Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

[Tut] Huawei P8 Lite Android 6.0 + Emui 4.0 - instalacja.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, ostatnio udało mi się prawie bezproblemowo wgrać oficjalnego Androida 6.0 i EMUI 4.0 na Huawei P8 Lite, wiele osób pyta mnie jak to zrobiłem więc postanowiłem, że napisze tutaj poradnik, jak komuś się przyda to fajnie :)

//Zdjąłem linki z poradnika, ponieważ jeden z nich wygasł - nie można zaktualizować telefonu za pomocą drugiego, bez tego pierwszego pliku.

//Dodaj reupload plików i edytuj ten post - możesz to potem wywalić. Poza tym dodaj skan.

//Dbający o wasze wspólne dobro - Razeer123

• Potrzebna będzie wersja kompilacji ALE-L21C432B170 (sprawdzasz w ustawieniach, informacje o telefonie), czyli wersja B170.
  • Telefon powinien być naładowany, lub podłączony do ładowarki (zalecam naładować na conajmniej 50%)
  • Aktualizacja jest oficjalną wersją od Huawei (closed-beta)
  • NIE ODPOWIADAM ZA EWENTUALNE USZKODZENIA SPRZĘTU

KROK 1

(Jeśli masz wersje kompilacji b188 pomijasz ten krok)

Pobieramy aktulizację z b170 do b188 z tego linku:

https://drive.google.com/file/d/0B_d8uWGbkaetUnpsSXhFdEgyTU0/view

(SKAN:ZARAZ DODAM)

Następnie wgrywamy za pomocą aktualizacji lokalnej

Jak to zrobić?

Pobrany plik (koniecznie w formie update.zip!) wrzucamy do folderu dload na pamięci telefonu/karcie pamięci (jeśli nie mamy tego folderu to go tworzymy)

Następnie wchodzimy w Aktualizator -> Aktualizacja Lokalna -> Klikamy na pakiet przyrostowy a następnie instaluj (przed instalacją polecam zrobić kopie zapasową)

Telefon zresetuje się i zacznie się wgrywać aktualizacja

(NIE WYŁĄCZAJCIE TELEFONU PODCZAS INSTALACJI)

KROK 2

Wgranie Androida 6.0 & EMUI 4.0

Pobieramy aktualizację do b524 (Android 6.0) z tego linku:

https://drive.google.com/file/d/0B_d8uWGbkaetUVRfUEhDU3FvMmc/view

(SKAN:ZARAZ DODAM)

Następnie plik wrzucamy do folderu dload i instalujemy za pomocą aktualizacji lokalnej :)

UWAGA: Instalacja trwa około 15-30 minut dlatego zalecam naładować telefon/ trzymać "pod" ładowarką (Wyłączenie podczas instalacji może uszkodzić telefon)

REZULTAT:

Telefon jest bardzo stabilny, u mnie nie zacina praktycznie wcale :)

Główne opcje dodane, które zauważyłem:

- Poprawione opcje aparatu

- Stabilność

- Wygląd telefonu, więcej motywów

- zmienione ostatnie połączenia

- Zmiana w opcjach, możliwość wyszukiwania opcji

- Większe możliwości obróbki zdjęć

- Możliwość robienia "długich" screenów (telefon sam przewija obraz w dół, zatrzymujemy kiedy chcemy i wtedy wykonywany jest taki screenshot :) )

- możliwość nagrywania ekranu

- poprawiony pasek powiadomień

Ja w ciągu jednego dnia odkryłem "tylko" tyle :)

9GFlz8g.jpg

rOkVnWg.jpg

3TH1mMd.jpg

@edit: Zdjęcia poprawione ;)

tumblr_n0ma3n8fLx1smbf1ao1_400.gif

Opublikowano

A co jak mam numer kompilacji ALE-C22B160? Czy po aktualizacji dane są nienaruszone? I czy root zostanie czy trzeba root'ować od nowa ?

Opublikowano

A co jak mam numer kompilacji ALE-C22B160? Czy po aktualizacji dane są nienaruszone? I czy root zostanie czy trzeba root'ować od nowa ?

Poradnik jest to b170 -> b188 -> b524 i tak jest zalecane :/

Chyba, że dasz radę znaleźć na necie aktualizację do b170 :)

Co do root'a to ja osobiście nie miałem root'a ale wydaje mi się, że zostanie :)

Opublikowano

Gdybym miał jakiś telefon w zastępstwie to zaraz bym próbował, a tak to zaczekam aż Huawei wypuści aktualizacje ;)

Jednak za tut leci łapka

Obama wie, co robisz!!!
131894.jpg                                                                                                                                                    4906167742.png

LTE Play Opole

Opublikowano

Wolę jednak oficjalne aktualizacje niż samemu się bawić ^^

Leci rep

Opublikowano

Nie macie co się martwić, to jest oficjalny update od Huawei :)

W Polsce 100 osób załapało się na ten update, ja normalnie używam i jest wszystko w porządku, bez żadnych problemów :)

Opublikowano

­Zaktualizuj zdjęcia.

//Poradnik fajny, czytelny.

¯\_(ツ)_/¯

WROCISZZLAKIEM.gif

HISTORIA SPRZETU

eHealth e-cigarette -> ego ce3 -> ego ce4 -> ego ce5 ->Provog Yago ->Evod MT3 ->KangerTech Protank3 -> Glassomizer BVC -> Glassomizer BVC [2x] -> KangerTech T3S -> ASPIRE CE5 BVC -> Vision Spinner I -> Vision Spinner II -> Mild Master -> Eleaf iStick 20w -> GS Air -> V-Spot -> Anyvape VMW SubOhm -> Smok VCT -> Mutation xv2 -> Evic VTC Mini -> UD Hunter -> Goblin Mini RTA -> Cuboid 200w -> Limitless RDTA

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

A jeśli mam B131?

Zadziała czy dodatkowo muszę coś pobierać?

Musisz wgrać B170.

@KrystianHD

Czy po instalacji musiałeś przywrócić telefon do ustawień fabrycznych, np. z powodu jakichś błędów, lagów? Jakieś szczególne błędy? Nie wyszedł czasem już jakiś inny update niż B524?

Opublikowano

A jeśli mam B131?

Zadziała czy dodatkowo muszę coś pobierać?

Musisz wgrać B170.

@KrystianHD

Czy po instalacji musiałeś przywrócić telefon do ustawień fabrycznych, np. z powodu jakichś błędów, lagów? Jakieś szczególne błędy? Nie wyszedł czasem już jakiś inny update niż B524?

Nie musiałem, błędów praktycznie nie ma, lagi raz na jakiś bardzo rzadki czas się znajdą jak w każdym androidowym telefonie :) Czy wyszedł już jakiś inny update to nie wiem, ale raczej nie. Następny update, będzie to oficjalna aktualizacja OTA :)

Opublikowano

@Eru Iluvatar co do B170, zapewne masz brandowany telefon od jakiegoś operatora, wpisz w google huawei p8 Lite debranding, znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

To oprogramowanie jest tylko dla P8 Lite, dla Y6 nie będzie chyba aktualizacji do androida 6.

Opublikowano

@Eru Iluvatar co do B170, zapewne masz brandowany telefon od jakiegoś operatora, wpisz w google huawei p8 Lite debranding, znajdziesz odpowiedź na swoje pytanie.

To oprogramowanie jest tylko dla P8 Lite, dla Y6 nie będzie chyba aktualizacji do androida 6.

Ok dzięki za odpowiedź ;)

A jeśli zrobiłbym roota (a już w przyszłym tygodniu mam zamiar zrobić ), to czy mógłbym wgrać sobie androida 6.0?

Znasz stronę gdzie mógłbym tego androida pobrać?

I czy po wgraniu nowego androida telefon mi się sformatuje czy nie strace żadnych plików? :unsure:

Opublikowano

Ok dzięki za odpowiedź ;)

A jeśli zrobiłbym roota (a już w przyszłym tygodniu mam zamiar zrobić ), to czy mógłbym wgrać sobie androida 6.0?

Znasz stronę gdzie mógłbym tego androida pobrać?

I czy po wgraniu nowego androida telefon mi się sformatuje czy nie strace żadnych plików? :unsure:

Raczej musiałbyś usunąć roota i wgrać później nowego, który przeznaczony jest dla androida 6.0.

Poradnik masz wyżej, ale nie polecam z niego korzystać, gdyż pierwszy link nie działa, a samym drugim prawdopodobnie zrobisz ze swojego telefonu cegłę. :)

Nie powinien się sformatować ani nie powinieneś stracić żadnych plików, jednak zaleca się wipe, gdyż mogą występować różnie błędy.

Generalnie na Twoim miejscu bym poczekał, gdyż w tym miesiącu ma ponoć wyjść pełna wersja androida 6.0 na p8 lite.

Opublikowano

ref

nie refaj tutoriala ktoś będzie tego potrzebował to użyje i się wypowie.....

"Rób co chcesz" - 3 słowa które sprawiają że kompletnie nie wiesz co robić

Złośliwość - hobby ludzi inteligentnych

Opublikowano

Czekam na te skany i co? Masz czas do jutra, potem zdejmuję znowu linki. 

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

co mam zrobić jeśli (drugi krok) pobrałam ten plik i nie chce mi się zgrać do folderu dload?

PROSZĘ O NATYCHMIASTOWĄ ODPOWIEDŹ

Opublikowano

Mam pytania dotyczące aktualizacji :

1. czy z androida 6.0 będę mógł wrócić do 5.0.1 ?

2. czy jak wyjdzie oficjalny android od Huawei będę mógł go zainstalować ?

Liczę na jak najszybsza odpowiedz ;D

Opublikowano

Ja właśnie wykonałem aktualizację według instrukcji :) Hula aż miło. 

Ja właśnie wykonałem aktualizację według instrukcji :) Hula aż miło. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...