Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy lubicie święta?

Napster

Święta  

63 użytkowników zagłosowało

1. 1. Czy lubicie święta?

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 50
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi
Opublikowano

Tak. Bardzo lubię święta, otrzymuje od rodziny prezenty i fajnie jest wtedy. Zawsze się modlimy, bo w końcu to Boże Narodzenie.

Mam nadzieję, że w tym sześćdzie że w tym roku dwutysięcznym szesnastym wszyszzs spel spełnią się wasze wszystkieyyy sny. Także składam wam najlepsze życzenia świąteczne, i mam nadzieję że naprawdę dzieciątko Jezus sprawi, że wszystkie wasze troski znikną lżej. Za dwie godziny złożę wam życzenia noworoczne, dlatego naprawdę jeszcze raz wszystkiego dobrego z okazji świąt Bożego narodzenia, i wielkiej nocy, i ALLE LUJA, naprawdę pozdrawiam was wszystkich! Niech was wszystkich Pan Bóg błogosławi i dzieciątko Jezus!

Opublikowano

Pewnie, zawsze można sobie porządnie pojeść no i jest wolne. W tym roku to normalnie pęknę, tak się naw.pierdalam.

Opublikowano

Kiedyś Mi się podobały.

Był śnieg, był klimat.

A teraz????

Jakoś obojętnie do tego podchodzę.

21f0dgn.jpg

Opublikowano

Nie wierzę w Boga, ale do świąt nic nie mam, wręcz je lubię - spotkanie z rodziną, jest o czym pogadać, najeść się, dostawać i dawać prezenty. Osobiście nie odbieram tego jako święta katolickiego, tylko jako polską tradycję.

Opublikowano

Tak, ponieważ lubię tą świąteczną atmosferę podczas świąt, poza tym jest wolne i można sobie pojeść. :D Nie odpycha mnie za bardzo fakt, że wszędzie jest huczno o świętach, zresztą nawet lepiej żeby ludzie się nimi interesowali. Jeśli chodzi o tradycje religijne - mimo, że to chrześcijańskie święto to nie traktuje go jakoś zbyt poważnie pod względem religijnym. Trzymanie się zasady 12 potraw na stole podczas Wigilii jest według mnie bez sensu, albo że na stole musi pojawić się karp. Tradycje tradycjami, ale bez przesady. 

Jedyne czego mi brakuje to śniegu. Mimo, że nie lubie jak na dworze jest zimno to jednak wolę to niż +10 stopni w zimie.

9La1rOf.gif

Opublikowano

Lubię świąteczny klimat, aczkolwiek gardzę postępowaniem ludzi (nie tylko polaków), którzy utożsamiają Święta z takimi rzeczami jak jedzenie, czas wolny oraz prezenty.

Opublikowano

Lubię świąteczny klimat, aczkolwiek gardzę postępowaniem ludzi (nie tylko polaków), którzy utożsamiają Święta z takimi rzeczami jak jedzenie, czas wolny oraz prezenty.

coooooooo XDDDDDDDDD

uwazaj bo wiekszosc polakow w swieta chodzi do kosciola by poglaskac jezuska po glowie xD

Opublikowano

coooooooo XDDDDDDDDD

uwazaj bo wiekszosc polakow w swieta chodzi do kosciola by poglaskac jezuska po glowie xD

Czy ja wspomniałem coś o tym, że musi to być święto katolickie?

Chodzi mi o to, że nie ludzie nie traktują tego święta po to, by spędzić czas w rodzinnym gronie, tylko najeść się do syta i otworzyć prezenty, co jest dla wielu najważniejszym czynnikiem.

Opublikowano

Czy ja wspomniałem coś o tym, że musi to być święto katolickie?

Chodzi mi o to, że nie ludzie nie traktują tego święta po to, by spędzić czas w rodzinnym gronie, tylko najeść się do syta i otworzyć prezenty, co jest dla wielu najważniejszym czynnikiem.

no chyba jak sie siedzi z rodzina to sie je i daje sobie prezenty no halo, po co bóldupić o takie rzeczy ktore sa jak najbardziej naturalne, a o tym ze to najwazniejszy czynnik to raczej nikt kto nie jest juz dzieckiem tego w taki sposob nie postrzega

Opublikowano

Nie, ponieważ to sztuczne święto i nic nie znaczy. Nie czuję tej atmosfery, nie jest fajnie. Kiedyś lubiłem święta. Teraz mnie denerwują, za głośno o nich.

Ilu z was podczas nich myśli o Jezusie? Wszyscy skupiają się na prezentach - na dawaniu i otrzymywaniu, na 12 potrawach, Sw.Mikolaju i kontynuowaniu tradycji. Nie podoba mi się to. I nie jestem wierzący.

Od paru lat święta nie mają nic wspólnego z Jezusem.

Dla ludzi jest to święto w którym spotykają się z rodziną, osobiście od jakoś 9 roku życia przestałem wierzyć w tą religijną propagandę. Ze względu na szacunek do moich rodziców postanawiam im zawsze towarzyszyc w spotkaniach świątecznych, ale gdy sam bede pełnoletni raczej nie sądzę, że będę obchodził święta katolickie.

IRcBXuaz10l20.gif

Opublikowano

Jak się miało 10 lat to ok fajnie wolne od podstawówki, ale  jak się ma naście lat to Nie. Trzeba się nazapier... mimo, że i tak to Mama/Babcia odwala cała robotę związaną z żarciem itd. Teraz to tylko kwestia kilku lat i będzie to normalny dzień bo niby "święta, odpoczynek itd"., a lepiej iść do roboty bo mniej się narobisz i jest z tego zysk, a nie strata. Jako ktoś jest chrześcijaninem to niech sobie świętuje itd. ja pasuje. 

Opublikowano

A co to za różnica, że to jest święto katolickie? Sam nie jestem jakoś wielki wierzący ale nie wyobrażam sobie roku bez świąt. Kocham tę atmosferę, pobyć z rodziną przy jednym stole, porozmawiać, poodpoczywać od pracy/szkoły.

Moja odpowiedź: Jak najbardziej, lubię :D

BbzHBjW.png

Opublikowano

Jakoś niezbyt. Kiedyś to jeszcze było fajnie, można było jakoś poczuć ten klimat, a teraz? W tym roku jakoś szczególnie nie czuję tych świąt. 

Opublikowano

j**ać jakieś chore święta gdzie każdy jest dla siebie milutki bo byli u spowiedzi xddd

człowiek żyje w takiej monotonii a wielu nawet tego nie widzi a potem lecą do kościoła jak co roku żeby się pokazać sąsiadom 

Opublikowano

Rzygam tymi Waszymi świętami. Spalić to wszystko, wymazać z kalendarzy i zapomnieć, że taka szopka w ogóle kiedykolwiek istniała. Amen.

Qui est le prochain?

Opublikowano

Rzygam tymi Waszymi świętami. Spalić to wszystko, wymazać z kalendarzy i zapomnieć, że taka szopka w ogóle kiedykolwiek istniała. Amen.

wyjdź i nie wracaj

ja osobiście obojętnie do tego podchodze, ale sam klimat świąt już dawno dawno temu zniknął

Opublikowano

Tak sobie kiedyś może a teraz bez śniegu.

To się czuję jakby ksiądz chodził po komendzie.

@Edit

Się czuję jakby ksiądz chodził po kolędzie.

Pisałem na telefonie.

giphy.gif

Jeżeli pomogłem. Kliknij Lubię to.

Opublikowano

Jak było się jeszcze małym dzieckiem to może jakoś było czuć te święta. Teraz już niezbyt to odczuwam + w sumie brak śniegu jeszcze bardziej te święta niszczy. :v

674071459604241683421.gif

Opublikowano

Nie wierzę w Boga, ale do świąt nic nie mam, wręcz je lubię - spotkanie z rodziną, jest o czym pogadać, najeść się, dostawać i dawać prezenty. Osobiście nie odbieram tego jako święta katolickiego, tylko jako polską tradycję.

Jak nie wierzysz w Boga to dla ciebie te święta nie istnieją.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...