Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Problem z różnymi typami graczy? Z tym poradnikiem to nie problem

Adder.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

[R]

[E]

[K]

[L]

[A]

[M]

[A]

Brak graczy na serwerze często może być spowodowane tym, że administracja nie umie się zachować wobec różnego rodzaju graczy. Dziś postaram się Wam pomóc w zapobieganiu takim przypadkom.

1. Nowy gracz / osoba wolniej myśląca

Pierwszym przykładem jest "ciemna masa". Zazwyczaj jest to osoba, która nic nie ogarnia, nie wie co się w okół niej dzieje.

Do takich ludzi trzeba mieć przede wszystkim cierpliwość. Jednak liczy się też szybka umiejętność pisania i jasnego tłumaczenia.

Kiedy taki gracz pyta się o coś (komenda, jak coś zrobić etc.), trzeba sprawnie i jaśnie odpowiedzieć, np:

Ciemna masa: - admin co robi komenda /ban

Administrator: - Tą komendę może używać tylko administracja, używa się jej do zablokowania graczowi dostępu na serwer.

Pamiętajcie też, żeby nie używać oficjalnych słów, równie dobrze zamiast "używa", mogłem dać "służy", ale niektórzy mogliby nie wiedzieć co to znaczy.

2. Spamer

Zapewne wielu z Was musiało sobie radzić z spamerami, ponieważ nie mieliście odpowiednich pluginów, ale teraz pytanie, jak sobie z taką osobą poradzić? Otóż trzeba podchodzić z dystansem.

Na początek należy mu dać słowne ostrzeżenie "<nick> nie spam. :)", jeśli sytuacja się nadal będzie powtarzać, należy po raz kolejny ostrzec takiego gracza, tylko nieco ostrzej "<nick> przestań spamić.".

Jeśli to również nie poskutkuje, dodajcie na koniec wykrzyknik, jednak są też osoby uparte, wtedy takiemu daje się mute.

Jeśli po odmutowaniu taki osobnik nadal nadużywa chatu, należy wydalić go z serwera, kiedy ponownie wejdzie i sytacja się powtórzy, po raz kolejny powinno wyrzucić się go z serwera, tym razem z powodem "Spam.".

Za trzecim razie należy zbanować takiego gracza czasowo (najlepiej na 30 minut), co mu na pewno przywróci zdrowy rozsądek. Jeśli po powrocie na serwer nadal będzie to samo.. ban permanentny, i problem z głowy, a Wy nie musicie się obwiniać, że kogoś straciliście, bo przecież nie dało się temu zapobiec. 

3. Cheater

Jest to chyba największy problem, którego zapobieganie jest praktycznie niemożliwe, nawet przy użyciu "niezawodnych" pluginów.

Dlatego najlepszym sposobem jest osobiste sprawdzenie tego gracza. Jednym z nich jest sprawdzanie przy pomocy odpowiedniego pluginu.

Uważam, że bardzo dobrym jest plugin użytkownika @filippop1 - CheckPlayer. W prezentacji jest filmik, który Wam pokaże jak on działa i jak go używać.

Ja mogę od siebie dodać, że można go użyć w taki sposób, że podejrzany gracz będzie musiał na skype udostępić ekran i wtedy się wyjawni, czy taki ktoś ma cheaty i jest się tego w100% pewnym.

Jednakże jeśli nie chcecie takich pluginów, drugim, dobrym, ale nieco gorszym sposobem jest sprawdzanie w "dwie osoby". Będzie do tego potrzebny pomocnik/kolega.

Wasz znajomy umawia się z podejrzanym na PvP, Ty, jako NIEWIDZIALNY administrator teleportujesz się do przyjaciela i obserwujesz przebieg walki.

Kiedy trudno Ci stwierdzić, czy gracz używa wspomagaczy, możesz stanąć za jego plecami podczas pojedynku (nadal będąc niewidzialnym), włączyć /fly oraz /gamemode 0, ale mając włączony tryb /god, ponieważ może Cię on zabić. I jeśli taki podejrzany będzie bił "plecami", oznacza to, że ma 100% cheaty.

4. Hejter

Kolejnym typem może być hejter. Osoba taka najczęściej obraża dysortografów, bądź po prostu gorszych od siebie.

Z takimi osobami postępuje się podobnie jak w przypadku spamerów, tylko nieco ostrzej.

Od początku zaczynamy z grubej rury. Jak to było w przypadku spamerów - "<nick> nie spam. :)", tak tutaj trzeba zacząć tak: "<nick> nie obrażaj!".

Kiedy taki gracz będzie nadal to robił, należy mu dać mute na 10 minut. Po odmutowaniu jego zachowanie może nie ulec zmianie, bądź dalej będzie krytykował ale na PW, wtedy trzeba użyć cięższych środków:

a.) Jeśli po skończeniu się mute nadal obraża, należy go wyrzucić z serwera, kiedy powróci dalej hejtując, dajemy mu bana czasowego na 1 godzinę, a jeśli po ukończeniu bana nadal będzie obrażał, tak jak w drugim przypadku - ban na zawsze.

b.) jeśli taka osoba obraża na PW podczas mute, dajemy jej od razu bana na 2 godziny (1 godzina za spam, druga za obrazę), a kiedy ban minie, gracz nadal będzie się zachowywał karygodnie, należy dać mu bana permanentnego.

5. Dama = większe uprawnienia

(pomysł użytkownika @Marichcje)

Kolejnym przykładem jest już nieco inny gracz, ponieważ jest to kobieta.

Nie raz jest tak, że osoby płci żeńskiej, wchodzą na serwer i piszą do administracji:

- admin, jestem dziewczyną, daj mi jakąś fajną rangę

Dlatego właśnie wcześniej najlepiej się w taką rangę zaopatrzyć - wystarczy, że zrobimy na np. różowy kolor specjalną rangę - "Dziewczyna", która będzie się wyróżniała jedynie prefixem.

Jeśli takiej damie nie będzie pasował zwykły dodatek, który działać będzie tylko na chacie, należy ją poinformować, że na serwerze nie będzie faworyzacji.

Liczę na plusa, ponieważ trochę traciłem na tym czasu. Dziękuję każdemu za przeczytanie i opinię. :)

Jeśli macie jakiś inny typ gracza, piszcie śmiało poniżej, a ja spróbuje odpowiedzieć jak sobie z takim delikwentem radzić. 

Opublikowano

Nigdy nie byłem zwolennikiem pisania: "Nie spam"

Podpunkt 3. Znam z doświadczenia i sam nie lubię ludzi, którzy używają "wspomagaczy". 

Nie wiem jednak, czy ten twój poradnik wnosi coś ciekawego, a jeśli tak to nie do mnie.

coollogo_com-239801622.png

Opublikowano

Dobra polecę punktami:

1. [A] [D] [L] [O] [C] [K]

2. Dlaczego na wstępie obrażasz graczy? Ciemna masa? A może po prostu nowy gracz, rozumiem nazywać takich świeżak, newbie itp ale Ciemna masa?

3. Co do cheaterów to nie każdy ma skype. Wystarczy że taki Ci powie że nie ma skype oraz nie będzie go instalował i nic nie możesz mu zrobić (chyba że regulamin serwera nakazuje posiadanie skype). 

Myślisz że nie ma cheatów których nie da się schować? A i cheaty to nie tylko killaura.

4. Sam osobiście hejtuje "dysmózgowie", nie chce Ci się uczyć regułek pisowni? Masz dysleksje. Nie umiesz dodawać? Nie chce Ci się tego nauczyć? Masz dyskalkulię. I tak dalej...

Ja rozumiem że ktoś ma 10 lat, gra w mc i robi byki, do tego nic nie mam. Oczywiście są też osoby które faktycznie są na to chore ale to mały procent ze wszystkich "dysów"

5. Hejtować można inteligentnie stosując przykładowo ironię.

Opublikowano

W sumie dobry poradnik ale mam pewne zastrzeżenia.

Sprawdzanie na skype NIE jest dobre.

Jedyną słuszną metodą jest TeamViewer. Sam możesz sterować komputerem i wiesz, że na pewno nic nie chowa ;]

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Opublikowano

W sumie dobry poradnik ale mam pewne zastrzeżenia.

Sprawdzanie na skype NIE jest dobre.

Jedyną słuszną metodą jest TeamViewer. Sam możesz sterować komputerem i wiesz, że na pewno nic nie chowa ;]

Wolałbym dostać bana niż pozwolić komuś grzebać mi na kompie.

Nie zapominajcie o prywatności -.-

Opublikowano

@Liukaner Ciemna masa to pojęcie ogólne. Poradnik nie miał na celu nikogo obrazić, momentami chciałem utrzymać jakąś zabawę.

Jeśli taki ktoś nie chce pobrać skype - jego problem, ban od ręki - jest to równoznaczne z niechęcią pokazania ekranu, ponieważ ma się cheaty.
Co do ludzi chorych - sam myślę, że nie powinno się nikogo obrażać, dlatego właśnie proponuję karać graczy, którzy to robią.

@OldisPL Dlaczego NIE skype? Uzasadnij wypowiedź, bo mało mnie to przekonało.

Opublikowano

@Liukaner Ciemna masa to pojęcie ogólne. Poradnik nie miał na celu nikogo obrazić, momentami chciałem utrzymać jakąś zabawę.

Jeśli taki ktoś nie chce pobrać skype - jego problem, ban od ręki - jest to równoznaczne z niechęcią pokazania ekranu, ponieważ ma się cheaty.

Co do ludzi chorych - sam myślę, że nie powinno się nikogo obrażać, dlatego właśnie proponuję karać graczy, którzy to robią.

@OldisPL Dlaczego NIE skype? Uzasadnij wypowiedź, bo mało mnie to przekonało.

Uzasadniam ;]

Skype nie posiada ingerencji w komputer, co za tym idzie porządnych cheatów nie wykryjesz ;].

Typ który posiada zmodyfikowaną huzunkę pokaże Ci jednego wielkiego fakersa jak będziesz go sprawdzał na skype XDDDDDDDDDDD

Nie wspominając o skryptach i innych gównach.

Wolałbym dostać bana niż pozwolić komuś grzebać mi na kompie.

Nie zapominajcie o prywatności -.-

Posiadasz pełną ingerencję w ruchy myszki. W każdej chwili możesz zerwać połączenie ;]

@TopicBoWarnaDostane

Możesz jeszcze podać linki do pluginów, które pomogą w ,,zwalczaniu" owych graczy.

784091427630431250239.png

Regulamin sygnatur

Gość Marichcje
Opublikowano

Ogółem poradnik nie jest zły, ale za mało typów.

Można dodać "Laleczkę". Wchodzi na serwer i zaczyna nawijać o tym, że jest kobietą i trzeba ją dodać do gildii, dać itemy etc. :)

Opublikowano

@Marichcje Wiem, że mało, bo nie miałem generalnie pomysłów. I właśnie o to mi chodziło - aby inni użytkownicy takie dawali, bo to jest w końcu poradnik dla Was, nie dla mnie. :)

//edit

Już to dodałem, dzięki za propozycję. :)

Opublikowano

Bardzo pomocny tema. 

Dla mnie najgorsi są tacy, którzy spamują bo im się nie odpowiedziało po 3 sekundach, a później się obrażają i mówią, że nie będą grali ;)

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Po co się bawić ze spamerami. 

Wgrywacie plugin na pisanie co 5 lub 10 sekund i macie z głowy ;)

No poradnik może być ale szału nie robi.

• 9 miesięcy temu...
Opublikowano

Po pierwsze osoba ktorej mialbys sprawdzic pliki przez skypa musialaby sie na to zgodzic... Raczej nie zmusisz nikogo do tego by udostepnial Ci ekran na skype czy chocby nawet na niego wszedl... Jak dla mnie dziwny poradnik. Kazda osoba posiadajaca serwer powinna wiedziec jak radzic sobie z roznymi ludzmi. Raczej watpie by ktokolwiek szukal poradnika jak uporac sie z pytaniami od nowych graczy czy jak radzic sobie z trudnymi przypadkami ludzi na serwerach minecraft ;) Osoby dojrzale  (niezaleznie od wieku) doskonale wiedza jak radzic sobie w trudnych sytuacjach. Widac ze chciales dobrze wiec daje plusik :)

Opublikowano

Po pierwsze osoba ktorej mialbys sprawdzic pliki przez skypa musialaby sie na to zgodzic... Raczej nie zmusisz nikogo do tego by udostepnial Ci ekran na skype czy chocby nawet na niego wszedl... Jak dla mnie dziwny poradnik. Kazda osoba posiadajaca serwer powinna wiedziec jak radzic sobie z roznymi ludzmi. Raczej watpie by ktokolwiek szukal poradnika jak uporac sie z pytaniami od nowych graczy czy jak radzic sobie z trudnymi przypadkami ludzi na serwerach minecraft ;) Osoby dojrzale  (niezaleznie od wieku) doskonale wiedza jak radzic sobie w trudnych sytuacjach. Widac ze chciales dobrze wiec daje plusik :)

Jak się nie zgodzi, to znaczy, że należy mu się ban, za przyznanie się do cheatów. Proste i logiczne. ;)

Opublikowano

Jak się nie zgodzi, to znaczy, że należy mu się ban, za przyznanie się do cheatów. Proste i logiczne. ;)

Jeżeli ktoś nie chce instalować chujowego programu jakim jest skype i udostępnić swój prywatny komputer nieznajomej osobie to należy mu się ban? Cóż za debilny tok myślenia. 

Sam nie używam cheatów do mc ale jakby ktoś zażądał dostępu do mojego kompa to wybieram bana nawet jak jestem czysty, nigdy nie wiadomo jakie wirusy, robaki itp prześle nam tamta osoba lub czy nie wykradnie jakiś plików.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...