Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

ADC Ashe - Season 6

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie w pierwszym poradniku dot. buildów championów. 

Dziś zostanie przedstawiona jeden z ADC - Ashe­

Zalety postaci: 

• Duży zasięg auto-ataku;
  • Trafienia krytyczne dają dodatkowy slow podczas auto-ataku;
  • Może inicjować walki na odległość;
  • Sokole Oko umożliwia sprawdzenia czy ktoś nas nie gankuje, bądź nie robi smoka/barona;
  • "Obijanie przeciwnika" za pomocą Volley

Wady postaci: 

• Brak mobilności oraz mechanizmu ucieczki;
  • Salwa może zostać zablokowana przez miniony bądź tanków; 
  • Zaczarowana Kryształowa Strzała może zostać zablokowana lub unikniona;
  • Rzadko pickowana;
  • Niska prędkość poruszania się;

Summoner Spells

flash.png Jako iż Ashe nie posiada mechanizmu ucieczki - Flash jest tutaj konieczny jak najbardziej

heal.png W walkach 1vs1, Heal umożliwia nam podleczenia się i zwiększa szanse na wygranie starcia

Runy

greater-quintessence-of-attack-speed.png x3

greater-mark-of-attack-damage.png x9

greater-seal-of-armor.png x9

greater-glyph-of-scaling-magic-resist.pn x9

Umiejętności

ashe-enchanted-crystal-arrow.png -> ashe-volley.png -> ashe-rangers-focus.png -> ashe-hawkshot.png

Grę rozpoczynamy z Salwą oraz ją maksujemy. 

Następnie Skupienie Tropicielki.

A na końcu Sokole Oko.

Dlaczego tak? 

Salwa zapewnia trafienie krytyczne co daje przewagę nad przeciwnikiem w early jak i w late. Skupienie Tropicielki pomaga nam w pościgu przeciwnika. 

Sokole Oko jest jedynie kontrolą terenu i wystarczy go maksować jako ostatniego. 

Budowanie 

Zaczynamy oczywiście z: 

dorans-blade.gif

health-potion.gif

warding-totem.gif

W zależności jak chcecie budować swoją postać: 

1. berserkers-greaves-furor.gifinfinity-edge.gifstatikk-shiv.gifthe-bloodthirster.gifthe-black-cleaver.gifbanshees-veil.gif
  2. mercurys-treads.gifinfinity-edge.gifrunaans-hurricane.gifblade-of-the-ruined-king.giflast-whisper.gifranduins-omen.gif

3.berserkers-greaves.gifphantom-dancer.gifdeaths-dance.gifthe-black-cleaver.gifguardian-angel.gifyoumuus-ghostblade.gif

Poradnik będzie aktualizowany na bieżąco - potem wrzucę masterki. 
Macie pytania? Piszcie w tym temacie. Mainuje Ashe więc pytania od Was nie powinny sprawiać mi problemu. 

1.  
Opublikowano

Mainujesz Ashe w Silver V i robisz poradnik? Czemu w buildzie nie ma ER, wydaje mi się że powinien się znaleźć w ekwipunku na max 3 item. 

Myślę, że sam najpierw jakieś poradniki powinieneś poczytać

Opublikowano

Ja to ostatnio czytałam, że Ashe jest strasznie mocna, kiedyś często nią grałam. 

Co do poradnik to dla całkiem nowych się przyda na start. 

Opublikowano

Mainujesz Ashe w Silver V i robisz poradnik? Czemu w buildzie nie ma ER, wydaje mi się że powinien się znaleźć w ekwipunku na max 3 item. 

Myślę, że sam najpierw jakieś poradniki powinieneś poczytać

Oczekiwałem gównoburzy na temat mojej rangi. 

http://www.lolking.net/summoner/euw/22943589#profile

Platyna pozdrawia :)

Silverek to tylko smurf na EUNE. ;) 

­

Opublikowano

Oczekiwałem bardziej odpowiedzi skąd wziąłeś ten build, bo jest lekko słabawy

Słabawy? Można użyć ER ale nie jest on wymagany. 

Takim buildem gra się przyjemnie.

Osobiście gram na 1 bądź na 2 i nie mam problemów z wygrywaniem linii bądź kierowaniem gry. 

• Ostrze nieskończoności - daje nam 20% na krytyka, oraz zwiększa obrażenia krytyczne.
  • Statik - szybkie czyszczenie linii - można dołożyć do tego Rapid firecannon i mamy ładny dmg z krytyka
  • Krwiopijec - można też za  to dać BOTR'ka - kradzież życia, tarcza przy nadmiarze zdrowia, zwiększa naszą żywotność
  • Czarny tasak - jeżeli w drużynie przeciwnej są tankowate champy to budujemy Ostatni Szept - penetracja armora, nie ma co tu dużo pisać
  • Banshee/Raduin/Mercurial Scimitar - w zależności od sytuacji - np. mercurial scimitar na zeda, Raduin jeżeli w przeciwnej drużynie jest dużo postaci AD.

­

Opublikowano

Oczekiwałem bardziej odpowiedzi skąd wziąłeś ten build, bo jest lekko słabawy

Słabawy? Można użyć ER ale nie jest on wymagany. 

Takim buildem gra się przyjemnie.

Osobiście gram na 1 bądź na 2 i nie mam problemów z wygrywaniem linii bądź kierowaniem gry. 

• Ostrze nieskończoności - daje nam 20% na krytyka, oraz zwiększa obrażenia krytyczne.
  • Statik - szybkie czyszczenie linii - można dołożyć do tego Rapid firecannon i mamy ładny dmg z krytyka
  • Krwiopijec - można też za  to dać BOTR'ka - kradzież życia, tarcza przy nadmiarze zdrowia, zwiększa naszą żywotność
  • Czarny tasak - jeżeli w drużynie przeciwnej są tankowate champy to budujemy Ostatni Szept - penetracja armora, nie ma co tu dużo pisać
  • Banshee/Raduin/Mercurial Scimitar - w zależności od sytuacji - np. mercurial scimitar na zeda, Raduin jeżeli w przeciwnej drużynie jest dużo postaci AD.

­

kierować to Ty możesz samochodem, a nie k***a grę (oh wait... samochodem też nie możesz  :yay: )

Osobiście patrząc na ten pseudo-poradnik chcę mi się płakać jako ADC mainowi. Nie przytoczę żadnych argumentów, bo "szkoda sobie strzępić ryja k***a". 

Pozdrawiam :)

Opublikowano

No powiem Ci że na tym twoim "Main ACC" masz az UWAGA 1 gre Ashe XDDD

Faktycznie main Kappa

Kto powiedział że na tym koncie? lel 

­

Opublikowano

Zrobił poradnik? Zrobił na c**j się prujesz Eryk  i co z tego ze ma platyne czy silver? To już nie może zrobić poradnika bo ty masz Challa? Uu wielki mistrz gry się k***a znalazł.Powtarzam mam challa więc wiem lepiej jak budować postać i żaden silver czy platyna nie będzie mi mówiła jak mam budować postać beka xD 

Opublikowano

Zrobił poradnik? Zrobił na c**j się prujesz Eryk  i co z tego ze ma platyne czy silver? To już nie może zrobić poradnika bo ty masz Challa? Uu wielki mistrz gry się k***a znalazł.Powtarzam mam challa więc wiem lepiej jak budować postać i żaden silver czy platyna nie będzie mi mówiła jak mam budować postać beka xD

Nie rzucaj się tak jakbym bóg wie co zrobił. Nie tylko ja uważam, że poradnik jest dość słaby. Uargumentowałem swoje zdanie i autor albo przyjmie krytykę i zastanowi się nad tym, albo będzie się rzucał na mnie jak dziecko, tak jak Ty to zrobiłeś. Zobacz sobie na inne poradniki w tym dziale, a jak wygląda ten. Uargumentowana krytyka =/= prucie się, ale prawda, myślę że lepiej wiem od niego jak budować postać. Poradnik ma być czymś, na czym powinni wzorować się inni gracze (raczej ci początkujący) a nie tematem "ja gram tak". Zobacz jak grają profesjonalni gracze i pokaż mi kogoś z nich, kto robi takie itemy jak autor podał wyżej: BC, Omen, Yomuu, D. Dance, Merce, PD. Nikt takich nie robi.

YXcqeNF.png

Opublikowano

Zrobił poradnik pokazujący jak on gra a nie jakiś tam pros.To nie jest poradnik prosa tylko zwykłego gracza platyny który gra taki sposobem i chce się nim podzielić.Nawet jeżeli ten p********y faker budował by co innego to nie można powiedzieć o faker tak zbudował to ja tak zrobię bo na pewno musi być pro.

• 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Moim zdaniem poradnik został strasznie skrócony. Nie przedstawiłeś niczego ciekawego w nim. Ale i tak dam ci + za to że chociaż coś zrobiłeś :v

tumblr_nraeqbeDVI1uvdps4o1_500.gif

• 2 tygodnie później...
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ashe wciąż jest bardzo silna, jedynie trzeba umieć dobrze używać jej super umiejętności. +

Wystarczy na nią zbudować qss i jest useless.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...