Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Karta graficzna GTX czy Radeon

MrBartolomeo123

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka kupuje nowy komputer i potrzebuje GPU do 1100zł czego oczekuje od karty? 
-4GB ram 
-Backplate

Narazie mam wybrane dwa modele 

-MSI GTX 960 GAMING 4GB
Albo
-MSI R9 Radeon 380 gaming 4GB

Którą wybrać? Słyszałem że radeon się grzeje i głośno chodzi a jeżeli chodzi o gtx to słyszałem że ma "czkawki" przez szyne 128bit

A i mam zasilacz 500W i procesor i5-4460 

Z góry dziękuje za pomoc.

449981449969499803261.gif

Opublikowano

Posiadam GTX 960 podkręconego o 300 MHz na rdzeniu i tyle samo na pamięciach. Szczerze mogę ci go polecić. Pomimo szyny 128 bit nie odczuwam żadnych "czkawek" i.t.p.

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

polecam r9 380. w testach wynika, że w 70% gier wydajniejszy albo i więćej.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Kup R9 380. Lepszy w grach.

a w czym innym karta moze byc lepsza? chyba jest to jej zastosowanie?

szczerze? obojetnie, ta sama wydajnosc, za 1100zl ma sie juz r9 380x. ja bym bral gtx 960 ze wzgledu na mniejszy narzut na cpu i lepszy potencjal oc

­

Opublikowano

a w czym innym karta moze byc lepsza? chyba jest to jej zastosowanie?

szczerze? obojetnie, ta sama wydajnosc, za 1100zl ma sie juz r9 380x. ja bym bral gtx 960 ze wzgledu na mniejszy narzut na cpu i lepszy potencjal oc

wystarczy obejrzeć test np. na jutubie od liptona.. faktycznie są wydajnościowo te same karty xD 

za gtx'em jedynie przemawia potencjał oc a i tak nawet jak zrobi oc to nie przebije radeona, co najwyżej dorówna mu. do tego dochodzi wsparcie maxwelli po wyjsciu pascali i opłacalność? 0 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

wystarczy obejrzeć test np. na jutubie od liptona.. faktycznie są wydajnościowo te same karty  xD 

tak, ogladaj typa z pclaba ktorego przeciez nie uznajesz xD

za gtx'em jedynie przemawia potencjał oc a i tak nawet jak zrobi oc to nie przebije radeona

pic or it didnt happend, nie bede ogladal jakiegos filmiku bo nie mam czasu na pierdoly. jak chcesz mi pokazac 2-3 fps roznicy to sie nie trudz, nie bede tego ogladal

do tego dochodzi wsparcie maxwelli po wyjsciu pascali i opłacalność

skad wiesz jakie bedzie wsparcie maxwelli po wyjsciu pascalla? sama nvidia wydala slajdy ze pascal to maxwell w nizszym procesie + jakies tam dodane pierdoly. zreszta, taki kepler w postaci 780ti robi jak chce czy to r9 390x czy fury, wiec o jakim wsparciu ty mowisz? 

o jakiej oplacalnosci mowisz? te karty wydajnosciowo jest to samo, przy czym na gorszym cpu nvidia bedzie lepsza i to jest fakt potwierdzony przez niejedna redakcje, miedzy innymi tu http://pclab.pl/art67799-41.html

jak mowilem wczesniej, karty sa wydajnosciowo podobne, jedna tu bedzie 2 fps lepsza, druga tu, ja podalem swoj typ i nie zmuszam, podalem zalety, bo wad w porownaniu do radka dla mnie najzwyczajniej nie ma, karty w zasadzie to samo, bierz co wolisz

­

Opublikowano

tak, ogladaj typa z pclaba ktorego przeciez nie uznajesz xD

pic or it didnt happend, nie bede ogladal jakiegos filmiku bo nie mam czasu na pierdoly. jak chcesz mi pokazac 2-3 fps roznicy to sie nie trudz, nie bede tego ogladal

skad wiesz jakie bedzie wsparcie maxwelli po wyjsciu pascalla? sama nvidia wydala slajdy ze pascal to maxwell w nizszym procesie + jakies tam dodane pierdoly. zreszta, taki kepler w postaci 780ti robi jak chce czy to r9 390x czy fury, wiec o jakim wsparciu ty mowisz? 

o jakiej oplacalnosci mowisz? te karty wydajnosciowo jest to samo, przy czym na gorszym cpu nvidia bedzie lepsza i to jest fakt potwierdzony przez niejedna redakcje, miedzy innymi tu http://pclab.pl/art67799-41.html

jak mowilem wczesniej, karty sa wydajnosciowo podobne, jedna tu bedzie 2 fps lepsza, druga tu, ja podalem swoj typ i nie zmuszam, podalem zalety, bo wad w porownaniu do radka dla mnie najzwyczajniej nie ma, karty w zasadzie to samo, bierz co wolisz

nie no to nie sa 2 fpsy. na testy z pclola nawet nie ma co patrzyć. 

gdzie lipton to pclab?  :((  T_T  ._.

Opublikowano

Nie wiem, czy słuchanie osoby jaką jest @Harriott w tym temacie ma sens, ponieważ wiedzy to on za dużej nie ma. Nie obrażam, tylko stwierdzam fakt widząc, że 3 dni temu samy pytał się, czy brać GTX960, czy Radeona R9 380, a teraz piszę, że Radeon jest zdecydowanie lepszy w 70% gier i wgl GTX960 nie będzie zaraz wspierany.

Link do tematu: http://www.mpcforum.pl/topic/1512641-karta-pod-fxa/#entry12798447

Jednak autorze tego tematu, nie opieraj się na nim ponieważ w tamtym temacie jest słabszy procesor.

Ja osobiście uważam, że GTX960 jest dobry po OC i zdecydowanie przebije Radeona swoimi taktowaniami. Gdyby to nie był VRAM to może ta szyna by była słaba, ale tutaj starczy na spokojnie. A Radeon R9 380 nie powiem, że jest zły, ale w grach będzie taki sam jak 960, a na minus na TDP i kulturę pracy.

Sam miałem R9 270x i R9 290(parę tygodni składając komputer kuzynowi) i stwierdzam, że gdybyś chciał używkę, to radeona szybciej używanego kupisz, bo ich ceny lecą mocno w dół, podczas gdy GeForce się trzyma.

#Edit

@Harriott co? Znowu ciebie nie rozumiem. Nie dałem linku, żeby dać autorowi odpowiedź, choć może też znaleźć tam parę ważnych informacji. Dałem link, aby pokazać TWOJĄ niewiedzę i to ty się wygłupiasz próbując pomagać, kiedy sam pytasz się o to samo 3 dni wcześniej i udając mądrzejszego. Odkąd zarejestrowałeś się, cały czas robisz to samo i chwalisz się kontem na jakimś innym forum z 1000 postami.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Nie wiem, czy słuchanie osoby jaką jest @Harriott w tym temacie ma sens, ponieważ wiedzy to on za dużej nie ma. Nie obrażam, tylko stwierdzam fakt widząc, że 3 dni temu samy pytał się, czy brać GTX960, czy Radeona R9 380, a teraz piszę, że Radeon jest zdecydowanie lepszy w 70% gier i wgl GTX960 nie będzie zaraz wspierany.

Link do tematu: http://www.mpcforum.pl/topic/1512641-karta-pod-fxa/#entry12798447

Jednak autorze tego tematu, nie opieraj się na nim ponieważ w tamtym temacie jest słabszy procesor.

Ja osobiście uważam, że GTX960 jest dobry po OC i zdecydowanie przebije Radeona swoimi taktowaniami. Gdyby to nie był VRAM to może ta szyna by była słaba, ale tutaj starczy na spokojnie. A Radeon R9 380 nie powiem, że jest zły, ale w grach będzie taki sam jak 960, a na minus na TDP i kulturę pracy.

Sam miałem R9 270x i R9 290(parę tygodni składając komputer kuzynowi) i stwierdzam, że gdybyś chciał używkę, to radeona szybciej używanego kupisz, bo ich ceny lecą mocno w dół, podczas gdy GeForce się trzyma.

no i do czego dajesz odnośnik? w tamtym temacie nie odpowiedziałeś na to, co napisałem, więc sam siebie stawiasz w złym świetle. taka prawda, radeon jest lepszy. 

+ nie odpisałeś też na to, że gtx zaraz nie będzie wspierany. no zripostuj mnie. po prostu chciałem się dowiedzieć jak sprawują się obie karty patrząc po użytkownikach.. co za (ygh)

Opublikowano

Dzięki wszystkim za odpowiedź i zdecydowałem się na GTX bo jeżeli większa wydajność jest tylko 1-5% to wole brać GeForce'a bo ma tego ShadowPlay'a i większą kulture pracy. Temat do zamknięcia

449981449969499803261.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...