Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Sukces platformówek 2D A.D. 2016 ?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Od niespełna roku najbardziej rozpoznawalnym produktem wśród gier na PC jest Wiedźmin 3.

Moja platforma sprzętowa nie pozwala mi w pełni rozwinąć talentów w kwestii projektowania gier 3D dlatego postanowiłem uderzyć w 2D.

Niedługo ma mieć miejsce premiera gry Slain!
Co nieco rozmawiam z graczami i czasem słychać spontaniczne wypowiedzi i zdania typu:
"zagrałbym w dobrą platformówkę".

Z pecetowych wersji "dobra platformówka" jaką kojarzę (mowa o większych projektach) to Jazz JackRabbit.

Czy jest sens pchać się w 2D (Andorra 2D dla Delphi 7 całkiem dobrze by się sprawdziła, bo na co dzień w Delphi 7 się bawię), czy jednak lepiej zająć się czymś innym.

arijh2.jpg

Opublikowano

Poważniejsze gry ostatnio tworzone są najczęściej za pomocą istniejących już silników, jak np unity.

Trochę jesteś też w tyle, jeśli chodzi o dobre platformówki. Wystarczy wspomnieć Oriego, Limbo, Braid. Dla dobrych gier zawsze znajdzie się publiczność.

Odwiedź mój profil aby zobaczyć adres mojego bloga o projektowaniu gier!

Opublikowano

(...)Dla dobrych gier zawsze znajdzie się publiczność.

Po tym stwierdzeniu doszło do mnie, żeby skupić się na tym, w czym jestem dobry i nie pchać się w "nowości"

arijh2.jpg

Opublikowano

Możesz rozwinąć myśl?

W czym jesteś dobry i o jakie nowości Ci chodzi?

Opublikowano

Chodzi mi o to, że Unity jest oparte o platformę .NET (której jestem przeciwnikiem).

Głównie się koduje w C#, w którym nie za bardzo dobrze się czuję. Jak wspomniałem w pierwszym poscie

na co dzień robię apki w Delphi 7 i czuję się bardzo swobodnie w środowisku obiektowego Pascala.

Zainstalowałem sobie silnik 2D "Andorra 2D" dla Delphi (Zainteresowanych zapraszam na stronę Andorry)

http://andorra.sourceforge.net/index8d03.html?section=features
Kiedyś przymierzałem się do zrobieniu jakieś gry online, ale... PHP ogarniam całkiem dobrze, PDO + MySQL (PostgreSQL) nie są mi obce, ale

w php jest ten problem, że stworzenie layoutu musi być przemyślane a technologie tworzenia stron są rozmaite.

Ja stronę zakodowałbym w CSS2.0 i xHTML 4.01, a teraz mamy CSS 3.0 i HTML 5.

Teoretycznie mógłbym jeszcze użyć ClickTeam Fusion 2.5, ale gotowe projekty mają problem z odpaleniem na systemach 64 bitowych (sprawdzone z autopcji)

A co do samego pomysły gry.

Pamiętasz grę KickMaster z pegasusa? Platformówka z prostym systemem RPG

Coś w tym stylu chciałbym robić i takimi produkcjami zabłysnąć, bo póki co uważa się

mnie za "przeciętniaka" w branży z tendencją spadkową.

arijh2.jpg

Opublikowano

Niestety w kwestiach programowania wiele nie mam do powiedzenia, bo zwyczajnie się nie znam :/

Co do samego KickMastera, nie miałem przyjemności. Grałem głównie w tanki, motorki, Felixa i inne takie. Jeśli mówisz o platformówkach z elementami RPG, to sprawdź Ori. Możesz też sprawdzić Risk of Rain - jest to platformówka z elementami roguelike.

Opublikowano

Jasne!

Zawsze lepiej zrobić prototyp przed braniem się za tworzenie całej gry :)

Opublikowano

Wiele zależy od stylu gry.

Osobiście uważam, że pixelart jest dużo trudniejszy w użyciu, ciężej go dobrze wykonać. Animacja zazwyczaj tak, że tworzysz całą animację poklatkowo.

Użycie użycie odpowiednich sprajtów pozwoli Ci na użycie animacji opartych na kościach, co może znacząco zmniejszyć nakład pracy.

Możesz też wymyślić grę w której nie będzie animacji postaci, jedynie pewne efekty cząsteczkowe lub mrygnięcia. 

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...