Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Denpa Onna to Seishun Otoko

Gość Sil√eR

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Właśnie jestem świeżo po skończeniu tego anime i żeby już dalej nie przedłużać, zaczynajmy:

Denpa%20Onna%20to%20Seishun%20Otoko.jpg

Emisja: TV

Liczba odcinków: 12 + 1 OVA (kontynuacja)

Premiera: Wiosna 2011

Studio: Shaft (znane z takich bajek jak np. Nisemonogatari, Mahou Shoujo Madoka Magica, Nisekoi, ef: A Tale of Memories itp.)

Źródło: Light Novel

Gatunki, tematyka, czas akcji: Komedia, szkoła, slice of life, romans, harem, kosmos, współczesność

Średnia ocen: 7.38

Więcej informacji? Zapraszam tutaj: Link do MAL'a

Zwiastuny:

Opis:

Historia anime obraca się wokół licealisty o imieniu Niwa Makoto. Jako, że jego rodzice musieli wyjechać za granicę, postanowili swoje dziecko wysłać do ciotki. Jak się okazuje, do najnormalniejszych to ona nie należy. Tam też spotyka swoją tajemniczą kuzynkę - Touwe Erio, która obwiązała się materacem i twierdzi, że jest kosmitką. Jej podstawowym źródłem wyżywienia jest pizza. Dowiadujemy się, że dziewczyna wcześniej zaginęła na pół roku po czym została odnaleziona dryfując na morzu. Nie pamięta ona nawet minuty z tego co działo się w tamtym czasie, jednak ubzdurało jej się, że ma to związek z tym, że jest kosmitą, po czym zaczęła sobie spacerować po okolicy zawinięta w futon, a żeby było jeszcze śmieszniej, to nie koniec atrakcji przygotowanych dla naszego Niwy ;)

Opis zapożyczony z anime-odcinki + dodane co nieco ode mnie

Pozwólcie, że trochę bardziej opisze poszczególne postacie + kilka słów na temat ich stosunków (może zawierać spoilery)

Niwa Makoto: Główny bohater serii, uczeń liceum. Przesadnie zbiera i podlicza swoje punkty (np. 3-4 pkt. za zrobienie czegoś ekstra) Należy do osób spokojnych, bywa wstydliwy, często się rumieni, ale głównie otwarty na nowe znajomości. Próbuje pomóc kuzynce w drodze to ogarnięcia rzeczywistości. Są sobie bardzo bliscy, nie unika jej. Praktycznie cały swój czas przebywa z dziewczynami. 

Touwa Erio: Połączenie C.C. z Code Geass (uwielbia pizze) z Hatsune Miku (kolor włosów) oraz Mashiro Shiina z Sakurasou no Pet na Kanojo (charakter, nieśmiała etc.) nasz gwóźdź programu - "kosmitka". Swoja drogą bardzo mi się podobało jej seiyuu :3

Touwa Meme: W pewnym stopniu perwersyjna, "ponętna ciocia" (tak o sobie mówi) Mimo faktu, iż stuknęła jej 40 to wygląda na 20, a zachowuje się jeszcze młodziej, co można zauważyć na każdym kroku. Nie ma jej praktycznie cały dzień w domu, a jak już się w nim pojawi to obściskuje Niwe (bywały chwile gdzie ją za bardzo poniosło) który ją niekiedy ignoruje. Zdecydowanie potrzeba babie, chłopa! ;)

Mifune Ryuuko wraz z Maekawą są kolejnymi dziwaczkami do pakietu. Obie w mniejszym bądź większym stopniu zalecają się do głównego bohatera. Mifune, drobna, słodka postać (jak zresztą większość w tej bajce) Lubi grać w koszykówkę. Maekawa zaś jest wysoka (179,9 cm) Nie znosi gorąca (boli ją wtedy m.in. głowa) pracuje, drażni się z Mikoto - mówi dwuznaczne rzeczy oraz uwielbia chodzić w różnych przebraniach.

I inne randomy. Wszystkie postacie dały się lubić, nie mam żadnych zastrzeżeń.. może jedynie głos Mifune mnie niekiedy irytował, odechciewało mi się jej wtedy słuchać i to jak wymachiwała rękoma. 

Fabuła, jej przedstawienie:

Fakt, czasem akcja przynudzała, mogli więcej pokazać, aczkolwiek jako całość w moich oczach wypadło nieźle. Było nawet dosyć interesująco, czasem... nieprzewidywalnie? W porównaniu do D-Frag, które obejrzałem przed Denpa było, że się tak wyrażę - więcej fabuły w fabule. Seria ta porusza wiele kwestii, problemów (nie wszystko należy uznać za problem) jak: izolacja od świata / przemijanie. Człowiek się starzeje i z czasem będzie musiał odejść z tego świata / chęć powrotu do społeczeństwa / mimo upływu lat miłość, uczucia do danej osoby nie wygasają. To samo tyczy się z opinią o kimś. Ludzie potrafią długo żywić do nas urazę i tak dalej ...

Romans, dramat, komedia:

Romans: Kilka rumieńców, zalecania się do głównego bohatera, wypadów, na pewno więcej go niż w takim D-Frag, ale to wszystko.

Dramat: Momentami można było troszkę naszym bohaterom współczuć. Wzruszyłem się na

8

odcinku, nic więcej. 

Komedia: Pojawiały się śmieszne sceny, dialogi. Humor należy raczej do tych absurdalnych / abstrakcyjnych. Mnie osobiście rozwaliła m.in. ta scena  

i to co było po tym. "Roladka" VS Astronauta - esper, hehe
vyyJZje.jpg

Jednak do doskonałej komedii bym tej serii nie zaliczył. Także, fanie anime, jeżeli szukasz genialnego romansu, dramatu lub komedii, nie tutaj.

Oprawa audiowizualna:

Może i opening oraz ending pasują do klimatu panującego w tejże produkcji, jednakże Ja dopiero przy około 3 odcinku się do nich przyzwyczaiłem, później już wydały mi się całkiem znośne (ostatnio tak to ma z tymi OP/ED) Próbowałem nawet je nucić sobie pod nosem, chociaż to bardziej wyglądało w taki oto sposób xD

229454_m9c21k8o5afgey0puvn4zjr7bw36qlihs

Jeśli już mowa o soundtrackach to jak dla mnie były one genialne. Słuchając ich czułem się odprężony, zrelaksowany. Muszę pochwalić autorów za to. 

Co do kreski. W niektórych momentach lekko odpychała, ale ogólnie bardzo ładna, cieszyła oko, naprawdę (albo to Ja jestem ślepy. W takim razie gomen) Animacji też nie można nic zarzucić. Jeśli jakiś Sherlock ala @armoro coś wykrył, niech da znać.

Zakończenie:

Nie wiem jak wygląda sytuacja z novelką (z tego co czytałem to właśnie ekranizacje novelek wychodzą 2x gorzej niż mangi) nie zostało do końca wszystko wyjaśnione, omówione. Czasami taki zabieg jest dobry, bo widz sam musi postarać się odpowiedzieć na pewne rzeczy. Nie mówię, że było jakieś znowu tragiczne, było takie sobie, ale wątpię, żeby się większości z Was spodobało.

Reasumując: Lekka, ciepła, przyjemna w odbiorze produkcja (ostatnią taką "lekkość" czułem przy Mashiro-Iro Symphony: The Color of Lovers) z dużą ilością moe, fajnymi bohaterami, genialnymi soundtrackami, a także abstrakcyjnym / absurdalnym humorem, jednakże jest ani doskonałą komedią, romansem czy dramatem, na którym można wylać tony łez. Nie zostało również wszystko do końca omówione-wyjaśnione mimo tego zakończeniu (mowa tutaj o OVA + np. nie dowiedzieliśmy się za dużo o przeszłości kuzynki) nie przypisuje określenia "tragiczne" Porusza wiele problemów / kwestii życia codziennego, w sposób bardziej humorystyczny. Anime nie jest perełką, ale dobrze się bawiłem i się cieszę, że zostało mi polecone. Coś jeszcze? Tyle powinno wystarczyć.

Ocena końcowa: Około 8/10

PS. Jakby ktoś chciał, wrzucam tutaj 25 zdjęć 

> Link do dyskusji <

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...