Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz
  • 0

Problem z rozdzielczoscia

Mirione

Pytanie

Opublikowano

Witam. Wczoraj zdecydowalem sie na zmiane windowsa 10 do windowsa 7 z formatem , po zainsalowaniu systemu i wszystkich sterownikow do karty graficznej i plyty glownej , i ustawieniu rozdzielczosci 1980x1080 obraz jest rozpikselowany tzn. ikonki na pulpicie i w paski zadan maja strasznie niska jakosc (widac piksele) , dodam ze po zmianie rozdzielczosci w sterowniku do 1680x1050 wszystko wyglada normalnie , lecz tam jest to maksymalne ustawienie. Monitor obsluguje hd i jest podlaczony hdmi. W windows 10 na rozdzielczosci 1980x1080 wszystko wygladalo normalnie ;\

4 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Spróbuj z wyłączeniem "Clear Type".

Kliknij start i wpisz w uruchom "Clear Type" i następnie odznacz "Włącz technologie Clear Type" i kliknij dalej. Resztę będzie ci mówić co masz robić.

Jak to nie pomoże to zobacz czy da coś zmiana częstotliwości odświeżania ekranu. To jest tam gdzie zmienia się bity.

Opublikowano

- Pisze ze nie moge dokonac auto konfiguracji gdyz jest to mozliwe tylko w d-sub , a ja mam Hdmi

- Jest 32 bity

- Przywrócone , i nic się nie zmienia

- AMD Radeon HD 7800 Series

Opublikowano

Wtłączenie cleartype nic nie dało , a jeżeli chodzi o zmiane częstotliwośći to bezposrednio w zmianie rozdzielczosci w windows mam maksymalnie 60Hz , natomiast w sterowniku do karty jest mozliwość ustawienia 1680x1050 z częstotliwościa 75Hz , lecz ta rozdzielczosc ...

EDIT:

To dziwne ale po odinstalowaniu sterownika do karty wszystko wygląda normalnie :/ 

EDIT 2 :

Temat do zamknięcia, problemem był oczywiśćie sterownik który instalowałem z płyty i wyszukując aktualizacje nic nie znajdował ponieważ teraz jest nowy sterownik , Bardzo dziekuje za zaangażowanie ;)

Opublikowano

-Spróbuj ustawić auto konfiguracje na monitorze. (Te guziczki co są na dole, na boku lub za monitorem)

Ewentualnie ustaw ostrość na maksa.

-Sprawdź czy masz ustawione 32 bity ~ Prawym na pulpit - rozdzielczość ekranu - ustawienia zaawansowane - zakładka "Monitor" i na dole jest wybór bitów. Jeśli nic nie będzie to najprawdopodobniej masz 32 bity, możesz sprawdzić to poprzez przejść do zakładki "Karta" i kliknąć w "Lista wszystkich trybów" i tam będzie napisane.

-Przywróć ustawienia domyślne w panelu karty graficznej.

-Jaką masz kartę graficzną?

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...