Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Intel vs AMD

yukomee

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

AMD to ścierwo. Duże zapotrzebowanie prądu, c*****a wydajność. Jakoś na bieżąco nie jestem, ale był jakiś bench, że intel i3 kładzie to 4 czy 6rdzeniowe szajsy. W sytuacji z 2011/12. Wprowadzenie buldożera, miał być nadzieją, a okazało się, że w niektórych przypadkach jest słabszy od Phenoma. Innymi słowy arcykurwa katastrofa.

comment_AUVDD79IMu4IQl62nN6c9M2pydb6Vb8I

Opublikowano

Nigdy fx nie jest gorszy od phenoma, widzę ktoś niedoonformowany.. I3 to kal jakich mało, bo zaraz będą się krztusic w grach gdzie fxy zachowają 60 fpsow lajtowo. Po co dokładać do chłodzenia? Fxa można kręcić do 4,1 GHz około bez coolera, a wcale głośny nie jest i nie zre dużo prądu. Fxy to dobre cepy.

Znajdź mi płytę taka jak te za 300 zł w fxie żeby odpowiadała podsespolami w płycie Intela za 200 zł skoro tak dużo się oszczędza, czyli obsługa bardzo szybkich ram, ATX, sekcja nie dość że chłodzona to rozbudowana 8+2/4+2 lub kilkufazowe i jak w/w chłodzone vrm. Do tego raid, kilka slotów PCI x16, a nie jeden czy dwa, dobra jakość dźwiękowki i dual biosy etc.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Nigdy fx nie jest gorszy od phenoma, widzę ktoś niedoonformowany.. I3 to kal jakich mało, bo zaraz będą się krztusic w grach gdzie fxy zachowają 60 fpsow lajtowo. Po co dokładać do chłodzenia? Fxa można kręcić do 4,1 GHz około bez coolera, a wcale głośny nie jest i nie zre dużo prądu. Fxy to dobre cepy.

Znajdź mi płytę taka jak te za 300 zł w fxie żeby odpowiadała podsespolami w płycie Intela za 200 zł skoro tak dużo się oszczędza, czyli obsługa bardzo szybkich ram, ATX, sekcja nie dość że chłodzona to rozbudowana 8+2/4+2 lub kilkufazowe i jak w/w chłodzone vrm. Do tego raid, kilka slotów PCI x16, a nie jeden czy dwa, dobra jakość dźwiękowki i dual biosy etc.

Od 2014 roku słyszę to, że AMD zaraz będzie na górze, od dwóch lat zero postępu.

To trzeba serio trzeba mieć uszy chyba za oknem żeby nie usłyszeć stockowego coolera amd. Samolot w obudowie nikomu chyba potrzebny nie jest. Po za tym po co brać AMD jak będzie stał nawet na takim 4.1, gdzie i tak od i3 dostaje mocno po dupie?

Koszyk AMD:

http://www.morele.net/inventory/info/r7Hmef/

Koszyk Intela:

http://www.morele.net/inventory/info/nKOAML/

Cały czas cenowo, jak i wydajnościowo wygrywa intel, obsługa szybkich ramów jest (szybiej niż u amd), raid jest, sloty pci są. 

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

BOX na FX nie jest głośny XDDDDDDDDDDDDDD

MADE MY DAY

O tych płytach to już szkoda gadać. Sam się ośmieszasz.

416231423689480320491.png

Opublikowano

no to ty się ośmieszasz, bo nie potrafisz, a raczej nie ma takich płyt, które odpowiadają tym z AMD za 300 złotych, więc branie takiej płyty nikomu nie szkodzi, bo po prostu procek jest że tak to ujmę mocny i potrzebuje dobrej płyty. nie znacie potencjału fx'ów, a gadacie zwykle bez sensu. szkoda z wami w ogóle dyskutować. na box'ie ja jakoś kręce fx'a i dla mnie jest cichy, to, że komuś przeszkadza 5db więcej na boxie to nie znaczy, że to jest ogromna przepaść "głośnościowa", bo mówię wam, że śpię przy komputerze czasami w nocy jak coś pobieram z odpalonymi różnej maści programami i nie skarzę się na zły sen czy zasypianie, a komp niesłyszalny. 

jeszcze raz napiszę: box AMD nie jest głośny, ale kilku fanboyów intela znając życie wypusciło ploty, że jest głośne jak cholera i teraz lemingi mnożą ten fakt i AMD tylko traci na wizerunku. nikt mi nie udowodni, że fx'y to słabe procki, bo tak zwyczajnie nie jest.

@Zeciarz

czyli różnica cenowa teraz jest mała, widać? raptem 40 złotych, więc jak można powiedzieć, że zestawy na visherach/zambezi etc. są drogie. można by wywalić cooler w zestawie i kupić spartana/fere 2, która spokojnie starczy do 4,5 GHz na fx'ie, wtedy cena byłaby jeszcze bliższa. a nie, skapnąłem się, że fera 2 kosztuje praktycznie tyle samo co 3, więc w sumie cena by nie uległa za dużej zmianie, ale to i tak jest znikoma różnica cenowa za dodatkowe rdzenie i większą wydajność. nie dziwi też was fakt, że w grach typu Quantum Break, Hitman w minimalnych jest podawany fx 6300 z i5 4460, a nie i3 4170? rozumiem, że są zawyżone itd., ale można już powoli wywnioskować, że i3 się zwyczajnie starzeje, a fx jest jako tako da radę pewnie na wysokich/średnio-wysokich.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano
jeszcze raz napiszę: box AMD nie jest głośny, ale kilku fanboyów intela znając życie wypusciło ploty, że jest głośne jak cholera i teraz lemingi mnożą ten fakt i AMD tylko traci na wizerunku. nikt mi nie udowodni, że fx'y to słabe procki, bo tak zwyczajnie nie jest.

Słyszałem BOX na 8320 i na moim Phenomie 965BE

Jedynie na jakimś APU było spoko, ale modelu nie pamiętam.

To nie są ploty tylko fakty. Cichy komputer to dla mnie w idle bezgłośny i mało słyszalny pod obciążeniem. Jak dla Ciebie ten wirnik odrzutowy jest cichy to nie mam więcej pytań.

nie ma takich płyt, które odpowiadają tym z AMD za 300 złotych

Z97 Anniversary od AsRocka. Trzeba czegoś więcej ?

Pod 1151 przyjdzie trochę poczekać na lepsze ceny.

Opublikowano

no to ty się ośmieszasz, bo nie potrafisz, a raczej nie ma takich płyt, które odpowiadają tym z AMD za 300 złotych, więc branie takiej płyty nikomu nie szkodzi, bo po prostu procek jest że tak to ujmę mocny i potrzebuje dobrej płyty. nie znacie potencjału fx'ów, a gadacie zwykle bez sensu. szkoda z wami w ogóle dyskutować. na box'ie ja jakoś kręce fx'a i dla mnie jest cichy, to, że komuś przeszkadza 5db więcej na boxie to nie znaczy, że to jest ogromna przepaść "głośnościowa", bo mówię wam, że śpię przy komputerze czasami w nocy jak coś pobieram z odpalonymi różnej maści programami i nie skarzę się na zły sen czy zasypianie, a komp niesłyszalny. 

@Zeciarz

czyli różnica cenowa teraz jest mała, widać? raptem 40 złotych, więc jak można powiedzieć, że zestawy na visherach/zambezi etc. są drogie. można by wywalić cooler w zestawie i kupić spartana/fere 2, która spokojnie starczy do 4,5 GHz na fx'ie, wtedy cena byłaby jeszcze bliższa. a nie, skapnąłem się, że fera 2 kosztuje praktycznie tyle samo co 3, więc w sumie cena by nie uległa za dużej zmianie, ale to i tak jest znikoma różnica cenowa za dodatkowe rdzenie i większą wydajność. nie dziwi też was fakt, że w grach typu Quantum Break, Hitman w minimalnych jest podawany fx 6300 z i5 4460, a nie i3 4170? rozumiem, że są zawyżone itd., ale można już powoli wywnioskować, że i3 się zwyczajnie starzeje, a fx jest jako tako da radę pewnie na wysokich/średnio-wysokich.

4.5 GHz na Spartanie? Dobre... Kiedy miałem Spartana udało mi się go podkręcić do maksymalnie 4.2 GHz, bo na większych taktowaniach dostawał "gorączki".

Pieprzenie, że box nie jest głośny jest trochę głupie. Sam działałem na boxie około miesiąc i musiałem go zmienić, bo był to zwyczajny odrzutowiec. Podany wyżej Spartan załatwił sprawę.

Wydaje mi się, że chodzi w Quantum Break głównie o DirectX 12, który ma lepiej wykorzystywać rdzenie w FX'ie. Ale jak będzie to się przekonamy, bo nie ma co się oszukiwać - GTX 980 TI jako zalecany to parodia, tak więc nie zdziwiłbym się, gdy z CPU było podobnie...

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

popeye, ale cena się wyrównała, więc wasze argumenty o tym, że zestaw na fx'ie jest droższy jest bujdą, bo płyta z fx za 300 zł równa się płyta 1150 350 złotych. 

4,2 GHz na spartanie? ja robie 4,1 na box'ie na dość niskim napięciu i chodzi tak samo jak na 3,5 GHz, więc nie widzę problemu. box nie jest głośny, potwierdzam to 10230210 raz.

Opublikowano

Jak cena się wyrównała ? Mówimy o wydajności, a nie o konfiguracjach z SLI/CFX, szybkimi RAM etc. lel.

Do tego wystarczy byle MOBO za 200zł.

4,2 GHz na spartanie? ja robie 4,1 na box'ie na dość niskim napięciu i chodzi tak samo jak na 3,5 GHz, więc nie widzę problemu. box nie jest głośny, potwierdzam to 10230210 raz.

Kolejna osoba Ci pisze, że BOX jest głośny. Dla Ciebie cisza to po prostu coś innego.

Opublikowano

Jak cena się wyrównała ? Mówimy o wydajności, a nie o konfiguracjach z SLI/CFX, szybkimi RAM etc. lel.

Do tego wystarczy byle MOBO za 200zł.

Kolejna osoba Ci pisze, że BOX jest głośny. Dla Ciebie cisza to po prostu coś innego.

ale np. ja chcę mieć więcej funkcji niż "badziewna" płyta na b85 okrojona i brzydka do granic możliwości z obsługą 1600 MHz.. 

nie, dla mnie cisza to po prostu cisza, czyli coś, przy czym mogę normalnie funkcjonować bez żadnych obaw. szczerze tylko z miszkurkam mogę dyskutować, bo ty nigdy nie miałes fx'a 6300 z boxowym coolerem, więc nie pisz, że kolejna bo na ciebie mogę mieć zlewkę. tak jak myślałem, piszesz coś, co ktoś inny ci napisał i tylko psujesz firmie wizerunek. 

.edit: szczerze do fx'a tez wystarczy byle mobo za 200 złotych tj. 980de3/u3s3. wiatrak na sekcję za 15 złotych i można kręcić go nawet bez chłodzonych vrm, no i przydałyby się jeszcze mosfety, ale to raczej kwestia indywidualna.

Opublikowano
nie, dla mnie cisza to po prostu cisza, czyli coś, przy czym mogę normalnie funkcjonować bez żadnych obaw. szczerze tylko z miszkurkam mogę dyskutować, bo ty nigdy nie miałes fx'a 6300 z boxowym coolerem, więc nie pisz, że kolejna bo na ciebie mogę mieć zlewkę. tak jak myślałem, piszesz coś, co ktoś inny ci napisał i tylko psujesz firmie wizerunek.

Ty k***a w ogóle potrafisz czytać ?

Miałem do czynienia z 8320 i jakimś starszym A8, a we własnej jednostce Phenka 965 jakieś 3 lata temu.

Już ci napisałem, czym dla mnie jest cisza. Po prostu mamy trochę inne wymagania co do kultury pracy jednostki. 

ale np. ja chcę mieć więcej funkcji niż "badziewna" płyta na b85 okrojona i brzydka do granic możliwości z obsługą 1600 MHz..

To powiedz mi proszę, do czego przydaje ci się wyższe taktowanie niż 1600mhz ? Zapewne mniej daje lepszy CPU (w tym przypadku i5) niż szybsze memki, no faktycznie. W niektórych zastosowaniach profesjonalnych pamięci o wyższym taktowaniu mają swoje uzasadnienie, ale na tym koniec.

A to, że brzydka to pls. Jak bym chciał ładnego kompa to bym wrzucił do niego cwelerona i droższe MOBO.

Napisz, jakie to funkcje wykorzystujesz, których nie mają te budżetówki na B85.

Zauważ jeszcze, że po zakupie 8320 nie masz już możliwości upgrade. Ta platforma to trup, tak ciężko zrozumieć ?

Opublikowano

Ty k***a w ogóle potrafisz czytać ?

Miałem do czynienia z 8320 i jakimś starszym A8, a we własnej jednostce Phenka 965 jakieś 3 lata temu.

Już ci napisałem, czym dla mnie jest cisza. Po prostu mamy trochę inne wymagania co do kultury pracy jednostki. 

To powiedz mi proszę, do czego przydaje ci się wyższe taktowanie niż 1600mhz ? Zapewne mniej daje lepszy CPU (w tym przypadku i5) niż szybsze memki, no faktycznie. W niektórych zastosowaniach profesjonalnych pamięci o wyższym taktowaniu mają swoje uzasadnienie, ale na tym koniec.

A to, że brzydka to pls. Jak bym chciał ładnego kompa to bym wrzucił do niego cwelerona i droższe MOBO.

Napisz, jakie to funkcje wykorzystujesz, których nie mają te budżetówki na B85.

Zauważ jeszcze, że po zakupie 8320 nie masz już możliwości upgrade. Ta platforma to trup, tak ciężko zrozumieć ?

nie chcę mi się dalej pisać, bo i tak nikogo nie przekonam, ani nikt mnie nie przekona do innego wyboru, ale chcę tylko napisać, że jakbyś zauważył 8320 ma tdp na poziomie 125 (wydziela więcej ciepła) niż 95W fx 6300, a to jest różnica. elo! jeszcze dodam, że lepsze pamięci dają kilka fpsów wydajności + "polepszają" potencjał oc procka. chyba nie myślisz, że 1600 MHz i 3000 MHz działa tak samo w grach, bujda.

P.S. grzeczniej.

Opublikowano

argument z pamieciami to rak, bo chipset 990fx/990x obsluguje maks. 1866 mhz i 2133 w oc. szkoda, ze  cena czegos takiego to ok. 300 zl, w zasadzie tyle coz97 anniversary od asrocka. no i argument z funkcjonalnoscia znow mozna pogrzebac, bo czego nie ma z97 od 990x?

jeszcze polecanie plyt z gola sekcja zasilania. poco kombionwac z jej chlodzeniem skoro mozna kupic intela i miec za przeproszeniem wyjebane?

jak widzisz, twoj argument z kultura pracy, oplacalnoscia, wydajnoscia, funkcjonalnoscia zostal obalony. jak dalej bedziesz bronil nieoplacalne procesory?

­

Opublikowano

Ja nie wiem czy wy nie potraficie czytać, ale chyba wiesz ile kosztują radiatory na mosfety i wentylator na sekcje? To koszt z 40 zł razem, a twój argument z gola sekcja sam sobie zaprzeczyłes. Przynajmniej ktoś wzbogaci swoją widzę hardware jak się pobawi trochę z kompem. Procki jak najbardziej opłacalne.

Anniversary kosztuje więcej niż ta na am3+ no i obsługuje faktycznie 2133 MHz, ale to więcej niż 1600.

Opublikowano

Ja nie wiem czy wy nie potraficie czytać, ale chyba wiesz ile kosztują radiatory na mosfety i wentylator na sekcje? To koszt z 40 zł razem, a twój argument z gola sekcja sam sobie zaprzeczyłes. Przynajmniej ktoś wzbogaci swoją widzę hardware jak się pobawi trochę z kompem. Procki jak najbardziej opłacalne.

Anniversary kosztuje więcej niż ta na am3+ no i obsługuje faktycznie 2133 MHz, ale to więcej niż 1600.

Udowodnij mi wyższy framerate w grach między pamięciami 1600mhz a 2133mhz. Powodzenia życzę.

Jak już Trollu napisał, kupujesz intela (mowa o i5) i masz totalną wyjebkę na OC, bo sprzęt będzie i tak wydajniejszy.

jakbyś zauważył 8320 ma tdp na poziomie 125 (wydziela więcej ciepła) niż 95W fx 6300, a to jest różnica.

https://youtu.be/hIHjN5yHy48?t=14m12s

Ten cooler jest niesłyszalny :v

Opublikowano

Może nie gram tylko w gry? Wyższe takty pomagają nie tylko w grach, a testu 1600, 2133 raczej nie znajdę.

Opublikowano

Może nie gram tylko w gry? Wyższe takty pomagają nie tylko w grach, a testu 1600, 2133 raczej nie znajdę.

To co takiego robisz, że różnica między 1600 a 2133 jest widoczna ? 

Prędkością pamięci można się interesować przy zestawach za zdecydowanie większe pieniądze (pomijam takie wyjątki jak APU). 

A co do Photoshopa, o którym napisałeś w pierwszym poście - w jakich konkretnie zadaniachw ydajniejszy jest FX 6300 od i5 ? Nawet jak z 8xxx wejdziemy, to nie będzie tak dobrze, jak ci się wydaje na korzyść AMD. 

To samo AutoCAD, bo jak reszta CADów nie wiem. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...