Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Modernizacja Komputera 2xGTX980 TI SLI

noIP

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

Posiadam taką specyfikację: 

Monitor : DELL U2312HM DVi 

Procek: Intel Core I7 3770K 3,50  GHZ

Karta Graficzna : Asus Nvidia GTX 680

Dyski: ssd 128GB + hdd 1,5 TB

zasilacz: 750W bodajże thermaltake.

Obudowa: Thermaltake Chaser MK - 1 Full Tower Case

Płyta Główna:  ASUS P8Z77-V LK
Ram: 16GB Kingston

I chciałbym to jakoś zmodernizować. 
Myślałem nad zmianą karty. I tutaj pytanie, czy w tej obudowie zmieszczą mi się 2x GTX 980TI i czy takie SLI ma sens? Czy lepiej kupić po prostu jednego titana?
Co oprócz tego mógłbym zmienić? Na razie dokupiłem kolejny ssd 250gb. Czy taka modernizacja ma sens? Czy reszta specyfikacji nie będzie wąskim gardłem?

Zastosowanie konfiguracji: Granie w najnowsze gry przez najbliższe 3 lata w najwyższych detalach, wirtualizacja(Virtualbox), praca na wymagającym oprogramowaniu (Blender, CAD etc.).

Jaki posiadasz budżet na kupno? Bez Limitu w granicach rozsadku
Kiedy zamierzasz kupić zestaw? za ile dni, tygodni, miesięcy, lat) Teraz
Jaka jest dotychczasowa specyfikacja sprzętu, a jaka rozdzielczość monitora? UP
Do czego ma służyć komputer?Granie w najnowsze gry przez najbliższe 3 lata w najwyższych detalach, wirtualizacja(Virtualbox), praca na wymagającym oprogramowaniu (Blender, CAD etc.).
Czy w koszyku ma się znajdować system operacyjny, monitor albo inne peryferia (myszka, klawiatura, słuchawki, etc.)? NIE
Czy zamierzasz podkręcać podzespoły? Tak
Masz jakieś dodatkowe wymagania dotyczące sprzętu? UP

Opublikowano

Napisales, ze w granicach rozsadku, w granicach rozsadku to jest gtx 980ti (do gier 970 styknie). Masz jakies lepsze chlodzenie? Fajnie by zrobic OC procesora.

steam: /awesomeplayer1337

Opublikowano

A jak jest ze stabilnoscia sli? Bo slyszalem ze niektore gry niewspolpracuja z sli.

To prawda. Różnie z tym jest. Masz tu filmik:

Moje Konsole:

PS3 FAT CECHL04 YLOD - CFW DARKNET 4.66 V1.02 CEX

PS3 SLIM CECH-2004A YLOD- CFW REBUG 4.76.1 + COBRA 7.2 + WebMAN MOD 1.43.21 REBUG EDTION DEX

PS3 SLIM CECH-2504B - CFW REBUG 4.81.2 + COBRA 7.5+ WebMAN MOD 1.45.09 CEX

XBOX ONE S

Mój komputer:

Procesor: Ryzen 5 2600, Płyta Główna: MSI X470 Gaming Pro Carbon, Karta Graficzna: Sapphire RX 5700 XT Nitro+Zasilacz: Seasonic Focus Plus Gold 650W, SSD: ADATA SX8200 Pro 256GB + Crucial MX500 250GB, HDD: HGST 500GB + HGST 500GB + TOSHIBA 1TB, Obudowa: BeQuiet Silent Base 601, Chłodzenie: NZXT Kraken X62,
RAM: 4x 4GB HyperX DDR4 2133MHz CL14 (OC 3000MHz CL16)

DAC: Audiotrak Prodigy Cube Black Edition, Słuchawki: ISK MDH8500, Głośniki: EDIFIER R1280DB, Mikrofon: Trust Starzz

Opublikowano

A jakieś inne sugestie upgrade'u w ramach tego zestawu? Bo myślę że po prostu kupię sobie jednego titana i jak będę miał w przyszłości więcej wolnej gotówki to dokupię drugiego.

Myślałem natomiast żeby dołożyć ramu. Ma to sens?

BTW ciężko jest ogarnąć sli od strony technicznej (montaż)?

Opublikowano

nie, wkladasz do drugiego slotu pci-e x16, podlaczasz kabelkiem i tyle, trudne to to nie jest

nie kazda gra wspiera sli, to juz zalezy czy nvidia sie kwapi do wydania driverow pod ta gre ze wsparciem sli

titan x to w zasadzie to samo co 980 ti, tylko 980 ti jest nieznacznie ocbieta i ma o polowe mniej pamieci, ktora poki co i tak wystarcza do grania w zasadzie kazdej rozdzielczosci

titan x nie ma sensu, bo masz to samo taniej i lepiej pod nazwa 980 ti, titan x kupisz tylko w wersji referencyjnej co ma swoje wady

dokladanie ramu nie ma sensu, bo nawet 16 gb do końca nie wykorzystujesz

jak chcesz ulepszyc swoj komputer a masz nieograniczony budzet to zainwestuj w dobrego ssdka typu intel ssd 750 na pci-e

­

Opublikowano

Jak srasz kasą to poczekaj na Pascala. Według zapowiedzi najmocniejsi przedstawiciele powinni się pojawić w pierwszym kwartale tego roku. Kupno w chwili obecnej GTX 980 Ti to strzał w kolano, a dwóch to już w ogóle strzał w środek czoła ;)

Opublikowano

nie, wkladasz do drugiego slotu pci-e x16, podlaczasz kabelkiem i tyle, trudne to to nie jest

nie kazda gra wspiera sli, to juz zalezy czy nvidia sie kwapi do wydania driverow pod ta gre ze wsparciem sli

titan x to w zasadzie to samo co 980 ti, tylko 980 ti jest nieznacznie ocbieta i ma o polowe mniej pamieci, ktora poki co i tak wystarcza do grania w zasadzie kazdej rozdzielczosci

titan x nie ma sensu, bo masz to samo taniej i lepiej pod nazwa 980 ti, titan x kupisz tylko w wersji referencyjnej co ma swoje wady

dokladanie ramu nie ma sensu, bo nawet 16 gb do końca nie wykorzystujesz

jak chcesz ulepszyc swoj komputer a masz nieograniczony budzet to zainwestuj w dobrego ssdka typu intel ssd 750 na pci-e

SSd'ka już mam i to x3. A ram uwierz mi że jak odpalisz 2 virtualboxy na raz to schodzi ;) 

Opublikowano

SSd'ka już mam i to x3. A ram uwierz mi że jak odpalisz 2 virtualboxy na raz to schodzi ;)

tylko nawet w raidzie twoje ssdki nie dorownoja temu

http://www.morele.net/dysk-ssd-intel-750-series-400gb-pcie-3-0-ssdpedmw400g4x1-788772/

bawie sie troche na wirtualnych maszynach, nie wiem co na nich robisz ale do systemu by dzialal wiecej niz 2 GB ramu nie trzeba

jak ci potrzeba to dokup, dla mnie wiecej niz 16 gb do gier i codziennego uzytku nie ma sensu, kiedy w10 z chromem i wieloma kartami zajmuje lekko ponad 3 GB, a z grami w jakie gram nie zre wiecej niz 5.5 GB

nasza opinie znasz, zrobisz jak chcesz

­

Opublikowano

tylko nawet w raidzie twoje ssdki nie dorownoja temu

http://www.morele.net/dysk-ssd-intel-750-series-400gb-pcie-3-0-ssdpedmw400g4x1-788772/

bawie sie troche na wirtualnych maszynach, nie wiem co na nich robisz ale do systemu by dzialal wiecej niz 2 GB ramu nie trzeba

jak ci potrzeba to dokup, dla mnie wiecej niz 16 gb do gier i codziennego uzytku nie ma sensu, kiedy w10 z chromem i wieloma kartami zajmuje lekko ponad 3 GB, a z grami w jakie gram nie zre wiecej niz 5.5 GB

nasza opinie znasz, zrobisz jak chcesz

Tym ssdkiem to mnie zainteresowałeś. Poczytam testy i być może sobie kupię. 

Jak srasz kasą to poczekaj na Pascala. Według zapowiedzi najmocniejsi przedstawiciele powinni się pojawić w pierwszym kwartale tego roku. Kupno w chwili obecnej GTX 980 Ti to strzał w kolano, a dwóch to już w ogóle strzał w środek czoła ;)

Raczej nie będę mimo wszystko czekał na kolejną edycję wyścigu pt. Nvidia vs AMD. Biere z tego rocznej bo ceny już nieco spadły a wydajnościowo stoją dobrze.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...