Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy ścinki w grze mogą być spowodowane przez stary dysk?

Keesh™

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

­Witam, mam taki problem, że każda gra mi chodzi całkiem dobrze, ponad 60fps na wysokich (CS:GO, LoL itp) ale jednak w GTA V mam ścinki podczas jazdy. Podejrzewam dysk, który jest bardzo stary. (mam go około 7 lat). Nie za bardzo się na tym znam, ale przypuszczam, że te ścinki są spowodowane starym dyskiem, który nie nadąża z wczytywaniem tekstur.

Dysk:

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=N82E16822148397

Pozostałe podzespoły jeśli ktoś chciałby znać...

- AMD Athlon II X4 620

- GeForce GT 220 (1GB)

- 4GB RAM

Tutaj screen z HD Tune:

Ze5qQ6Z.png

Jeszcze myślałem, że 4GB ramu to za mało, lecz brat, kumpel także mają 4GB ram a ścinek nie mają.

Proszę o odpowiedź czy ścinki mogą być spowodowane dyskiem czy może czymś innym. Z góry dziena, jak są jakieś pytania to pytać :p

Opublikowano

Twój komputer ledwo spełnia minimalne wymagania GTA V.

Gra może się zacinać zarówno przez zbyt wolny dysk, jak i przez CPU, czy GPU. Masz już dość stary sprzęt, więc nie oczekuj cudów.

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Procesor oraz grafikę dostałem od kolegi i u niego nie przycinało więc sam już nie wiem. Zaapomniałem dodać, że gdy biegam, strzelam albo jadę WOLNO to nie przycina, a jeśli zacznę jechać szybciej to tnie niemiłosiernie dlatego pomysślałem, ze mozże dysk nie wyrabia

Opublikowano

@tls01

Procesor oraz grafikę dostałem od kolegi i u niego nie przycinało więc sam już nie wiem. Zaapomniałem dodać, że gdy biegam, strzelam albo jadę WOLNO to nie przycina, a jeśli zacznę jechać szybciej to tnie niemiłosiernie dlatego pomysślałem, ze mozże dysk nie wyrabia

Tak, jak pisałem - może to być dysk, a może być CPU i GPU. Podczas jazdy dysk może nie nadążać z wczytywaniem tekstur, karta graficzna z renderowaniem, a CPU z obliczaniem m.in. pozycji innych pojazdów/przechodniów. Generalnie, podczas jazdy każdy podzespół pracuje na wyższych obrotach.

Jeżeli masz możliwość pożyczenia od kogoś szybszego HDD, to oczywiście nikt nie zabrania ci sprawdzić, czy to załatwi problem. ;)

ㅈㅈ.

Opublikowano

@tls01

Jeszcze mam takie pytanie, ponieważ się nie znam na dyskach, czy na przykład taki dysk będzie szybszy czy będzie się różnił tylko wielkością?

http://m.newegg.com/Product/Details?itemnumber=9SIA8UW3H00778

Raczej wolniejszy. Zastanawiam się, jak w ogóle trafiłeś na ten "zabytek". ;)

http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIA8UW3JU1686

100 GB więcej, szybszy i niewielka różnica cenowa w porównaniu z tym, co ty pokazałeś. Ale myślę, że taki WD Black: http://www.newegg.com/Product/Product.aspx?Item=9SIA2W019M6559&cm_re=wd_black-_-22-236-625-_-Product

...również wystarczy na GTA V. Możliwe, że twoja płyta główna nie obsługuje SATA 3, więc pewnie nie będziesz miał możliwości wykorzystania całego potencjału dysku.

ㅈㅈ.

Opublikowano

ale tu nie jest problem w dysku, jak wyzej ktos wspomnial, ten zestaw ledwo spelnia wymagania gta v, wiec nie jest dziwne ze sie tnie, a jest to spowodowane 2 rzeczami:

slabe cpu, gdzie odgrywa spora role w przycinkach odczas miasta

pamieci karty graficznej ktora nie dosc ze nie jest szybka to jest jej najzwyczajniej malo wiec gpu wywala to co juz mialo z pamieci i musi od nowa doczytywac, wiec sa scinki

dysk nie ma tu zbytnio do gadania

­

Opublikowano

To w ogole nie spelnia wymagan :P

Sprawdź następnym razem.

https://support.rockstargames.com/hc/en-us/articles/203428177-Grand-Theft-Auto-V-PC-System-Specs

Minimum specifications:

OS: Windows 8.1 64 Bit, Windows 8 64 Bit, Windows 7 64 Bit Service Pack 1, Windows Vista 64 Bit Service Pack 2* (*NVIDIA video card recommended if running Vista OS)

Processor: Intel Core 2 Quad CPU Q6600 @ 2.40GHz (4 CPUs) / AMD Phenom 9850 Quad-Core Processor (4 CPUs) @ 2.5GHz

Memory: 4GB

Video Card: NVIDIA 9800 GT 1GB / AMD HD 4870 1GB (DX 10, 10.1, 11)

Sound Card: 100% DirectX 10 compatible

HDD Space: 65GB

DVD Drive

ㅈㅈ.

Opublikowano

Nie pisałeś nic na ten temat - obniżałeś detale w GTA? Pobaw się w wyłączanie antyaliasingu, zmniejszenie jakości tekstur.

Opublikowano

Właśnie to jest dziwne, że się tnie,ponieważ procesor dostałem od kolegi i u niego NIE cięło nic. 2 znajomych ma 4gb ramu oraz karty graficzne 1gb i im nie tnie...

@Solymr W configu wyłączałem cienie i inne duperele, ogolnie wszystko mam tam na 0, w panelu nvidii na wydajnosc itd...

Opublikowano

Właśnie to jest dziwne, że się tnie,ponieważ procesor dostałem od kolegi i u niego NIE cięło nic. 2 znajomych ma 4gb ramu oraz karty graficzne 1gb i im nie tnie...

@Solymr W configu wyłączałem cienie i inne duperele, ogolnie wszystko mam tam na 0, w panelu nvidii na wydajnosc itd...

// filmik prezentujacy to co wystepuje u mnie:

http://youtube.com/watch?v=yuQu-y0GnPm

(nie moj film ale mm tak samo, potem nagram swoj)

Może gra uruchamia Ci się na karcie zintegrowanej (o ile taką masz) zamiast na GeForce. Ewentualnie możesz zmienić w pliku konfiguracjnym na niższą wersję directx'a, także może pomóc.

Opublikowano

Napisałeś, że gdy jedziesz z jakąś tam większą prędkością samochodem - gra Ci się ścina.

Za rendering obiektów w GTA, jak i 90% grach odpowiada twój procesor. Stawiam, że to on jest problemem.

logo8.png

Niedługo...

Opublikowano

­Dobra filmu jednak nie dam, bo tnie, że... btw piszę poraz kolejny: kolega miał ten procesor i mu nie cięło (@Sancte) więc to nie może być wina procesora, a czego innego tylko niewiadomo czego.

@Solymr

Mam ustawione na DX 10, a karty zintegrowanej nie mam xD

// dodam jeszcze, że na rozdziałce 1280x1024 chodzi tak samo jak na 800x600 :(

Opublikowano

­Dobra filmu jednak nie dam, bo tnie, że... btw piszę poraz kolejny: kolega miał ten procesor i mu nie cięło (@Sancte) więc to nie może być wina procesora, a czego innego tylko niewiadomo czego.

@Solymr

Mam ustawione na DX 10, a karty zintegrowanej nie mam xD

// dodam jeszcze, że na rozdziałce 1280x1024 chodzi tak samo jak na 800x600 :(

W takim razie pozostaje sprawdzić inne sterowniki do karty (niektóre firmy wypuszczały specjalnie pod gta 5). Przy okazji mógłbyś podać screena z zakładki "health", powie ona trochę więcej o dysku.

Opublikowano

­@Solymr

Te sterowniki pod GTA V próbowałem już instalować, ale one są dla kart GeForce 400 series+

Nie wiem dlaczego, ale w HD Tune zakładkę health mam pustą... a w programie crystal disk info bodajże nawet nie wykrywa dysku.

Opublikowano

­@Solymr

Te sterowniki pod GTA V próbowałem już instalować, ale one są dla kart GeForce 400 series+

Nie wiem dlaczego, ale w HD Tune zakładkę health mam pustą... a w programie crystal disk info bodajże nawet nie wykrywa dysku.

Możesz posprawdzać też inne, niekoniecznie najnowsze sterowniki. Miałem przypadki, gdzie starsze spisywały się lepiej. Aczkolwiek skoro tak wygląda sytuacja, to z dyskiem rzeczywiście może być coś nie tak, w końcu sporo przeszedł.

Opublikowano

@Solymr To teraz mam takie pytanie: czy da się jakoś sprawdzić ten dysk, czy wszystko jest z nim w porządku? Niestety drugiego nie mam jak narazie załatwić do testu. I być może wiesz dlaczego w zakładce health nic nie ma? Może to jakiś znak?

Opublikowano

@Solymr To teraz mam takie pytanie: czy da się jakoś sprawdzić ten dysk, czy wszystko jest z nim w porządku? Niestety drugiego nie mam jak narazie załatwić do testu. I być może wiesz dlaczego w zakładce health nic nie ma? Może to jakiś znak?

Z tego co wyczytałem, zdarza się to gdy w biosie mamy wyłączoną opcję S.M.A.R.T. Spróbuj ją odnaleźć, po jej włączeniu w zakładce health powinieneś już mieć informacje o stanie dysku.

Ewentualnie możesz użyć innego programu.

Opublikowano

@Solymr Przeszukałem cały BIOS i znalazłem tylko jedną opcję: S.M.A.R.T Capability (czy jakoś tak) i zmieniłem ją z disabled na enabled - nadal w zakładce health nic nie ma :(­

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngTroLLu a umiesz czytać? Przecież napisał, że ma grafe i proca od kolegi, któremu działało normalnie..

wiesz co nie obchodzi mnie czy dzialalo czy nie bo nie wierze ze tak bylo, skoro ten pc nie spelnia wymogow minimalnych

nie ma szans na konsolowe 30 fps, chyba ze na rozdzialce 1024x768, to jest po prostu nie mozliwe i nie ma co szukac winnych skoro sprzet jest najwyczajnie slaby i nie ma co miec pretensji do tego i myslec, ze to wina dysku, bo dysk jedynie co moze powodowac to dlugie ladowanie gry i w zasadzie tyle

obwiniaj sobie dysk ile chcesz, ten sprzet jest za slaby na komfortowe granie w gta v i tyle, jak chcesz siebie oklamywac ze u kolegi bylo ok to rob, mnie to nie obchodzi, ale nie narzekaj na wydajnosc w gta na takim sprzecie, eot. 

­

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...