Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Darmowy, porządny kurs html5+css ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Od razu piszę żę znam już te techniki tworzenia stron internetowych, lecz chce je perfekcyjnie przyswoić ..

Czy istnieją jakieś porządne kursy by doszlifować wiadomości ?

Osiągnięta liczba postów :

50-100-150-200-250-300-350-400-450-500-550-600-650-700-750-800-850-900-950-10000

Opublikowano

Jeśli znasz już HTML i CSS to raczej nie ma sensu brnięcia w jakieś kursy, które tak naprawdę albo robią początki, albo idą po łebkach. Najlepiej ogarnąć sobie bloki z jakimiś wskazówkami i trikami, ale oba języki są na tyle proste, że tutaj nie ma czegoś takiego jak jakiś bardzo zaawansowany poziom. HTML to jedynie znać znaczniki i wiedzieć co robią, których się używa, a których już nie powinno. CSS to z ciekawszych rzeczy to pseudoklasy, animacje. Jak chcesz poznać coś nowego związanego z CSS to polecam dodatek, który nazywa się SASS (osobiście korzystam ze składni SCSS). Polega to na tym, że piszemy plik z rozszerzeniem .sass/.scss specjalną składnią, a on jest potem konwertowany do pliku .css. Dzięki SASS otrzymujemy takie możliwości jak zmienne, zagnieżdżanie, rozszerzanie i dziedziczenie. Prosty przykład

CSS

ul {
/* kod */
}

ul li {
/* kod */
}

ul ol {
/* kod */
}

SCSS

ul {
    li {
    /* kod */    
    }

ol {
    /* kod */
    }
}

Wracając do HTML, zawsze możesz wziąć się za naukę jakiegoś framework'u pokroju bootstrapa.

Opublikowano

Przeczytaj sobie spis treści. Dla mnie to wygląda jak typowa książka dla początkującego. Co Ty tak naprawdę chcesz osiągnąć? To nie są języki, na które poświęca się nie wiadomo ile czasu, jak umiesz na przyzwoitym poziomie te dwa to potem uczysz się i szlifujesz javascript (front-end) albo któryś z języków back-endowych (PHP, Python, Ruby, JavaScript [Node.js].

Opublikowano

a co powiesz na Jave do backendu ?

ogólnie chcę sie nauczyc css'a i htmla żeby przy robieniu własnego projeku nie zatrudniać specjalnie programistów odpowiedzialnych za design strony

50-100-150-200-250-300-350-400-450-500-550-600-650-700-750-800-850-900-950-10000

Opublikowano

a co powiesz na Jave do backendu ?

ogólnie chcę sie nauczyc css'a i htmla żeby przy robieniu własnego projeku nie zatrudniać specjalnie programistów odpowiedzialnych za design strony

Java do backendu? Jeśli interesuje cię jedynie programowanie webowe to nie widzę sensu brudzenia sobie rąk javą.

Kolega wyżej wymienił ci najsensowaniejsze języki. Warto jeszcze chyba zerknąć na golang.

gamedevmania.com

Opublikowano

chcę też pisać apki na androida itp..

Opublikowano

Obejrzyj sobie jakiegos Miroslawa Zelenta czy cos i latwo bedzie ;*

Żartowniś się znalazł. Jeśli się lubi słuchać jakiś filozoficznych przemówień niż uczyć praktycznych rzeczy i dobrych nawyków, to oczywiście, kursy pana Mirosława pod tym względem są znakomite. 

Najlepiej kupić kurs na eduweb (lub innym podobnym), takie inwestycje we własną naukę i rozwój zazwyczaj się opłacają.

gamedevmania.com

Opublikowano

HTML, CSS czy nawet JS nie są czymś tak trudnym, żebyś nie mógł tego ogarnąć sam w domu.

Kwestia chęci i zaangażowania, a wydawanie hajsu na kursy to moim zdaniem kasa w błoto.

Otwierasz pierwszy lepszy, ogarnięty kurs czy nawet podglądasz jak zostały zrobione inne strony.

Próbuj, popełniaj błędy, ucz się.

Opublikowano

HTML, CSS czy nawet JS nie są czymś tak trudnym, żebyś nie mógł tego ogarnąć sam w domu.

Kwestia chęci i zaangażowania, a wydawanie hajsu na kursy to moim zdaniem kasa w błoto.

Otwierasz pierwszy lepszy, ogarnięty kurs czy nawet podglądasz jak zostały zrobione inne strony.

Próbuj, popełniaj błędy, ucz się.

Tworzenie stron to nie jest jedynie pisanie jakichś tam znaczników html i reguł css. Nauczenie się tych języków to jest najprostsza rzecz na świecie, ale umiejętne korzystanie to jest zupełnie inna sprawa. Tworzenie stron to naprawdę bardzo złożony proces. Napisanie strony, która będzie semantycznie poprawna, dobrze zoptymalizowana, dostępna (WCAG), zgodna ze specyfikacją i wszelkimi innymi zasadami, wcale nie jest takie proste. Żadne darmowe kursy o tych rzeczach szerzej nie mówią, a jedynie zahaczają o jakieś oczywiste oczywistości. Uczyć należy się od profesjonalistów, a nikt taki nie podzieli się swoją wiedzą za darmo. Jeśli już potrafisz robić proste strony, to wszelkie darmowe kursy będą gówno warte. Jeśli inwestycję w swój rozwój uważasz za wydawanie kasy w błoto, to można jedynie tylko współczuć. W dodatku jeśli uważasz JS za prosty język ,to najwyraźniej za wiele w nim nie napisałeś.

gamedevmania.com

Opublikowano

Żadne darmowe kursy o tych rzeczach szerzej nie mówią, a jedynie zahaczają o jakieś oczywiste oczywistości. Uczyć należy się od profesjonalistów, a nikt taki nie podzieli się swoją wiedzą za darmo.

E, bez przesady, społeczność open source jest nie do przecenienia - wiele świetnych kursów / poradników itp można znaleźć na githubie.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

Opublikowano

Tworzenie stron to nie jest jedynie pisanie jakichś tam znaczników html i reguł css. Nauczenie się tych języków to jest najprostsza rzecz na świecie, ale umiejętne korzystanie to jest zupełnie inna sprawa. Tworzenie stron to naprawdę bardzo złożony proces. Napisanie strony, która będzie semantycznie poprawna, dobrze zoptymalizowana, dostępna (WCAG), zgodna ze specyfikacją i wszelkimi innymi zasadami, wcale nie jest takie proste. Żadne darmowe kursy o tych rzeczach szerzej nie mówią, a jedynie zahaczają o jakieś oczywiste oczywistości. Uczyć należy się od profesjonalistów, a nikt taki nie podzieli się swoją wiedzą za darmo. Jeśli już potrafisz robić proste strony, to wszelkie darmowe kursy będą gówno warte. Jeśli inwestycję w swój rozwój uważasz za wydawanie kasy w błoto, to można jedynie tylko współczuć. W dodatku jeśli uważasz JS za prosty język ,to najwyraźniej za wiele w nim nie napisałeś.

Nigdy na żadnym kursie nie byłem, a moje prace (strony) parę osób z branży pochwaliło, ale trening czyni mistrza ;)

Oczywiście, że JS jest łatwym językiem. Może nie napisałem wielu rzeczy, ale kilka fajnych aplikacji napisałem z użyciem JS'a i moim zdaniem język jak język, wielkich różnic nie ma ;p

Inwestycję w naukę podstaw u kogoś uważam na wydawanie kasy w błoto, poza tym jest wiele fajnych, darmowych eventów związanych z tą tematyką, takżeee, jak kto uważa ;)

Opublikowano

Nigdy na żadnym kursie nie byłem, a moje prace (strony) parę osób z branży pochwaliło, ale trening czyni mistrza ;)

Oczywiście, że JS jest łatwym językiem. Może nie napisałem wielu rzeczy, ale kilka fajnych aplikacji napisałem z użyciem JS'a i moim zdaniem język jak język, wielkich różnic nie ma ;p

Inwestycję w naukę podstaw u kogoś uważam na wydawanie kasy w błoto, poza tym jest wiele fajnych, darmowych eventów związanych z tą tematyką, takżeee, jak kto uważa ;)

Temat nie jest o nauce podstaw.

A JavaScript to jest jeden z trudniejszych języków programowania, głównie ze względu na jego asynchroniczność i to że jest oparty na prototypach. No, ale jeśli korzysta się jedynie z DOM API to może się wydawać dziecinnie prosty. Zakładam, że twoje fajne aplikacje to jakieś proste strony z bajerami, z maks kilkoma set liniami kodu (i pewnie tfu jQuery do tego), a nie, na przykład, bogate w funkcje CRMy. Żaden szanujący się zawodowy programista nie powie, że jest to łatwy język. Nie widziałem drugiego, tak zaawansowanego języka prototypowego.

gamedevmania.com

Opublikowano

Temat nie jest o nauce podstaw.

A JavaScript to jest jeden z trudniejszych języków programowania, głównie ze względu na jego asynchroniczność i to że jest oparty na prototypach. No, ale jeśli korzysta się jedynie z DOM API to może się wydawać dziecinnie prosty. Zakładam, że twoje fajne aplikacje to jakieś proste strony z bajerami, z maks kilkoma set liniami kodu (i pewnie tfu jQuery do tego), a nie, na przykład, bogate w funkcje CRMy. Żaden szanujący się zawodowy programista nie powie, że jest to łatwy język. Nie widziałem drugiego, tak zaawansowanego języka prototypowego.

Jasne, że używam jQuery, bo czemu by nie korzystać z gotowych narzędzi? Pomijam użyteczność, gdy w grę wchodzą takie proste rzeczy o których mówisz.

Pokaż mi co jest trudnego w tym (dla przykładu): https://github.com/mozilla/BrowserQuest

Korzystasz z JS'a w jakimś innym celu? Loty w kosmos? Implementacja samozniszczenia? Oświeć mnie :D

Opublikowano

Jasne, że używam jQuery, bo czemu by nie korzystać z gotowych narzędzi? Pomijam użyteczność, gdy w grę wchodzą takie proste rzeczy o których mówisz.

Pokaż mi co jest trudnego w tym (dla przykładu): https://github.com/mozilla/BrowserQuest

Korzystasz z JS'a w jakimś innym celu? Loty w kosmos? Implementacja samozniszczenia? Oświeć mnie :D

Nie sądzę żebyś był wstanie coś takiego napisać. Tacy ignoranci jak ty potrafią jedynie głośno szczekać.

Używałem JS'a prawie do wszystkiego, a ty pytasz tak jakby służył jedynie do pisania jakiś stron czy gier.

gamedevmania.com

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...