incydent w Katowicach po odpadnięciu polskiego zespołu CSa :/

@Lord Makin, sprawiasz wrażenie osoby, która ma wyrobione zdanie. Odpal taki projekt, bo o to chyba chodzi. Wiele osób uważa to za idiotyzm, ale jeszcze więcej chce w tym brać udział. Można zacząć skromnie. W końcu powinieneś pamiętać wynajmowanie kafejek internetowych na nocki itp. akcje.

No mam zdanie, które sobie wyrobiłem na podstawie własnych obserwacji i doświadczeń, a teraz jeszcze zbieram feedback od Was żeby mieć szansę konfrontacji tego co myślę. Na tym polega rzetelna krytyka informacji, tak żeby mieć najlepsze rozeznanie w sprawie :P

A owszem, z kafejkami bywały takie akcje, także chodzenie po szkole i granie z "budzkiem" obok komputera, bo "do tej i do tej godziny" miało się wykupiony czas w kafejce ;_;

EXPmIpC.gif

Opublikowano (edytowane)

Chyba był taki incydent w Katowicach po odpadnięciu polskiego zespołu CSa :/

No mam zdanie, które sobie wyrobiłem na podstawie własnych obserwacji i doświadczeń, a teraz jeszcze zbieram feedback od Was żeby mieć szansę konfrontacji tego co myślę. Na tym polega rzetelna krytyka informacji, tak żeby mieć najlepsze rozeznanie w sprawie :P

A owszem, z kafejkami bywały takie akcje, także chodzenie po szkole i granie z "budzkiem" obok komputera, bo "do tej i do tej godziny" miało się wykupiony czas w kafejce ;_;

Słyszałem cos o tym,ale nigdy wczesniej nie slyszlaem żeby cos takiego sie wydarzyło. Ale wystarczy popatrzec ile tego sie zdarza w normalnym sporcie to aż smiech ogarnia,raz trafiłem na grupke kiboli bo byłem za innym klubem,cos tam chcieli mi zrobić ale był jeden ogarnięty i kazał mnie zostawić xD To było w tamtym roku jakos w wakacje o ile dobrze pamietam

Edytowane przez TuFu x33

79160594027661829163.png