Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Autorski silnik by - BANED -

- BANED -

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Witam :) Mam masę wolnego czasu, więc postanowiłem zabrać się za coś, z czym zwlekałem latami. Zabrałem się za tworzenie własnego silnika kompletnie od zera.

Przedstawiam postęp prac:

Wersję beta uważam za ukończoną. Najpóźniej w przyszłym tygodniu (2-8 maja) powstanie serwer testowy dostępny dla każdego.

Wykonane:

Strona Główna

logowanie

budowanie

badanie

rekrutacja

przeglad wiosek

chłopi

ustawienia

rynek

ranking

profile

plemie

raporty

walka

mapa

wioski barbarzyńskie

masowa rekrutacja

Do zrobienia:

oprawa graficzna (jednostki / surowce / budynki) + poprawki*

*={

1- punkty za budowę [zrobione]

2- ranking plemion [zrobione]

3- odznaczenia dzienne [zrobione]

4- przerobienie cronów (optymalizacja poleceń SQL i możliwość rekrutacji w koszarach, stajni, warsztacie na raz) + dodanie crona na odnawianie poparcia [zrobione]

5- aktualizacja surowców [zrobione]

6- naprawa systemu losowania pozycji na mapie przy rejestracji [zrobione]

7-wyświetlanie wsparć z perspektywy wioski wspieranej [zrobione]

8-naprawa systemu rabunku surowców [zrobione]

9-dynamiczne odliczanie [zrobione]

}

Po wykonaniu powyższych czynności mogę uznać wersję BETA za przygotowaną do testów. Oczywiście na tym nie skończę rozwoju projektu. Jest jeszcze wiele rzeczy do zrobienia jak chociażby wojny plemion.

W tym wątku będę regularnie zamieszczał postępy prac i odpowiadał na pytania.

Pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 59
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Zamieść jakieś ss lub demko :) Fajnie by było widzieć postępy i fajnie że ktoś się za to zabrał :) Mój skill niestety za mały jeszcze jest :( A miałem ochotę się za to zabrać :D Powodzenia 

Opublikowano

Wow wojny plemion i moze mapa poruszana myszka jeszcze? :D

Wtedy to juz cos i szacun za robote , ale co z tego wyjdzie to sie zobaczy.

Fajnie tez jakby odznaczenia dzialaly i odswiezanie rankingu automatyczne od razu.

No nic , powodzenia!

Opublikowano

Zamieść jakieś ss lub demko :) Fajnie by było widzieć postępy i fajnie że ktoś się za to zabrał :) Mój skill niestety za mały jeszcze jest :( A miałem ochotę się za to zabrać :D Powodzenia 

Niestety na razie nie mam tam żadnych grafik etc. Skupiłem się ba back endzie. Nie chciałbym teraz screenami odstraszyć potencjalnych graczy :) O postępach będę informował na bieżąco.

Wow wojny plemion i moze mapa poruszana myszka jeszcze? :D

Wtedy to juz cos i szacun za robote , ale co z tego wyjdzie to sie zobaczy.

Fajnie tez jakby odznaczenia dzialaly i odswiezanie rankingu automatyczne od razu.

No nic , powodzenia!

Mapa poruszana myszką wbrew pozorom nie była by najtrudniejszym zadaniem. Może postaram się to wykonać jeśli kolega po fachu mi pomoże :)

Jak  napiszę odznaczenia, a mam takie plany, to będzie działać :)

Niestety na tę chwilę nie mogę obiecać automatycznie odświeżającego się rankingu. Przeliczanie na nowo statystyk co kliknięcie gracza w ranking solidnie zmuliło by bazę już przy kilkuset kontach (tylko kontach, nie aktywnych graczach). Zapytanie do bazy danych trwa średnio 10ms, a trzeba sprawdzić wszystkie wioski graczy, a następnie zaktualizować tabelki.

Ale ranking będzie aktualizowany w miarę często.

Opublikowano

Niestety cos za cos ;/

Postaraj sie o to w opcjach by dodac grafike 6.5 styl , ktora jest lekka i bym ja wybral na bank jako iz mniej muli sprzet klienta przy kilkuset kartach.

Ilosc wiosek na stronie , ktora mozna sobie dostosowac i dzialajaca masowa rekrutacja z podzialem na grupy.

Wiecej chyba nie trzeba do szczescia.

Opublikowano

Niestety cos za cos ;/

Postaraj sie o to w opcjach by dodac grafike 6.5 styl , ktora jest lekka i bym ja wybral na bank jako iz mniej muli sprzet klienta przy kilkuset kartach.

Ilosc wiosek na stronie , ktora mozna sobie dostosowac i dzialajaca masowa rekrutacja z podzialem na grupy.

Wiecej chyba nie trzeba do szczescia.

Planuję nie korzystać z layoutów / elementów graficznych innogames. W zamian za to będzie lekki, estetyczny, nie męczący oczu design, dość ubogi w grafiki dla szybszego działania.

Elementy na stronach będą rozmieszczone dość podobnie, więc nikt się nie pogubi.

Odnośnie masowej i ilości wiosek na stronie to nie sądzę by były z tym jakieś problemy :)

Jeśli chodzi o pracę nad projektem to właśnie dokańczam system plemienia. Zostało mi tylko do zrobienia forum plemienne.

Opublikowano

szukasz programistów do projektu?

Tworzenie tego silnika uważam za test i chciałbym się z nim uporać sam, ale wielkie dzięki za chęć pomocy :)

Ogromny szacun dla Ciebie ziomeczku. Takie coś to nie lada wyczyn. 

Pliki masz zamiar udostępnić czy sprzedawać?

Na razie myślę, że ani jedno ani drugie. Na początku sam postaram się coś postawić. Co czas przyniesie - zobaczymy :)

Odnośnie postępów:

Dziś skończyłem system plemion (łącznie z forum). Zostało parę drobnostek, ale zostawię je sobie na kiedy indziej :)

Opublikowano

Jaki język jest po stronie backend?

PHP. Pewnie niektórzy się zawieli :/

Pewnie niektórzy tak :D 

Opublikowano

To ja mam takie pytanka:

PHP 7 czy 5.X?

MySQL czy jednak coś innego?

Planujesz dodać takie rzeczy jak np. czat?

Opublikowano

Nie skłamię jak powiem, że większość dzisiejszego dnia przesiedziałem z kalkulatorem w łapie i próbowałem rozgryźć system zwracania jednostek z ilości punktów po ukończeniu walki (ogólny "zarys" całego systemu walki jest już napisany i gotowy). Wszystko przez to że działałem na błędnych założeniach.

Jutro (w środę) przeniosę na kod to co dzisiaj sobie rozpisałem i prawdopodobnie skończę system walk i wsparć, choć niczego nie obiecuję bo sprawa jest o wiele bardziej zagmatwana niż mi się wydawało.

PHP prawdopodobnie 5, przemyślę to jeszcze. Korzystam z tradycyjnej bazy

Chat solidnie zlagowałby bazę, wolałbym go sobie odpuścić, choć wykonanie go nie byłoby problemem :)

Opublikowano

Co do rankingu - mógłbyś zrobić tak, żeby ranking odświeżał się o północy czasu serwerowego. Trzymam kciuki :)

57192e39824c93eb888999c2fd81258e.gif

Opublikowano

Co do rankingu - mógłbyś zrobić tak, żeby ranking odświeżał się o północy czasu serwerowego. Trzymam kciuki :)

Dzięki :)

Raz na dobę to zdecydowanie za rzadko :) Pewnie ustawię to na co 1-3h

Opublikowano

Nadchodzi czas świąt przez co ostatnie kilka dni miałem bardzo mało wolnego czasu. Prace mocno zwolniły, ale po świętach praca znów nabierze tempa :)

Opublikowano

Dziś jeszcze muszę się pozbierać po świętach i od jutra ruszamy z robotą :) Niestety przez ostatni prawie tydzień postępy były bardzo minimalne, ale chyba rozumiecie święta, rodzina itd.

Jeżeli wrócę do dawnego tempa to wydaję mi się że pozostałości wykonam w nie więcej niż 2 tygodnie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...