Skocz do zawartości
  • 👋 Witaj na MPCForum!

Przeglądasz forum jako gość, co oznacza, że wiele świetnych funkcji jest jeszcze przed Tobą! 😎

• Pełny dostęp do działów i ukrytych treści
    • Możliwość pisania i odpowiadania w tematach
    • System prywatnych wiadomości
    • Zbieranie reputacji i rozwijanie swojego profilu
    • Członkostwo w jednej z największych społeczności graczy

👉 Dołączenie zajmie Ci mniej niż minutę – a zyskasz znacznie więcej!

Zarejestruj się teraz

Czy dobry komputer ? 4000zł max/doradźcie mi

bosmen5

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja ci radzę poczekać parę dni i na spokojnie poczytać, co możesz kupić taniej na amazonie, bo masz możliwość z tego co widzę kupna taniej (nie wiem, czy bez wat, czy jak), więc poszukaj GTX980 Ti (najlepiej wersji 6GB) i ile by ciebie taka wyniosła, lub wersja normalna i 4GB, ale poczytaj i powiedz nam ile ciebie by to kosztowało, bo by widzimy inne ceny, niż ty możesz mieć. 

A w tym koszyku co teraz dałeś jest właśnie GTX980, który jest jeszcze lepszy niż reszta tych sprzętów, jednak tutaj w koszyku masz słabą płytę główną. za 255zł masz H81, a za 285zł możesz mieć MSI B85-G43, która jest lepsza i ma lepszą sekcję zasilania.

Poza tym zestaw naprawdę fajny, ale czy jesteś zdecydowany, że nie chcesz podkręcać procesora?

No i poza tym za około 200zł możesz mieć nie 4-generację, a 6-generację procesorów i5, który jest wydajniejszy i szybszy. Może nie jest to wielki skok na samym procesorze, ale będziesz miał Ram DDR4, który jest sporo szybszy.

"Jesteśmy ludźmi, bo popełniamy błędy i na nich się uczymy."

Opublikowano

Tak jestem zdecydowany, bo chciałbym mieć komputer na dłużej a nie na krócej, słyszałem że szybciej się psuje to wszystko (nie w miesiącach lecz latach)
no i za 5 tysięcy to sporo xD ale powiem szczerze  ten zestaw też jest chyba dobry 
http://www.morele.net/inventory/info/fwjFuF/?utm_source=youtube.com&utm_medium=link&utm_campaign=IN_YT_TechnologyCorner
źródła z których wziąłem te linki są polecane od tego gościa 

https://www.youtube.com/watch?v=NRlzl5V5q90

@JacoH a jak bym mial wybierać miezy tym za 5 koła a tym co teraz podałem to który byłby lepszy ? (tylko chodzi mi o jak najlepszą jakość nagrywania + płynne chodzenie gry)

Opublikowano

Oba mają wiele wspólnego. Powiedz tylko, czy chcesz robić OC. Jeżeli nie to składamy ci GTX980 OC od GIGABYTE, do tego wkładamy ci 6-generację i5, żebyś miał już DDR4, bo to jest rozwiązanie przyszłościowe i lepszą płytę główną. A jeżeli starczy to dam ci płytę na której dasz radę robić OC (jak zmienisz sobie procesor może kiedyś na wersję z "k").

Co ty na to? 

Ogólnie ten co ty podałeś jest bardzo podobny, do tego ci my złożyliśmy, ale w twoim za te 300zł mniej masz płytę główną budżetową włożoną do najlepszej grafiki praktycznie i najwyższego modelu procesora i5 4-generacji. Czy to ma sens?

Tutaj Viraxas ma rację, ta płyta to nieporozumienie. Co do chłodzenia, to nie wiem, czy będzie w ogóle potrzebne, skoro nie będziesz robić OC. Boxowe chłodzenie starczy tutaj.

Zaraz w edicie ci złożę komputer.

Opublikowano

@JacoH nie nie będę robił podkręcania, dużo słyszałem że to przyspiesza komputer, ale też przyspiesza jego z użycie, więc nie będę robił OC,
i Ok jak asz rade zrób dobry komputer na przyszłość tak bym mógł wydać hajs rozsądnie, a potem przeleje kase na konto i zamówię ten komputer, chce mieć satysfakcje z grania + nagrywać, ale przy dobrej karcie widze że to jest normalnie do zrobienia :D

Uczeń
Opublikowano

Pisałeś, że budżet max 4000zł, natomiast w powyższych postach podajesz zestawy za około ~4800zł więc taki też złożyłem.

http://www.morele.net/inventory/info/NW44Yw/
Poczekaj też na propozycje innych, może się okazać, iż moja nie jest bezbłędna i można w niej coś zmienić, choć myślę, że jest wszystko ok.
Opublikowano

Wszystko super, ale płyta którą ci daje to ta: http://www.morele.net/plyta-glowna-gigabyte-ga-z170-hd3p-z170-ddr4-usb-3-1-atx-766005/

I jak patrzę na obsługiwane taktowania ramu, to to boli, że te najszybsze, czy chociaż 3000MHz kosztują niemal dwa razy tyle, co 1600MHz DDR3. Ale i tak bym ci je polecił.

Ale poza tym do tego zestawu polecałbym ci (głupio to zabrzmi, ale co z tego) używany dysk SSD od Intela. Ceny nowych są powalone, a za 400zł możesz mieć 250GB SSD Intel 730, który przebija inne dyski. Czy jesteś skłonny kupić taki dysk?

120GB to i tak mało, bo ma SSD warto trzymać gry, ponieważ masz do nich szybszy dostęp, czas wczytywania jest krótszy i wgl. Przy takim kompie to dysk może spowalniać resztę tylko.

#edit

@1361622928-U485574.pngbosmen5 tutaj masz mój zestaw. Odróżnia go 6-generacja procesorów intela i płyta pod OC, a także ram DDR4 o taktowaniu 3400MHz (a nie jak w DDR3 1600, lub 1866MHz).

http://www.morele.net/inventory/info/Af79Fm/

Brakuje w nim tylko SSD, ale SSD to 200zł (tak wynika z zestawu kolegi wyżej). Jednak ja ci radzę brać minimum 180GB (lub 250), jeżeli będziesz mieć na nim gry, a naprawdę warto. SSD przyśpiesza zarówno szybko odpalania komputera, jak i działania całości.

Tutaj tani i dobry SSD, który jest opłacalny: http://allegro.pl/intel-ssd-520-180gb-sata3-550-520-mb-s-7mm-i5885010282.html

I jak widać szybkość skanowania to 330MB/s, czyli jego szybkość odczytu podczas testu. To bije mojego Cruciala M500 trzykrotnie (mimo iż mają taką samą przepustowość na papierku - taka prawda o niektórych producentach SSD). Niestety, ja byłem wtedy na początku drogi i nie wiedziałem wtedy o Intelu.

PS. dałem ci też zasilacz modularny (czyli niepotrzebne kable chowasz do pudełka i tyle), nie masz bałaganu, no i jest on sporo mocniejszy, bo to 630W. Tak na zapas, gdyby ci się zamarzyło coś mocniejszego ;)

Opublikowano

@JacoH ja kiedys nie bede kupowal nowego komputera ani nic lepszego, teraz chce tylko zlozyc go i tyle, za kilka lat bede miec pewnie rodzine (albo umre xD)
to ma mi staczyc juz tak do konca i to wszystko :D
ale dzieki za zestaw, teraz tylko musze coś załatwić i możliwe ze mam ten sprzęt :) 

Opublikowano

Skoro ma ci starczyć na zawsze, to polecam ci zainwestować do niego tylko w SSD np. taki co ci dałem, żeby zmieścić się jakoś i nic więcej nie potrzebujesz. 

A co do przyszłości, to nie wiem jak ty, ale ja mam ~20 lat i teraz jak kończę szkołę, mam narzeczoną to wcale nie idę do szkoły, żeby zarabiać na nią i zostawić swoje hobby. To teraz jak skończę szkołę to wyjadę, lub zostanę i będę miał pieniądze np. na rozwój siebie i swoich zainteresować. Ogólnie świat teraz się zaczyna dopeiro, jak się ma dobrą pracę ;)

Opublikowano

Co do linku, sprawdzałem już wczoraj, karta ponownie kosztuje koło 410/420 euro, była mega przecena o ileśtam procent i akurat jak pakowałem to w karton to sprawdzałem cene... ale że się nie znam to się pytałem innych,były w promocji dobre podzespoły komputerowe jednak że jak się dowiedziałem jak ta przesyłka idzie to też... jak bym zamówił to wtedy... to bym czekał chyba do 3/6 stycznia xD

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...