Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Oponka / Mięśnie Brzucha /

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam 13 lat / 175 cm / 66,8 KG 

Mam oponkę ,czy robiąc prawie codziennie pompki z (Push Ups coraz więcej) + aplikacja 5 Minute Planks + Brzuszki + ABS - 7 Minutowe (naprawdę mogą zmęczyć i brzuch czućć :)  ) +  Treningi piłki nożnej na której oprócz treningów i meczy są naprawdę wyczerpujące treningi kondycyjne i ćwiczeniowe ;pp 

Czy spalę tą oponkę i wyrobie mięśnie brzucha (karolyfer) ? Jak tak to po jakim czasie mniej więcej 

Opublikowano

Mam 13 lat / 175 cm / 66,8 KG 

Mam oponkę ,czy robiąc prawie codziennie pompki z (Push Ups coraz więcej) + aplikacja 5 Minute Planks + Brzuszki + ABS - 7 Minutowe (naprawdę mogą zmęczyć i brzuch czućć :)  ) +  Treningi piłki nożnej na której oprócz treningów i meczy są naprawdę wyczerpujące treningi kondycyjne i ćwiczeniowe ;pp 

Czy spalę tą oponkę i wyrobie mięśnie brzucha (karolyfer) ? Jak tak to po jakim czasie mniej więcej 

Nie, po prostu ci urosną mięśnie. Najważniejsza jest dieta. Trening bez diety to strata czasu moim zdaniem. 

Opublikowano

Jest wiele diet, ale musisz ustosunkować dietę pod siebie, bo na wszystkich dana dieta działa inaczej. Paleo, samuraj, if, białkowo-tłuszczowa, low carb, high carb. Dużo tego. ;)

Rozumiem, że twoim celem jest redukcja? jaki % bf?

co do ostatniego zdania to tak.

Opublikowano

A jak tą oponkę spalić jak nie tymi ćwiczeniami ;ppp biegać też biegam grając 

Jest wiele diet, ale musisz ustosunkować dietę pod siebie, bo na wszystkich dana dieta działa inaczej. Paleo, samuraj, if, białkowo-tłuszczowa, low carb, high carb. Dużo tego. ;)

Rozumiem, że twoim celem jest redukcja? jaki % bf?

co do ostatniego zdania to tak.

jaki % bf tnz nie znam się na tych rzeczach xdd

Opublikowano

A co do diety to może być tak że np dzienne potrzebne kalorie to 2200 a ja będę jadł tylko np do 1700 kalorii lub mniej i czasem marchewki i jaja (taka niby... dieta + te ćwiczenia ) wystarczył by ? xDD

Opublikowano

Nie, bo po pewnym czasie organizm zacznie się bronić i już nie będziesz chudł. Na redukcji trzeba jeść trzeba dużo i mądrze. Potem z czego będziesz obcinał kalorie? Oblicz swoje zapotrzebowanie, białko, tłuszcze, węgle.

Opublikowano

Nie tyle, ważne co. Jedz zdrowo, jedz białko zwierzęce, węgle złożone, zdrowe tłuszcze.

Dam ci przykłady:

-białko: pierś z indyka/kurczaka/wołowina/ryby/jajka

-węgle: ryż/kasza/makaron, owsianka, ciemne pieczywo, warzywa, owoce (ale też nie za często gdyż zwierają one cukry proste: fruktozę. Szklanka owoców dziennie będzie git)

-tłuszcze: ryby/orzechy/zdrowy olej

Ja w swojej diecie wyeliminowałem cukier teoretycznie. Co do cukrów prostych to jakiś banan/cukierek/żelki po treningu są ok, bo podbiją ci glikogen, co jest ważne, bo organizm najpierw w*******a glikogen z mięśni zamiast tłuszcz, skurwysyn co?

Nie pytaj się mnie o ułożenie diety, bo nie mam na tyle dużej wiedzy aby to zrobić. Zajrzyj na kfd.pl i tam popytaj ;)

PS. Daj mi swoją wagę, wiek, wzrost i ile razy dziennie trenujesz. 

Opublikowano

Nie tyle, ważne co. Jedz zdrowo, jedz białko zwierzęce, węgle złożone, zdrowe tłuszcze.

Dam ci przykłady:

-białko: pierś z indyka/kurczaka/wieprzowina/ryby/jajka

-węgle: ryż/kasza/makaron, owsianka, ciemne pieczywo, warzywa, owoce (ale też nie za często gdyż zwierają one cukry proste: fruktozę. Szklanka owoców dziennie będzie git)

-tłuszcze: ryby/orzechy/zdrowy olej

Ja w swojej diecie wyeliminowałem cukier teoretycznie. Co do cukrów prostych to jakiś banan/cukierek/żelki po treningu są ok, bo podbiją ci glikogen, co jest ważne, bo organizm najpierw w*******a glikogen z mięśni zamiast tłuszcz, skurwysyn co?

Nie pytaj się mnie o ułożenie diety, bo nie mam na tyle dużej wiedzy aby to zrobić. Zajrzyj na kfd.pl i tam popytaj ;)

ponieważ też mam za mało żelaza i teraz jem też takie rzeczy co mają dużo żelaza i rybę raz tygodniowo 

ale co byś odstawił tyle truskawek ? mi się przydadzą bo mam około 30 pare żelaza a ja potrzebuję MINIMUM  60 parę z tego co pamiętam ;/ 

Opublikowano

no no w*******a skurwesyn xDD 

co do białka to mogę jaja (najlepiej ile tych jajek) ? 

a węgle to akurat w tygodniu z 5 razy piję półtorej szklanki truskawek ;)

Możesz, jajka w diecie białkowej to najbardziej popularna rzecz, nawet bardziej niż kurczak z ryżem

Ja bym to odstawił, za dużo cukru ;)

Opublikowano

ponieważ też mam za mało żelaza i teraz jem też takie rzeczy co mają dużo żelaza i rybę raz tygodniowo 

ale co byś odstawił tyle truskawek ? mi się przydadzą bo mam około 30 pare żelaza a ja potrzebuję MINIMUM  60 parę z tego co pamiętam ;/ 

Opublikowano

Żelazo możesz zastąpić czymś innym. Czerwone mięso, wołowina (która ma kreatyne), brokuły, natka pietruszki i inne warzywa :)

Opublikowano

pamietaj im wiecej kcal dla ciebie na starcie tym lepiej 

JEŚLI CZEGOŚ NIE DA SIĘ ZROBIĆ, TO PRZYCHODZI WTEDY KTOŚ, KTO O TYM NIE WIE I TO ROBI.

Opublikowano

Nie, po prostu ci urosną mięśnie. Najważniejsza jest dieta. Trening bez diety to strata czasu moim zdaniem. 

Urosną mu mięśnie bez diety ? xDDDD a nadwyżka kalorii to już nie jest potrzebna do budowania mięśni ? Tymi ćwiczeniami to on może jedynie zwiększyć wytrzymałość mięśni.

Co do samej diety, masz 13 lat daruj sobie low carby, ketozy i inne tego typu diety, poczytaj o iifym (jednak proponowałbym w większości w miarę zdrowe jedzenie, żeby mieć siłę na tych treningach twoich), ale nie ograniczaj się w wyborze pokarmów jesteś młody. Oblicza zapotrzebowanie kaloryczne, zacznij od kalorii których potrzebujesz na "utrzymanie wagi" i obserwuj co dzieje się z ciałem. waga staje - tniesz 100 kcal. Jeżeli masz jeszcze szansę manipulować wysiłkiem to zamiast obcinać kalorii możesz np dodać 10min biegu itp.

I błagam nie słuchaj tych ludzi tutaj xDD, bo głosza poglądy na temat dietetyki sprzed 20 lat. Zapamiętaj już na starcie, że ilość posiłków nie ma znaczenia, pora nie ma znaczenia, JAKOŚĆ JEDZENIA NIE PRZEŁOŻY SIĘ NA TWÓJ WYGLĄD - tylko na zdrowie. Więc jeżeli chcesz wyglądać fit, to wystarczy, że trafisz w swoje makro i odpowiedni bilans kaloryczny.

Btw. nie rezygnuj z tych truskawek, jak je lubisz to je jedz tylko wlicz je w kalorie...owoce są zdrowe, i mimo, ze mają trochę cukrów to raczej bym się tym nie przejmował, jeżeli nie masz cukrzycy.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Urosną mu mięśnie bez diety ? xDDDD a nadwyżka kalorii to już nie jest potrzebna do budowania mięśni ? Tymi ćwiczeniami to on może jedynie zwiększyć wytrzymałość mięśni.

Co do samej diety, masz 13 lat daruj sobie low carby, ketozy i inne tego typu diety, poczytaj o iifym (jednak proponowałbym w większości w miarę zdrowe jedzenie, żeby mieć siłę na tych treningach twoich), ale nie ograniczaj się w wyborze pokarmów jesteś młody. Oblicza zapotrzebowanie kaloryczne, zacznij od kalorii których potrzebujesz na "utrzymanie wagi" i obserwuj co dzieje się z ciałem. waga staje - tniesz 100 kcal. Jeżeli masz jeszcze szansę manipulować wysiłkiem to zamiast obcinać kalorii możesz np dodać 10min biegu itp.

I błagam nie słuchaj tych ludzi tutaj xDD, bo głosza poglądy na temat dietetyki sprzed 20 lat. Zapamiętaj już na starcie, że ilość posiłków nie ma znaczenia, pora nie ma znaczenia, JAKOŚĆ JEDZENIA NIE PRZEŁOŻY SIĘ NA TWÓJ WYGLĄD - tylko na zdrowie. Więc jeżeli chcesz wyglądać fit, to wystarczy, że trafisz w swoje makro i odpowiedni bilans kaloryczny.

Btw. nie rezygnuj z tych truskawek, jak je lubisz to je jedz tylko wlicz je w kalorie...owoce są zdrowe, i mimo, ze mają trochę cukrów to raczej bym się tym nie przejmował, jeżeli nie masz cukrzycy.

Dzięki :) i ok bo na szczęście nie mam cukrzycy ale za mało żelaza ;/ a czy białko jest ważne w ty  momencie ? i mało węglowodanach 

Opublikowano

Proponując mu iffym pokazujesz jakie ty masz pojęcie. To co jesz nie przełoży się na wygląd?? Wystarczy, że trafi w makro? To niech w*******a węgle proste co szybko się rozkładają i dostarczają energii w 5 sekund i za 30 min jesteś głody, niech je kebsy, pizze itp., no ale makro będzie się zgadzało... ;)

A ostatnie zdanie dało mi raka, co ty za herezję szerzysz?? Zdrowe to mogą być warzywa których wpierdolisz 2kg w nocy o północy i ci sie nic nie stanie. Owoce to cukry, można je jeść, ale nie należy przesadzać. 

Opublikowano

Proponując mu iffym pokazujesz jakie ty masz pojęcie. To co jesz nie przełoży się na wygląd?? Wystarczy, że trafi w makro? To niech w*******a węgle proste co szybko się rozkładają i dostarczają energii w 5 sekund i za 30 min jesteś głody, niech je kebsy, pizze itp., no ale makro będzie się zgadzało... ;)

A ostatnie zdanie dało mi raka, co ty za herezję szerzysz?? Zdrowe to mogą być warzywa których wpierdolisz 2kg w nocy o północy i ci sie nic nie stanie. Owoce to cukry, można je jeść, ale nie należy przesadzać. 

hahahaha, beka xDDD, a czy ja mu mówię, że ma jeść niezdrowo ? Mówiłem żeby lepiej trzymał się zdrowego jeżeli chce mieć siłę na treningach, nie neguję tego, iż istnieją węgle proste i złożone. Jak mi trafisz baranie w makro jedząc pizze i kebaby to uklęknę przed Tobą i złoże Ci hołd XDDD.

Dalej są ludzie, którzy myślą, że jedzenie w nocy jest niezdrowe?  Boże skąd ty czerpiesz tą wiedzę, ja CI mogę moją poprzeć przynajmniej paroma wynikami badań PORA POSIŁKU NIE MA ZNACZENIA, JEŻELI TO CO ZJADASZ MIEŚCI SIĘ W TWOIM BILANSIE KALORYCZNYM.

Nie rozumiesz ideologii jaką jest iifym, siejesz ferment swoim brakiem wiedzy, iifym to nie jest jedzenie, pizzy i kebabów. IIFYM TO DIETA, dzięki której możesz żyć normalnie nie odmawiając sobie wszystkie na każdym kroku. Masz ochotę na batona ? To go wlicz w bilans i tyle żyj dalej, a nie potem porzucaj diete, bo zjadłeś coś niezdrowego. Człowieku dieta ma być na całe życie, trzeba ją dostosować do siebie, a nie swoje życie do diety. Nie zarabiamy na tym, chcemy lepiej wyglądać.

Warzywa są zdrowe owszem, i mają bardzo mała ilość kalorii, nawet nie zalecałbym ich wliczać w bilans, owoce już tak, bo jak wiadomo mają więcej kalorii. ALE NIE MA CZEGOŚ TAKIEGO JAK PRZESADA, JEŻELI CHCE JESĆ KURCZAKA Z BANANAMI TO MOŻE, NIKT MU NIE MÓWI, ZE MA JEŚĆ RYŻ, WĘGLE TO WĘGLE I TYLE. OD PROSTYCH MOŻE JEDYNIE ZŁAPAĆ WIĘCEJ WODY, NIE PRZYTYJE, JEŻELI ZACHOWA ODPOWIEDNIE I KALORIE I MAKRO.

2d0ns76.jpg

A ci, którzy tańczyli, zostali uznani za szalonych przez tych, którzy nie słyszeli muzyki.

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

Zrozum jak działają węgle proste, a potem się wypowiadaj. Niech je w*******a na potęgę i mieści się w makro, ale i tak wiecznie będzie głodny. ;)

Zrozum jak działają węgle proste, a potem się wypowiadaj. Niech je w*******a na potęgę i mieści się w makro, ale i tak wiecznie będzie głodny. ;)

Z tym IFFYM to skończ, bo tylko się ośmieszasz, fan WK? :vvvvvvvvvvvvvvvvv

Opublikowano

Ja p******e, jaka beka. Gość ma zaledwie 13 lat, a Wy mu jakieś diety każecie układać XDDD

Wagę masz odpowiednią do wzrostu, jednak jeżeli chcesz zrzucić "oponkę" to biegaj parę razy w tygodniu. Co do jedzenia to jesteś w takim wieku, że nie odmawiaj sobie niczego. Nie jesteś jakimś kulturystom, który musi mieć wszystko wypisane na kartce co może zjeść. Jednakże pamiętaj, żeby nie jeść dużo jedzenia fast foodów, bo wtedy oponka nie zniknie, ba! będzie większa i większa :D

805491408806070489277.png

Opublikowano

Po pierwsze pisze się iifym

Po drugie iifym nie zostało wymyślone przez wk, tylko jest poparte wieloma badaniami.

Po trzecie węgle proste, dostarczają szybko energii - bardzo dobre w sportach wytrzymałościowych, w siłowych już mniej.

Po czwartek skąd wiesz jaki on ma apetyt ? Wiele osób nie może zmieścić już 2500 kalorii jak mają to wciskać tylko ze zdrowego żarcia, mierz ludzi swoją miarą to daleko zajdziesz ;), ja mu tylko daję możliwości.

Po piąte polecam mu iifym z własnego doświadczenia, bo tak straciłem 40 kg a następnie zbudowałem ponad 14, przy tym NIE ZALEWAJĄC SIĘ, ponieważ użyłem reversa - wszystko z głową. Czy miałem cukru proste? Tak, ale niewiele, na redukcji miałem ich więcej. Czy wpłynęły na wygląd sylwetki ? Nie. Nie ma magicznego jedzenia, ciało ludzkie chce przetrwać za wszelką cenę, dostarczasz więcej kalorii niż potrzebuje ? Tyjesz. Dostarczasz mniej ? Chudniesz. Proste jak budowa cepa, zero filozofii, nie doszukuj się w tym aspektów zdrowotnych bo nie o tym mówię, nawiązuje do kompozycji ciała, używając węgli prostych czy złożonych będzie ona taka sama, koniec kropka.

Po piąte jeżeli zje cukry proste, tak będzie szybciej głodny i co z tego? Jeżeli przez to nie rzuci się na jedzenie to nie widzę problemu, lecz tym samym nie polecam na takowych tylko bazować.

Po szóste, jak widzę tą twoją prymitywną odpowiedź to mnie na wymioty bierze, jak chcesz dyskutować na jakiś temat to polecam się z nim dobrze najpierw zapoznać, a i jeszcze słowo kultura dodać do swojego słownika.

2d0ns76.jpg

— Friedrich Nietzsche

Opublikowano

A mogę jeść to co chce np ale żeby zmieścić się w np 2000 kcal ? lub mniej + ćwiczenia 

Jak chcesz jakoś wyglądać po tej redukcji, to pilnuj białek, węgli i tłuszczy, samymi kaloriami schudniesz, ale możesz zostać tzw. skinny fatem, stracisz mięśnie, które masz (nawet jak ich za wiele nie ma) i tłuszcz zostanie, ale waga spadnie. Tylko też weź pod uwagę, że czym zdrowiej się odżywiasz, tym masz więcej energii później, i więcej możesz zrobić na treningu, nie chodzi o to, żeby odmawiać sobie czegoś słodkiego np. gdy masz ochotę, ale tylko na takim żarciu daleko nie zajedziesz, trzeba znaleźć złoty środek w życiu. Ustaw sobie z 1.8-2g białka na kg,  1g tłuszczy i resztę pakuj w węgle. Mówiłeś, że masz ciężkie treningi ? 2000 kcal to za mało, w twoim wieku metabolizm powinien hulać, jeszcze jak uprawiasz sport. Napisz ile tych treningów i jak bardzo są wycieńczające. Jak chcesz, żebym Ci trochę bardziej pomógł to pisz priv.

2d0ns76.jpg

— Friedrich Nietzsche

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...