Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Zmiany zmiany...

Pitbull_

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Również jestem za taką listą, jak coś będzie robić - dajcie znać :D

@sebasku√6

Odnośnie tytułów to zastanowimy się wszyscy razem, a przynajmniej między tymi osobami, które będą wyrażały taką chęć. Jednak trzeb mieć świadomość, że początkujący tak na prawdę nie ma wyrobionego gustu i ma większą tolerancje serii, które są dla nas słabe. Podstawową zasadą jest zachęcić do oglądania - ogółem, a nie tworzyć fana "gównoanime" czy pseudo znawcy (pozdrowienia Tomaszku)

Dokładnie, jak zaczynałem z anime to przeważnie każdy średniak wydawał się świetny, gdzie teraz byś sobie pluł w twarz za takie myślenie xD Gust wyrobi się z czasem, tylko trzeba też czymś zachęcić takiego delikwenta 

gfgdf

Opublikowano

Tzn konfa byla, ale pisalismy tam o pierdolach a nie o liście anime xD

ale mysle, ze to dobry pomysl, ja bym sprobowal

Możliwe, aczkolwiek ja nie wnikałem wtedy, czy jest taka konfa, czy też nie. :v

Odnośnie tytułów to zastanowimy się wszyscy razem, a przynajmniej między tymi osobami, które będą wyrażały taką chęć. Jednak trzeb mieć świadomość, że początkujący tak na prawdę nie ma wyrobionego gustu i ma większą tolerancje serii, które są dla nas słabe. Podstawową zasadą jest zachęcić do oglądania - ogółem, a nie tworzyć fana "gównoanime" czy pseudo znawcy (pozdrowienia Tomaszku)

W razie czego możecie pisać, choć mało co widziałem, więc nie wiem, czy moje zdanie się Wam przyda...  :makka: Wiem o tym, ale też nie polecajmy mu byle jakiego anime, które jest jakimś totalnym gównem pod jakimkolwiek względem, bo wtedy się pojawiają ludzie co TG/SAO/GGO dają 10/10. ;)

Opublikowano

Tylko pozazdrościć 'początkującym' tej radości z każdej kolejnej serii.. tak fajnie mają zacząć od gównoanime a później jeszcze jakieś lepsze ;(

Robienie list 'na start' mija się z celem, zaczynanie przygody ma to do siebie że łapie się tego co bardziej znane, ma więcej materiału i co bardziej lubiane

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngselweron

Wybacz, ale mam takie odczucie jak czytam niektóre Twoje wypowiedzi, że nie wiesz co piszesz... ot taki zlepek chaotycznych myśli, które czasami same się wykluczają.

Wyżej napisałem jak i inni zasugerowali, że lista będzie się składała właśnie z takich bardziej znanych anime (czy jak ja to ująłem - przystępnych), pomijając oceny mało jest osób, które nie widziały... FMA:B czy Death Note, z którymi masa ludzi zaczynała swoją (świadomą) przygodę z anime. Nie chcę rzucać kolejnymi tytułami, bo do tego powstanie (prawdopodobnie) oddzielny temat, ale o samo podkreślenie tego o co mi mniej-więcej chodzi

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

@1373230489-U611928.pngselweron

Wybacz, ale mam takie odczucie jak czytam niektóre Twoje wypowiedzi, że nie wiesz co piszesz... ot taki zlepek chaotycznych myśli, które czasami same się wykluczają.

Dobre to odczucie, rzucam tylko okiem bo robię 10 innych rzeczy i po 10 sekundach zapominam o tym o czym przeczytałem więc nic dziwnego :P Dlatego kilka razy już wspominałem na tym forum żeby nie cytować moich oksymoronów i bezsensownych/źle sklejonych postów ale i tak wszyscy to robią ehh.

Wyżej napisałem jak i inni zasugerowali, że lista będzie się składała właśnie z takich bardziej znanych anime (czy jak ja to ująłem - przystępnych), pomijając oceny mało jest osób, które nie widziały... FMA:B czy Death Note, z którymi masa ludzi zaczynała swoją (świadomą) przygodę z anime. Nie chcę rzucać kolejnymi tytułami, bo do tego powstanie (prawdopodobnie) oddzielny temat, ale o samo podkreślenie tego o co mi mniej-więcej chodzi

No tak, tylko jeśli im rzucisz listę to chyba każdy (polak) czyta ją od początku, czyż nie? Znane, lubiane anime nie rozbrzmiewają nigdy w ustalonej kolejności i tutaj sztuka właśnie wyrobić sobie ścieżkę metodą prób, błędów, szczęścia i własnego wyboru. Czyjeś 'nauki' nie zawsze są właściwe dla danej osoby, a zawsze też znajdą się lepsze 'nauki' więc nie ma sensu marnować swojego potencjału (lol).

Przykładowo taki ja, dawniej polegałem głównie na tym co widziałem na jakiejś stronie bo akurat tam coś oglądałem, coś gdzieś usłyszałem że 'o to takie dobre', patrzyłem często też tylko na kreske i opis (bez czytania jakichkolwiek spojlerów, opinii userów..) przez co natrafiałem na tony serii niskich lotów ale nigdy nie byłem pewien tak naprawdę czy takie są bo po prostu nie wiedziałem jak się dalej potoczy ani nie patrzyłem na durne komentarze czy oceny, które zmieniłyby moją opinię o danej serii jeszcze zanim ją wgl zacząłem oglądać.

Dlatego teraz aż zazdroszczę tym nowym co dopiero blicza czy łan pis łapią, bo niestety ale ja już przyjemności czerpać z takiego rodzaju anime nie potrafię. Co ja gadam, co sezon po 95% do odwalenia po 1-3 epach a ze starszymi jest tak że już porzuciłem jakiekolwiek myśli o ich próbie oglądania, próbuję jedynie zmusić się do skończenia wszystkich serii jakie zacząłem w przeszłości. W ostatni rok oglądnąłem chyba 1 czy 2% tego co mam obecnie na MALu, a że wsadzałem tam już głównie skończone serie to naprawdę składam wizytę MALowi 2 razy do roku.

Ty Pitbull powinieneś o tym co nieco wiedzieć, na MALu masz 80-pare dni bez większości specjali dodawanych do różnych serii (niektórzy lubią sobie tak nabijać entries i days) więc na dobre anime natrafiasz już rzadziej.

Opublikowano

@Pitbull !

Nie wiem dokładnie, o co chciałeś mnie pytać, ale ogólny pomysł aktualizacji jest dobry. Co prawda tworzenie listy podzielonej na komedia, romans itd. miałoby jakiś sens, tak w tym przypadku żadnego. Większość ludzi to wzrokowcy. Ładny obrazek, ładne coś w 3 zdaniach o tym. I większości wystarcza. Nie lepiej stworzyć coś uniwersalnego? Bez kategorii? Przykładowo 10 tytułów, które zapadły każdemu w pamięć i/lub takie, które stały się ikoną popultury? Takie: DB(pokolenie lat 90) czy też Spirited Away(oskar)?

Pochodzenie tego poradnika wyjaśnił @Alanpl3.

Opublikowano

@ selweron

Multitasking to bardziej domena kobiet - więc wybaczam :P

Czyjeś 'nauki' nie zawsze są właściwe dla danej osoby, a zawsze też znajdą się lepsze 'nauki' więc nie ma sensu marnować swojego potencjału (lol).

Z takim podejściem to ogólnie nie róbmy niczego, bo i tak jest gdzieś 5 letni chińczyk, który to zrobi 10 razy lepiej i 5 razy szybciej... 

Lista ma być jedynie poglądowa, bo sam wychodzę z założenia, że "jak się sam nie sparzysz to się nie nauczysz", jak ktoś uzna że przydatne - będzie mi miło, jeżeli nie - trudno.

@Eftar

Hmm... serio sądzisz, że taka lista anime to coś uniwersalnego? 

106071453484304291456.jpeg

Opublikowano

Multitasking to bardziej domena kobiet - więc wybaczam :P

No bez przesady. :P Kminie, ale wygląda to tak, jakbyś urwał myśl w połowie. Areki dała zgodę na powielanie, więc można śmiało wrzucić spis podanych tam źródeł.

Opublikowano

@Eftar

Hmm... serio sądzisz, że taka lista anime to coś uniwersalnego? 

Uniwersalnego, że użytkownik nie musi wybierać stricte gatunku, gdyż w x tworze może być go tyle, co kot napłakał. Niczego nie szufladkujesz. Patrząc na forumowe statusy "polećcie coś ciekawego do oglądania" lub pewien post, gdzie dostałem 5% za to, że napisałem o określeniu się w gustach... Ludzie oczekiwali tytułów, nie ważny był dla nich gatunek.

Luźna propozycja, ot co.

Opublikowano

Lista ma być jedynie poglądowa, bo sam wychodzę z założenia, że "jak się sam nie sparzysz to się nie nauczysz", jak ktoś uzna że przydatne - będzie mi miło, jeżeli nie - trudno.

Chodziło mi tu raczej o to, że zjebiesz sobie przyszłość poprzez taką wiedzę czy podrzędne 'umiejętności' które z tych 'nauk' wypłyną. Poza tym dotarcie do tego samemu to też pewnego rodzaju przeprawa, przygoda.

Oczywiście ja tu takim tajemniczym tonem z przenośniami walę - piszę to teraz bo zaraz ktoś jak tatar z toporem wyskoczy i mi napisze że mam coś nie tak z głową :P

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...