Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Set dla sorca, mounty, skille, wybór profesji i inne

Tjes2

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

j0xgyt.png

1. Jest w Aionie jakieś podobne miejsce do tego co na zdjęciu (interesuje sie świątyniami powietrza z avatar legenda aanga i czarami powietrza choc sorcerzy maja ich malo)

2. Jaki set najlepszy dla sorca?

3. W wersji 4.9 która twierdza będzie dla jakiej frakcji jako miejsce z NPC'ami itp tych twierdz ktorych nie mozna bedzie zdobyc?

4. Asmo czy elyo (sorc)?

5. Na ktorym poziomie aktywowac gp 15 dniowego?

6. Co rozwijac? Alchemie, gotowanie, meble, eq?

7. Jak dodac jakiegos NPC do wlasnego domu (apartament)

8. Da sie zdobyc jakis pojazd na stale w grze za darmo (tzn. Nie z Itemshopu czy brokera)

9. Jak rozstawić skille sorca (nie potrafie xD)

10. W 1 dzien calego grania (9-17/18) z 13 lv ktory wbije?

Opublikowano

Postaram się w skrócie odpowiedzieć.

1. Twierdze wszelakie, zwłaszcza te lewitujące to ciężka sprawa. Głównym takim miejscem jest Sanctum (Miasto Ely), ale również i całą Reshanta jest miejscem położonym w "chmurach" wiec raczej tam musisz szukać swoich zainteresować :)

2. Nie ma jednego, wszystkie sety endgamowe są dobre. Dzielą się one na pvp jak i pve. Dobijesz 65 zrozumiesz ^^

3. Trzeba poszukać na necie, ale z tego co mi wiadomo w 4.9 mapa się nie zmienia wiec raczej tak samo jak do tej pory.

4. Tutaj tyle co osób, tyle też odpowiedzi. Ja po wielu komentarzach mogę powiedzieć, że obydwie strony mają swoje plusy i minusy. Jest tego za dużo żeby wypisywać, sam zadecyduj czy wolisz cukierkowość czy mrok :)

5. GP przy poziomie 65 to podstawa, bez niego gra jest wręcz nie możliwa. Ale myślę że już tak od lv 40+ zaczyna on się przydawać, do pewnych zakupów z broka czy może sprzedawania.

6. Zdecydowanie tak, lecz nie wiem czy na wczesnym etapie gry się opłaca, z racji że rozwinięcie każdej na mistrza, wymaga dużych nakładów pieniężnych, co dla nowej osoby jest bardzo trudne. Na przyszłość mogę Ci polecić Alchemie (teraz tylko i wyłącznie własne wyrabianie przedmiotów z racji niskich stawek przy sprzedaży), jak i Gotowanie (Dla własnego użytku, jak i również dość dobra cena przy sprzedaży). Inne profesje raczej są mało zarobkowe, lecz jeżeli chcesz sobie zrobić super komodę do domu to meble jak najbardziej, ale no kto co lubi ^^ Aaa, pamiętaj ma poziom mistrza (najwyższy) możesz wbić tylko jedną profesję, jak i eksperta (jedna niżej) również jedną, wiec dobrze wybierz co chcesz najpierw robić. No i oczywiście Zbieranie Eteru i Pozyskiwanie Esencji, nie wlicza się w ten licznik, wiec śmiało możesz mieć na jednej postaci max eter, esencja i craft. Uprzedzając pytanie, tak będzie Ci potrzebne pozyskiwanie :)
7. Tego nie wiem, poszukaj po necie bo poradników tego typu będzie pewnie masa.

8. Oczywiście że tak i jest ich nawet kilka, jak nie kilkanaście. Jeden z nich to wyprawa na instancje Twierdza Tiamata, gdzie na samym końcu może wypaść "motorek". Inny sposób to stworzenie sobie go samemu, jak i również opcja wydropienia go w różnych eventach, którymi Failforge nas obsypuje dość często, ale to jest niestety loteria :D Jest tego, zdecydowanie więcej, jak kupno za monety, czy nawet na broku za kinach.

9 . Z tego co wnioskuję mówisz o umiejscowieniu poszczególnych skilli na paskach. Ja uważam, że jest to indywidualne podejście do tematu i zrobienie tego w taki sposób, aby to Ciebie się grało najwygodniej. Ale no z racji, że świat leniwy, a Polacy podobno jeszcze bardziej, to poszukaj na yt filmików jak grają sorc`i i ustaw tak samo jak oni. Albo bardzo podobnie :)

10. Tutaj Ci nie odpowiem, ale no może tak 40? Zależy od tego jak będziesz szybko pozyskiwał exp i czy się nie zaplątasz w niektórych misjach na trochę dłuższy czas (niestety, niektóre potrafią wkurzyć człowieka).

Ufff, koniec  :yay:

Opublikowano

Jeszcze jedno pytanko:

Aion na steam czy gameforge, czemu? Mam na steam i nwm sam pisza ludzie ze steam slabszy czy cos...

Opublikowano

Ja to widzę z innej perspektywy. Przede wszystkim wiele osób poleca zainstalować aiona na dysku SSD, z racji że dział to niby lepiej i gra mniej laguje (kto to tak na prawdę wie). Wiec żeby nie zaśmiecić swojego SSD innymi programami/grami które oferuje steam mam to oddzielnie. Czyli aion przez GF na dysku SSD, zaś Steam z wieloma grami na HDD, z racji że więcej miejsca :3

Poza tym różnicy nie ma, było to skierowane głownie w celach znalezienia nowych graczy i przyciągnięcia ich do świata Deava ;3

No i na steam podobno jest szybsze pobieranie z racji lepszych serwerów :) Taki mały plusik :D

Opublikowano

No dobra jeszcze troche pytań o zaklinacza (obiecuje ze to ostatnie :3)!

1. Ile SM ma czarów powietrza? Jakiś build stygm może dla mnie z czarami powietrza ^^?

2. Na którym poziomie pierwszy duch(ognia) osiąga końcowy wygląd?

3. Co jest najtrudniejszego w zaklinaczu do opanowania? Gram w aiona od lutego/marca 2015 i chce zacząć grę tą klasą. Grałem bardem, gladiatorem, sorcem, rangerem, klerykiem, kantorem, gunnerem, techem (odpychaja mnie klasy walki wręcz, bliskodystansowe. Łowca i gunner nie za bardzo, az palce bolą od tego stukania w skille. Kleryk, kantor tez nie za bardzo, poniewaz nie nawidze healerow i bufferow wole dzialac niz stac i leczyc w instancjach oczywiscie. Sorc - wszystko pieknie tylko jakby dali mu wiecej czarow ziemi i powietrza to tak. Bard - szczerze? Klasa nie dla mnie tzn. grajek. Sm- po równo z każdego zywiolu, cos jak avatar ktory wlada kazdym zywiolem i jest zwiazany z duchami <3)

4. Ksiega czy orb?

Sorry za chaotyczne napisane pytania :(.

Ps: dowiedzialem sie ze asmo nie maja asterii tylko maja baze blisko niej tak samo elyosi z roah. Czyli jeszcze lepiej! Bede mogl zwiedzic te puste twierdze jak po ludobojswie nomadow powietrza w swiatyniach <3. Ups

Opublikowano

No dobra jeszcze troche pytań o zaklinacza (obiecuje ze to ostatnie :3)!

1. Ile SM ma czarów powietrza? Jakiś build stygm może dla mnie z czarami powietrza ^^?

2. Na którym poziomie pierwszy duch(ognia) osiąga końcowy wygląd?

3. Co jest najtrudniejszego w zaklinaczu do opanowania? Gram w aiona od lutego/marca 2015 i chce zacząć grę tą klasą. Grałem bardem, gladiatorem, sorcem, rangerem, klerykiem, kantorem, gunnerem, techem (odpychaja mnie klasy walki wręcz, bliskodystansowe. Łowca i gunner nie za bardzo, az palce bolą od tego stukania w skille. Kleryk, kantor tez nie za bardzo, poniewaz nie nawidze healerow i bufferow wole dzialac niz stac i leczyc w instancjach oczywiscie. Sorc - wszystko pieknie tylko jakby dali mu wiecej czarow ziemi i powietrza to tak. Bard - szczerze? Klasa nie dla mnie tzn. grajek. Sm- po równo z każdego zywiolu, cos jak avatar ktory wlada kazdym zywiolem i jest zwiazany z duchami <3)

4. Ksiega czy orb?

Sorry za chaotyczne napisane pytania :(.

Ps: dowiedzialem sie ze asmo nie maja asterii tylko maja baze blisko niej tak samo elyosi z roah. Czyli jeszcze lepiej! Bede mogl zwiedzic te puste twierdze jak po ludobojswie nomadow powietrza w swiatyniach <3. Ups

1. A po co Ci wiedzieć, ile ma czarów powietrza...?

Magowie władają kilkoma żywiołami.

2. Okolice 60.

3. Walka. To postać, która nie ma powera "od zaraz". Jego styl walki to DoTa dmg, czyli obrażenia zadawane w czasie. 

Sorcerer ma na przykład skille z pieprznięciem "od zaraz" aka Glacial, Storm Strike etc. 

SM delektuje się walką i im dłużej ona trwa, tym większy dmg wyciśnie.

Wymienione przez Ciebie klasy... Absolutnie każda jest dobra, ale trzeba dostosować postać pod swój charakter i preferencje. 

Wybacz, ale zaśmieszył mnie tekst "Sorc - wszystko pieknie tylko jakby dali mu wiecej czarow ziemi i powietrza to tak" ...  . Od kiedy wybieramy postać na podstawie wyglądu skilli oraz żywiołów?

Tutaj masz skille różnych żywiołów, więc... 

4. Orb dla SM. 

Potrzebujesz zwiększyć swój Mboost, a Macc masz z jednej umiejętności związanej z Twoim summonem.

Opublikowano

czarów powietrza czarami powietrza czarow ziemi

Proszę cię... oczy bolą jak to czytam. Każdy skill magiczny zadaje obrażenia w postaci ( czyt. ) earth dmg, wind dmg, fire dmg, water dmg. Dlaczego zależy ci tak na tej różnorodności? Trochę nie rozumiem twojej logiki, ale jeśli sprawia ci to przyjemność...

Opublikowano

Proszę cię... oczy bolą jak to czytam. Każdy skill magiczny zadaje obrażenia w postaci ( czyt. ) earth dmg, wind dmg, fire dmg, water dmg. Dlaczego zależy ci tak na tej różnorodności? Trochę nie rozumiem twojej logiki, ale jeśli sprawia ci to przyjemność...

Tak "tkanie wiatru" sprawia mi przyjemność -,- . Zainspirowałem się z jednego animowanego "filmu". I tylko zadalem pytanie a nie krytyke mojego tekstu. I nie, skill zadaje obrażenia tylko od żywiołu, który jest wymieniony w opisie czyt. Obrażenia od: ognia, wody, ziemi czy wiatru :)

Opublikowano

Śmieszne jest to jak uzależniasz się od skilli wiatru, tylko dlatego, że prawdopodobnie twój ulubiony Avatar ( czyt. Aang ) był nomadem powietrza. Jeśli chcesz opierać się na tylko jednych skillach czyli wiatru, Aion to nie gra dla ciebie. Znajdź sobie jakiegoś MMORPG w świecie Avatarów, bo w Aionie nie znajdziesz tego co chcesz, to nie gra pt. "Avatar, the Legend of -dowolna nazwa-" tylko Aion :)

Opublikowano

Śmieszne jest to jak uzależniasz się od skilli wiatru, tylko dlatego, że prawdopodobnie twój ulubiony Avatar ( czyt. Aang ) był nomadem powietrza. Jeśli chcesz opierać się na tylko jednych skillach czyli wiatru, Aion to nie gra dla ciebie. Znajdź sobie jakiegoś MMORPG w świecie Avatarów, bo w Aionie nie znajdziesz tego co chcesz, to nie gra pt. "Avatar, the Legend of -dowolna nazwa-" tylko Aion :)

Nie chce się opierać na powietrzu tylko ;_;. Inne żywioły też grają role. Ale powietrza u sorca było za mało więc przeszłem na zaklinacza gdzie się wyrównało:). Nie opieram sie na jednym tylko pisalem ze "tkanie powietrza sprawia mi przyjemnosc"

Opublikowano

Dobieranie sobie postaci na podstawie ilości skilli konkretnego typu, to istna głupota w mojej opinii.
Aion w takim razie nie jest grą dla Ciebie.

Szczerze? Chyba pierwszy raz spotykam się z osobą, która odrzuca postać, bo nie ma wielu skilli konkretnego żywiołu :D
Przynajmniej mogliśmy się pośmiać.

Dyskusję co do tego chyba można zamknąć.
Masz może jakieś inne pytania, które nie będą opierać się na aspektach wizualnych konkretnych klas?

Opublikowano

1. HUD na dole czy do góry (to okno postaci z statusem HP/MP/BM) i dlaczego?

2. Moje ustawienie skilli to:

- pierwszy pasek z dołu same skille atakujące i doty,

- drugi pasek z dołu same debuffy, zatrzymania, dispelle

- trzeci pasek z dołu same przywołania np. energie, duchy

- czwarty (dodatkowy) pasek z dołu same buffy

- piąty pasek nad stanem PŻ, PM i BM same rozkazy dla duchów

- pasek po przyklejony do prawej strony ekranu to same zwoje, poty, skille za BM i powrót

Dobry układ skili?

15556iw.jpg

3. Uciszenie i oślepienie? Które na klase magiczne a które na fizyczne ;/?

4. Jak ustawić "gra w pełnym okna ekranu"? Tak aby było widać do góry pasek z napisem "AION Client (64bit)" oraz, żeby było widać dolny pasek od pulpitu.

Sry za chaotyczność tekstu

Opublikowano

1. HUD na dole czy do góry (to okno postaci z statusem HP/MP/BM) i dlaczego?

2. Moje ustawienie skilli to:

- pierwszy pasek z dołu same skille atakujące i doty,

- drugi pasek z dołu same debuffy, zatrzymania, dispelle

- trzeci pasek z dołu same przywołania np. energie, duchy

- czwarty (dodatkowy) pasek z dołu same buffy

- piąty pasek nad stanem PŻ, PM i BM same rozkazy dla duchów

- pasek po przyklejony do prawej strony ekranu to same zwoje, poty, skille za BM i powrót

Dobry układ skili?

15556iw.jpg

3. Uciszenie i oślepienie? Które na klase magiczne a które na fizyczne ;/?

4. Jak ustawić "gra w pełnym okna ekranu"? Tak aby było widać do góry pasek z napisem "AION Client (64bit)" oraz, żeby było widać dolny pasek od pulpitu.

Sry za chaotyczność tekstu

Ustawienie skilli jest ustawiane o własne przypodobania. Nikt ci nie powie, jak masz grać, bo to tobie ma się grać komfortowo, jednak jeśli nie przeszkadza ci takie rzucanie spelli z drugiego paska, to oczywiście jest spoko. Ja akurat preferuję ustawić sobie całe combo na pasku i klikać od 1 do dodanego przycisku na myszce, tak jest wg mnie łatwiej. HUD tak samo.

Nie gram długo, ale wydaje mi się, że to i to działa tak samo na obie klasy :v Choć bardziej uciszenie na magiczne a oślepienie na fizyczne, bo wtedy fizyk i tak ci nic nie zrobi, a mag ci gów** zrobi z ataków podstawowych.

Pewnie znajdziesz to w ustawieniach, nie wiem tego, bo mi to nie jest potrzebne.

Opublikowano

Nie chce Cię zniechęcić, ale póki nie naprawią end-game to nie warto wracać do tej gry. Obecnie poza beznadziejnymi daily questami na mithrile nie ma co robić. Dungeony? Zapomnij. Bez Hyperion setu nigdzie Cię nie wezmą. Instancję typu bastion itd.? System dobierania jest tak spieprzony że Ty mając samych żołnierzy w teamie będziesz grać na namiestnika i generałów.

lownfast

Opublikowano

Nie chce Cię zniechęcić, ale póki nie naprawią end-game to nie warto wracać do tej gry. Obecnie poza beznadziejnymi daily questami na mithrile nie ma co robić. Dungeony? Zapomnij. Bez Hyperion setu nigdzie Cię nie wezmą. Instancję typu bastion itd.? System dobierania jest tak spieprzony że Ty mając samych żołnierzy w teamie będziesz grać na namiestnika i generałów.

System dobierania '' cały  czas " jest tak spierdzielony, przez to same afki były... A co do 65 / end game, no to jeśli ktoś jest osobą z bardzo ograniczonym czasem, ale chce coś pograć, to ja w dalszym ciągu sugeruję by robić sobie twinka, bądź główną postać do 55 lvl'a i wtedy sobie grać zdecydowanie więcej czasu na serwerze dla początkujących, gdzie siedzi w piernika ludzi i można albo iść na te podstawowe instancje dla zabawy, albo robić sobie pvp. Moje 65 cały czas leżą bykiem, bo je olałem z tego względu, że nie starczyłoby mi czasu, by robić wszystkie q na 65 lvl, a najważniejsze to to, że nie mam szans konkurować z kimkolwiek na 65 lvl + dochodzi do tego to co napisał kolega wyżej - na żadną taką inste konkretną mnie nie wezmą i w ogóle z dupy to wszystko :P  Ale gre na 55 lvl'u polecam ;p mnie się podoba mimo wszytko :P 

Opublikowano

Lenistwo ludzkie nie zna granic...

No ja bardzo przepraszam, ale próbowałem każdej opcji tzn. Pseudo pełny ekran, probowalem roznych modyfikacji trybu okna i nic. A wiem ze takie cos istnieje tylko nie wiem jak to ustawic

Opublikowano

No ja bardzo przepraszam, ale próbowałem każdej opcji tzn. Pseudo pełny ekran, probowalem roznych modyfikacji trybu okna i nic. A wiem ze takie cos istnieje tylko nie wiem jak to ustawic

"Pełny ekran w oknie" to ten tak zwany "pseudo pełny ekran". Masz tam tylko trzy opcje, w oknie, pełny ekran i właśnie to o czym napisałeś. Nic lepszego, ani gorszego nie znajdziesz od tych trzech opcji.

Opublikowano

snfc4z.jpg

Czy tylko ja tak mam? Robie se misje na wybrzeżu ladgos u ely a tu z tipolida dropnął mi "Duży Pakiet Stygmatów (Gladiator)" a z niej "Ostry Cios" bez napisu limitowany!

EDIT:

Czy skill u zaklinacza Ostrze Ziemi przyda mi się? Wyrzucić go z paska ? Szczerze to, wcale go nie używam tylko łańcucha ziemi... Więc nie wiem.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...