Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wymiana procesora w laptopie

Jakub

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć :P?

Jeśli chciałbym wymieć procesor i3-2310m (2011 r.) na i5-2540m (2011 r.), a bios mam z Pheonixa wersję z końca 2012 roku to raczej upgrade BIOSu nie będzie konieczny, prawda :lenny:? Wolę się upewnić żeby potem sobie krwi nie psuć xD. Obecnie laptok potrafi się czasem nieźle zakrztusić, wystarczy, że odpalam instalację czegoś. Będę jeszcze zwiększał ilość RAM, ale pomyślałem, że wymiana procesora też może wyjść na dobre (ze sztywnego 2.1 na 2.6-3.3). Czekam na opinię na temat tego czy to ma sens, każda sensowna odpowiedź dostanie lajka  xD.

Opublikowano

Bios nie ma nic do tego, ważna płyta główna i chipset. Przy tak mierniej wymianie ( ok 20-30% wzrostu bez nadmiernego nagrzewania się ) będzie pasował z tej samej generacji.

Głównie to  nie licz za bardzo na turbo bo może nie działać bez modu biosu albo wcale. 

Poszukaj i7-2860QM bardziej warto na niego wymienić. 

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Nie oczekuję jakiegoś mega skoku wydajności, potrzebuję tylko procka który pozwoli mi na luzie pracować na IDE napisanym w Javie, będę mógł odpalić przeglądarkę, a jak będę potrzebował zrobić coś jeszcze to się lapek nie będzie dławił. Chodzi generalnie o w miarę tanie rozwiązanie, żeby przetrwał (a ja razem z nim) z rok, półtora.

Opublikowano

Idź się dziecko douczyć nim zaczniesz pleść głupoty bezsensowne. Twoja obecna wiedza jak widać stanęła tylko na jednym stwierdzeniu co znalazłeś na google że się nie da. 

Jak się może nie dać skoro sam producent albo serwis  zmienia w tym modelu procesory.

Mózg to nie mydło; nie ubędzie Ci go, gdy go użyjesz.

Opublikowano

Jaką masz płytę główną w laptopie ? To bardzo ważna informacja. Jaki masz dysk twardy ? może to wina dysku lub pamięci? wymiana procesora nie zawsze przyniesie korzyści.

41468d1996045.gif

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...