Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Wgrywanie Broni na swoj prywatny serwer Metin2

hentero

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
----------------------------------------------------------------------------------------

~~~ Hentero  2K16 -- Wgrywanie Broni   :yay: 

-----------------------------------------------------------------------------------------

Czesc , robie ten poradnik ze wzgledu na to ,iz poradniki na tym forum wygasly ( czy cos takiego ) :D

I dla uzytkownika ,ktory chcial zeby mu pomoc , no coz ,ale odrazu moglbym pomoc odrazu wszystkim ,ktorzy borykaja sie z tym problemem ! :s 

A wiec, zacznijmy

1.  Wgrywanie ikony broni , w moim przypadku bedzie to (w cliencie rzecz jasna ) Folder etc/icon/item  tutaj, ja wrzucam swoja ikone . U was poprostu moze byc to plik icon.epk ,oczywiscie musicie ja rozpakowac poprzez naprzyklad Metin2 file archivizer .  Nadajemy nazwe naszej ikonce , nazwa_zbroji.tga <----- Jezeli macie ikone ktora sie konczy .png , .jpg to ją musicie przekonwertowac na tga  poprzez gimp'a.   :lenny:

2.   Okej teraz wgrywanie modelu.gr2 przykladowym programem jest Granny Viewer poprzez ktorego mozecie zobaczyc jak wyglada wasz model i zarazem gdzie MUSZA sie znalesc tekstury do tako owego modelu . a wiec przechodzimy do folderu .u mnie jest to folder /etc/ymir work/item/weapon i tutaj przenosimy nasz model nazwa_modelu.gr2 teraz wchodzimy w nasz program Granny viewer , i przeciagamy nasz model na ten program . Wchodzimy w texturelist i tu jest zrodlo naszego modelu <-----  zalozmy ze model wskazuje nam ze nasze pliki modelu maja byc w : /ymirwork/item/weapon/chaoss , wynika z tego ze wchodzimy w ymir work/item/weapon/chaoss <------- ymir work mamy , item i weapon rowniez no ale chaoss nie mamy . Czyli w weapon tworzymy nasz folder chaoss i do niego wrzucamy niezbedne textury.  :O

3.  Wchodzimy do navicata ,laczymy sie z nasza baza , klikamy na player , teraz item_proto prawym przycikiem myszki i dajemy kreator eksportu <moze byc lekka scinka,lecz trzeba byc cierpliwym>

Pojawi nam sie okienko : Format eksportu , wybieramy Skrypt SQL, klikamy dalej , nie odznaczamy item proto rzecz jasna , wybieramy gdzie ma sie wyeksportowac item_proto.sql w moim wypadku zazycze sobie zeby wyeksportowalo mi na ekran , klikamy dalej ,dalej ,dalej i wykonaj . Na pulpicie znalazl sie plik item_proto.sql otwieramy go Notepadem ++ , zalozmy ze chcemy miec bron zeby dawala takie same bonusy jak Miecz+9 , a wiec kopiujemy cala linijke Miecz +9 ,  otwieramy notatnik i to wklejamy , teraz zmieniamy ID, na takie ktorego nie ma u was w grze zalozmy 9989 , no i nadajemy nazwe jego zamiast Miecz +9 , bedzie to zalozmy Miecz Hentero . Kopiujemy wyedytowana linijke . Wchodzimy ponownie do navicata ,laczymy sie , i teraz klikamy w player prawym przyciskiem myszy i dajemy , linia polecen , i wklejamy ! Dajemy enter jezeli nam wyskoczylo : Query OK , 1 row affacted to znaczy ze wszystko jest ok , id nam sie nie powtarza . :yay:  :yay: 

4. Otwieramy przykladowo M2TOOLUP by terenzo oczywiscie program musicie  skonfigurowac w ustawieniach . Dajemy Konwerter proto ,pozniej  item_proto SQL ---> TXT , dajemy wykonaj , pod znaczkiem wykonaj jest = , klikamy , znaleslismy sie w folderze gdzie sa nasze pliki item_names i item _proto ,przechodzimy do Metin2filearchiver ,wklejamy do folderu te oba pliczki i klikamy Metin2filearchiver.exe dajemy archive i item_proto Pack  , zapisalo sie nam jako item_proto , sprawdzcie czy wam nie zapisalo z duzej litery ( Item_proto ) jezeli tak, zmiencie na mala ( badzmy szczegolowi )  :D 

5. Przechodzimy do locale.epk u mnie akurat locale/pl jest w pliku root u was moze byc w innym , tak czy owak wchodzimy w locale/pl/ usuwamy stare item_proto i wklejamy nasze nowe .

otwieramy item_list.txt Polecam notepad'em ++ <---- W PRZYPADKU BRONI KOPIUJEMY LINIJKE  I EDYTUJEMY : o.O 

<id , ktore edytowalismy w notatniku>  WEAPON icon/item/nazwa_zbroji.tga d:/ymir work/item/weapon/nazwa_modelu.gr2 

UWAGA ! U WAS MOGA BYC INNE SCIEZKI , POPROSTU SKOPIUJCIE I PODMIENCIE ID , ICONE ORAZ MODEL  :s !

6.  To wszystko , teraz  zostalo zapakowac wszystkie pliczki poprzez waszego packera np . Metin2filearchivizer i wkleic do clienta.  B)

---------

Pozdrawiam , Hentero w razie jakichkolwiek problemow , lub poprostu jak ktos ma pytanie 

Moje GG : 50683569  xD

EDIT : Jest to moj pierwszy poradnik wiec prosze o wyrozumialosc  :s 

EDIT2: Edytowanie koloru 5. 

Pisze skrypty na zamowienie !  :lenny:

Oczywiscie za darmo   :D

SHKWAAAD

Opublikowano

Poswiecilem swoj czas aby cos napisac, wiem ze jest takich poradnikow dosc duzo , coz ale sam borykalem sie z tym jak wgrac bronie na serwer . Tak jak napisalem jest to moj pierwszy poradnik i prosze o wyrozumialosc .

SHKWAAAD

Opublikowano

Punkt 5. niewidoczny, strasznie chaotycznie napisane. Jak dla mnie totalny bezsens. Całość do poprawy.

giphy.gif

"Są ludzie, którym szczęście mig­nie tyl­ko na mo­ment, na mo­ment tyl­ko się ukaże po to tyl­ko, by uczy­nić życie tym smut­niej­sze i okrutniejsze." ~ Stanisław Dygat

Opublikowano

to jest jedyny poradnik w ktorym nic nie wygaslo... ja np. jestem nowy i chce wiecej poranikow !

Mam nadzieje ze przydal Ci sie ten poradnik i pomyslnie wgrales bron na serwer:)

SHKWAAAD

Opublikowano

przecież takich tutów jest chyba z 20 na mpc, pozatym każdy raczej umie wgrać sobie broń na serwer ( tak nawet nasz KRUL Asfen xD )

Ide rzucić się z okna ...

5206314859733321403620.gif

Opublikowano

Na MPC moim zdaniem powinni zrobić dodatkowy dział Zacofani/śmietnik w głównym dziale metina. I tam powinniście wrzucać sobie takie poradniki. W tutorialu jak dodać broń nic nie powinno wygasać ponieważ treść tutoriala to tylko i wyłącznie tekst... Ludzie ogarnijcie się k***a mać.. Bo jak patrzę na te MPC forum i ludzi którzy tu przybywają to są albo jacyś niedorobieni  albo poprostu co młodsze społeczeństwo to co raz głupsze wychodzi. Jaki jest k***a problem wpisać w googlach sobie "Jak dodać broń do prywatnego serwera metin2" ?! Ja się k***a pytam.. Weźcie wy się otrząśnijcie trochę.. Może zbyt ostro napisane ale uważam że prawdziwie.

Tyczy się to Ciebie @hantero i całej reszty nieumiejących..

JFf7oYo.png

Opublikowano

@1361622928-U485574.pngStrongBerry poprosil mnie jeden z uzytkownikow o wytlumaczenie mu tego , nie mogl znalesc jak to sie robi , wiec wrzucilem na mpc moze komus innemu rowniez sie przyda 

SHKWAAAD

Opublikowano

@hentero 

To było mu wytłumaczyć jak wpisać w google tekst "jak dodać broń na serwer" bądź coś w tym stylu. Jest od zajebiania tutoriali na ten temat jak inne na tym poziomie.. Nie rozśmieszajcie mnie ludzie.

@AntyWarn

Jeżeli chodzi o temat to moiim zdaniem jest on zbędny. Argumentem jest to że wiele takich można znaleźć googlując, a powiem lepiej można znaleźć na ten temat posty o wiele bardziej estetyczne. Bez odbioru..

JFf7oYo.png

Opublikowano

@#Filip wykorzystaj jakas inna z folderu icon naprzyklad miecz +9 id 10 , albo 20 :P

SHKWAAAD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...