Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Stary pentium nowa karta

Tomakan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć!

Zbieram pieniądze od jakiegoś czasu na sprzęt do gier, ale ostatnio złapałem na allegro pentium g860 który zastąpił mi wiekowego 90nanometrowego athlona na, za grosze i zamontowałem go w dość może nie tyle co starej ale do niczego nie przydatnej płycie. Dokładny model płyty to: ASUS P8H61-M LX

Ponieważ posiadam sumę która umożliwiła by mi kupno nowej karty graficznej do przedziału cenowego 900zł wybrałem xfx r9 280x. Oczywiście nie liczyłem też na stary zasilacz dodatkowo jakiś noname z czarnej listy zasilaczy, więc dodałem do tego kupno zasilacza 600w o wydajności 85%. Zestaw ten mam zamawiać w poniedziałek i me pytanie brzmi, czy ta karta będzie latać na tej płycie i czy owy zasilacz a dokładnie ten: [klik] podoła tej karcie. Dość dużo ciągnie wat stąd moja niepewność. Lecz zanim odpowiesz użytkowniku zwróć też uwagę na to iż będę za troszkę kupował procesor i5 4460 lub 4690 więc jak to ująć to co teraz kupię mam zamiar zostawić na później ponieważ płytę główną zamówiłem już wcześniej a dokładnie gigabyte h97-hd3.

Może się wydawać głupie kupowanie karty graficznej do pentiuma ale tak naprawdę to kupuję ją do kompletnie nowego zestawu gdy już nazbieram odpowiednią sumę czyli tak na prawdę 1200 zł mam zamiar zakupić ten procesor oraz 2x4gb pamięci ram i zmontować to wszystko. Zresztą na tym pentium starsze gry takie jak far cry 3 w które jak mam czas grywam chodzą świetnie tyle że karta graficzna nie daje chyba rady, stary model gt440 od palita w wersji 1g ddr5.

Wiem że napisałem tą treść dość nie spójnie ale cały ten post piszę dość szybko by zaoszczędzić sobie trochę czasu, dziękuję za wszelakie pomocne odpowiedzi :)

76561198066270322.png

Opublikowano

Dlaczego karta ma nie działać skoro działa na każdej płycie?  Jak będzie sprzęt wydajny dowiesz się jak sobie sprawdzisz.

Ogólnie bez sensu, ładu i składu napisane wszystko, masz wzór składania zestawu dostosuj się do wymogów działu 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jak to ująć poprawię temat. Nie wiadomo mi nic na temat kompatybilności nowych kart ze starymi, ta karta ponoć wymaga pci express 16 3.0 tu bardziej rodzi się mój problem bo zasilanie przecież też leci przez pci expres a nie mam pojęcia czy wersja ma cokolwiek wspólnego z zasilaniem. Stąd moje pytanie, czy da radę bez problemów połączyć tą kartę z tą starą płytą główną, masz racje ten zasilacz będzie bardziej budżetowy. Ogółem zastanowiłem się nad zakupem gigabyte radeon r9 380, wydajność większa. Tak więc mam nadzieję, że w pełni rozumiecie mój problem. Em jak to się zwało bottleneck, coś takiego na chwilę obecną chcę wykonać.

76561198066270322.png

Opublikowano

Działać będzie, bo pci-e jest kompatybilne wstecz.

Co do zasilacza, możesz wziąć inną jednostkę za tą cenę 

http://www.morele.net/zasilacz-cooler-master-g550m-550w-modularny-120mm-80-rs-550-amaa-b1-629138/

Uzbierasz potem 400zł, kupisz na allegro i5 2400 i będzie chodzić. Z tym pentium będzie się karta trochę nudziła.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

I5 tak, właśnie to planuję ale kupić mam zamiar 4690 ponieważ mam płyte pod socket 1150. Niestety nie starczy mi funduszy na zakup tego zasilacza, a różnica pomiędzy nimi to modularne okablowanie. Miałem już wcześniej na uwadze ten zasilacz :)

Wielkie dzięki za pomoc, temat można zamknąć. 

76561198066270322.png

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...