Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z rozdzielczoscia

Mirione

Pytanie

Opublikowano

Witam. Wczoraj zdecydowalem sie na zmiane windowsa 10 do windowsa 7 z formatem , po zainsalowaniu systemu i wszystkich sterownikow do karty graficznej i plyty glownej , i ustawieniu rozdzielczosci 1980x1080 obraz jest rozpikselowany tzn. ikonki na pulpicie i w paski zadan maja strasznie niska jakosc (widac piksele) , dodam ze po zmianie rozdzielczosci w sterowniku do 1680x1050 wszystko wyglada normalnie , lecz tam jest to maksymalne ustawienie. Monitor obsluguje hd i jest podlaczony hdmi. W windows 10 na rozdzielczosci 1980x1080 wszystko wygladalo normalnie ;\

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

-Spróbuj ustawić auto konfiguracje na monitorze. (Te guziczki co są na dole, na boku lub za monitorem)

Ewentualnie ustaw ostrość na maksa.

-Sprawdź czy masz ustawione 32 bity ~ Prawym na pulpit - rozdzielczość ekranu - ustawienia zaawansowane - zakładka "Monitor" i na dole jest wybór bitów. Jeśli nic nie będzie to najprawdopodobniej masz 32 bity, możesz sprawdzić to poprzez przejść do zakładki "Karta" i kliknąć w "Lista wszystkich trybów" i tam będzie napisane.

-Przywróć ustawienia domyślne w panelu karty graficznej.

-Jaką masz kartę graficzną?

Opublikowano

- Pisze ze nie moge dokonac auto konfiguracji gdyz jest to mozliwe tylko w d-sub , a ja mam Hdmi

- Jest 32 bity

- Przywrócone , i nic się nie zmienia

- AMD Radeon HD 7800 Series

Opublikowano

Spróbuj z wyłączeniem "Clear Type".

Kliknij start i wpisz w uruchom "Clear Type" i następnie odznacz "Włącz technologie Clear Type" i kliknij dalej. Resztę będzie ci mówić co masz robić.

Jak to nie pomoże to zobacz czy da coś zmiana częstotliwości odświeżania ekranu. To jest tam gdzie zmienia się bity.

Opublikowano

Wtłączenie cleartype nic nie dało , a jeżeli chodzi o zmiane częstotliwośći to bezposrednio w zmianie rozdzielczosci w windows mam maksymalnie 60Hz , natomiast w sterowniku do karty jest mozliwość ustawienia 1680x1050 z częstotliwościa 75Hz , lecz ta rozdzielczosc ...

EDIT:

To dziwne ale po odinstalowaniu sterownika do karty wszystko wygląda normalnie :/ 

EDIT 2 :

Temat do zamknięcia, problemem był oczywiśćie sterownik który instalowałem z płyty i wyszukując aktualizacje nic nie znajdował ponieważ teraz jest nowy sterownik , Bardzo dziekuje za zaangażowanie ;)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...