Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Nexus 4 vs Lumia 640/535.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam mam dylemat chciałbym w nadchodzącym roku kupic smartfon do 600zł, w oko wpadly mi dwa modele. Nexus 4 ma chyba najmocniejsze podzespoły w tej cenie (używany). O Lumiach 640/535 dużo nie wiem. Co wybrać, jakie jest wasze zdanie na ten temat. Smartfon ma sluzyc do gier (nie tylko tych najmniej wymagajacych) FB, YT, Internetu, przydalbysie aparat min. 5mpx, kamerka przednia niekoniecznie, z WI-FI rzadko korzystam.

Lubisz Serie A? Napisz do mnie na PW! 

Opublikowano

Jeżeli już coś to wybór tylko i wyłącznie między Nexusem i Lumią 640. Do gier Nexus powinien wystarczyć, Facebook, Internet i Youtube również. Akurat aparat to jego słaba strona, mimo to i tak wziąłbym Nexusa.

Dzięki wspaniałomyślności administracji już nie pomagam na MPC Forum. 

Jeżeli w dziale panuje burdel, to skierujcie wzrok wyżej. 

Jeśli mnie jakoś znajdziecie (patrz > profil) to chętnie pomogę.

935801456340937867857.png

Opublikowano

Jeśli gry i aplikacje których będziesz używał są na wp to bierz lumie, będzie ona płynniej i szybciej działać od nexusa.

Opublikowano

Jeśli gry i aplikacje których będziesz używał są na wp to bierz lumie, będzie ona płynniej i szybciej działać od nexusa.

Chyba sobie kpisz. Nigdy nie miałeś w ręce Nexusa prawda? Ja używam jednego aktualnie i jeszcze NIGDY, ale to NIGDY nie zdarzył się żaden lag czy zacięcie.

Opublikowano

Rozejrze się, dzięki za rade. Chociaż niewydaje mi się aby Nexusa z takimi "bebechami" ścinało. ;_;

nexus 4 ze wzgledu iz windows phone/mobile jest ulomny i nie warto wydawac na niego pieniadze

Dlaczego twierdzisz że WP jest ułomny? Podobno chodzi płynniej niż Andek, i tak sie nie zaśmieca za czym idzie to ze nie będzie wolniej chodził

@Razeer123

Jeśli chodzi o aparat to nie trzeba mi lepszego niż 5Mpix. Martwi mnie tylko mała pamieć Nexusa "Czwórki" Co o tym myślisz? Nie będzie on przez to wolniej chodził?

Opublikowano

Rozejrze się, dzięki za rade. Chociaż niewydaje mi się aby Nexusa z takimi "bebechami" ścinało. ;_;

Dlaczego twierdzisz że WP jest ułomny? Podobno chodzi płynniej niż Andek, i tak sie nie zaśmieca za czym idzie to ze nie będzie wolniej chodził

@Razeer123

Jeśli chodzi o aparat to nie trzeba mi lepszego niż 5Mpix. Martwi mnie tylko mała pamieć Nexusa "Czwórki" Co o tym myślisz? Nie będzie on przez to wolniej chodził?

Chodzi Ci o pamięć wbudowaną, czyli 16 GB? Przez to na pewno nie będzie gorzej chodził, jedynie co będziesz musiał uważać z wagą aplikacji i plików na urządzeniu. Jeżeli chodzi Ci o 2 GB RAMu, to mój Nexus 5X wydany w tym roku ma tyle samo i bez problemu sobie radzi, więc to raczej problemem nie będzie.

Opublikowano

Chodzi Ci o pamięć wbudowaną, czyli 16 GB? Przez to na pewno nie będzie gorzej chodził, jedynie co będziesz musiał uważać z wagą aplikacji i plików na urządzeniu. Jeżeli chodzi Ci o 2 GB RAMu, to mój Nexus 5X wydany w tym roku ma tyle samo i bez problemu sobie radzi, więc to raczej problemem nie będzie.

Wbudowanej jest nawet dużo, lecz martwi mnie ze nie mozna do niego wlozyc karty pamięci. ;/ Będe musiał na bieżąco używać np. Clean Master'a?? I nie będe mógł miec za duzo zdjęć oraz muzyki? Jeśli chodzi o kupno to jaki model znalezc aby to nie był chiński "bubel" . Kupno z przyczyn oczywistych tylko używany i na Olx. :)

Opublikowano

Tylko nexus ! Mam lumie i chetnie sprzedam :) . Nexus ci bedzie dzialac mega plynnie nie bedziesz z tym mial problemu w gry rowniez pograsz !

Opublikowano

@Keson

@Razeer123

Wbudowanej jest nawet dużo, lecz martwi mnie ze nie mozna do niego wlozyc karty pamięci. ;/ Będe musiał na bieżąco używać np. Clean Master'a?? I nie będe mógł miec za duzo zdjęć oraz muzyki? Jeśli chodzi o kupno to jaki model znalezc aby to nie był chiński "bubel" . Kupno z przyczyn oczywistych tylko używany i na Olx.  :)  Jakieś sugestie?

•  

Opublikowano

Ziomek 16 gb to sporo starczy ci na kilka gier sporo zdjęć i muzyki ale gry nie mogą być ogromnych rozmiarów ! Co do takich programów to na nie tracisz pamięć a dużo go nie zwalniasz kolego :) Jak nie będziesz instalował masy gier to starczy ;)

Opublikowano

@Keson

@Razeer123

Wbudowanej jest nawet dużo, lecz martwi mnie ze nie mozna do niego wlozyc karty pamięci. ;/ Będe musiał na bieżąco używać np. Clean Master'a?? I nie będe mógł miec za duzo zdjęć oraz muzyki? Jeśli chodzi o kupno to jaki model znalezc aby to nie był chiński "bubel" . Kupno z przyczyn oczywistych tylko używany i na Olx.  :)  Jakieś sugestie?

•  

Do użytku będziesz miał około 14 gigabajtów. Jak sprawdzić czy to nie chiński bubel? Przede wszystkim go uruchom i pobierz program CPU-Z - on prawdę Ci powie. Kupuj TYLKO z odbiorem osobistym!

Opublikowano

@Keson

@Razeer123

Ok wielkie dzięki, jak będe na PC polecą like'i ;). Ten program CPU-Z to pobieram wciskam tam cos i tyle jsk to wyglada? Co powinien pokazać?

Uruchamiasz program, ściągasz z Google Play. I powinien pokazać to co jest tutaj:

http://www.mgsm.pl/pl/katalog/lg/nexus4/

Opublikowano

Uruchamiasz program, ściągasz z Google Play. I powinien pokazać to co jest tutaj:

http://www.mgsm.pl/pl/katalog/lg/nexus4/

Ok dzieki Wam. ;) Czyli jak bym był u sprzedawcy. Biere swoja karte z internetem, wlaczam tel. Pobieram ze Sklepu Google CPU-Z i powinno mi sie pokazac to co w tym linku tak? Jak co innego to podziekowac i wyjsc. Dobrze zrozumiałem?

Opublikowano

Ok dzieki Wam. ;) Czyli jak bym był u sprzedawcy. Biere swoja karte z internetem, wlaczam tel. Pobieram ze Sklepu Google CPU-Z i powinno mi sie pokazac to co w tym linku tak? Jak co innego to podziekowac i wyjsc. Dobrze zrozumiałem?

Nie do końca to samo, ale żeby wskazywał nazwę telefonu, jego nazwę kodową, żeby procesor się zgadzał, ilość RAMu, wyświetlacz itp.

Opublikowano

Tu nie chodzi o to co ma telefon w środku tylko o system. WP jest ubogi i biedny, dlatego napisałem, że masz wybrać lumie jeśli to czego używać będziesz jest na WP(bo będzie działać płynniej od n4).

Chyba sobie kpisz. Nigdy nie miałeś w ręce Nexusa prawda? Ja używam jednego aktualnie i jeszcze NIGDY, ale to NIGDY nie zdarzył się żaden lag czy zacięcie.

Miałem w rękach N5, sam mam g2(to samo w środku) i jak każdy android przycina czasami.

Opublikowano

Tu nie chodzi o to co ma telefon w środku tylko o system. WP jest ubogi i biedny, dlatego napisałem, że masz wybrać lumie jeśli to czego używać będziesz jest na WP(bo będzie działać płynniej od n4).

Miałem w rękach N5, sam mam g2(to samo w środku) i jak każdy android przycina czasami.

Jak go zasyfisz Facebookami, messengerami i milionem aplikacji, które działają w tle to się zacina. Umiejętny użytkownik będzie miał z tym problem, co potwierdzi na przykład @escaperz.lordm :)

Opublikowano

Android się nie przycina. 

TO NIE WINA SYSTEMU. Swoje zarzuty możesz składać deweloperom gier/aplikacji oraz producentom smartfonów, którzy bardzo często zapominają o tym, że ich nakładka wcale nie jest najważniejsza. Zresztą, nawet nakładki nie przyczyniają się do przycięć czy spowalniania systemu tylko sam użytkownik. Dostajecie otwarty system i to wy musicie nauczyć się z niego korzystać, nikt was nie zamyka w pudle i nie daje tylko wybranych aplikacji tak jak w przypadku iOS. 

Zresztą, zobaczcie ile ludzi zainstalowało Clean Mastera na swoim smartfonie - ponad 500 milionów osób właśnie zabija i laguje swojego androida - fajnie, co? Zabijanie procesów to zło najgorsze i tylko powoduje, że smartfon gorzej działa, ale ludzie tego nie rozumieją i potem marudzą że ich smartfon źle działa i android to gówno.

lownfast

Opublikowano

Ja nie mówię, że android to gówno, ale zdarzy mu się przyciąć. Mówicie, że przez aplikacje w tle, ale weźmy iphone i jakiegoś fona z androidem i z tymi samymi aplikacjami(np. fb, messenger, snap itd.) - co się stanie? Fon z androidem może przyciąć(i zapewne przytnie), ios będzie śmigał. Dalej uważacie, że to nie wina systemu?

Opublikowano

@Raitmi

Nie wypowiem się bo się nie znam, Ale dziękuje że wyraziłeś swą opinie. ;)

@Razeer123 i @Keson

Wielkie dzięki za pomoc i wyjaśnienie. Jesteście wielcy ;). Jeśli chodzi aby nie zaśmiecać Andka programami typu: Facebook, messenger to będe z nich korzystał. Jest jakaś opcja aby je wyłązyć równieź w tle. Istnieje program, sposób aby skutecznie i dokładnie oczyszczac telefon z pozostałości po aplikacjach?

@escaperz.lordm

Jeśli chodzi o smartfon z WP to na moje potrzeby, lecz do prostych gier to od jakiego "pułapu"cenowego musiałbym celować?? Chodzi głównie o nowe telefony lub ew. uzywane.

Dzieki wszystkim jeszcze raz. :)

Opublikowano

Android. Zdecydowanie NEXUS 

Windows jest ok lecz ma mało aplikacji i moim zdaniem mało kompatybilny

Opublikowano

Jeśli chodzi o smartfon z WP to na moje potrzeby, lecz do prostych gier to od jakiego "pułapu"cenowego musiałbym celować?? Chodzi głównie o nowe telefony lub ew. uzywane.

300-400 złotych

Ja nie mówię, że android to gówno, ale zdarzy mu się przyciąć. Mówicie, że przez aplikacje w tle, ale weźmy iphone i jakiegoś fona z androidem i z tymi samymi aplikacjami(np. fb, messenger, snap itd.) - co się stanie? Fon z androidem może przyciąć(i zapewne przytnie), ios będzie śmigał. Dalej uważacie, że to nie wina systemu?

stary mi wszystko działa od dwóch lat bez przycięć, zresztą Ci co marudzą na to że messenger czy snap im słabo działa na 100% mają jakiegoś task killera na fonie. 

lownfast

Opublikowano

Akurat Task Killery są bez sensu, bo Android sam sobie dobrze radzi ze wszystkimi procesami. A zawsze można ściągnąć jakiś program do czyszczenia, ale to się chyba mija z celem, bo cache aplikacji wyczyści i pomnoży sumę razy cztery, że niby gigabajt usunął.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...