Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pomoc przy złożeniu zestawu

SkibeX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

nie, to po prostu wymysły pewnych użytkowników. jeżeli nie przeszkadza ci głośność pracy to bierz gigabajta, bo to to samo, ale z gorszym układem chłodzenia no i lekko brzydszym (nie oszukujmy sie). nie wiem czemu mu polecasz xfx'a, przecież to ma 2 lata gwarancji... wydawać 1,5k pln na kartę z 24 miesiącami to głupota jak dla mnie. 

tak jak napisałem. nie masz hajsu, nie przeszkadza ci głośność = gigabajt. masz hajs, zależy ci na lepszych temperaturach = asus. 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

• Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

XFX ma niższe temperatury niż nawet Asus + jest troszkę cichszy od Gigabyte.

+ 2 lata gwarancji. nic innego do r9 390 niż asus, gorzej gigabajt i w ostateczności sapphire (tak jak pisałem wyżej). 

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Dałem link do Asusa, ale gdy nie da rady dołożyć, lepszym wyborem jest XFX niż Gigabyte.

XFX ma niższe temperatury niż nawet Asus + jest troszkę cichszy od Gigabyte.

No przecież jak karta ma 75 stopni to trzeba wzywać straż, bo wybuchnie.

Powtórzę to po raz kolejny i kolejny i nie wiem ile to jeszcze będę powtarzał.

NA CO GIGABYTE MIAŁBY ROBIĆ FELERNĄ KARTĘ? KTÓRA SIĘ PALI, MA PROBLEMY W BIOSIE ETC.

Już Wam wytłumaczę tylko 2 (Słownie DWA) minusy karty od gigabyte.

1. (Słownie numer 1) Jej maksymalna temperatura to 78-80 stopni. (Chociaż czy ja wiem czy to dużo, widziałem karty, gdzie grzały się do ponad 90 stopni, ale wiadomo buda za 10 złotych)

2. (Słownie numer 2) Wiatraki głośno działają.

I teraz PORADA MIESIĄCA kup kartę gigabyte r9 390 przy przewiewnej obudowie (czyt. zalman z3/brutus m25 (chodzi o ten przedział cenowy) i ciesz się maksymalną temperaturą ~76-77 stopni)

Nie wiem skąd ludzie biorą wymysły, że TA karta sprawia takie problemy, ja oraz mój kolega internetowy (Jakkolwiek to brzmi) posiadamy r9 390 gigabyte, on ponad 2 miesiące ja od 4 tygodni, 0 a to 0 problemów. W wieśka uber 78 stopni przy NA PRAWDĘ dobrych miejscach graficznych.

Ma dołożyć 50 złotych jasne niech kupi se asusa, jak kto woli.

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

Czyli jaka karta okaże się najlepsza z tych 3 które podaliście ? Jeżeli trzeba to mogę te 5 dyszek dołożyć bo to straszny majątek nie jest, ale jeżeli mam wielkich różnic nie zobaczyć to wolę je w coś innego zafundować.

mleczko.jpg

Uploaded with ImageShack.us

Opublikowano

@Tremo

Nie wybucha, ale jak jest chłodniejsza, to lepiej, nic się nie stanie. Ten XFX nie jest wiele droższy, a znacznie chłodniejszy.

@SkibeX Polecam wziąć Asusa, cicha karta. Może najchłodniejsza nie jest, ale warto.

Wiadomo, ale jak widzę posty, że r9 390 od gigabyte to bomba albo coś jest z nią nie tak to mam ochotę wyjść.

Tyle ludzi piszę, bo ktoś tak napisał, a czy to prawda, czy to felerna sztuka, a potem lecą plotki na cały internet.

@SkibeX jak możesz dołożyć to bierz asusa.

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

Nie jest bombą, ale są egzemplarze, gdzie zdarzają się problemy z przegrzewaniem. I to nie są temperatury typu 80 stopni, karta z jebniętym biosem grzeje się powyżej 90. Nie każda karta będzie się grzała. Są przypadki gdzie występowały problemy z przegrzewaniem i resetami komputera. Po co pchać się w jakiekolwiek ryzyko jak można wziąć bezpiecznego Asusa/XFX?

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

ASUS/XFX też mogą miec te same problemy... ludzie, to się zdarza. zestaw jak najbardziej na + 

Opublikowano

Zamiast ładować tutaj niepotrzebne chłodzenie procesora za ponad 100 złotych to ja bym wolał się przesiąść na wydajniejszego Skylake. Mam tutaj na myśli wymianę następujących podzespołów:

CPU http://www.morele.net/procesor-intel-core-i5-6500-skylake-socket-1151-64bit-3-6ghz-65w-cache-6mb-box-bx80662i56500-757623/

MOBO http://www.morele.net/plyta-glowna-msi-h110m-pro-vd-h110-ddr4-2133-sata3-dvi-vga-m-atx-784030/

RAM http://www.morele.net/pamiec-kingston-hyperx-fury-8gb-ddr4-2133mhz-cl14-hx421c14fb-8-719424/

Do tego rezygnacja z Fortisa i masz lepszy sprzęt.

Jeśli będziesz zamawiał zestaw w morelach to możesz sobie dodać do koszyka usługę montażu.
Obecnie sklep oferuje dwie różne usługi montażu.
Pierwsza przeznaczona jest dla osób, które w swoim zestawie nie dokupują dodatkowego
chłodzenia na procesor, lecz zamierzają korzystać z dodawanego przez producenta procesora
http://www.morele.net/montaz-komponentow-zestaw-komputerowy-od-trzech-elementow-bez-dodatkowego-chlodzenia-266770/
to ta usługa.
Druga natomiast została przeznaczona dla osób, które dokupują do zestawu oddzielne
chłodzenie na procesor
http://www.morele.net/montaz-komponentow-od-3-elementow-wraz-z-dodatkowym-chlodzeniem-690846/
W przypadku obu powyższych usług przy zamawianiu zestawu w polu "kod promocyjny" należy wpisać
O44Y129AC8
i naciśnąć obok wyślij. Wtedy koszt montażu zmieni się na 1 złoty, a wysyłka będzie darmowa.
Alternatywnie zamiast montażu możesz dodać do koszyka pendrive SanDisk Cruzer Fit 8GB
http://www.morele.net/pendrive-sandisk-cruzer-fit-8gb-usb-2-0-sdcz33-008g-b35-429628/
Wtedy  przy zamawianiu skorzystaj z kodu
WP35ZXZG5A
i postępuj analogicznie jak w przypadku promocji na montaż.

Opublikowano

A więc tak, dochodzę już chyba do końcowego etapu wyboru tych części i czy ten zestaw http://www.morele.net/inventory/info/qduVK/ będzie odpowiedni żeby go kupić najlepiej po świętach wielkanocnych? Wydaję mi się , że wszystkie części są odpowiednio do siebie dobrane i że będą dobrze współgrać.

Tak.

Ex Lider Counter-Strike

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

oc w tej cenie jest nieopłacalne, więc lepiej wziąć lepszą kartę niż proca z odblokowanym mnożnikiem. 

http://www.morele.net/inventory/info/NSikkR/

proponuję coś takiego. lepszy zasilacz jeżeli chodzi o podzespoły i ogólnie, nowszy. 8GB pamięci w jednej kości w zupełności wystarczą, a masz na rozbudowę jeszcze jeden slot. 

jeżeli zbyt przekroczyłem budżet, to można zjechać z ceny na tanszej r9 390 od gigabajta, ale ona jest raczej tylko w ostateczności, bo wiatraki się nieźle wykręcają i temperatury też nie sa najniższe... lepiej z asusem! 

Opublikowano

oc w tej cenie jest nieopłacalne, więc lepiej wziąć lepszą kartę niż proca z odblokowanym mnożnikiem. 

proponuję coś takiego. lepszy zasilacz jeżeli chodzi o podzespoły i ogólnie, nowszy. 8GB pamięci w jednej kości w zupełności wystarczą, a masz na rozbudowę jeszcze jeden slot. 

jeżeli zbyt przekroczyłem budżet, to można zjechać z ceny na tanszej r9 390 od gigabajta, ale ona jest raczej tylko w ostateczności, bo wiatraki się nieźle wykręcają i temperatury też nie sa najniższe... lepiej z asusem! 

Znaczy jak nie grasz w wieśka na uber to możesz spokojnie brać gigabyte.

Na nausznych (razer kraken pro) nic nie słyszałem, ale po zdjęciu.... masakra, prawda wiatraki przy uber (79 stopni - utrzymywała się taka temperatura) kręciły się na 2700 rpm.

@topic miałeś fajne zestawy to co Cię skłoniło do gorszego?

Nie ma sensu brać lepszego procka do gier, bo różnica jest znikoma.

i5 4460 / i5 6400 wystarczy 100% do gier, jeszcze jak nie masz monitora fhd to w wieśka masz 47+ uber ;)

Ex Lider Counter-Strike

Opublikowano

Znaczy jak nie grasz w wieśka na uber to możesz spokojnie brać gigabyte.

Na nausznych (razer kraken pro) nic nie słyszałem, ale po zdjęciu.... masakra, prawda wiatraki przy uber (79 stopni - utrzymywała się taka temperatura) kręciły się na 2700 rpm.

@topic miałeś fajne zestawy to co Cię skłoniło do gorszego?

Nie ma sensu brać lepszego procka do gier, bo różnica jest znikoma.

i5 4460 / i5 6400 wystarczy 100% do gier, jeszcze jak nie masz monitora fhd to w wieśka masz 47+ uber ;)

To znaczy tak , aktualnie zatrzymałem się na tym zestawie http://www.morele.net/inventory/info/UnKKWZ/ , dodałem dodatkowe 8 gb ramu no i cena poszła w górę, ale chyba jednak twierdzę, że lepiej zostawić r9 390, a ramy w razie co po prostu dokupić w przyszłości. A resztę na jakiś zestaw klawiatura + myszka czy coś też się zawsze przyda. Komputer będzie głównie do gier typu cs, jakieś fpsy czy też gta 5 bądź dayz więc myślę że nawet tańszy zestaw by mi starczył.

mleczko.jpg

Opublikowano

Po co ci 16GB RAM'u do gier? 8GB nigdy nie jest w pełni wykorzystywane, o 16 już nie mówiąc?

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

Call Of Duty BO3 to porażka na PC. Podobno nawet 16GB RAM'u nie wystarcza, ale COD to głównie gra konsola (przynajmniej mi się tak ona kojarzy).

Co do gier jak wyjdą za rok/2 lata - kupisz wtedy dodatkową pamięć i tyle.

Moje Konsole:

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

A co ma ze sobą nie współgrać? GDDR5 to pamięć RAM grafiki, a DDR4 to pamięć ogólnie komputera.

Moje Konsole:

XBOX ONE S

Mój komputer:

Opublikowano

Po prostu wysłałem zestaw koledze i On mi się o to zapytał czy to będzie współgrać, twierdziłem że tak bo skoro ten zestaw przeszedł 50 postów i nikt nic nie mówił to musi, a zapytałem się dla pewności.

mleczko.jpg

Opublikowano

Aktualnie nie mogę dorwać na morelach Radeona R9 390 OC ( ciągle jest niedostępny ) i teraz takie pytanie odnośnie tych dwóch kart

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-390-strix-8-gb-gddr5-512-bit-dvi-hdmi-3xdp-box-90yv08f0-m0na00-strix-r9390-dc3oc-8gd5-gaming-766601/

http://www.morele.net/karta-graficzna-asus-radeon-r9-390-oc-8gb-gddr5-512-bit-hdmi-dvi-3xdp-box-strix-r9390-dc3oc-8gd5-gaming-770046/  

Jaka jest różnica między nimi i czy warto dopłacić tą stówę do wersji STRIX?

mleczko.jpg

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...