Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Komunikat na stronie

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć mam mały problem ze swoją stronką w wersji 0.001 beta . A mianowicie rejestracja i logowanie mi działa ale wyskakuje mi taki komunikat na stronie gry  :

Deprecated: mysql_connect(): The mysql extension is deprecated and will be removed in the future: use mysqli or PDO instead in /home/u820948873/public_html/index.php on line 186

Czy byłby ktoś tak miły i mógł mnie na kierować? Mam nadzieję , że jest na tym forum chociaż jedna osoba która coś jeszcze potrafi :P

W tłumaczu guuuugle wyskoczyło mi coś takiego : Rozszerzenie mysql jest przestarzała i zostanie usunięta w przyszłości

To wersja mysql jest za stara czy skrypt/strona z grą ?

Czy będzie trzeba od nowa przepisywać kod ( odświeżyć go )

Z ile by kosztowało przepisanie od nowa 50 stron php / html  do nowszej wersji ? ( strona śr 35linijek )

Stare połączenie :

<?php

define('DB_HOST','mysql.dupa.pl'); // HOST
define('DB_USER','u820949873_1');// UŻYTKOWNIK
define('DB_PASS','123456'); // HASŁO
define('DB_DB','u820648873_1'); // BAZA DANYCH

$connect = mysql_connect(DB_HOST, DB_USER, DB_PASS)

or die('Nie udało połączyc się z bazą danych. '.mysql_error());

a teraz nowe która było w internecie ( ale czy dobre ? )

<?php

$db_host = 'mysql.dupa.pl';
$db_name = 'u8111_1';
$db_user = 'u82fdhdd_1';
$db_pass = '123456';

try
{
    $db = new PDO('mysql:dbname='.$db_name.';host='.$db_host.';', $db_user, $db_pass);
}
catch(PDOException $e)
{
    die($e->getMessage());
}
?>
Opublikowano
Skrypt używa przestarzałych funkcji do operacji na bazie. Są one usunięte z najnowszych wersji pehapa, więc jeśli będziesz kidys chciał przejść na hosting nie wspierający starych wersji to kod przestanie działać (trochę to potrwa, zanim stare wersje pehapa znikną z hostingów, więc to nie jest duży problem), nie wspominając już o tym, że funkcje mysql_ nie mają wbudowanych zabezpieczeń, więc jest duża szansa, że że Twój kod jest dziurawy jak sito. Przejście na PDO jest dobrym pomysłem, ale wymaga to przepisania wszystkich interakcji z bazą, nie tylko samego połączenia;P

Ile coś takiego by kosztowało? Nie wiem, ja nie tykam starego kodu, ale cena raczej nie zależy od ilości linii, to nie praca przy taśmie.

PS

Zły dział.

Chcesz precyzyjnej i zrozumiałej odpowiedzi? - Zadaj precyzyjne i zrozumiałe pytanie. Nie przyjmuję zleceń.
Nie odpowiadam na priv na pytania, które można zadać na forum. Chcesz mojej pomocy - oznacz mnie w poście =>  @"Hans Kloss PL" 

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...