Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiana podstawki?

Swifty

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemka

Czy za 2000zł warto zmienić podstawkę na nowszą?

Mój obecny sprzęt 

i5-2500

H61m ASRock

8 GB ram 1333 MHz

Palit GTX 650 TI BOOST 1 GB

Corsair vs 450

Obudowa w razie czego to Brutus M25

• Odpowiedzi 55
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Ja bym czekał. Intel ma obecnie monopol i wzrosty wydajności są na poziomie kilku % co generację. Podstawkę masz na myśli procek płytę i ramy? Karta graficzna będzie wtedy nie ogarniała i będzie ograniczała procesor. Według mnie warto zaczekać i dobierać kasy ok 3.5k i kupić nowego kompa. Nowa generacja Intela w tym roku oraz nVidia pascal pod koniec 2016.

Opublikowano

A są jakieś doniesienia,że ta nowa generacja przyniesie jakiś skok? :/

Czy może wystarczy wymienić kartę graficzną? Np na 960 4 GB ? I potem gdzieś w 2017 jak ceny nowej podstawki opadną zakupić nowy?

Opublikowano

Ja bym czekał. Intel ma obecnie monopol i wzrosty wydajności są na poziomie kilku % co generację. Podstawkę masz na myśli procek płytę i ramy? Karta graficzna będzie wtedy nie ogarniała i będzie ograniczała procesor. Według mnie warto zaczekać i dobierać kasy ok 3.5k i kupić nowego kompa. Nowa generacja Intela w tym roku oraz nVidia pascal pod koniec 2016.

Rozumiem, że pod koniec roku 2016 powiesz, żeby na razie nic nie kupować bo w 2017 będzie nowa generacja?

Napisz lepiej na jakimś forum zajmującym się właśnie składaniem komputerów itp. oni Ci najlepiej doradzą.

Opublikowano

@Fernox Wtedy w 2017 kupił bym tą generację,ktora dopiero wejdzie w 2016 :P Skok wydajności generacji,która wejdzie w 2017 też może byc kilku procentowy :p A wie ktoś może kiedy mają wejść karty nVidii w architekturze Pascal(jeżeli dobrze zrozumiałem)? :p

Opublikowano

procesor jest ok, w najgorszym wypadku odstaje może 20% nowemu skylake'owi

Jak masz budżet to kup 960 4GB, wiesiek 3 i gta V pójdą na medium

Opublikowano

@Fernox a my co tu robimy? 

Jednak kupie 960,bo jeszcze chce kupić dysk ssd i słuchawki :p

No i niby spoko, nie tak glupie, bo ssd to jednak spoko rzecz, ale moze pomysl nad radkiem w wersji 4gb? 

Co do podstawki nie ma sensu zmieniac, masz dobry procesor, a slaba karte. Procesor zmienisz dopiero na icelake, bo dopiero co druga podstawka intela sie liczy de facto. (pomijajac BW)

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

@Fernox Ja doceniam każdą opinie :)

Ogólnie to czytałem/oglądałem testy i ten GTX 960 wypada PRAWIE zawsze lepiej niż Radeony.

I czy w necie znajdę informację o tym,że sterowniki od AMD "narzucają" dużo na procesor?Bo w jakiś filmiku chyba od Morele TV to słyszałem i chciałbym to ogarnąć :P

A i zapewne chodzi o R9 380? :P A i GTX 960 też biorę w wersji 4GB.

EDIT teraz oglądnąłem filmik https://www.youtube.com/watch?v=mIIXt1cAHDc i już mam mieszane uczucia :/ 

Opublikowano

@Swifty

widzisz.. już od dawna próbowałem wszystkim przemówić do rozsądku, że jasno i stanowczo r9 380 wygrywa. w każdej, dobrze zoptymalizowanej i topowej grze radeon wygrywa. pomijając nudne gnioty typu fallout, assasiny co godzine i beefy. 

r9 390 > gtx 970. może nie ta sama sytuacja, ale dalej radeon topuje.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

gigabyte najtanszy, lekko podkręcony fabrycznie i z 3 lata gwarancji bodajże. wg mnie najopłacalniejsza opcja. niby najcichszy masz sapphire, ale dwa lata gwarancji i to tak wiesz.. ssd? jest to raczej najtańszy SSD, który można jako tako używać, ale nie polecam do końca. lepiej kupić coś lepszego, choć do normalnego użytkowania w sumie nie będzie widać różnicy.

FX 6300 | R9 380 4GB | VS 550W | Seagate 1TB | Crucial M4 120GB | 970a-ud3 rev 1.2 | Brutus 410 | 8GB RAM | 

Opublikowano

Między tymi dwoma kartami jest tak mała różnica, że nie ma sensu dopłacać pieniędzy żeby mieć tego X'a w nazwie.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

jeżeli faktycznie nie masz co z kasą robić to kup i z x. jest to po prostu podkręcona r9 380. jeżeli nie chcesz to nie kupuj bo wydajność zwiększy się niewiele.

Opublikowano

Okej okej.

A czy będzie potrzebna zmiana zasilacza? Mam Corsair vs 450.

Jeśli chodzi o moc, to nie, nie będzie.

internet to nie jest jakis oddzielny swiat gdzie ludzie zapomnieli o swoich emocjach

Opublikowano

408W na +12V teoretycznie powinno starczyć. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...