Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Pingobójstwo - Czyli jak pozbyć się lagów

Kycek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

|

|

|

|

|
|
|REKLAMA|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|

282671451490020232165.png

Cześć ;)

Jak zapewne wielu z was, mam internet od kochanego Orange. Każdy kto próbował grać na tym internecie wie, że po prostu się grać nie da bo są freezy i lagi pomimo niskiego pingu.

Dzisiaj postaram się wam pomóc. Oczywiście nie gwarantuję że każdemu to zadziała, ale może pomoże to części osób. Zapraszam do dyskusji pod tematem.

Support - źródło leagueoflegends.com

"Witamy Panie xxx przepraszamy za tak długi czas oczekiwania na odpowiedź ale problem z wysokimi pingami w Legaue of Legends był przez nas szczegółowo weryfikowany. Problem jest związany z przeciążonymi łączami i serwerami szwedzkiego operatora Telia, który obsługuje międzynarodowy ruch internetowy w Europie północnej i wschodniej, a z którego usług korzysta producent Legaue of Legends - firma Riot Games. Wysokie pingi na serwerach Telii dotyczą wielu graczy z Europy, którzy korzystają z internetu od różnych dostawców. Gracze Legaue of Legends na podstawie adresów IP są przydzielani do różnych serwerów, z których część niestety powoduje znacznie podwyższony ping. Problem dotyczy głównie serwerów EUNE. Jako Orange zgłosiliśmy opisany problem do Telii natomiast nie mamy wpływu na współpracę między Riot Games, a Telią i zachęcamy do zgłaszania sprawy bezpośrednio do Riot Games. Na zakończenie możemy napisać, że wielu graczy radzi sobie z tym problemem używając programu WTFast dzięki któremu łączą się z mniej obciążonym serwerem zamiast z tym automatycznie przyznanym przez producenta gry."

@Aktualizacja 31.01.2016

Osoby którym skończył się trial na WTFast mogą użyć programu Kill Ping !

Można go pobrać z oficjalnej strony.

(Niestety na tą chwilę nie da się obejść WTFasta, jeśli ktoś zna sposób PW ;) )

(Niestety program ten jest tylko na 2 dni, lecz nie wiem czy można ciągle konta robić, sprawdzam to)

http://www.killping.com/

965581451488351232165.png

1.Pierw musimy odnaleźć naszą maksymalną wielkość pakietu który może zostać przesłany między komputerami (MTU).

• Wchodzimy w konsolę ( uruchom/cmd ) i wpisujemy komendę " ping -f -l 1500 wp.pl " . Powinien pojawić się taki komunikat :

240701451487479232165.jpeg

Komunikat informuje nas o podziale pakietu na fragmenty. My musimy jednak odszukać taką wartość która nie będzie się fragmentować.

• Wpisujemy w konsolę tą samą komendę tylko zamiast 1500 musi być 1400 czyli " ping -f -l 1400 wp.pl " .

999581451487559232165.jpeg

(Tym razem komunikat pokazuje "pingowanie" a więc nasz pakiet się nie fragmentuję zaś my szukamy MAKSYMALNEJ wartości w której będzie się "pingował")

• Z reguł docelową wartością jest 1472 ale dla pewności którą oczywiście musimy mieć, należy wpisać w konsoli " ping -f -l 1473 wp.pl " . Sprawdzamy czy pakiet się fragmentuję czy nie. W moim przypadku wyglądało to tak

196661451487673232165.jpeg

• więc trzeba było poszukać jeszcze w mniejszej wartości ( przypominam, że minimalna to 1400). Po wpisaniu " ping -f -l 1472 wp.pl " doszedłem do celu, czyli odnalazłem moją maksymalną wartość pakietu.
  • 642241451487724232165.jpeg

2. Teraz gdy znamy naszą liczbę musimy pobrać program "MTU".

Dodam, że jest to malutki program i nie ma praktycznie żadnej technologi bo będzie potrzebny tylko do wpisania jednej rzeczy i kliknięciu jednej opcji.

Download:

http://winoptymalizacja.republika.pl/artykuly/zmiana-rwin.html

SKAN:

Jak znajdę czas (nowy link)

• Gdy już włączymy MTU, w tym miejscu - > 403381451488452232165.jpeg wpisujemy naszą odkrytą liczbę/wartość czyli 1472 i klikamy na opcję "Apply".

*GENERALNIE ŻEBY USTAWIENIA AKTYWOWAĆ NALEŻY ZROBIĆ RESET KOMPUTERA ALE MY TO ZROBIMY PO ZROBIENIU WSZYSTKIEGO !

3. Teraz obliczamy nasz RWIN. Od naszego MTU odejmujemy 40 i wynik mnożymy razy 4 czyli (1472 - 40 ) x 4 co da nam 5728.

• Wchodzimy w opcję wyszukiwania na komputerze i wpisujemy "Regedit". Następnie wybieramy w takiej kolejności :
    [HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\Tcpip\Parameters]
    • Otwieramy plik "TcpWindowSize". Powinno nam się wyświetlić takie coś :

629191451487965232165.jpeg

następnie wybieramy jak na screenie opcję "dziesiętny" i wpisujemy tą wyliczoną wartość 5728 i klikamy OK. JA JUŻ MIAŁEM TO WPISANE

*JEŚLI KTOŚ NIE MIAŁ PLIKU "TcpWindowSize", WYSTRACZY SAMEMU STWORZYĆ KLIKAJĄC NA CZYSTE POLE PRAWYM MYSZY/NOWE/wartość DWORD

W tym momencie możemy już uruchomić komputer ponownie.

235291451488946232165.png

• 1. Program ściągamy ze strony Wtfast.com
    Potrzebujemy darmowej rejestracji by zalogować się do programu. Dodam, że program nie wspiera windows XP choć słyszałem, że nie którym śmiga także warto dmuchać na zimno.

2. Jak wiadomo trzeba wybrać naszą gre League of Legends, a niżej server przez który będzie nas łączyć i tu wam powiem, że warto przetestować. Generalnie najlepszymi metodami przeze mnie sprawdzonymi są :
    • auto select best connection route
    • manually customize network route - > Select optimal Wtfast serwer 1
    • manually customize network route - > NL2
    • manually customize network route - > PL2
    • manually customize network route - > DE2
    JA POLECAM W 100 % OPCJE " PL2 " W PORÓWNANIU DO RESZTY DAJE MI NAJLEPSZY EFEKT I CO NAJWAŻNIEJSZE STAŁY, ZBIJA MI OKOŁO 20 PINGU. RESZTA OCZYWIŚCIE TEŻ MOŻE DZIAŁAĆ ALE TAK JAK WSPOMNIAŁEM NAJLEPIEJ POTESTOWAĆ. TYM BARDZIEJ, ŻE NA START DOSTAJESZ KONTO PREMIUM NA 14 DNI TAKŻE WŁĄCZA SIĘ STRASZNIE SZYBKO I MOŻNA SZYBCIUTKO WSZYSTKO SOBIE POSPRAWDZAĆ

372201451488800232165.jpeg

597391451489039232165.png

Mniej efektywne lecz w dla nie których mogą się okazać zbawieniem. Wiadomo komputer komputerowi nie równy i tak samo użytkownik użytkownikowi :)

1. Dezaktywacja ipv6
    -Otwórz centrum sieci i udostępniania/Ethernet/Właściwości i odznaczamy opcję "Protokół internetowy w wersji 6(IPv6)
    http://scr.hu/9bv2/hmjyn

2.Konfiguracja DNS
    -Centrum sieci i udostępniania/Zmień ustawienia karty sieciowej (po lewej w pasku nawigacyjnym)/prawym myszy na kartę sieciową/Właściwości/
    NASTĘPNIE WYBIERAMY
    "Protokół internetowy w wersji 4 "/właściwości/Na dole menu zmień Uzyskaj adres serwera DNS automatycznie na Użyj następujących adresów DNS: TU WPISUJEMY 8.8.8.8 I NIŻEJ 8.8.4.4
    http://scr.hu/9bv2/k4owo

3.Przekierowanie portów

•  
    • Musimy WEJŚĆ NA STRONĘ KONFIGURACJI ROUTERA. Więc wpisujemy w naszą przeglądarkę w pasku adresu URL adres bramy domyślnej. W przypadku Orange będzie to 192.168.1.1.
    • Następnie będzie trzeba się zalogować ( z reguły login i hasło to "admin").
    • Następnie znajdź stronę o jednej z tych nazw: Przekierowanie portu, Serwer wirtualny, NAT lub Aplikacje
    • Teraz musisz stworzyć wpis dla każdego zakresu portów:
    • 5000 - 5500 UDP (Klient gry League of Legends)
    • 8393 - 8400 TCP (Patcher i Maestro)
    • 2099 TCP (PVP.Net)
    • 5223 TCP (PVP.Net)
    • 5222 TCP (PVP.Net)
    • 80 TCP (Połączenia HTTP)
    • 443 TCP (Połączenia HTTPS)
    • 8088 UDP oraz TCP (Tryb obserwatora)

4.Wyłączamy opcję p2p w klincie lola
    -Włączamy klienta/Wybieramy w górnym lewym rogu taką zębatkę/odznaczamy
    http://scr.hu/9bv2/nrr6h

5.Wyłączenie zbędnych procesów
    -Wchodzimy w menadżer zadań/wybieramy zakładkę Uruchamianie/ Wyłączamy to co ma wysokie piorytety choć polecam wyłączyć wszystko 8)
    DODAM OD SIEBIE, ŻE NIE WARTO KORZYSTAĆ Z PROGRAMÓW KTÓRE ZA CIEBIE ZWALNIAJĄ RAM ITP. MAM NA MYŚLI MNIEJ WIĘCEJ "DRIVER BOOSTER". JEŚLI KTOŚ CIEKAWY CZEMU TO ZAPRASZAM NA PW. 8)

6.Wyłączenie "ip helper" albo "pomoc ip"
    -Start/Uruchom(bądź wyszukiwarka jak kto woli) wpisujemy "Services.msc"/Znajdź opcję Pomoc IP (IP Helper), kliknij ją prawym przyciskiem myszy i wybierz Właściwości/Na karcie właściwości jako wartość opcji Typ uruchomienia (Startup type) wybierz Wyłączony (Disable).
    NASTĘPNIE
    W obszarze Stan usługi (Service status) kliknij przycisk Zatrzymaj (Stop). Następnie kliknij przycisk Zastosuj (Apply

7.Zwolnienie/odnowienie ip i czyszczenie DNS
    -Wchodzimy w naszą konsolę. Uruchom/cmd
    -wpisujemy następujące komendy (po każdej z komend klikamy ENTER !!!!!) :

ipconfig /release
    ipconfig /renew
    ipconfig /flushdns

8. Ostatnią rzeczą tak na prawdę bardzo istotną jest ochrona komputera i regularne skanowanie.
    Warto od czasu do czasu czyścić rejestr program np CCleaner. Chociaż raz w miesiącu robić pełny skan komputera. Pamiętajcie, że samym zwykłym antywirusem który działa w tle nie zeskanujecie odpowiednią i dokładnie swoich infekcji robaków i tym podobnych pasożytów.
    Mogę polecić wam mój zestaw :

• Eset nod32 v9
    • Spyhunter
    • Malwarebytes Anti-malware
    • CCleaner
    • ADWcleaner

Redakcja League Of Legends

Źródło:

EUNEboards

Kiedyś to były czasy. Teraz już nie ma czasów...

• Odpowiedzi 67
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Mały problem znalazłem. W rejestrze nie znajduje mi pliku "TcpWindowSieze" dodam że mam win10. Jest ktoś w stanie pomóc?

@Edit

okey problem rozwiązany , wystarczyło dopisać do rejestru owy podmiot.

~ ping zmalał o 10 i freezów nie ma ;>

a może to tylko efekt placebo ?

Opublikowano

@sotoran

Opisałem jak działa program WTFast. Nie placebo ;D Zmienia ci serwer z którym się łączysz dlatego lagi znikają.

A z tym plikiem jest małym drukiem napisane że trzeba go utworzyć jeśli się nie ma :D

Opublikowano

K***a drogi autorze kocham cię zrobiłem kilka punktów z tymi komendami odznaczyłem te gówna itd. W lolu się poprawiło i nie tylko moja neostrada jakby dostała drugie życie nie tylko w lolu ale wgl. Zwykle muliło na wieczór a teraz filmiki w 1080p się buforują z dużym wyprzedzeniem , nie wiem jakim cudem ale mam to w dupie :) Masz limit + odemnie ,mam nadzieje że to nie przejściowe i będzie tak dalej z tym netem pozdro :0

Opublikowano

WTFast dosyć znany, jednak reszta opisana jest naprawdę przydatna. Wielki plus za świetny poradnik. 

Opublikowano

Wielkie dzięki za pomoc. Też posiadam z orange. Mi pomogło lecz nie całkowicie bo utrzymuje się w okolicach 62 pingu.

Jedynie nie zrobiłem z "3.Przekierowanie portów" Jakoś nie mogłem sobie z tym poradzić, dużo ten sposób daje?

Opublikowano

@UP rito o tym pisało nawet wiec widocznie coś tam daje lecz moim zdaniem nie na tyle zeby całkowicie zmniejszyć Ping. Najwiecej daje program WTFast który przekierowuje serwer na ten z którym jest najlepsze połączenie. Sprawdź inne opcje (te co wypisałem lub inne jeśli ci sie chce)

Opublikowano

Czyje to serwery dns ? To 8.8.8.8 ?

Google ? Promowane przez riot ?

Sry nie znam sie na tym.

ok sprawdziłem. googlowskie ;d

Pozdrawiam!

@Edit:

Wykonałem wszystkie kroki oprócz zjebanego wtfasta i odblokowywania portów na routerze.

Ping bez zmian dalej albo 68 albo 69ms. W ogóle się nie zmienia. 

Po wejściu na lola przynajmniej od razu wczytują się dane profilu. Bede to jeszcze testowal w godzinach szczytu w weekend.

Zobaczyły czy wyeliminowało to freezy miedzy 15-20.00

Wczeniej wtfast świetnie się sprawdzał korygując moja neostrade80, ale doszli do wniosku ze już mogą sobie pozwolić na większa swobodę.

ps. Od tygodnia po wejsciu na lol-a jak sprawdzam swoje ip to zaczyna sie na 141. .. czyli to ze stanów. Tak riot wlaczy z lagami ?

@Edit2:

Sprawdzone na normalu zamiast na custom. Ping spadl z 68-69 do 61-62 godzina 22:30 nie ma freezów.

Czekam na test o 15-20.

x

Opublikowano

@Zaacny

Ale WTFast jest właśnie przy tym problemie najbardziej pomocny, więc nie wiem dlaczego go ominąłeś

Opublikowano

@Zaacny

Ale WTFast jest właśnie przy tym problemie najbardziej pomocny, więc nie wiem dlaczego go ominąłeś

Bo nie zamierzam placic ani zakladac email/konto co 2 tyg. Poki co dziala i bez no ale zobaczymy pozniej.

Przyznaje, ze dziala, ale nie uznaje aby robic cos wiecej poza ogladaniem reklam by oplacic cos co powinny byc norma.

x

Opublikowano

Sprawdzał ktoś na innym internecie niż neostrada?

Kiedyś miałem 50/55 pingu a teraz 73+.. 

Opublikowano

Dzięki za poradnik, ping zmalał o niewiele bo o ok. 7-8, jednak to pewnie dlatego, że mam stosunkowo dobry internet. Leci + ^^

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...