Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Co się lepiej sprawdza na serwerze - pluginy czy skrypty?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

@GotoFinal

Jak narazie masz na autologowanie. Tego drugiego nie zrozumialem oco ci chodzi.

on join:
    set {log.%player%} to false
    set {_p.%player%} to text from "https://minecraft.net/haspaid.jsp?user=%player%"
    set {_ip} to IP-address of player
    if {IP::%player%} is {_ip}:
        if {_p.%player%} is "true":
            send "&aMasz premium, zostales zalogowany automatycznie!"
            set {log.%player%} to true
            stop
on first join:
    set {IP::%player%} to IP-address of player
command /register [<text>]:
    trigger:
        if arg 1 is set:
            set {h.%player%} to arg-1
            send "&aUstaliles Haslo!"
            stop
        else:
            send "&c/Register (Haslo)"
            stop
command /login [<text>]:
    trigger:
        if arg 1 is {h.%player%}:
            send "&aZalogowano!"
            stop
        else:
            kick player due to "&cZle haslo!"
            stop
on any movement:
    if {log.%player%} is false:
        cancel event
        send "&aZaloguj sie!"
        stop
    else:
        stop

Nie sprawdzane

bie sprawdzaj, nie działa.

To zaloguje automatycznie kązdego kto ma nick premium... czyli wejde sobie launcherem zycza na jakis nick premium, i uzna mnie za premium... 

A jak gracz premium ma zmienne IP to "zadziała" tylko raz...

Drugie?

Tworzenie nowego moba, tak jak wyżej, każdy plugin może zobaczyć że to inny mob, mob ma własne nowe AI, np zombie co szuka i atakuje endermany i świnie, lub świania która atakuje owce.

czego tu nie zrozumieć, po prostu nowy mob który spawni się na mapce, np taka świania atakująca wszystko co popadnie, oczywiście musi to być prawdziwe atakowanie, tak by wszystkie pluginy i inne skrypty widziały że ta świania atakuje innego moba, czyli tym samym np worldguard moze taki atak świni zablokować, czy jakiś skrypt na god mode.

1438614356923701010629.png

• Odpowiedzi 104
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

@GotoFinal

on join:
    set {_p.%player%} to text from "https://minecraft.net/haspaid.jsp?user=%player%"
            stop
on first join:
    trigger:
        if arg 1 is set:
            stop
        else:
            stop
command /login [<text>]:
    trigger:
            send "&aZalogowano!"
            stop
        else:
            stop
on any movement:
        cancel event
        send "&aZaloguj sie!"
        stop
    else:
        stop

Nie sprawdzane

To zaloguje automatycznie kązdego kto ma nick premium... czyli wejde sobie launcherem zycza na jakis nick premium, i uzna mnie za premium... 

Drugie?

Tworzenie nowego moba, tak jak wyżej, każdy plugin może zobaczyć że to inny mob, mob ma własne nowe AI, np zombie co szuka i atakuje endermany i świnie, lub świania która atakuje owce.

czego tu nie zrozumieć, po prostu nowy mob który spawni się na mapce, np taka świania atakująca wszystko co popadnie, oczywiście musi to być prawdziwe atakowanie, tak by wszystkie pluginy i inne skrypty widziały że ta świania atakuje innego moba, czyli tym samym np worldguard moze taki atak świni zablokować, czy jakiś skrypt na god mode.

A jakbyś niby inaczej chciał to 1?...

409.jpg?7190

|---> Z o s t a n ę <---|

Zostanę technikiem na twój serwer minecraft, zrobie cały serwer według twojego pomysłu!
http://www.mpcforum.pl/topic/1486254-zostanę-technikiem-stworzę-serwer-twojego-pomysłu/#entry12589185

Opublikowano

@GotoFinal

on join:
            stop
on first join:
    trigger:
        if arg 1 is set:
            stop
        else:
            stop
command /login [<text>]:
    trigger:
            send "&aZalogowano!"
            stop
        else:
            stop
on any movement:
        cancel event
        send "&aZaloguj sie!"
        stop
    else:
        stop

Nie sprawdzane

Drugie?

A jakbyś niby inaczej chciał to 1?...

to na logwanie premium?

No tak by sprawdziało czy gracz który wchodzi na serwer ma prawdziwe kontro premium, czy da sie z nim przeprowadzić autoryzacje z mojangiem... tak jak to działa w AutoIn.

W autoin żaden gracz-pirat nie wejdzie na nick kogoś premium.

Opublikowano

Wejdzie, wejdzie...
AutoIn znów miesza na drugą stronę, bo kiedyś to miałem...
Prawdziwy typek z jego premium wszedł, wszystko w plikach było ok, ale automatycznie go nie zaloguje bo tak wykrywalo, ze nie ma premium, a miał z mojanga.

409.jpg?7190

Zostanę technikiem na twój serwer minecraft, zrobie cały serwer według twojego pomysłu!
http://www.mpcforum.pl/topic/1486254-zostanę-technikiem-stworzę-serwer-twojego-pomysłu/#entry12589185

Gość Dawid545
Opublikowano

Wejdzie, wejdzie...

Prawdziwy typek z jego premium wszedł, wszystko w plikach było ok, ale automatycznie go nie zaloguje bo tak wykrywalo, ze nie ma premium, a miał z mojanga.

Być może to wina session server, mógł paść, lub zła konfiguracja iptables.

Niebezpieczne są sesje logowania non-premium, przy zmiennymi ip :)

Opublikowano

Wejdzie, wejdzie...

To bug z cache, czasem połączenie do mojangu sie zrypie i plugin zapamiętuje że gracz byl piratem, a niestety nie ma sposobu by to potwierdzić :P

Albo premka jest nowa, a autoin dalej leci po starym cache, ale sa komendy od naprawiania takich bugów, ludzie piszą że to dośc rzadkie, jedna osoba używa od roku i miała tych 2 userów.

+ z domyślna konfiguracją każdy musi sie rejestrować, wielu ludzi marudzi wtedy że coś nie działa... a to tylko dla bezpieczeństwa :( tak jak by jednak coś nie działało, to konta adminów nie zostały bez haseł.

w 4.0 robię to ciut inaczej i mam nadzieje że tym razem nie będzie ani 1 usera tego typu :P

Tak czy siak, twój kod nie działa poprawnie po nie sprawdza czy gracz jest premium, i popsuje się nawet bardziej po zmiennie IP, bo ustawiasz ip na pierwszym wejściu i potem już nigdy go nie aktualizujesz.

Więc przyznajesz że się nie da zrobić masy rzeczy w skryptach, dziękuję za uwagę, temat nadaje się do zamknięcia. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Gość Dawid545
Opublikowano

@OldisPL to mysql chyba właśnie sie da xD https://www.spigotmc.org/resources/web-skript-skstats-save-all-stats-on-mysql-server.7476/ tutaj np jest script z mysql chodź i tak plugin lepsze xD

Odradzam, testowałem (Nie ten skrypt, tylko ogólne zapytania) i powiem.. to obciąża serwer.. Nie mówie tutaj o zapisie kilku rekordów dwóch dziesięciu.. tylko cała baza danych, każdy user z 7 kolumn w tabeli.. To już niestety nie jest na miare skquery, chyba, że ten problem dotyczy tylko mnie B)

Nawet samo zapisywanie zmiennych (te z config.sk) w mySQL przy duzej ilości 5*60 i Skript odmawia zapisu B)

Opublikowano

Tak czy siak, twój kod nie działa poprawnie po nie sprawdza czy gracz jest premium, i popsuje się nawet bardziej po zmiennie IP, bo ustawiasz ip na pierwszym wejściu i potem już nigdy go nie aktualizujesz.

Więc przyznajesz że się nie da zrobić masy rzeczy w skryptach, dziękuję za uwagę, temat nadaje się do zamknięcia. ( ͡°( ͡° ͜ʖ( ͡° ͜ʖ ͡°)ʖ ͡°) ͡°)

Nie, nie przyznaję :P

tam brakło zapisywania IP bo robiłem tamto na szybko i nie przemyślałem, tamto to tylko wzór.

Tutaj dopisałem zapisywanie ip :P

on join:
            stop
on first join:
    trigger:
        if arg 1 is set:
            stop
        else:
            stop
command /login [<text>]:
    trigger:
            send "&aZalogowano!"
            stop
        else:
            stop
on any movement:
        cancel event
        send "&aZaloguj sie!"
        stop
    else:
        stop

I właśnie przed chwilą też przyznałeś, że pluginy nie są najlepsze bo potwierdziłeś to że mają błędne cache, które się miesza :P

Wg mnie:

Pluginy & Skrypty

Są porównywalne (ogółem)

- Funkcjonalnością

- Obciążaniem serwa

- I tak dalej...

409.jpg?7190

Opublikowano

tam brakło zapisywania IP bo robiłem tamto na szybko i nie przemyślałem, tamto to tylko wzór.

on join:
            stop
on first join:
    trigger:
        if arg 1 is set:
            stop
        else:
            stop
command /login [<text>]:
    trigger:
            send "&aZalogowano!"
            stop
        else:
            stop
on any movement:
        cancel event
        send "&aZaloguj sie!"
        stop
    else:
        stop

I właśnie przed chwilą też przyznałeś, że pluginy nie są najlepsze bo potwierdziłeś to że mają błędne cache, które się miesza :P

Wg mnie:

Pluginy & Skrypty

Są porównywalne (ogółem)

- Funkcjonalnością

- Obciążaniem serwa

- I tak dalej...

xDDD

Nic nie zrozumiałeś. ten skrypt to dalej gówno, bo nie wykrywa czy gracz ma premium....

I dalej nie zadziała, jak ktos ma nick premium, i zmieni IP to nagle poprosi go o rejestracje! pomimo że nigdy nie musiał tego robić.

I pluginy nie mają problemu z cache... ja mam, ja pisałem ten plugin, i zrobiłem cache zbyt mocne, i zbyt pesymistyczny kod, który zamiast wywalić gracza w razie błędu z sprawdzaniem z komunikatem o wejście ponownie, uznaje go za pirata.. Czysto mój błąd.

Tak samo jak twój skrypt się wysypie przy dużej ilości wejść, lub da złe wyniki, bo hasPaid często wywala błędami, jako że autoin też używa tej strony do wstępnego podziału, na graczy co mogą mieć premium, i tych co na 100% nie mają (potem jest autoryzacja by się upewnić) wiele ludzi marudziło że haspaid pada przy większym obciążeniu.

Funkcjonalność w żadnym stopniu nie jest porównywalna, w javie możesz prawie wszystko, w skryptach małą ilość wcześniej przygotowanych instrukcji, co udowodniłeś nie robiąc ani 1 przykładu z listy, a ja tych przykładów mogę ci dodać nieskończenie więcej.

Wydajność, pamięć, możliwości? też nie ma prawa być porównywalna:

• Brak prostych typów danych, wszystko na obiektach, co z samej swojej natury jest wolniejsze, bo zamiast szybkiego dostępu do liczby z pamięci, komputer odwołuje się do całego (znacznie większego pamięciowo) obiektu i dopiero z niego pobiera wartość
  • Brak prostych tablic.
  • Brak obiektów, brak struktur, czegokolwiek zaawansowanego do przechowywania danych, wszystko przechowujecie na zasadzie klucz->wartość, nie można powiązać ze sobą wielu wartości w sposób bezpośredni i dodać do nich metod, nie możesz np stworzyć obiektu gildii gdzie przechowujesz jej nazwę, prefix i wszystkie właściwości, a dla gracza dać BEZPOSREDNIE odniesiecie do tego obiketu, czyli w javię mogę:

myPlayer.getGuild().getTag();

A w skrypcie, muszą pobrać po kluczu nazwę gildi w jakiej jest gracz, i dopiero na podstawie tej nazwy pobierać nazwę gildii -> więcej operacji, wydajność spada. I więcej pamięci, bo każdy klucz to text który skript musi zapisać.

• Brak możliwości podpięcia się pod dowolną usługę, np Redis
  • Brak możliwości zrobienia wielu rzeczy bo autor ich nie przewidział, jak ta lista co wymieniłem.
  • Sama zasada działanie nie ma prawa pozwolić na porównywalną wydajność, plugin skript musi odczytać kod i ułożyć go w coś na wzór AST, czyli takie drzewko zawierające wszystkie instrukcje do wykoniania, w przypadku if-a kod się rozdziela (na 2 gałęzie, stąd nazwa drzewa), ale ogólnie jest to zbiór gigantycznej ilości małych tasków, a wywołanie każdego takiego tasku to drobne opóźnienie - prawie niewidoczne, ale jak tych tasków w przeciętnych skrypcie zbiera się po kilka tysięcy, to różnica jest zauważalna.

A twoje argumenty? masz jakieś? Bo jak na razie dalej nie potrafisz udowodnić prawdziwości przynajmniej jeden ze swoich tez.

• Nie znasz zasady działania ALU #pdk

Opublikowano

on join:
            stop
on first join:
    trigger:
        if arg 1 is set:
            stop
        else:
            stop
command /login [<text>]:
    trigger:
            send "&aZalogowano!"
            stop
        else:
            stop
on any movement:
        cancel event
        send "&aZaloguj sie!"
        stop
    else:
        stop

Wg mnie:

Pluginy & Skrypty
Są porównywalne (ogółem)
- Funkcjonalnością

- Obciążaniem serwa

- I tak dalej...

xDDD

Nic nie zrozumiałeś. ten skrypt to dalej gówno, bo nie wykrywa czy gracz ma premium....

I dalej nie zadziała, jak ktos ma nick premium, i zmieni IP to nagle poprosi go o rejestracje! pomimo że nigdy nie musiał tego robić.

I pluginy nie mają problemu z cache... ja mam, ja pisałem ten plugin, i zrobiłem cache zbyt mocne, i zbyt pesymistyczny kod, który zamiast wywalić gracza w razie błędu z sprawdzaniem z komunikatem o wejście ponownie, uznaje go za pirata.. Czysto mój błąd.

Tak samo jak twój skrypt się wysypie przy dużej ilości wejść, lub da złe wyniki, bo hasPaid często wywala błędami, jako że autoin też używa tej strony do wstępnego podziału, na graczy co mogą mieć premium, i tych co na 100% nie mają (potem jest autoryzacja by się upewnić) wiele ludzi marudziło że haspaid pada przy większym obciążeniu.

Funkcjonalność w żadnym stopniu nie jest porównywalna, w javie możesz prawie wszystko, w skryptach małą ilość wcześniej przygotowanych instrukcji, co udowodniłeś nie robiąc ani 1 przykładu z listy, a ja tych przykładów mogę ci dodać nieskończenie więcej.

• Brak prostych typów danych, wszystko na obiektach, co z samej swojej natury jest wolniejsze, bo zamiast szybkiego dostępu do liczby z pamięci, komputer odwołuje się do całego (znacznie większego pamięciowo) obiektu i dopiero z niego pobiera wartość
  • Brak prostych tablic.
  • Brak obiektów, brak struktur, czegokolwiek zaawansowanego do przechowywania danych, wszystko przechowujecie na zasadzie klucz->wartość, nie można powiązać ze sobą wielu wartości w sposób bezpośredni i dodać do nich metod, nie możesz np stworzyć obiektu gildii gdzie przechowujesz jej nazwę, prefix i wszystkie właściwości, a dla gracza dać BEZPOSREDNIE odniesiecie do tego obiketu, czyli w javię mogę:
    A w skrypcie, muszą pobrać po kluczu nazwę gildi w jakiej jest gracz, i dopiero na podstawie tej nazwy pobierać nazwę gildii -> więcej operacji, wydajność spada. I więcej pamięci, bo każdy klucz to text który skript musi zapisać.
  • Brak możliwości zrobienia wielu rzeczy bo autor ich nie przewidział, jak ta lista co wymieniłem.
  • Sama zasada działanie nie ma prawa pozwolić na porównywalną wydajność, plugin skript musi odczytać kod i ułożyć go w coś na wzór AST, czyli takie drzewko zawierające wszystkie instrukcje do wykoniania, w przypadku if-a kod się rozdziela (na 2 gałęzie, stąd nazwa drzewa), ale ogólnie jest to zbiór gigantycznej ilości małych tasków, a wywołanie każdego takiego tasku to drobne opóźnienie - prawie niewidoczne, ale jak tych tasków w przeciętnych skrypcie zbiera się po kilka tysięcy, to różnica jest zauważalna.

A twoje argumenty? masz jakieś? Bo jak na razie dalej nie potrafisz udowodnić prawdziwości przynajmniej jeden ze swoich tez.

Ja już pisałem, że tamten skrypt nie jest na wystawe, nie jest dokładnie zrobiony to jest mniej / więcej zarys tego.

Myslisz że chciało mi się na pokazanie... pisać cały system logowania / rejestracji?

Nie...
Ja juz swoje zdanie powiedziałem. Jeśli komuś się chce uczyc Javy polecam, tak samo ze skrytami, ja sam ostatnio się Javy uczyłem coś tam już wiem, ale łatwa nie jest - także wiadomo ;)
Powiem wprost, nie mam zamiaru dyskryminować pluginów, lub skryptów. Skrypt to w pewnym sensie też plugin (co nie?) Także wiadomo.

Wie może ktoś, gdzie można znaleźć eventy do pluginów z Javy? (Spis).

Tak jak pisałem wyżej. Zdania nie zmieniam. W skript też da się wiele rzeczy zrobić. Jeden serwer który robiłem stoi do dzisiaj, nie wyłącza się - nie ma bugów itp. Więc jesli się dobrze napisze, czytelnie dla kodu co ma robić gdy zmienna istnieje, gdy zmienna nie istnieje, to problemów nie ma. Tak samo z pluginami myślę. Jest jeden mankament pluginów. Lubią nie działać na wyższej lub niższej wersji silnika serwera, w przypadku skryptów tych problemów nie ma.

409.jpg?7190

Opublikowano

on join:
            stop
on first join:
    trigger:
        if arg 1 is set:
            stop
        else:
            stop
command /login [<text>]:
    trigger:
            send "&aZalogowano!"
            stop
        else:
            stop
on any movement:
        cancel event
        send "&aZaloguj sie!"
        stop
    else:
        stop

Wg mnie:

Pluginy & Skrypty

Są porównywalne (ogółem)

- Funkcjonalnością

- Obciążaniem serwa

- I tak dalej...

xDDD

• Brak prostych tablic.

Ja już pisałem, że tamten skrypt nie jest na wystawe, nie jest dokładnie zrobiony to jest mniej / więcej zarys tego.

Myslisz że chciało mi się na pokazanie... pisać cały system logowania / rejestracji?

Nie...

Ja juz swoje zdanie powiedziałem. Jeśli komuś się chce uczyc Javy polecam, tak samo ze skrytami, ja sam ostatnio się Javy uczyłem coś tam już wiem, ale łatwa nie jest - także wiadomo ;)

Powiem wprost, nie mam zamiaru dyskryminować pluginów, lub skryptów. Skrypt to w pewnym sensie też plugin (co nie?) Także wiadomo.

Tak jak pisałem wyżej. Zdania nie zmieniam. W skript też da się wiele rzeczy zrobić. Jeden serwer który robiłem stoi do dzisiaj, nie wyłącza się - nie ma bugów itp. Więc jesli się dobrze napisze, czytelnie dla kodu co ma robić gdy zmienna istnieje, gdy zmienna nie istnieje, to problemów nie ma. Tak samo z pluginami myślę. Jest jeden mankament pluginów. Lubią nie działać na wyższej lub niższej wersji silnika serwera, w przypadku skryptów tych problemów nie ma.

Ale twój skrypt nie jest zgodny z zadaniem, ma być sprawdzanie premium, ty tego nie sprawdzasz...

Jak dla mnie mogłeś nawet zroić:

on login:
  <magiczny kod sprawdzający premium>
    send "premium" to player

i to by mi wystarczyło, i 50zł byłoby twoje, logowanie to tylko szczegół.

Ale możliwości skryptów są ograniczone, więc nie możesz powiedzieć że są porównywalne, bo nie są, to jest czyste kłamstwo a nie twoje zdanie.

Możesz powiedzieć że tobie to wystarcza, spoko, proszę bardzo -> twoje zdanie.

Tak samo z wydajnością, możesz uznać ze dla ciebie jest wystarczająca, ale nie jest taka jak pluginów.

Pluginy z pierwszych wersji bukkita też działają aktualnie, pod warunkiem że są napisane na bukkita.

A niestety czysty bukkit też ma wiele ograniczeń, więc wiele developerów wychodzi po za bukkita i wtedy już jest gorzej, ale to jest piękne, masz wybór, jak potrzebujesz więcej możliowści, to płacisz kosztem aktualizacji.

Jak dla mnie skrypt nadaje sie do jednego... mały dodatek do innych pluginów, szkoda że inne pluigny tego nie wykorzystują.

Ale nigdy do pisania normalnych pluginów aka gildie czy coś, bo wydajność jest gorsza, i możliwości jeszcze gorsze... a do tego znacznie utrudniona rozbudowa w takim kodzie, nie da się stworzyć API itd.

No i na pewno nie możesz mi kłamać że to co napisałem da się zrobić w pluginie, bo udowodniłeś wszystkim że się nie da.

Miej honor i się przyznaj, i edytuj poprzedni post ;)

http://www.mpcforum.pl/topic/1519428-co-się-lepiej-sprawdza-na-serwerze-pluginy-czy-skrypty/?p=12854682

O ten dokładniej.

Opublikowano

Nie chce zadnych pieniędzy.
I gdzie napisalem ze dla mnie jest to wystarczające?
Po za tym, po co komuś żeby sprawdzało premium przez strone calkowicie? - Chyba po to zeby sie bugowało... jak to pisales wyzej

Co do pluginów - właśnie już mieszanki, jeden plugin na bukkita, drugi na spigota trzeci dalej na coś innego. A tutaj starczy ze sie napisze skrypt i wrzucisz do folderu - działa.

Co takiego chcesz robić w pluginie czego w skrypcie nie zrobisz?
Konkretne, udowodnione fakty podaj.

I nie pierdziel głupot, że są strasznie obciążające.

409.jpg?7190

Gość Dawid545
Opublikowano

on join:
            stop
on first join:
    trigger:
        if arg 1 is set:
            stop
        else:
            stop
command /login [<text>]:
    trigger:
            send "&aZalogowano!"
            stop
        else:
            stop
on any movement:
        cancel event
        send "&aZaloguj sie!"
        stop
    else:
        stop

Wg mnie:

Pluginy & Skrypty

Są porównywalne (ogółem)

- Funkcjonalnością

- Obciążaniem serwa

- I tak dalej...

xDDD

• Brak prostych tablic.

Nie...

Ale twój skrypt nie jest zgodny z zadaniem, ma być sprawdzanie premium, ty tego nie sprawdzasz...

Jak dla mnie mogłeś nawet zroić:

on login:
  <magiczny kod sprawdzający premium>
    send "premium" to player

i to by mi wystarczyło, i 50zł byłoby twoje, logowanie to tylko szczegół.

Ale możliwości skryptów są ograniczone, więc nie możesz powiedzieć że są porównywalne, bo nie są, to jest czyste kłamstwo a nie twoje zdanie.

Możesz powiedzieć że tobie to wystarcza, spoko, proszę bardzo -> twoje zdanie.

Tak samo z wydajnością, możesz uznać ze dla ciebie jest wystarczająca, ale nie jest taka jak pluginów.

Pluginy z pierwszych wersji bukkita też działają aktualnie, pod warunkiem że są napisane na bukkita.

A niestety czysty bukkit też ma wiele ograniczeń, więc wiele developerów wychodzi po za bukkita i wtedy już jest gorzej, ale to jest piękne, masz wybór, jak potrzebujesz więcej możliowści, to płacisz kosztem aktualizacji.

Jak dla mnie skrypt nadaje sie do jednego... mały dodatek do innych pluginów, szkoda że inne pluigny tego nie wykorzystują.

Ale nigdy do pisania normalnych pluginów aka gildie czy coś, bo wydajność jest gorsza, i możliwości jeszcze gorsze... a do tego znacznie utrudniona rozbudowa w takim kodzie, nie da się stworzyć API itd.

No i na pewno nie możesz mi kłamać że to co napisałem da się zrobić w pluginie, bo udowodniłeś wszystkim że się nie da.

Miej honor i się przyznaj, i edytuj poprzedni post ;)

http://www.mpcforum.pl/topic/1519428-co-się-lepiej-sprawdza-na-serwerze-pluginy-czy-skrypty/?p=12854682

O ten dokładniej.

on join:  
  set {_x} to text get from "http://session.minecraft.net/game/checkserver.jsp?user=%player%&ServerId=" + parms.get("serverId");
  if {_x} is "YES":
    send "Login as premium!"
# z tego co wyczytałem robi się hash mape i potem ..

Tylko tego brakuje, zeby sprawdzic czy gracz jest premium, skriptem, czystym nie możemy pobrać serverId i żadnym dostępnym addonem ;d

Zawsze można napisać mini addon! :D

No chyba, że to nie działa tak jak myślę, mogę się mylić..

Ale wydaje mi się, że jeżeli premium account jest na serwerze o id bla bla to bedzie te "YES"

Jak coś to mnie gotofinal poprawi B)

Opublikowano

Po za tym, po co komuś żeby sprawdzało premium przez strone calkowicie? - Chyba po to zeby sie bugowało... jak to pisales wyzej

Co do pluginów - właśnie już mieszanki, jeden plugin na bukkita, drugi na spigota trzeci dalej na coś innego. A tutaj starczy ze sie napisze skrypt i wrzucisz do folderu - działa.

Obciążają bardziej niż pluginy, dowody podałem... Nie piszę że obciąża super-hiper-mocno, ale obciąża bardziej niż pluginy, i to dość mocno bardziej.

Nie chce by sprawdzało calkowicie przez stronę, tylko by sprawdzało czy gracz ma premium, prawdziwe, tak jak to działa z online-mode true, ale by gracze bez premium dalej mogli grać, tytlko nie na nickach premium.

I listę rzeczy których nie da się zrobić też już podałem:

Dodawanie prawdziwych enchantów które są widoczne przez każdy element minecrafta, pojawiają się w skrzynkach, inne pluginy widzę te enchanty w metode .getEnchantments z spigota, item świeci się jak enchantowany (no bo w końcu jest) itd.

Wpływanie na atrybuty itemów, item co dodaje HP, speeda chodzenia, zbroja dla konia która zwiększa jego wysokość skoku itd. TYLKO atrybutami, nie potkami... to 2 inne rzeczy, atrybuty dają większą kontrolę.

Własny generator map, normalnie można go wybrać, inne pluginy jak Multiverse go widzi.

Autologowanie premium.

Jak za mało to proszę bardzo, kilka więcej:

Zmienić koszt enchantów w enchant table
Nie da się nawet wykryć kiedy ktoś enchantuje item....

Edytować wiadomości wysyłane do gracza.

Wysłać wiadomośc na którą da się kliknąć

Zmienić częstość występowania enchantu

Bawić się pakietami.

Dodać oferty do villagerów

Wpływać na armor standy

Podłączenie się do bazy danych SQL i wysyłanie zapytań.

To samo z redisem, i innymi bazami no-SQL. każdy duży serwer stoi na redisie.

Połączenie się z innym serwerem, np by sprawdzić jego MOTD, ilość graczy.

Jak dużo mam tego wymienić? i edytuj tamten post, bo po prostu kłamiesz, nie da się tego zrobić w skrypcie i to sam udowodniłeś próbując. 

A czemu się nie da? proste, bo skrypt nie ma takich możliwości, nie ma od tego funkcji... a musi być coś w stylu "send packet" by dało się wysłać pakiet, a nie ma, i tak jest ze wszystkim.

@Dawid545 to nie zadziała.. to sprawdzi czy gracz na danym serwerze był autoryzowany.

Czyli server musi byc w online-mode, tym samym żaden gracz no-premium nie zagra, tym samym wszyscy na serwerze są premium, więc kod nic nie robi.

PS: a dokładniej to nie zrobi nic, bo serverID każdego server spigot-a to "", tak, pusty text.

Ta opcja sprawdza chyba tylko czy gracz o danym nicku jest aktualnie zalogowany na konto mojang i nic więcej, albo jak nawet patrzę więcej... to ta opcja po prosotu nie działa, nie robi nic a nic :P

@Kraftowy

EDIT: ah no i skript jest już martwy, nikt go nie aktualizuje, w końcu może nawet przestać działać. Ale na pewno nie wspiera żadnych nowych rzeczy które są dodawane do MC, o to jest róznica między skryptem a pluginem. Polegasz na tym że ktoś to zaktualizuje...

A plugin masz własny (bo w końcu gównoburza jest o tworzeniu, nie używaniu), więc nie musisz się o nic martwić, sam go sobie zaktualizujesz, o ile będzie trzeba.

Np w 1.9 dochodzi nowa ręka.

Opublikowano

Dobra jeśli już piszesz "chyba" tzn. że nie wiesz czy się da, a ja wiem.

Znudziło mi się tutaj pisać któryś dzień z kolei kończę dyskusję.

409.jpg?7190

Opublikowano

Ja piernicze, nie potrafisz podać żadnego argumenty? działającego przykładu? serio?

A więc proszę bardzo, sprawdziłem:

http://njol.ch/projects/skript/doc/events/

Nie da się.

Dziękuję dobranoc.

Właśnie udowodniłeś wszystkim że nie masz racji, dziękuję za współpracę.

EDIT: proszę, wywaliłem "Chyba"

Gość Dawid545
Opublikowano

Obciążają bardziej niż pluginy, dowody podałem... Nie piszę że obciąża super-hiper-mocno, ale obciąża bardziej niż pluginy, i to dość mocno bardziej.

Nie chce by sprawdzało calkowicie przez stronę, tylko by sprawdzało czy gracz ma premium, prawdziwe, tak jak to działa z online-mode true, ale by gracze bez premium dalej mogli grać, tytlko nie na nickach premium.

I listę rzeczy których nie da się zrobić też już podałem:

Dodawanie prawdziwych enchantów które są widoczne przez każdy element minecrafta, pojawiają się w skrzynkach, inne pluginy widzę te enchanty w metode .getEnchantments z spigota, item świeci się jak enchantowany (no bo w końcu jest) itd.

Wpływanie na atrybuty itemów, item co dodaje HP, speeda chodzenia, zbroja dla konia która zwiększa jego wysokość skoku itd. TYLKO atrybutami, nie potkami... to 2 inne rzeczy, atrybuty dają większą kontrolę.

Własny generator map, normalnie można go wybrać, inne pluginy jak Multiverse go widzi.

Autologowanie premium.

Jak za mało to proszę bardzo, kilka więcej:

Zmienić koszt enchantów w enchant table
Nie da się chyba nawet wykryć kiedy ktoś enchantuje item....

Edytować wiadomości wysyłane do gracza.

Wysłać wiadomośc na którą da się kliknąć

Zmienić częstość występowania enchantu

Bawić się pakietami.

Dodać oferty do villagerów

Wpływać na armor standy

Podłączenie się do bazy danych SQL i wysyłanie zapytań.

To samo z redisem, i innymi bazami no-SQL. każdy duży serwer stoi na redisie.

Połączenie się z innym serwerem, np by sprawdzić jego MOTD, ilość graczy.

Jak dużo mam tego wymienić? i edytuj tamten post, bo po prostu kłamiesz, nie da się tego zrobić w skrypcie i to sam udowodniłeś próbując. 

A czemu się nie da? proste, bo skrypt nie ma takich możliwości, nie ma od tego funkcji... a musi być coś w stylu "send packet" by dało się wysłać pakiet, a nie ma, i tak jest ze wszystkim.

@Dawid545 to nie zadziała.. to sprawdzi czy gracz na danym serwerze był autoryzowany.

Czyli server musi byc w online-mode, tym samym żaden gracz no-premium nie zagra, tym samym wszyscy na serwerze są premium, więc kod nic nie robi.

PS: a dokładniej to nie zrobi nic, bo serverID każdego server spigot-a to "", tak, pusty text.

Ta opcja sprawdza chyba tylko czy gracz o danym nicku jest aktualnie zalogowany na konto mojang i nic więcej, albo jak nawet patrzę więcej... to ta opcja po prosotu nie działa, nie robi nic a nic :P

@Kraftowy

EDIT: ah no i skript jest już martwy, nikt go nie aktualizuje, w końcu może nawet przestać działać. Ale na pewno nie wspiera żadnych nowych rzeczy które są dodawane do MC, o to jest róznica między skryptem a pluginem. Polegasz na tym że ktoś to zaktualizuje...

A plugin masz własny (bo w końcu gównoburza jest o tworzeniu, nie używaniu), więc nie musisz się o nic martwić, sam go sobie zaktualizujesz, o ile będzie trzeba.

Np w 1.9 dochodzi nowa ręka.

skQuery pozwala na łączenie się z mySQL, a mySQL jest jednym z kilku typów bazy SQL :)

Dobra, a teraz tak powiem.. co ja odwalilem B)

on jump:
	set {_x::*} to lore of player's tool split at "||"
	loop {_x::*}:
		if {_x::%loop-index%} contains "&7jump":
			push player upwards with speed 2

every 1 second:
	loop all players:
		set {_x::*} to lore of loop-player's tool split at "||"
			if {_x::%loop-index%} contains "&7+20 HP":
				set {_z} to max loop-player's health
				set loop-player's max health to {_z}+20
			else:
				set loop-player's max health to 20

every 1 second:
	loop all players:
			if {_x::%loop-index%} contains "&7Speed 10":
				  set loop-player's walk speed to 10.0
			else:
				set loop-player's walk speed to 1.0

#HASZTAG #WYMAGANE #ADDONY

Wiem, ze to nie atrybuty i wiem, ze to nie wydajne.. ale jakos tam sié da :P

EDIT: Nie wiem czy w koncu autor dodal ten jump event.. Ale byl z tego co pamietam osobny addon ktory go mial..

Opublikowano

Człowieku śmieszy mnie Twoja postawa rly.

Zamiast przyznać, że się tego NIE da zrobić i nikt nie miałby pretensji to potem doradzasz każdemu skript bo jest pro elo lepszy i wydajniejszy.

Tylko i wyłącznie ty się mylisz, odbiegasz od dyskusji bo normalnie w świecie nie potrafisz skonstruować przeciw argumentów.

Moim zdaniem zostało tutaj wszystko powiedziane ;]

Nie ma po co tego dalej ciągnąć skoro @GotoFinal zaorał tematem i podsumował wszystko ;]

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

skQuery pozwala na łączenie się z mySQL, a mySQL jest jednym z kilku typów bazy SQL :)

Dobra, a teraz tak powiem.. co ja odwalilem B)

on jump:
	set {_x::*} to lore of player's tool split at "||"
		if {_x::%loop-index%} contains "&7x2 damage":
			set damage to damage * 2

every 1 second:
	loop all players:
			if {_x::%loop-index%} contains "&7+20 HP":
				set {_z} to max loop-player's health
				set loop-player's max health to {_z}+20
			else:
				set loop-player's max health to 20

every 1 second:
	loop all players:
			if {_x::%loop-index%} contains "&7Speed 10":
				  set loop-player's walk speed to 10.0
			else:
				set loop-player's walk speed to 1.0

Wiem, ze to nie atrybuty i wiem, ze to nie wydajne.. ale jakos tam sié da :P

No to już nie czysty skrypt, wiesz, AutoIn pozwala zrobić w skrycpie:

if player is premium:

Ale to nie oznacza że skrypt potrafi to zrobić, tak samo mogę stworzyć gildie w skrypcie:

create guild plugin

tylko wymagany jest plugin GuildsSK

A twój skrypt? tak jak pisałem, nie są to atrybuty, inne pluginy tego nie zrozumieją, do tego znacznie obciążasz tym server, wyobraź sobie 200 graczy, każdy z pełnym EQ, ile tu ejst sprawdzeń, ile wszystkiego.

Ale to jeszcze dobrze napisanym skryptem dałoby się pewnie poprawić, dalej zostaje to że to nie są po prsotu atrybuty, 

https://hub.spigotmc.org/stash/projects/SPIGOT/repos/bukkit/browse/src/main/java/org/bukkit/attribute/Attribute.java?at=refs%2Fheads%2F1.9

Na atrybuty może wpływać wiele pluginów, każdy dodając własny modyfikator, np jeden plugin dodaje 2x więcej armora, inny sprawia że jednak armor jest o 10% słabszy, atrybuty obu pluginów się nie gryzą, gracz ma x2 i -10% jednocześnie i wszystko śmiga.

W skrypcie tego nie uzyskasz.

Opublikowano

Gdybym umiał pisać pluginy i ogólnie chciało by mi się, to bym zrobił skripta tak że by nie lagował bardziej niż pluginy, jak bym to zrobił?

zwykły skript(nie skrypt) działa tak że w czasie rzeczywistym ujmuje kod i go wykonuje. ja bym zmienił mechanikę na przekładanie kodu zwykłego skrypu(nie skriptu) w kod pluginu podczas ładowania go, tzn. że skrypt stałby się pluginem, serwer widział by go jako plugin i ogólnie lagował by jak plugin. Mogło by lagować jedynie podczas loadingu i unloadingu, ale tu przychodzi z pomocą modułowość : )

czyli skript nie był by skriptem tylko takim bardziej mógłby być gui w którym amator mógłby tworzyć własne pluginy.

ale to idea myślę odległa.

co do tematu to zależy na jakim serwerze, jak na rpg'ach to tylko pluginy, jak na easyhc to tylko skrypty. nie ma się co kłócić, bo skript jest robiony pod pewną grupę docelową, a pluginy dla wszystkich, no prawie wszystkich : )

jak ktoś się nie zna, nie wie o czym pisze lub nie jest do końca pewien tego co pisze, to znaczy nie sprawdził tego a tylko gada bo mu się tak wydaje, to proszę o ogarnięcie się. Dziękuje!

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Gdybym umiał pisać pluginy i ogólnie chciało by mi się, to bym zrobił skripta tak że by nie lagował bardziej niż pluginy, jak bym to zrobił?

zwykły skript(nie skrypt) działa tak że w czasie rzeczywistym ujmuje kod i go wykonuje. ja bym zmienił mechanikę na przekładanie kodu zwykłego skrypu(nie skriptu) w kod pluginu podczas ładowania go, tzn. że skrypt stałby się pluginem, serwer widział by go jako plugin i ogólnie lagował by jak plugin. Mogło by lagować jedynie podczas loadingu i unloadingu, ale tu przychodzi z pomocą modułowość : )

czyli skript nie był by skriptem tylko takim bardziej mógłby być gui w którym amator mógłby tworzyć własne pluginy.

ale to idea myślę odległa.

co do tematu to zależy na jakim serwerze, jak na rpg'ach to tylko pluginy, jak na easyhc to tylko skrypty. nie ma się co kłócić, bo skript jest robiony pod pewną grupę docelową, a pluginy dla wszystkich, no prawie wszystkich : )

jak ktoś się nie zna, nie wie o czym pisze lub nie jest do końca pewien tego co pisze, to znaczy nie sprawdził tego a tylko gada bo mu się tak wydaje, to proszę o ogarnięcie się. Dziękuje!

Skrypt nie robi tego w runtime jak myślisz, skrypt najpierw dokonuje czegoś co się nazywa "parsowaniem", czyli sprawdza poprawność kodu i dzieli go na pojedyncze taski, można by to nazwać AST (Abstract Syntax Tree)

Gdzie wtedy np taki kod:

send "ugh" to player
if player is op:
  send "jestes opem" to player
else:
  send "nie jestes opem" to player

jest przerobiony na drzewo, trochę trudno przedstawić drzewo tekstem, ale może się uda:

send "ugh" to player
                                    |
                                    |
          Nie \\ ----------- if player is op: ---------- // Tak
                 |                                      |
     send "nie jesteś opem" to player            send "jestes opem" to player

Te taski mają w środku siebie tak naprawdę "skompilowany" kod javy, z tym że nie taki prosty, + każde pobranie zmiennej, to tak naprawdę osobny task

I problemów jest kilka

Samo rozpoczynanie tych tasków trwa, nie dużo, bardzo mało nawet.

Ciągła potrzeba odczytywania zmiennych z mapek itd -> to trwa.

Skript musi cały czas analizować wszystko, mamy tego ifa, zamiast od razu zabrać sie do roboty, skript musi wykonać task z tym ifem, zdobyć wartośc jaką on zwraca, i dopiero wykonać odpowiedni kod.

Dodatkowo... sam procesor sprawia że to działa wolniej, procesor ma coś takiego jak pipeline rozkazów, znajdują się tam rozkazy do wykonania, tysiące, ale co robić jak jest if? Procesor nie wie co tam będzie, więc... zgaduje, tak, po prsotu ładuje co mu się podoba i liczy że będzie ok. Jak się pomyli... jest w dupie, musi usuwać te wszystkie elementu i zaladować poprawne.

To coś wpływa na każdy program niezależnie od języka, z tym że w prostym kodzie mamy kilka ifów, w tym wyżej niby jest tylko 1, ale pod nim kryje się skrypt, z kilkunastoma własnymi ifami.

Oczywiście wszystko to procek, więc i tak różnice są dość małe, ale wcale nie tak małe, potrafią być kilkukortne przy bardzo pechowym kodzie. Ale przy pisaniu pod bukkita raczej nie mamy aż takiego nagromadzenia pechowych ifów :P

Co do twojego pomysłu...

Bardzo trudny, bo java nie wspiera generowania kodu w runtime, są od tego biblioteki, ale wtedy musisz ten kod ręcznie przekładać na pojedyncze instrukcje bytecode - trudne!

Do tego dalej zostaje fakt zmiennych, które są pobierane z różnych mapek itd, z bardzo sprytnym kodem też można by spr to zniwelować do jakiegoś sensownego poziomu, Ale dalej nie spodziewaj się cudów, nie ma tasków async, nie ma wielu rzeczy potrzebnych do stworzenia dobrego kodu.

Wydajność pewnie by się poprawiła, ale dalej byłaby gorsza, jako przykład?

Java... java tak właśnie działa, kod tekstowy jest tłumaczony do prostszych instrukcji, które nie są po prostu interpretowane, one są zmieniane na już prawdziwy kod maszynowy, taki sam jak powstaje po kompilacji z np C++.

Ale jednak sam narzut jaki stwarzają różne mechanizmy które są w javie, i różne braki, sprawiają że kod w javie dalej jest wolniejszy. (Ale wcale nie tak mocno)

I javę tworzy wielka grupa ludzi, która sprawia by ten JIT (just in time compilation, właśnie ten system zamieniania kodu) działał jak najlepiej.

Opublikowano

@ edit + re

tutaj ten post sobie skasuje bo to co napisałem jest bez sensu : P

zresztą Goto zrobił cytat niżej. kto chce niech obluka.

@ topic

pluginy, pluginy, pluginy bo są najlepsze, a pluginy w pluginie nie mogą być najlepsze, bo pluginy są najlepsze, ale skrypty też są dobre.

@ +

dodam jeszcze że plugin skript może działać tak jakby na 1.9, wystarczy zrobić tak jak w tym poradniku

http://www.mpcforum.pl/topic/1523746-viaversion-dodaj-wsparcie-protoko%C5%82u-19-do-swojego-serwera-18/

i wgrać do folderu plugins plugin skript

opencraft.pl << { na takim jeszcze nie grałeś }

TDepLbR.gif

Opublikowano

Ja powiem tak...

Jave coś tak ostatnio się uczyłem, chcecie uczyć się godzinami JAVY, żeby napisać plugin który będzie troszkę "lepszy" od skryptu to proszę bardzo.

Chcecie pisać skrypty - piszcie skrypty, tyle że do jednego i do drugiego trzeba mieć pojęcie żeby serwera nie lagowało. Gdyby plugin skript LAGOWAŁ tak jak wy to piszecie serwer, to by go nikt nie uzywal. Tyle w temacie

Jeśli dla Ciebie java kończy się na poziomie bukkit-api to nie wypowiadaj się w tym temacie.

Wszystko co tutaj pisali ludzie, którzy wiedzą jak zrobić z javą coś więcej niż napisanie pluginu do klocków mają rację.

Skript to świetny pomysł na małe serwery dla znajomych, wymaga tylko znajomości angielskiego/niemieckiego. Java niestety wymaga już używania wyobraźni i przewidywania tego, czy za 10 minut będziesz mógł wykorzystać to co zrobić 30 minut wcześniej.

Opublikowano

@up

no właściwie to mam jakieś pojęcie i wiedziałem że to co pisze nie dokońca się zgadza z stanem rzeczywistym, ale nie wiedziałem jak to inaczej ująć, wiec założyłem coś co nie okazało się prawdą, ważne że temat jakoś przepchałem dalej no i tyle. Jednocześnie dziękuje za sprostowanie, mi nie potrzebne, ale może komuś się przyda.

co do problemu który przedstawiasz to

do każdego tasku w owym pluginie który wymyśliłem czaby by było pisać własny skrót/interpretacje(czy jakoś tak to się nazywa), co jest kupą roboty.

przynajmniej ja w ten sposób to rozumiem.

nie rozumiem po co skript musi analizować wszystko, on ma tylko wg. bazy stworzyć plugin na podstawie kodu który napisaliśmy w moim skripcie.

co do procesora to można to rozwiązać softwarowo tworząc taką szynę jak się zakłada ludziom ze złamaną nogą : P (Proste rozumowanie, najlepsze)

nie ma problemu którego nie można rozwiązać prostą implementacją : )

java nie wspiera, no nie koniecznie musi to być java, nie koniecznie musi to być plugin : )

ma to być takie gui w moim zamyśle raczej : ) z opcją zautomatycznego importu gotowego pluginu do plugins i zaladowania go na serwer

jak dzielisz to wszystko staje się proste

co do wydajności jeśli ten mój plugin program, no ten mój skript byłby dobrze zrobiony to pluginy(tak dobrze zrobiony jak google translator tłumaczy xD) to niby czemu wydajność miała by być gorsza, jeśli pojawi się jakiś problem który może to powodować to trzeba go rozwiązać jakoś i tyle.

nie koniecznie musisz się zemną zgadzać, może cie bulwersować to co ja pisze. ale jestem przekonany co do swojej racji, chociaż nie znam się na programowaniu kompletnie, nie napisałęm ani jednego programu :x

nie musisz zemną pisać, możesz zaczepić o 100wątkó i wykazać się swoją racją, jednakże ja jestem pewny swego i wiem że ty też masz racje.

temat można rozciągać i rozciągać ale nie ma to sensu jak nikt się za to i tak nie weźmie.

@ topic

dobrze napisany plugin nie jest gorszy od dobrze napisanego skrypta i odwrotnie.

proponuje pouczyć się jednego, drugiego i samemu stwierdzić co lepsze, co bardziej Ci odpowiada. ważne by spełniało twoje oczekiwania.

ani pluginy nie są lepsze ani skrypty nie są lepsze od pluginów, bo jak pewnie uczyłeś się na fizyce, wszystko jest względne dlatego też bez konkretu nie da się konkretnie odpowiedzieć na twoje pytanie i można walić takie ogólniki które tylko prowokują.

No teraz to pierniczysz :<

Skrypty są gorsze właśnie głównie możliwościami, i wydajnością/pamięcią też dość mocno, (ale da się z tym żyć) więc nie pisz że są takie same bo to czyste kłamstwo :<

Jak komuś te minusy nie przeszkadzają, to niech pisze... jego sprawa, ale niech nie rozpowiada że one nie istnieją, bo to już jest bez sensu. To jak by napisać że Java jest szyba od Cpp, a nawet gorzej, bo java ma jednak JIT-a, a skript nie ma, a pomimo tego java zawsze będzie ciut wolniejsza.

A twoje rozwiązania problemów, ni jak mają sie do rzeczywistości :D

do każdego tasku w owym pluginie który wymyśliłem czaby by było pisać własny skrót/interpretacje(czy jakoś tak to się nazywa), co jest kupą roboty.
przynajmniej ja w ten sposób to rozumiem.

Nołp, by przewalić to na prawdziwą wydajną javę, trzeba by analizować cały kod, znaleźć wspólne użycia zmiennych, określić zakresy tych zmiennych, gdzie powinny być definiowane, gdzie usuwane, które można połączyć w obekty, bo np ktos pobiera player.points, i player.guild, to można zrobić obiekt gracza i używać go...

Dopiero po takiej analizie trzeba określić położenie tych zmiennych, i dopiero na podstawie całości wygenerować kod dla każdego tasku, a z wiedzy wstępnej... trzeba wiedzieć co robi każda instrukcja, jakie są typy i eventy, task to

send %argument% to player

A my musimy wiedzieć że odpowiednikiem tego jest:

sender.sendMessage(argument)

Czyli potrzebuje obiektu typu CommandSender i 1 argumentu.

co do procesora to można to rozwiązać softwarowo tworząc taką szynę jak się zakłada ludziom ze złamaną nogą : P (Proste rozumowanie, najlepsze)

To nie ma nawet logicznego sensu, nie możesz ominąć tego problemu, on jest i będzie. każdy if, każda pętla to branch, więc powodzenia w pisaniu bez tego, nie da się.

java nie wspiera, no nie koniecznie musi to być java, nie koniecznie musi to być plugin : )
ma to być takie gui w moim zamyśle raczej : ) z opcją zautomatycznego importu gotowego pluginu do plugins i zaladowania go na serwer

To jedyne co ma sens :P, bo wtedy można mieć dostęp do całej javy, więc można zdecydowanie prościej coś stworzyć.

Ale dalej nie dogonisz wydajności, bo dalej pozostają wszystkie kody których używałeś by "naprawić" braki w skrypcie, nie miałeś możliwości edytowania atrybutów itemów? to użyłeś danych w lore itemu, i już, masz spadek wydajności którego nie naprawisz.

Wykonujesz zapytanie HTTP, do bazy danych, cokolwiek, skrypt wykonuje to w głównym wątku serwera -> spadek wydajności, też go nie naprawisz.

I tak ze wszystkim, do tego dochodzą te skryptowe zmienne globalne, które się zapisują, tutaj tego nie podzielisz na obiekty, bo nie wiesz w trakcie kompilacji o innych skryptach które mogą tego używać, czyli dalej zostaje ci ogromna mapa po stringach -> każde użycie takiej zmiennej to spadek wydajności.

Tych rzeczy kompilatorem nie ominiesz, a to tylko kilka przykładów.

Więc roboty byłaby masa: parser do AST, całe budowanie kodu, określanie typów zmiennych, użyć zmiennych i ich zasięgu, dostęp do zmiennych globalnych, optymalizacje typów (int zamiast Integer, składanie w obiekty, itd), skomplikowana i zaawansowana Analiza Semantyczna, masakra....

Aż mnie kusi by spr coś napisać, ale na szczęście nie mam czasu :D (a i tak go marnuje na ten temat xD Czasem muszę pobyć w jakiejś gównoburzy by odpocząć od nudnego życia :D)

Opublikowano

Nie ja nie potrwierdzam, ja się trzymam przy swoim.
Tam nie ma wszystkich eventów wypisanych co dałeś link do tej strony.
Nie których rzeczy trzeba się samemu domyślić - czego tutaj nie podam.

I skończcie już tą bezsensowną dzieciniade, przedrzeźnianie się plugin lepszy! Plugin lepszy! A większość z tych co tak pisze, nie potrafi nawet napisać prostego skryptu. Tak PS. Polecam przeczytać regulamin działu skryptów ten temat = Uciążliwy Trolling.

409.jpg?7190

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...